• Nejc Radolič

ŠVICA September 2021

Короткое, но классное приключение от Nejc & Dejan Читать далее
  • Eigergletscher

23 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 7 °C

Prestopima na vlak, ki pelja po cca. 7km dolgem tunelu na Jungraujoch. Takaj že ni več drevja, ampak izključno le kamenje in sneg.
    Na vlak se vkrcama med prvimi, saj sva predhodno preko interneta opravila rezervacijo.
    Pogled na gore je prečudovit. Zebe naju ne, skratka za popizdit lepo je 🤭.

Sva kar malo nestrpna, saj Jungfraujoch držima skoraj za rep.😅.
    Vožnja traja 27 minut. Malo še.....

• Jungfraujoch (3454m n.v.)

23 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 5 °C

Osupla in brez besed ostanema ob pogledu na gore,ledenike,sneg itd. UAU UAU UAU. Sloh ne vema kaj bi in kam bi.......
    Najprej odidev do razglednega stolpa Sphinx Terrace, ki se vzpenja na 3571m nad morjem. Bolano! Vreme je brez oblačka in brez sapice vetra. Noro! Res NORO.
    Po 30 minutah euforije in navdušenja, ugotovim, da sem brez nahrbtnika, v katerem imam vse dokumente, denar in FFP2 masko. Kap me je skoraj zadela. To se meni ne zgodi, a tokrat se mi je saj me je narava totalno prevzela.
    Odideva do INFO točke, kjer pripeljejo vlaki, kjer me čaka nahrbtnik z vsemi stvarmi. Hvala BOGU.
    Sedaj pa lahko nadaljujema. V lokalu si kupima kavo in Nugat rolico. Nekaj za posladkat. Počijema cca 10 minut, ter odrinema ven na sneg. Pokličema družino in jih pozdravima preko video klica.
    Naužijema se zagleda na ledenik, Jungfraujoch in razgledno teraso.
    Prežene naju potreba na wc. Ja nič, grema nazaj.

Po opravljeni obveznosti, si ogledama Alpine sensation, kjer predstavijo celotno zgodovino. Slikovno in zvočno zelo dobro opremljeno. Pot naju vodi dalje do ledene palače, kjer se na 1000m2 razteza isključno in le samo led. Skulpture, napisi, rovi in še in še. Sva morala kar malo paziti na noge, da nisva končala na tleh.

Ker se približuje ura najinega odhoda, sva odšla še na razgledno točko Glacier Plateau, kjer se nekateri turisti prvič soočijo z snegom in ledom. Naredima par fotografij in že se napotima do restavracije. Lačna sva.
    Za hrano nimam kaj posebnega zapisati, razen to, da sem plačal za dva menija 85€. Pa še to, verjetno bi dobil boljšo hrano v Intersparovi restavraciji v Sloveniji. Pa dobro, saj lačna ne bova.

Na napoti do perona, naju pot zanese do trgovinice, kjer kupima novi magnetek za najino TRAVEL MEMORY TABLE.

Malo sva utrujena.... počakava cca 20 minut na vlak, ki pelje v dolino ob 14:17.

Vmes naju zmanjka, saj sma komaj gledala. Nama je pa koristilo teh par minut počitka, saj sva iz vlaka iztopila kot nova 😅. Prestopima na vlak za Kleine Scheidegg in iz tega na vlak za Grindelwald.
    V dolino se bova spustila po drugi strani, tako da bo malo bol zanimivo. Pot do Lauterbrunnena že poznama.

• Interlaken

23 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 17 °C

Ob 16:27 prispema v Interlaken. Utrujena. Vse bi dal za bolj udobno obutev saj me bolijo noge.
    Presenečen, saj je za to poskrbel Dejan brez da bi vedel za to. Super. Plačama parkirnino, ter se odpeljema v center Interlakna.

Sledil je krajši sprehod, nato pa kava ob parku hotela Viktorija.
    Interlaken je lep, a nimama energije da bi ga prehodila. Naj to ostane za naslednjič.
    Sedaj pa malo počitka, kavica in Coca cola, nato pa pot proti Siebnenu.

• Lai da Marmorera

24 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ☀️ 11 °C

Ojla, danes je petek. Danasnji dan bo bolj na "izi". Vstanema ob 8:20, brez budilke. No Dejan je bil tokrat preb mano, saj ga je prebudilo moje smrčanje 😅.
    Popijema kavo, se oblečema in odideva na pot. V Siebnenu,si na bencinski črpalki kupiva kavo in rogljičke, ter nahranima najinega jekleneg konjička 🐎. Včeraj je kar lepo pil 😆.

