• Filip Wahlberg
  • Filip Wahlberg

Bröllopsresan

Andreas och Filips resa till Australien och Nya Zeeland, med stopp i Singapore. Læs mere
  • Bells beach

24. november 2019, Australien ⋅ ☀️ 15 °C

Äntligen är vi ute på Great Ocean Road! Vi har plockat några platser att besöka från guider på nätet och vår Lonely Planet-bok, men fortsätter också att köra på känsla. Det finns gott om bruna sevärdhets-skyltar att följa för spontana infall.

Första stoppet var den legendariska surfarstranden Bells Beach, där Surf Classic-festivalen (numera sponsrad till att heta Rip Curl Pro) hålls varje påsk. Som högst har vågorna under tävlingarna varit fem meter! Såhär på andra sidan av året fanns det också gott om surfare men mer beskedliga vågor.

Det fanns också en kulturstig om kooriernas (aboriginernas) kultur, men den var ganska torftig med bara en handfull kortfattade skyltar.

• Great Ocean Road Chocolaterie

24. november 2019, Australien ⋅ ☀️ 17 °C

Typiskt infall... Man kan inte köra förbi en chokladfabrik när det är dags för lunch!

Fabriken hade en mycket välsorterad butik med gott om vänliga värdinnor och erbjudanden om provsmakning (svårt att motstå skålarna vid ingången, bild 4).

Att det fanns rosa choklad också (bild 5) hade jag ingen aning om, trots min chokladfäbless. Den lanserades så sent som ifjol, och även om tillverkningsprocessen är hemlig fick vi höra att ett av knepen är att chokladbönorna är mindre fermenterade än i övrig choklad.

• Hopetoun Falls

24. november 2019, Australien ⋅ ☀️ 17 °C

Ett högt fint vattenfall med en massa turister som klängde runt på stenarna, och ganska många höjdmeter att ta sig ner och upp från parkeringen. Bra sätt att bränna lite av provsmaknings-chokladen!

• Djungelpromenad vid Lake Elizabeth

24. november 2019, Australien ⋅ ☀️ 17 °C

Google Maps är ett fantastiskt hjälpmedel, vilket man blir påmind om när den någon gång har fel. Vi var på väg till "Lake Elizabeth" som sägs vara vacker och där man kan sikta näbbdjur om man har tur. Det är, skulle det visa sig, ett populärt besöksmål, med fin väg, parkering och sedan en dryg kilometers välpreparerad vandring till själva sjön.

Inget av detta visste Google Maps om, utan den satte själva sjön som mål, ledde oss in på spännande grusvägar och från den närmsta punkten på vägen hittade den helt sonika på en härlig djungel-trek som hade krävt en rejäl machete.

Nu var vi bara utrustade med en schweizisk armékniv, så efter att ha traskat längs en sedan decennier övergiven bilväg (bild 2) till ett stenbrott (bild 3) var vi beredda på att ge upp.

Men när vi återvänt till bilen och åkt några kilometer hittade vi en av dessa bruna skyltar, som ledde oss rätt! Så vi fick se sjön ändå, som låg skön och fridfull i solnedgången även om vi inte skymtade några näbbdjur (bild 4).

Mindre fridfullt var det på gångvägen dit, när vi plötsligt från djungeln hörde ett långt djupt vrål som lät som en blandning mellan ett lejon och en gorilla. Vi blev lite skakis, men kom fram till att alla Australiens jättefarliga djur är tysta, så det är förmodligen ett gott tecken att stöta på något som vrålar.

• Tolv apostlar och många pingviner

24. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 13 °C

Vilken tajming! Efter att ha flängt runt hela dagen, och faktiskt lämnat Great Ocean Road hela eftermiddagen, kom vi ner till det som nog anses som vägens höjdpunkt precis i tid till solnedgången.

De tolv apostlarna är frameroderade sandstensformationer. De är inte tolv till antalet, utan snarare sju, och fram till 60-talet var de inte ens apostlar. De kallades "Suggan och kultingarna" tills något lokalt PR-geni fick för sig att tolv apostlar klingade bättre, och vem orkar räkna?

Egentligen bjuder hela kuststräckan på liknande vyer av rauk-liknande pelare, valv och stup, men här står de tätare än på många andra ställen. Dessutom finns det en koloni dvärgpingviner som punktligt återvänder från havet 20-40 minuter efter solnedgången.

