• Stefkemac

Roadtrip Ierland

Uma 14aventura de um dia na Stefkemac Leia mais
  • Ross lake

18 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 14 °C

Opnieuw even zoeken naar een slaapplaats in de Connemara. Uiteindelijk gevonden rustig naast een meer en uit de wind. Terwijl we eerst eten komt de buurvrouw even polshoogte nemen. Even een vriendelijk babbel en iedereen is gerust. Het meer op zich is mooi maar de steigers liggen er wat verlaten bij. Dat word een rustige nacht.Leia mais

• Aughnanure Castle

19 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 14 °C

Een pittoresk kasteel in een prachtige locatie.
    Als we aankomen giet hij pijpenstelen, goed aankleden en tegen we 20m verder zijn houd het op en komt de zon erdoor. In het bos verscholen is de ingang van het kasteel, heel mooi en goed onderhouden is het binnenin. Overal wit gekalkt wat wel onze smaak is en blijkbaar was het overal zo in de burchten in die tijd. We wandelen helemaal tot boven en genieten van het kasteel.Leia mais

• Glengowla mines

19 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 14 °C

We kunnen nog juist aansluiten bij een groep die vertrekt in de mijnen. Hierdoor missen we de intro die al gegeven was in het kleine museum maar dat krijgen we dan na de rondleiding. In 1850 groef men naar galeniet (dat bestaat uit lood, zink en een beetje zilver) in deze mijn, voornamelijk om kogels en gereedschappen van te maken.Eens de ader op was, is de mijn verlaten en pas in de jaren 1970 terug gevonden.Leia mais

• Wandelen in de Connemara

19 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 15 °C

Bij de Glengowla mines hadden we een leuke babbel met de eigenaars en deze rade ons aan om hier te gaan wandelen waar het mooi, rustig en niet moeilijk was. Een uitstekende keuze. We wandelen naar een kerkje hoog in de bergen in een grot waar vroeger toen het verboden was om godsdienst uit te oefenen verboden missen werden georganiseerd. Op prospectie voor Lynn .Leia mais

• Kylemore abbey

19 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 14 °C

Een landhuis gebouwd in 1868 door rijke Engelsman. Later verwaarloosd achtergelaten en in 1920 gekocht door Ieperse nonnen die door de oorlog België hebben verlaten.Ze restaureerden het landhuis en nog steeds leven er nonnen. Tevens is het een meisjeskostschool. De inkom is prijzig maar maar omvat ook de grote victoriaanse tuinen en gotische kapel. Het is een fotogeniek plaatsje met het spiegelend meer dat het ondertussen bekend staat als een iconisch beeld van de Connemara.Leia mais

• Aasleagh Falls

19 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 14 °C

We zoeken een slaapplaats en parkeren aan Killary harbour. Een grote parking aan het meest inlandse stuk van de atlantische oceaan. Tijdens de wereldoorlogen kwamen zelfs de duikboten tot hier. We eten in een village gril maar omdat de plaats zo open is en we toch wel wat wind verwachten rijden we nog 5km verder naar de parking van de watervallen.
    Stefaan gaat nog wat dronen boven de rivier maar blijft iets te lang weg zodat Peggy ongerust werd. Soms vergeet je de tijd als het leuk is.
    We slapen aan de watervallen Aasleagh Falls lekker rustig en morgen starten we onze terugweg. Helaas geraken we niet rond met onze lijst. Das dus een reden om nog eens terug te komen.