Dan je sončen, prijetnih 14°C, ura pa 9:40. Sva napoti preko Chura do St. Moritza.
    Tukaj sva že bila par let nazaj. Navdušenja nisva skrivala, zato sva se odločila, da ga obiščeva ponovno. Tokrat ga bova verjetno videla z drugačnimi očmi 😊.

Vmes se ustavima ob jezeru Marmorera, ki je nekak posebno. Temno zelena voda obdana s skalami in iglastim gozdom. Spominja na Twiglight sago.
    Posnamem par fotografij, ter krenema dalje.

• Silvaplana

24 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ☀️ 14 °C

Takoj po spustu iz Julierpass-a, se odpre pogled na jezero in grad mesta Silvaplana. Razgled je popoln. Vstavima se tik ob jezeru, parkirava avto, ter se peš odpraviva do slapa ki je v bližini.
    Cca. 30 minut hoje ob jezeru z čudovitim razledom. Vreme je sončno, brez oblačka.
    Jezero pa kristalno čisto, kombinirano v zeleno / modrih barvah.

Tukaj postanema slabo uro ter se odpravima dalje do Sankt Moritza.

• Sankt Moritz

24 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ☀️ 15 °C

Ob cca 13:30 prispema v St.Moritz. jaz imam malo težav, saj imam razbolelo mišico v vratu. Ampak nič mi ne pokvari prelepega dneva. Tik ob jezeru, ob začetku mesta, parkirama avto, ter se peš odpravima med ulicami, do trga, kjer si privoščima kavo, sladoled in vodo. V miru počijema in uživama na soncu ☀️.

A veš ono, ko ti osa zjebe prijeten trenutek? No...nama ga je. Nisva se je mogla znebiti, zato sva vse skupaj zmetala v sebe.

Počasi sva se odpravila do avta, ter nadaljevala pot proti domu. St.Moritz ni cilj, ampak imava še nekaj v planu 😃.

• Flüelapass 2383m

24 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ☀️ 11 °C

Do Davosa, naju čaka vožnja preko prelaza Flüelapass (2383 metrov nadmorske višine), ki ponovno postreže z prečudovito panoramsko vožnjo.
    Ker se dan počasi poslavlja, so s soncem obsijani še samo vrhovi gora.
    Prelepo, ni kaj dodati. Dvakrat postanema in obeležima spomin na fotoaparatu in kameri. Nisva se zadržala dosti časa, saj je tukaj kar mrzlo, še posebej zato ker ni več sonca.

Nadaljujema spust v dolino, do mesta Davos.

• Davos

24 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ☀️ 16 °C

Davos, nič kaj posebnega, no nimam več energije, saj me boli vrat v pm.....
    Komaj zdržim hojo, ki je mimogrede prirejena na bolečino vratu. Ni mi fajn, res ne 😒.
    Ker nisva še danes kaj konkretnega pojedla, sva se odločila, da bova kar tukaj v Davosu. V obestni restavraciji pod imenom Little Asia, si privoščima kitajsko hrano. Sedela sva kar pri oknu s pogledom na glavno cesto. Krasila sva izložbo in med jedjo opazovala popoldanski utrip. Celo demonstrirali so ljudje, tako da sva jih videla, kako kot kača prečkajo cesto.
    Hrana je bila mimo grede zelo dobra, mogoče malo preslana.
    Zelenjavna juha z piščancem in riževimi rezanci, ter piščanec v omaki z zelenjavo.
    Nasitila sva se!

Po hrani pa nazaj do avtomobila in proti domu.
    Do doma naju loči slabo uro in pol. Nato pa počivat. Najraje bi glavo postavil na nočno omarico.

Jutri nadaljujema. Kam? Še sama ne vema 😁
    Se javim iz Siebnena, ko prispema.

• Lachen bahnhof

25 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 20 °C

Hellou.
    Sobota je, kar se pozna tudi na tem, da sva danes dlje spala. Jaz se prebudim ob 8:30, Dejan pa je poležal še do 9:00.
    Skuham nama kavo.
    Glede na to, da je danes soček, sem jo popil kar zunaj na terasi. Dejan pa je bolj zmrzljive sorte, tako da je ostal kar v stanovanju.

Oblečema se ter se odpravima v trgovino. Jutri je vse zaptro, tako da potrebujema hrano za kosilo.
    Testenine s piščancem v smetanovi omaki in solata.
    Za sladico pa kot vedno Švedsko zeleno torto.

