2.dan Muškat-Bandar Al Khairan Beach
27 ottobre 2025, Oman ⋅ ☀️ 29 °C
Noč je bila kratka, spali smo slabe 4 ure, saj je bilo treba vstati že ob 8- ih , če smo si hoteli ogledali mošejo Sultana Quaboosa, ki je za turiste odprta le med 8 in 11 uro. Za mošejo moraš biti primerno oblečen, fantje v dolgih hlačah, dekleta smo pa sploh morale biti zadekane od glave do peta. Ne smejo se videti niti lasje, niti gležnji, niti roke. Pred vhodom vojaki čekirajo in z veseljem pošiljajo turistke nazaj, da si še dodatno pokrijejo kak del telesa. Tudi me nismo bile izjeme, velika ruta čez glavo in roke ni bila dovolj. Obleči smo morale še dolge rokave. Tako oblečenemu te pri 32+ stopinjah pri ogledu sigurno ne zebe😀Mošeja se razprostira na večjem področju z vrtovi in večimi stranskimi stavbami, kupolami, minereti. Glavno molilnico, v katero vstopiš lahko le bos, krasi druga največja, ročno tkana preproga na svetu ter lestanci iz kristalov Swarovski, osrednji naj bi tehtal več ton. Res lepo, tudi barve in vzorci na stropu in stenah so čudoviti, različnih odtenkov modre, bele in bež barve. Kljub precejšnjem številu obiskovalcev, te notri prevzame en poseben mir. Ogled mošeje nam je vzel dobro uro .Hecno je bilo, da smo se srečali še z dvema slovenskima družinama in enim parom s katerimi smo se srečali včeraj na letalu, pa ne potujejo skupaj. Po ogledu smo poiskali en trgovski center za nakup hrane in vode za več dnevno samooskrbo. Vožnja po mestu je bila rahlo kavbojska. Imajo večpasovnice z omejitvijo na 100/120 km na uro ,veliko cest, malo možnosti za zavijanje v levo ter na vsake toliko krožno križišče . Ko nekaj iščeš nehote storiš kak lapsus. Prometa je kar precej, vozni park zelooo bogat, vozniki pa ok, niso agresivni, hupajo pa radi.
Sicer je Muškat precej razpotegnjeno mesto, cca. 60 km ob obali Omanskega zaliva. Ni klasično “kompaktno” mesto, ampak niz več četrti, razporejenih vzdolž morja in med hribi. Stavbe belih in svetlih odtenkov, ljudi na ulicah ni videti veliko, pretežno moški v enostavnih, dolgih, belih oblekah, imenovanih dishdash in pokrivalih na vrhu glave. Vse deluje precej umirjeno, tudi v trgovskem centru nobene gužve, res mirno, edino garaža povsem polna velikih avtomobilov.
Po nakupu živeža in menjavi denarja, smo jo krenili proti morju. Mohor nas je želel peljati na peščeno plažo Yiti beach, ki so jo pa žal zaprli, ker gradijo Trump golf resort🤨 Za kopanje in spanje smo našli zaliv s plažo Bandar Al Khairan. Morje je bilo mirno, sicer pa popoldan in zvečer polno obisovalcev, džipov s čolni in vodnimi, skuterji, nič kaj mirno, kljub zelo strmemu dostopu. Področje sicer z razčlenjeno obalo otočki spominja na male fjorde. V morju pa kar nekaj pisanih koralnih ribic, od nemotov, zastavic, trobent, ježkov z zelo dolgimi bodicami. Šotore smo postavili na plaži, skuhali okusne makarone in kmalu šli v mižule. Stemni se že okoli 18ih. Noč je bila kar zanimiva, najprej so nas prebujali glasni in zelo zgovorni domačini, ki se pridejo zvečer družit na plažo, potem pa še Katja in Mohor, ki sta se za las umaknila visoki plimi in tako preprečila, da bi prvo noč imela plavajočo hišico na vodi 😆😆😆Leggi altro