• National famine memorial

20 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ☀️ 13 °C

In Murrisk is een berg die bekend is om een bedevaartsoort. Aan de overkant van de parking is een Famine memorial gebouwd. Hoe dichter je bij het schip komt hoe luguberder het is.
    Het was goedkoper voor de landeigenaars om tijdens de hongersnood hun personeel en/of boeren op een schip te zetten en naar Amerika te sturen dan ze eten te geven. Veel van hen kwamen niet levend aan. Tja, de berg hebben we niet beklommen want die was te stijl, te gevaarlijk en te hoog (in de mist)Leia mais

• Boyle abby

20 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ 🌧 13 °C

Onderweg stoppen we in Boyle aan de abdij. Ze ligt op het kruispunt aan een grote weg en je kan de buitenkant en een groot deel van de binnenkant reeds van op straat zien. Het is een prachtig gebouw met glazen dak en gevel in verwerkt. Vermits een groot deel toch buiten is en het regent en de inkom te te duur is besluiten we om niet binnen te gaan.De grijze luchter werken op ons humeur!Leia mais

• Famine museum

20 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ 🌧 14 °C

Je ziet en leest veel over de Famine tijd. Onderweg zien we een bord naar een Famine museum en besluiten dit te bezoeken. Het is een zeer onduidelijk museum, de uitleg die we kregen paste niet men de indeling van het museum en ze sprongen echt van de het ene punt naar het andere zonder duidelijke connectie. Meer vrager erna dan ervoor maar als we buiten komen is het eindelijk gestopt met regenen. (16:49u) 😂 Onvriendelijk waren ze ook nog want eens buiten mocht Peggy niet terug binnen om de wc te gebruiken. (10 min. voor sluitingstijd)Leia mais

• Dowth

20 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ⛅ 14 °C

Na toch even zoeken naar een slaapplaats besluiten we naast de weg te stopen aan een ganggraf dat gratis te bezichtigen is . Je kan er niet in maar wel op en rond. Het regent bijna heel de tijd maar we gaan toch even wandelen in het hoge gras.Leia mais

• Newgrange

21 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ 🌧 16 °C

Ganggraf, een van de bekendste in Ierland van 3200 voor Christus, ouder dan de piramiden en Stonehenge in Engeland.
    Om te bezoeken moet je via het visitor center gaan 16 km verder. Van hieruit met de bus terug maar het is de moeite en de gids was ook goed.Leia mais

• Trim castle

21 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ⛅ 18 °C

Het kasteel was de setting voor de film Braveheart. 8 maanden hebben ze hier gewerkt en gefilmd.
    In de film zie je steeds hetzelfde kasteel voor verschillende settings maar uit verschillende hoeken.
    Na de opnames is men het kasteel pas gaan renoveren want het is nu eigendom van Irisch Herritage.
    Het is overdekt en de gids sprak zeer snel maar gaf ons wel een goede indruk van de geschiedenis van het kasteel en de leefwijze toen.Laat op de avond nog iets gaan drinken in de traditionele pub en we overnachten op de 24 uren parking in Trim.

• Bog of allen

22 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ⛅ 16 °C

Het visitor center 'Bog of Allen', het is even zoeken en blijkbaar waren we er voorbij gereden. Het is een zeer klein bordje en bij het oprijden van de parking breken we het lint af omdat we te hoog zijn. Netjes terug plaatsen en dan komt de eigenaar zeggen dat ze eigenlijk gesloten zijn. Buiten de openingsuren laat hij ons toch binnen, alle deuren open en de lichten aan. 5€ inkomen gratis thee. Mooi uitleg en zeer vriendelijke mensen . Het lijkt of ze al lang niemand meer hebben gezien, zo behulpzaam zijn ze. Het center geeft een uitleg over de geschiedenis en het gebruik van BOG,ofwel turf. Dit is de meest gebruikte grondstof hier voor verwarming, er zijn zelfs nog steeds turfcentrales. Het merendeel van de turf is reeds verdwenen en ze moeten steeds dieper graven om goede turf te vinden. Binnen enkele tientallen jaren zal de turf op zijn en dit groeit niet terug. Buiten is er een serre met 'Flytraps', wat een prachtige vleesetende planten. Een beetje uitleg en wat soorten die we over het hoofd hadden gezien maar nu moeten we dit thuis ook kunnen proberen om deze planten te houden. Als we willen vertrekken krijgen we nog wat magazines mee en uitleg over een stuk bog welke we kunnen bezoeken maar hiervoor is er geen tijd. De eigenaar haalt het lint nog weg zodat we rustig kunnen buiten rijden en wuift ons uit. Echt zeer vriendelijk.Leia mais