Det visade sig att pingvinerna inte alls ville gå och lägga sig när de väl spolats upp på stranden av de höga vågorna. De turades om att springa ut i svallet igen och låta sig tumlas omkring, alltmedan Andreas förfasade sig över att de inte förstod situationens allvar.

• Övernattning i Port Campbell

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 14 °C

Vi hittade ett B&B där vi fick ett stort allrum och inte mindre än tre sovrum att välja bland!

Och i trädet utanför tronade en annan kakadua. Malena kanske vet vad den heter?

• Loch Ard Gorge

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 16 °C

Inget går upp mot lite storytelling när det gäller att göra en plats minnesvärd... Kusten vid Great Ocean Road har ju många dramatiska bergsformationer, och den som fick bli vårt första stopp för dagen är varken mer eller mindre spektakulär än många andra, men den har en bra, om än rätt tragisk, story.

Loch Ard var ett tremastat klipperskepp som, på väg från England till Melbourne år 1878 kapsejsade utanför denna lilla bukt. Skeppet siktade på det så kallade "nålsögat", Bass sund som skiljer Tasmanien från kontinenten. Efter tre månaders seglats på öppet hav och flera dagars segling med död räkning (eftersom vädret var dåligt) navigerade skeppet fel och gick på revet utanför Port Campbell. Det var ett öde som drabbade många skepp, därav sundets öknamn.

Skeppet sjönk på bara några minuter, och av de 54 ombord överlevde endast två, den unga överklasspassageraren Eva och skeppslärlingen Tom, som räddade henne genom att kasta sig ut i det stormiga havet igen när han hörde hennes skrik, då hon klamrat sig fast vid en planka i fem timmar.

Det låter som en perfekt romantisk historia, förutom att den slutar med att de aldrig mer träffades (trots att de tillbringade resten av sina liv några mil ifrån varandra i England).

• The Arch och The Grotto

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 17 °C

Alla platser har inte så fantasifulla namn som Tolv Apostlar eller så mycket story som Loch Ard Gorge, men de kan ju vara fina ändå...

• Cheese World

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 17 °C

Ett litet skraltigt (gratis)museum, en ostbutik och ett café som hade en helt OK vegetarisk pastarätt passade bra som lunchstopp.

Men någon "cheese world" var det inte.

• Flagstaff Hill Maritime Village

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 17 °C

Staden Warrnambool ligger vid slutet på Great Ocean Road, och marinmuseet på Flagstaff Hill sätter punkt med bravur.

Det är en hel hamnby som har bevarats och byggts upp, och där kan det pågå mycket aktivitet med figuranter och spel, ungefär som Skansen. När vi var på besök var det dock nästan öde, men fint ändå att vandra omkring bland och i byggnaderna.

Det fanns också ett museum som till stor del kretsade kring Loch Ard (se tidigare inlägg) vilket blev en fin pendang när man varit där. Det fanns bland annat flera bärgade lyxföremål från fartyget och en målning (bild 3) som visar vrakgodset när det flutit iland i kanjonen, just där vi nyss varit.

En oväntad höjdpunkt var den ålderdomligt inredda biografsalongen (bild 4) där en film från 1929 visades. Det var sjömannen Irving Johnson som hade haft en filmkamera med sig när han rundade Kap Horn på barken Peking, och fångat både vardagliga sysslor, sådant som var vardag för dem men häpnadsväckande för oss (som hur de tog sig upp och ner längs riggen) och även en enorm storm, filmad högt uppifrån riggen med jättevågor som spolade över däcket. Femtio år senare kommenterade han bilderna lakoniskt och sakligt på filmens ljudspår. Vi tyckte båda att det var nästan omöjligt att slita sig från filmen, men vi visste inte hur lång den var och vi måste ju vidare.

Filmen heter helt enkelt "Around Cape Horn" och går att köpa på Amazon.

• Koalor och emuer på Tower Hill

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 20 °C

Tower Hill är en inaktiv vulkan. I kratern har ett naturreservat inrättats, som är hem åt många inhemska arter, exempelvis känguruer, opossum, myrpiggsvin och vattenfåglar. När vi kom dit hade besökscentret stängt och det fanns inte mycket besökare där, men en flock emuer betade och vi vågade oss nära för att fota och filma.

På väg därifrån hindrades vi av att en övergiven bil stod mitt i vägen. Dess besättning stod och tittade på ett litet eukalyptusträd, som massakrerades av en koalamamma med sin ganska stora unge klängandes på magen. Det var första gången vi såg vilda koalor, och vi hade inte kunnat hoppas på att de skulle sitta så behändigt i ögonhöjd bara ett par meter bort!

