A 11-day adventure by Tihana & Žiga Read more

• 120photos
  • 3likes
  • Ljeto u planinama

July 14, 2024 in Slovenia ⋅ ⛅ 27 °C

Ove godine preskačemo Apuliju…malo prisilno jer Žiga mijenja posao i trebamo nešto ranije iskoristiti godišnji.
    Ali se jako veselimo malo drugačijem ljetnom odmoru…nešto malo imamo isplanirano unaprijed, ostalo ćemo sve po putu.
    Pakiranje je bilo sad malo zbunjujuće jer ni sami nismo bili sigurni što sve trebamo ponijeti od odjeće…ali eto nas, sljedeći put će biti lakše :D

• Caldaro i Bolzano

July 15, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 27 °C

Kako smo imali jako malo vremena za organizaciju nije bilo skroz lagano pronaći smještaje koji nam odgovaraju tako da nismo bili preizbirljivi. Prvih pet dana smo u Caldaru, mjestu pokraj poznatijeg Bolzana. Iz apartmana imamo lijep pogled i na obližnje Kalterersee jezero i vrlo uredne vinograde i plantaže jabuka. Uvijek se čudim kako voćnjaci i vinogradi u Italiji budu tako sređeni - svi imaju mreže i navodnjavanje, i zašto kod nas ne može biti tako 🤔
    Ono što nas je ovdje najviše iznenadilo je to da je sve na njemačkom, ljudi pričaju njemački, hrana je austrijska, zastave austrijske, gostoljubivost…isto 🙈-pitaš se jesi li fulao stranu granice 🤣 Žigin level talijanskog je taman isti kao i lokalaca. Prije su s nama počeli pričati hrvatski nego talijanski 😄
    Ne smijem zaboravit urednost-naravno da se tu jako vidi utjecaj, oni kamioni koji peru i metu cestu…nije to ajde provozat će se, suvozač prati sa svoje strane jel sve pometeno 👆 Onaj travnati kružni tok na kojem ti piše willkommen…robot kosilica ga šiša 😃
    No, to su prvi dojmovi…nismo razočarani samo konstantno u čudu.

• Alpe di Suisi / Seiser Alm

July 16, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 21 °C

Budilica u 6.00 i brzinsko pakiranje, bili smo jako vrijedni i na gondolu stigli taman pred otvaranje. Čim kreneš hodati otvaraju se idilični prizori…uredne livade, u pozadini goli vrhovi Dolomita, označene staze, cvijet na cvijetu, ljudi koji okreću travu na nepreglednim pokošenim livadama…
    Odabrali smo kružnu turu od cca 10 km, a na pola puta se još popeli na vrh s kojeg ide druga gondola u Ortisei.
    Sunce nas je pratilo cijelim putem ali su temperature bile vrlo podnošljive tako da je bila stvarno uživancija.
    Za početak jedan baš baš krasan izlet!

• Lago di Monticolo

July 17, 2024 in Italy ⋅ ⛅ 26 °C

Dan za odmor pa smo se predomislili i umjesto sat vremena vožnje do najpoznatijeg Lago di Carezza skrenuli na jedno u susjedstvu…bez turista, tamo gdje se više manje samo lokalci kupaju.

• Wow Seceda!

July 18, 2024 in Italy ⋅ ☀️ 12 °C

Možeš pogledat unaprijed sto slikica ovog mjesta al ostaneš bez teksta kad doživiš sve uživo. Do gore smo išli gondolom i napravili kružnu turu od 10km na kojima se otvaraju takvi prizori da ih možeš samo sanjati. Jedino mi se nije ispunila želja da vidim svizce, ali smo ih čuli u daljini…doduše ne bih znala ni kako se glasaju da se nisam na Seiser Almu igrala u suvenirnici s plišanima koji proizvode zvukove :DRead more

• Val di Funes - morali smo jesti pizzu 😭

July 19, 2024 in Italy ⋅ 🌩️ 25 °C

Danas smo krenuli sjevernije u drugi hotel, a na putu stali vidjeti najslikanije mjesto ovdje…čak i prometni znakovi pokazuju photo spot gdje možeš dobiti najbolju sliku crkve St Magdalena usred doline. Krenuli smo na kratku kružnu turu koja je na kraju ispala cik-cak i vratili se istom stazom 😄 malo smo fulali, malo je Žigin sat htio preko privatnih dvorišta, a malo smo bili u drami jer je Šili bilo ekstra vruće i nikako joj se nije dalo hodat. I tak - za par slikica sat i pol hodanja po cesti, ali ajde stvarno je lijepo. Na kraju su mi veća atrakcija bile patkice koje su imale svog posla i nisu se dale smetat ni od turista.
    Valjda je danas sve tak trebalo bit - da nije kak smo si zamislili pa smo za ručak bili prisiljeni jesti pizzu, a nabrijali se na gulaš. Mislim da sam dobro uhvatila Žigin izraz lica kad je morao rezat pizzu koja nije po njegovim standardima 🙈

Ja, to so spet te fore, da si v Italiji pa ni čisto Italija. To, da tukaj dobre pizze ne bo mi je jasno že skoraj od začetka in zato tudi ni bila v planu za kadarkoli. Za kosilo sva našla restavracijo z dobro oceno in si zamislila golaž pa prideva tja in majstr takoj pove, da so kuhinjo ravno zaprli do večera in da imajo samo pizzo. Potem ti je vse takoj jasno, če ob zaprti kuhinji še vedno strežejo pizzo, kakšno boš dobil... Ampak sva bila tako lačna, da sva jo vseeno naročila in ajde... Če nimaš pričakovanja je bila čisto ok. Samo da jaz tega ne bi imenoval pizza ampak bi moralo nosit neko drugo ime. Kaj pa vem, tanko-pečeno testo z dodatki?
    So mi pa njihovi radlerji všeč. Ker jih mešajo sami so ful manj sladki in so res osvežilni tako da je vsaj nekaj bilo dobro...

