• Mexico city chapultepec

March 15 in Mexico ⋅ ☀️ 16 °C

Mijn rustdag is uitgesteld tot morgen, want de maandag zijn alle musea en paleizen gesloten. Ik had gehoord dat het beste museum het antropologie museum is in het chapultepec park, met in datzelfde park ook een paleis. Mijn bestemming was dus duidelijk, ik moest enkel nog rap uitpluizen hoe de metro hier werkt. Het bleek een simpel systeem te zijn met herlaadbare kaart en ongeveer 0.25€ per rit, de metro zelf mocht wat meer signalisatie hebben, maar met wat zoeken vond ik mijn weg.
    Het museum is in een zeer groot park, dat reeds in de ochtend populair is bij de joggers, ik kwam er toe om 9:30, en dat was al te laat om geen rij te hebben aan het museum. Ik dacht dat ik pech had op dat moment, maar de drukte werd enkel erger dus ik had nog geluk. Het museum is mooi en zeer groot, maar ik begon wat pijn aan mijn rug te krijgen, zoals altijd bij musea, en hield het na anderhalf uur voor bekeken.
    Mijn volgende stop was het kasteel in datzelfde park, en daar gingen net ook duizenden anderen naartoe. Voor Mexicanen is het gratis en gezien het zondag was moest iedereen die naar het park kwam er even binnen. Ik heb het er niet lang vol gehouden, niet alleen door de drukte, maar ook doordat het in Europese stijl was en ik heb er al zoveel gezien.
    Het middageten in het park aan de streetfood standjes was de moeite om te zien, pure chaos waar de bediening moest lopen, iedereen zat te roepen, en toch op een of andere manier het eten bij de juiste persoon terecht kwam. (En ik vond het slecht)
    Daarna hield ik het park voor bekeken, het was enorm druk, aan de ingang zag ik een continue stroom van duizenden mensen die richting park liepen, vele met een speelgoed aap op hun hoofd (er ging iets aan de aap waar water in kon, dus ik vermoed voor verkoeling).
    De grote straten waren deels verkeersvrij gemaakt, het is hier iedere zondag autovrije zondag, en er werd massaal van gebruik gemaakt om te fietsen of rolschaatsen.
    Na een pauze op hotel en korte wandeling door een lokale markt waar je jeans broeken kan kopen voor 10€, ging ik naar mercado roma, een foodhal in een van de chique wijken. De buurt vond ik niet zo chique, maar de restaurants waren dat wel, en hier zaten al de buitenlanders. De foodhal was mooi, maar niet veel volk. Wel heb ik er zeer goed gegeten: koreaanse bibimbap, eindelijk een berg groentjes.
    Op de terugweg nog een microbrouwerij met bar naar binnen geweest, en omdat ik geen boek mee had zat ik effe te kijken naar hoe ik binnen een paar dagen naar de luchthaven geraak, en ik merkte toevallig dat mijn terugvlucht naar merida vanuit een andere luchthaven is. De stad heeft 2 luchthavens, waarvan ik nu de nieuwe die in 2022 gebouwd is zal nodig hebben. Op mijn boeking is het verschil enkel te zien in de 3 letter afkorting van de luchthaven, ik heb dus geluk dat ik het opmerkte.