• På kraterkanten

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 20 °C

På väg upp ur kratern kom nästa hinder. En sköldpadda som låg och solade mitt på vägen!

Andreas spanade oroligt efter bilar medan jag flyttade på den.

• Känguruer på nära håll

25. november 2019, Australien ⋅ ☁️ 21 °C

Idag var första gången vi såg känguruer i vilt tillstånd. Levande, vill säga; ett par gånger har vi passerat döda känguruer vid sidan av vägen.

På väg till nattens motell hoppade en känguru över vägen. När vi var på väg till och från restaurangen såg vi fler, nu på riktigt nära håll! Riktigt bra action blev det med både lekande ungar och boxande hanar.Læs mere

• Två gojor

26. november 2019, Australien ⋅ ⛅ 11 °C

En oväntad enkelriktning gjorde att vi fick åka tillbaka via Halls Gap när vi skulle vidare och då fick vi syn på dessa papegojor. En vet vi numera vad den heter!

• Vän av ordning

26. november 2019, Australien ⋅ ⛅ 15 °C

Ibland behöver man inte titta längre än vindrutan för att hitta något att rapportera... I Australien är tydligen gränsen för alkohol i blodet 0,05.

I avsaknad av suffix (% eller ‰) får vi anta att de helt enkelt menar en alkoholhalt på 0,05 eller 5 %. Tuffa typer!Læs mere

• Boroka Lookout

26. november 2019, Australien ⋅ ⛅ 9 °C

Fin utsikt över dalen med staden Halls Gap där vi bodde natten innan och den uppdämda sjön Lake Bellfield i bakgrunden. På toppen fanns ett brandvaktstorn där det satt en förmodligen lätt lappsjuk man och spanade över horisonten.

Andreas upptäckte ett fantastiskt hang när den kraftiga vinden mötte den nästan lodräta bergssidan. Där vi stod kändes det vindstilla, men vi hörde ett kraftigt sus i vegetationen nedanför. Så fort vi stack ut huvudet över kanten friskade blåsten i - uppåt! Se filmen.

• Lång väg mot Adelaide-trakten

26. november 2019, Australien ⋅ ☀️ 20 °C

Efter att ha plockat guldkornen ur Grampians nationalpark återstod en dryga fem timmar lång resa västerut för att komma tillräckligt nära färjan till Kangaroo Island som avgår klockan 10 nästa dag.

Den största flocken gultofskakaduor vi sett hade slagit sig ner på ett fält. Säkert ett 50-tal!

Med täta avstånd stod skyltar längs vägen som påminde om vikten av en "power nap" när man känner sig trött. Andreas, fjättrad vid ratten på denna resa, får hur många sådana han vill, men man måste ju solidaritets-nappa med honom! (Bild 2).

Sista bilden försöker visa lite hur landskapet såg ut. Ganska enahanda, gula sädesfält som skilde sig från de svenska genom att man inte verkade besväras av ett eller annat träd mitt på åkern.

• Hahndorf

26. november 2019, Australien ⋅ ⛅ 13 °C

En by, grundad av preussiska nybyggare, som inte förlorat ett dugg av sin tyska karaktär. Åtskilliga restauranger med schnitzel, korv och inte minst öl stod till buds.

• Cherry Farm Studio

26. november 2019, Australien ⋅ ⛅ 10 °C

Nattens B&B låg vid en körsbärsodling, och när vi checkat in fick vi smaka vårens första körsbär! Riktigt söta och goda, och stora, var de också.

• På väg till Kangaroo Island

27. november 2019, Indian Ocean ⋅ ☀️ 16 °C

Färjan över till Kangaroo Island är ett par snäpp större än Trafikverkets färjor där hemma, med passagerarutrymmen och kiosk. Bilar kör dock ombord bara från ena hållet och packningen av dem är minutiös och tar tid. Denna tur hade vi kunnat få in en enda bil till och då står alla bilar i stort sett kofångare mot kofångare.

Att fårnäringen är viktig på ön är tydligt. Fyra lastbilar/trailrar fulla med får lastades av innan vi körde ombord och fyra tomma följde med vår tur. Lukten av fårskit var påtaglig på och runtom bildäck och man fick passa sig så man inte trampade i någon lort.