3.dan: Yiti-Wadi Mijas-Qurayyat-Dibab
28 ottobre 2025, Oman ⋅ ☀️ 30 °C
Ko te za dobro jutro na skoraj prazni plaži ob 6ih pozdravi sončni vzhod in sledi kopanje v morju, toplem 26+stopinj, že pred zajtrkom, kaj češ lepšega?Mogoče snorklanje med pisanimi ribicami takoj po zajtrku🐠🐟🐡😃 Smo se kar začudili, ko smo se odpravili dalje,pa je bilo že vse to kopanje za nami in je sonce že močno pripekalo, ura pa je bila šele 9. Mohorjeva navigacija nas je do Qurayyata peljala po makrdamski bližnici, skozi zanimivo pokrajino in kasneje sotesko Wadi Mijas, z visokimi rdečkastimi stenami, nekje bolj, nekje manj preperelami. Že dugi dan nam je Oman postregel z izredno geološko raznolikostjo različnih plasti,segmentov, oblik in oranžno-rdečkastih odtenkov, do sivo-belih peščenjakov in rumenih peščenih gob, različnih oblik in s smešnimi pokrivali. En sam kamne, pesek in skale, pa vseeno toliko različnih oblik, struktur in barv, da je en velik Wau! Vmes pa za dodatno popestitev zelene oaze s palmami in belimi ala aladin hišicami, ter ličnimi mošejami. Ker si morajo pred vstopom v mošejo verniki vedno umiti noge, imajo poleg mošeje običajno umivalnice s tekočo,velikokrat tudi pitno vodo, in WC-je, oboje je dostopno vsem, tudi nevernikom. Kar se ob našem način potovanja izkaže za zelo koristno, predvsem, kar zadeva ohranjanja zalog vode.
V Qurayyatu smo želeli videti flaminge v malem jezeru ter nekje na sklanati plaži korale na suhem. Flaminge smo videli,do koral pa smo prehodil skoraj km dolgo, peščeno plažo, kjer razen smešnih, "kot iz risanke", opisanih rakcev po Tajino in Aljaževo, nismo srečali žive duše. Visoki valovi , ki so z veliko močjo butali v skale, so skrili korale, so nas pa močno nasmejali , ko so skozi špranje v skalah povzročili tako moča piš, da je Mohorju odneslo kapo nekaj metrov visoko v zrak, ogrizek od jabolka,ki ga je Svit metal v špranjo pa je vsakič z veliko silo zletel nazaj iz špranje visoko v zrak in nekaj metrov stran od špranje. V glavne smeha še pa še😆😆😆 Na plaži je sledilo afnanje po valovih, temna mivka vsepovsod.Hecno in hkrati fino pa to,da smo bili na ogromni plaži povsem sami. Naslednja postaja so bile peščene strukture,ki po obliki spominjajo na gobe, ujeli smo jih v lepi , večerno -oranžni svetlobi.Nahaja pa se nekaj km iz gl.ceste pred Dibabom, v notranjosti.
Sonce zahaja za hribe že okoli pol šeste, ob 18ih je že tema, tako da smo šotore postavili na peščenem platoju ob morju, le nekaj km pred Bimman Sinkhole, tik pred temo. Kočerjamo pa z naglavnimi lučkami v trdi temi. Siti in zadovoljni lažje planirano naslednji dan in v dobri družbi se večerni čas kar prehitro odvije. Sicer imamo mlajši in malo manj mlajši večerni krog, važno je,da se z obeh sliši živahno čebljanje in glasno smejanje, z mlajšega se celo kaka pesem zapoje👌Leggi altro