• Köp din måltid bit för bit

November 25 in Réunion ⋅ ☁️ 25 °C

Vi befinner oss som sagt i Frankrike och förutom på språket och turisterna (nästan alla turister verkar komma från fastlands-Frankrike) märks det på ostarna. Charles de Gaulle beklagade sig ju över att behöva styra ett land med 246 sorters ost, och många av dem hittar vi på vårt fromageri, som vi redan skrivit om. Faktum är att när Andreas bad om att få ta bilden blev ägarinnan lite förlägen, vilket visade sig bero på att hon tyckte disken såg påver ut. Hon skulle få in runt fyrtio nya sorter om några dagar. Men hon var mycket intresserad av att upplysa oss vilda nordbor om de olika ostarnas egenheter, och hon pratade faktiskt riktigt bra engelska – mycket ovanligt här. Inte alls ovanligt är däremot det vänliga bemötandet. Servicepersonal gör alltid sitt bästa att förstå även om vi pratar den stolpigaste frengelska.

Förutom ost finns även en speciell liten affär för fisk. Bröd och vin har också separata butiker, men det är vi ju vana vid även i Sverige. Notera att vi pratar om ett litet förortscentrum som betjänar kanske ett par tusen bofasta. Det finns en enda stormarknad, ett apotek, restauranger och några turistbutiker.