• Glendalough

22 de agosto de 2017, Irlanda ⋅ ⛅ 16 °C

Een oud klooster met round tower en 2 lakes in de wicklow mountains.
    In de morgen weinig plaats zodat we op een parking moeten, auto's krijgen mindering maar wij moeten de volle pot betalen en dit voor slechts 2 uur want meer tijd hebben we niet. Buiten het kerkhof zijn er wat stalletje en een gezellige wandeling naar het kleine meer. Eerst de lange weg en dan terug voor de korte weg maar dan aan de juiste kant. Voor het grote meer is er geen tijd meer want we moeten ons schema halen voor de boot.Leia mais

• Slaapplaats Strumble Head GB

23 de agosto de 2017, País de Gales ⋅ ☀️ 16 °C

In het donker rijden we de smalle weg op naar de vuurtoren. Echt creepy is het wel en langer dan we dachten maar dat is omdat je trager rijd en het pikdonker is.
    Op de parking staan we onverwacht helemaal alleen.
    Er is veel wind waarvan de mobilhome een beetje schud, af en toe verlicht door de vuurtoren (elke 5 seconden)
    Ideaal om in de morgen te dronen als je alleen bent, je hoeft naar niemand te zien.
    Wat een prachtig zicht.

• Chepstow

23 de agosto de 2017, País de Gales ⋅ ⛅ 19 °C

Eten en beentjes strekken. Een klein gezellig stadje met een gigantisch kasteel. We gaan niet binnen want hebben nog een lange reis voor de boeg. Een kleine wandeling en ergens iets gaan eten is voldoende afwisseling. Van hier uit nog 3,5u naar dover rijden. Vorige keer was dat 3 uur extra file op een zaterdag. Hopelijk vandaag niet hetzelfde.Leia mais

• Overzet

23 de agosto de 2017, Inglaterra ⋅ ⛅ 23 °C

Gelukkig maar en beetje file aan de ring van London. We zijn uiteindelijk tegen 20:00u in Dover en moeten de ferry maar hebben om 02:00u. We proberen om een vroegere boot te nemen.
    Met ons ticket mogen we gratis een boot vroeger of later nemen maar niet nog vroeger of een extra kost van 92€ word aangerekend. Dat is meer dan we betaald hebben dus rijden we de terminal terug buiten mits strenge veiligheidsmaatregelen en eten eerst op een kleine parking. Nog een uurtje wachten en vanaf 22:00u proberen we opnieuw. Nu mogen we gratis de boot van 23:59u nemen en zijn dus 2 uur vroeger in Duinkerke.Leia mais

• Thuis

24 de agosto de 2017, Bélgica ⋅ ⛅ 14 °C

Tegen 05:20 zijn we thuis. Recht naar huis gereden na de ferry en blij dat we er zijn.
    Even slapen en tegen de middag starten we met het uitladen van de camper. Kuisen en tegen 15:00u breng ik hem terug naar de verhuurder. Alles ziet er goed uit buiten enkele kleine krassen van de takken in Ierland. Dat heb je met hele kleine weggetjes.
    Met wat geluk krijgen we onze borg snel terug.

Ierland:
    -Bijna geen vuilbakken onderweg en toch een heel proper land.
    -De meeste parkings zijn niet camper vriendelijk en hebben een hoogte barriere.
    -Zeer vriendelijke mensen
    -Alle persoonlijke land afgezet met leien en stenen muurtjes.
    -Heel mooi land en zeker als de zon schijnt. Het is wat vergelijkbaar met Schotland. (logisch als je de ligging vergelijkt )
    -3352 Km gereden waarvan +-200Km Naar Duinkerke en 590Km in Engeland en nog eens terug langst dezelfde weg
    -Files in Engeland zijn net zo normaal als bij ons alleen blijven de meeste op hun rijvak waardoor er veel minder stress is

Final da viagem
    24 de agosto de 2017