• 14 dan: Muškat- Damaniyat otoki

8 novembre 2025, Oman ⋅ 🌙 19 °C

Danes nas je po dolgem času prebudila budilka. Malo pred 8o smo bili že v marini Al Mouj pri Mola Mola agencijo za snorklanje in potapljanje, kjer so nas že čakali pripravljeni poimenski paketi s plavutkami im maskami. Katja je snorklanje rezervirala že nekaj mesecev pred odhodom. Na naš čoln je šlo okoli 20 ljudi, vodič in šofer speedboata. Oba sta bila posrečena in zelo prijazna.

Damaniyat Islands je skupek devetih, majhnih, nenaseljenih otokov ob obali Omana, s speedboatom približno 45 minut vožnje z marine.
    Gre za naravni rezervat, ki je pod UNESCO zaščito zaradi bogatega morskega življenja. Voda ob otokih je turkizno modra. Najprej smo snorklali v zalivu Aquarium garden, kjer je bilo polno pisanih rib in cel trop zelenih morskih želv. Sigurno jih je bilo ene 10-15 na kupu. Bile so manjše, vendar res lepe in fletne in tako lepo, elegantno in počasi plavajo,pa nič se ne bojijo. Videli smo tudi majhnega morskega skata, pa moreno, korale, da o različnih, čudovoto pisanih ribah ne govorim . V naslednjem zalivu Green garden so nam na ladji pripravili okusno kosilo, ker smo imeli čas smo šli še malo snorklat, pa je vodič Mohorju pokazal prostor, kjer se da viderti zebrastega morskega psa. Imeli smo srečo, saj je ravno priplaval in se odločil dlje časa počivati v mivki, kakih 8-10 m pod nami, tako si ga lahko videli tudi od bližje, če si se potipil proti njemu. Nič kaj plašen ni bil videti, ni se pustil motiti tudi tistim, ki so mu uspeli priti povsem blizu. Peljali so nas še na drug prostor oz. za nas tretji prostor (je vodič rekel, da trikrat pa že dolgo niso snorkljali🙂), ki mu pravijo Turtle city, saj naj bi bilo tu veliko želv. Res smo jih kar nekaj videli, ravno so bile pri kosilu, s skal so lepo počasi malicale alge. Nič niso plašne, priplavajo čisto do tebe in nič se ne pustijo motiti pri svojij opravilih, tako jih lahko mirno občuduješ. Tokrat smo se morali kot skupina bolj držati skupaj, plavali naj bi še do enih skal in tam naj bi nas pobral čoln, vendar smo obrnili prej, ker so bile v morju majhne prozorne meduzice. Z vetrom v laseh in zadovoljni z bogato podvodno izkušnjo smo se vrnili v marino. Otroci so zelo uživali, sploh naš Zvonko.

V marini smo se vsi stuširali, potem "ogvantali" v primerna oblačila za na Mutrah Souk ( največjo tržnico, bazar v Muškatu). Parkirali smo v marini ob Sultanovi razkošni jahti peščene barve in velikosti skoraj trajekta za na Korziko. Za na bazar smo se razdelili v 2 tabara, moški in ženski del. Fantje so šli na hitro skozi in potem na pomol loviti ribe, me pa v shopping. Kmalu smo dišale vsemogočih dišav, saj so nas prodajalci kar mazali z roloji po rokah, ko smo šle mimo trgovin, vabili so nas v trgovinca in nam ponujali šale, skodelice, začimbe, vsemogočo robo Sploh jih nisi smel pogledati, ker potem si bil že v trgovini. Kljub temu smo uživale, se najedle dateljev in slaščic napile kave in čaja. Našle smo tudi opremo za našega prihajajočega Abrahamovca😃 Vse uličice te kar mal deorientirajo, brez google navigacije bi komaj našle pot nazaj do naših fantov😉 Tudi njim je čas minil kot bi trenil, uspešno so lovili ribe, se pogovarjali z ostalimi ribiči, tako da jih naša pol urna zamuda sploh ni zmotila. Želodčke smo šli napolniti v eno izmed uličnih, dobro obiskanih restavracij z različnimi swarami, kebabom podobnim zavitkom z zelenjavo in mesom in svežim juicom. Odlično 😋 Čas nas je spet prehitel, ura je bila že 21, ob 22ih smo morali oddati avto.Kar na parkingu, smo vrgli ven šotorko in vso robo iz avta, da smo po "cigansko" spakirali prtljago v potovalne torbe in kovček🙃
    Muškat je zelo razpotegnjeno mesto, tako od enega do drugega konca kljub tri-štiripasovnici rabiš kar nekaj časa. Zaprašene avte smo pripeljali ob 22:01, kilometrov smo naredili cca. 2.500, za ene 50 km nam je še ostalo limita🙂 S taksijem in enim od pajerotov so nas z agencije dostavili do letališča. Vse je potekalo tekoče, umirjeno in brez težave, tako kot samo potovanje.

Res smo se imeli LEPO, hvaležni za to čudovito popotniško avanturo in odlično družbo. HVALA tudi Prezljem za odlično vodenje, navigiranje, ker so v Omanu že tretjič, nam je bilo prihranjeno marsikatero lutanje in izgubljanje časa z iskanjem pravih poti, prostorov za prenočišč in za uvid v to kakšen je bil Oman " lansko in predlasnko leto"😄😉

Oman mi je dal velko več kot sem pričakovala. Res izjemna in kljub pustinji raznolika narava te s svojo prostranostjo, divjostjo in s tem marsikje še nedotaknjenostjo povsem prevzame in odnese. Omanci neverjetno prijazni, spoštljivi in tolerantni. Z eno besedo je Oman sinonim za umirjenost in popolno popotniško SVOBODO. Tako, da hvala Oman🤗
    Leggi altro