Satellite
Show on map
 • Day267

  Panama Hat

  January 26, 2010 in Ecuador

  Wereldwijd bekend als de Panama Hat....afkomstig van origine uit Ecuador...en daar heet hij Sombrero Montecristi! Waarom dan de Panama Hat.....omdat de hoed gedragen werd door alle mensen die aan het Panama kanaal werkten, en hij daarmee bekendheid kreeg wereldwijd. In Ecuador zijn ze dan ook niet altijd blij als je het hebt over de Panama hoed....en zeker niet in Cuenca waar de hoeden gemaakt worden.

  Vandaag zijn we in een museum / fabriekje geweest om ons te laten informeren over deze toch wel bijzondere hoed. Van jungle plant tot styling, elke hoed vergt minstens 100 werkuren om te maken...de allerfijnste meer dan 1000 uur.

  Er zijn verschillende modellen hoeden;

  *De Fedora, de meest klassieke...uit de jaren ´40 en nog steeds populair om zijn elegante stijl.
  *De Havana, Cuba stijl, iets bredere gleuf bovenop dan de Fedora...en met een sigaar erbij.
  *De Optima, Deze hoed is eigenlijk de typische Panamahoed. Voor sommige mensen is het een “Charlie Chan” hoed. Ik vergelijk deze liever als Peter O’Toole in The Last Emperor...
  Een wat meer bolle bovenkant...en, oprolbaar!
  *Plantation, je hoeft geen plantage te bezitten om deze hoed te dragen....al is het wel een soort tuinhoed....en vaak wat creme / bruinkleurig.
  *En zo zijn er nog meer varianten....

  Kortom, we hebben ons wel een middagje vermaakt! De prijzen beginnen bij ongeveer $ 35,00....en lopen op tot wel $ 3000. Het kwaliteitsverschil zit hem in de materialen en de manier van weven. Sommige hoeden kun je vullen met water zonder dat ze lekken....en er gaan verhalen dat je ze door een ring kunt halen....en daarna schieten ze weer in de vorm terug.

  Cuenca....beroemd om de hoeden....verder wel wat leuke plekjes en straatjes....hier en daar ook wel weer wat leuke restaurantjes maar minder culinair als de Planet ons deed voorschrijven....en heerlijke grote kersen welke op straat verkocht worden.....lekker in combinatie met zo´n mooie hoed....
  Read more