• Vallarga / Val di Fundres

Jul 19–24, 2024 in Italy ⋅ ☁️ 26 °C

Drugu polovicu godišnjeg provodimo na sjevernim granicama Dolomita. Mali hotel usred Val di Fundres na 800 m nadmorske. Potpuno izvan gužve, mir i pomalo seoski ugođaj. Temperature su dosta niže tako da vadimo duge rukave ovdje.
    Hotel je, kako kažu, “prvi dog friendly hotel u južnom Tirolu”. Iako sam bila spremna na natezanje kad smo dolazili jer sam nakon rezervacije odmah dobila poruku da prihvaćaju samo male i srednje pse do 20 kg - dočekali su nas jako srdačno i hotel je bio pun pasa, kao da ovdje odsjedaju ljudi samo sa psima 😄 Imaju dio vrta ograđen samo za peseke, čak i ručnike.

• Maranza

July 20, 2024 in Italy ⋅ ⛅ 20 °C

Kratki izlet u mjestašce na 1414 nm, do gore smo išli gondolom koja nam je bila free uz neku kartu koju smo dobili u hotelu - nama neobično, ali ovdje su i gondole dio javnog prijevoza 😃
    Nismo imali nikakav plan pa smo samo malo prošetali, a kako je iz oblaka skroz zasjalo 🔆 na kraju smo brzo tražili neki otvoreni restoran jer je Šila već njurgala i nije htjela hodati - nekad nam stvarno nije jasno kak je uopće živjela u Španjolskoj 🙈Read more

• Eisbruggsee

July 21, 2024 in Italy ⋅ ⛅ 15 °C

Jučer smo se nadobudno zaputili vidjet ovo jezero autom i skužili na pola puta da to neće moći bit samo tako nego ipak moramo planinariti do njega. I tak - opet rano buđenje, Šila je ostala čuvat kuću, a mi put pod noge i u brdo.
    Nije bilo tako lagano planinarenje, napravili smo preko 1000 m visinske razlike ali se isplatilo, ponovno prekrasni krajolici, više od polovine puta smo paralelno hodali uz planinske potoke koji su žuborili, iznad nas ptice hvatale mušice i pjevale i u daljini se čuli svizci…al ni ovdje ih nisam uspjela vidjeti tako da sam samo zbog tog bila malo razočarana. Žiga je nosio kupaće - ali jedva izdržiš koju sekundu u tom jezeru koliko je hladno…s vrhova se otapa snijeg i ulijeva u njega tako da je otpala ideja da zapliva.
    Iznad jezera je jako moderan planinarski dom do kojeg je bila muka doći - ono kad izgleda evo tu je a nikad kraja strmom putu po odronima stijena 🙈 Sok od maline je zato na kraju bio najfiniji ikad, točno onakav kao iz djetinjstva. I sad ide Žigin dio s boljim opisom jer on cijelim putem nije prestajao govoriti koliko mu je prekrasna ova ruta bila 😄

In točno tako! 🙂 Eden najlepših pohodov kadarkoli, verjetno najlepši glede na effort. Res sva naredila čez 1000 m višinca ampak tudi, če bi šla samo do jezera in naredila 800 m bi hodila po pašnikih, non stop ob potokih, po ozkih poteh, po široki dolini, čez potok, mimo ledenikov, med kravami, ovcami, končala pri jezeru pa non stop imela prekrasen razgled. Vse to sem že videl ampak sem rabil konkretno več kot 1000 m višinske razlike premagati. Pa še mimo 3 koč sva šla in tudi fino jedla. Tako da nisem mogel biti bolj navdušen kot sem bil.
    Tihana je pa podrla rekord glede premagane višinske razlike in dokazala da je njen maximum 700 m samo v glavi. Edino na sliki se ne vidi njene jeze :), ko sva bila že res tik pod kočo, pa ni in ni hotelo biti konec čeprav sva vsakič predvidevala, da je za naslednjim vogalom. No, kot se reče... Predvidevanje je mati vseh zafukov... 😀 In prišel je tudi ta konec na 2550 m 🥳

• Lago di Neves

July 23, 2024 in Italy ⋅ ☁️ 17 °C

Za zadnju turu prije povratka doma smo odabrali nešto na easy, kružna s malo penjanja na početku. Krenuli smo kroz šumski dio stalno preskačući potoke i vrlo brzo se popeli…prvo vidiš ogromnu betonsku branu, a iza nje se onda stvori ovo veliko jezero s refleksijama okolnih vrhova…baš nestvarno. Na prošlom izletu smo ga gledali s vrha gdje se nalazi planinarski dom. I moja zadnja ovogodišnja šansa da vidim svizca…opet nijedan nije odlučio da izviri 🙄 Tako da…samo zbog njih ćemo se sigurno još vraćati 😄Read more