Nakup odnesema v stanovanje, ter popijema kavo. Danes me čaka presenečenja, saj ne vem kam me pelje moj dragi. Vem samo to, da v Lachnu stopima na vlak, ki pelje, neznano kam.
    Bomo videli kaj je peipravil. Se že veselim 😙.
    Kar se pa vratu tiče, je malo bolje pa čeprav me še vedno boli. Ne morem glih opletat z glavo 😅😅🤣.

• Zürich Hauptbahnhof

25 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 18 °C

Ob 12:50 prispema v Zürich, na glavno železniško postajo. Še vedno ne vem kam me pelje. Časa imama 17 minut. Izkoristima ga za cigaret in nakup sendviča. Nato se odpravima do perona, kjer naju čaka IR vlak za Basel.
    Juhu, lepo presenečenj 😁.
    Vkrcama se in po cca 20 minutah vožnje oba zaspima. Vožnja traja dobro uro.

Nato pa potep po Baselu.

• Basel

25 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 25 °C

Basel je ogromen. Meji na Francijo in Nemčijo.Skozi mesto teče reka Ren, ob kateri ne manjka dogajanja. Ljudje se dejanako kopajo, ladije prevažajo turiste in ob reki mrgoli ljudi. Sprehodima se od glavne železniške postaje do starega mesta Basla. Prečkama reko, ter se sprehodima ob njej. Čas zapravljama mes pohajkovanjem med ulicami in doživljama mestni vrvež.
    Basel ni nič kaj poseben, a hkrati ima nek poseben čar.
    Mesto je polno, dogaja, ljudje, tržnica itd....

Med ulicami najdema majhno restavracijo z Azijsko hrano, kjer si privoščima pečene rezance s piščancem. Bilo je odlično!

Počasi se bliža ura najinega odhoda. Ob 18:06 imama vlak za Zürich. Zato se pocasi napotima do železniške postaje, kjer se 20 minut predčasno usedema na vlak in utrujena počakama na odhod.
    Cca 1 uro naju loči do Züricha.

• Zurich HB

25 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ ⛅ 20 °C

Ob 19:06 prispema v Zürich. Vožnja je minila kot bi mignil😅.
    Odločila sva se, da bova še malo ostala (slabih 40 minut).
    Naslednji vlak (S25 proti Ziegelbrücke) odpelje ob 19:43, vmes pa ob 20:10 ustavi v Lachnu, kjer iztopima.
    Ta čas še odideva v Starbucks po kavo in jo v miru popijema.
    Počasi odideva proti peronu, kjer že čaka vlak.

Danes pa bova spala kot ubita😋.

• Flughafen Zürich

26 сентября 2021 г., Швейцария ⋅ 🌧 19 °C

Ob 15:05 prispema na letališče. V garazni hiši parkirava avto, ter se odpravima na terminal ena opraviti Check-in. Tukaj je katastrofalna gužva. Po 30 minutah čakanja in ob odprtih vseh check-in okencah, mi le uspe oddati prtljago.
    Ni trajalo predolgo.
    Po tem, odideva na razgledno terasi, kjer spijema kavo.

Bliža se čas mojega odhoda, zato se poslovima in s težkim srcem zapustima drug drugega😔.
    Opravim še pregled rocne prtljage in odidem skozi Dutty free do izhoda A52, kjer nas bus zapelje do letala. Let se za 10 minut zamakne, kar pomeni, da izkoristim še zadnje minute, za nakup kave in lončka v Starbuck Caffee. Za moji Klarico seveda, ko tako lepo doma skrbi za rože, ko mene ni doma. 16:55 čas za boarding in že sem pripravljen na vzlet.
    Let je predvidel 1 uro in 10 minut.

Na letalu imam dodeljen sedež D19, ki ni pri oknu. Je pa ob meni starejša in uglajena Avstrijska gospa z živo rdečimi nohti. Diši! Se mi kr fajn zdi da je ob meni, čeprav se poskušam nekako izogibati pogovoru saj zna samo Nemško. Na začetku ko sem prisedel (mimogrede, bil sem zadnji potnik, ki sem vztopil), me je vprašala ali gremo v Grazz ali na Dunaj. Sem si mislil: ja ne, v Gruzijo, pizda 🤣🤣🤣.

Let je prijeten in tokrat cel čas med oblaki. Malo nas trese, ampak res čisto malo 🤭.

• Окончание поездки
    26 сентября 2021 г.