• Dieter De Vos

• Currently in
    🇲🇽 Valladolid, Mexico

Chichen itza en cenotes

Yesterday in Mexico ⋅ ☀️ 26 °C

Het hotel was zo vriendelijk om mij wat toast, koffie en fruit te geven om 6:45, wat ik rap naar binnen werkte, want ik werd opgepikt om 7u.
    De tour die ik geboekt had was naar het wereldwonder chichen itza, de hoofdreden waarvoor ik in Mexico ben, en aanvullend twee cenotes. En het werd een perfecte tour, we waren met 5 en de chauffeur die enkel kort wat uitleg gaf en ons voor de rest met rust liet.
    We kwamen toe in chichen itza een kwartier voor het open ging, en echt veel later moet je niet toekomen, er stond al een paar honderd man aan te schuiven.
    Eens binnen heb ik een spurtje gezet naar de hoofd tempel, om een foto te kunnen nemen zonder mensen op om in mijn living te hangen, en ik denk dat dit gelukt is. Daarna werd het rustig rondwandelen, de uitleg moest ik niet meer hebben, ik heb genoeg documentaires erover gezien.
    De 2.5 uur die we kregen is nipt genoeg om alles te zien, het is daar groot en veel is nog overwoekerd door jungle.
    Na het bakken in de zon was het tijd voor verfrissing in de cenotes, een open en een grot cenote. Beide waren mooi en aangenaam, maar lang kun je er niet in zitten, ronddobberen met de verplichte reddingsvest komt saai na een tijdje. Er was een bar gelukkig, waar ik effe moest zitten om te drogen want ik heb geen handdoek mee.
    De cenotes zijn uitgebaad als zwembaden, met kleedkamers en lockers, waar ik blij mee ben want alleen reizen betekent dat je niemand hebt die op je spullen past wanneer je gaat zwemmen.
    Als avondmaal besloot ik eens iets anders te doen, een restaurant dat in Argentijnse empanadas specialiseert. En mijn vermoeden was correct, dit zijn die gevulde deeg dingen die ik al in spanje gegeten heb en waar ik zot van ben. Er zat amper volk toen ik binnen ging, en een kwartier later was er geen tafel meer vrij. En terecht want het was lekker. Morgen kan ik uitslapen, mijn bus is pas om 11u denk ik.

• Rustig dagje valladolid

March 9 in Mexico ⋅ ☀️ 28 °C

Hier is het geen party tot middernacht naast het hotel, waardoor ik eens goed uitgerust uit mijn bed rolde. Mijn plan van de dag was enkel de bezienswaardigheden in de stad doen, wat er niet zo veel zijn omdat het tourisme gecentreerd is rond daguitstappen naar cenotes en ruïnes. Ik had hierdoor niet veel verwacht en was dus aangenaam verrast door sommige.
    Mijn eerste stop was iets alternatief: een bijen boerderij (geen idee hoe zoiets noemt), waar ik uitleg kreeg over de honing productie en de verschillende bijen. De plaats is een uitgedroogde cenote aan de rand van de stad, die een beetje een jungle gevoel heeft, met mooie vogels, leguanen, vleermuizen en natuurlijk bijen. Wat ze meest verkopen is niet honing maar propolis, gemaakt door bijen van boomsap en hun speeksel, en gebruikt in vrijwel iedere hoestsiroop.
    Een cenote waar wel nog in gezwommen kan worden was mijn volgende stop: cenote zaci, midden in de stad. Het enige probleem was een gebrek aan een handdoek om mij af te drogen, iets wat gemakkelijk op te lossen is door gewoon wat te wachten, je droogt rap als het meer dan 30 graden is.
    In de namiddag heb ik niet veel gedaan, enkel het chocolade museum bezocht en dit bleek eigenlijk nog mooi te zijn. Het noemt choco story en het was inderdaad een verhaal dat verteld werd over meerdere kamers. De chocolade die ze daar verkopen is zelfs eetbaar, maar het is een tropisch land en chocolade is hier dus enkel bewaarbaar met airco. Vandaar dat in de supermarkt geen chocolade te vinden is, enkel verwerkt in iets anders zoals koekjes, en ik heb mijn bedenkingen over dat spul.
    Het wordt geen late avond vandaag, morgen wordt ik om 7u opgepikt voor een tour.

• Naar Valladolid

March 8 in Mexico ⋅ ☀️ 32 °C

Mijn dag valt samen te vatten in op de bus zitten en wat rondwandelen. Het was een transport dag vandaag, ik had mijn bus rond 9:50, een niet echt comfortabel minibusje, maar het deed zijn ding. Autosnelwegen hebben ze hier niet, enkel wegen waar je soms iets rapper kunt rijden tussen twee politie controles in.
    Toen ik eenmaal aangekomen naar het hotel wandelde, in volle bepakking terwijl het 32 graden was, merkte ik al dat het een zeer mooi en kleurrijk stadje is.
    Meer dan het stadje verkennen en te veel eten heb ik niet gedaan, ik ben moe, waarschijnlijk door wat slaapgebrek, en ga dit hier proberen op te lossen.
    Qua eten had ik geluk met de ligging van het hotel, op een zijstraat van calle de los frailes, een kleurrijke straat met een aantal restaurants die een prachtige binnentuin hebben. Wel iets prijziger, maar zeer gezellig en lekker.
    Laat kon ik het niet maken, de wil was er wel, maar rond 20 uur was ik al meer aan ' t slaapwandelen.

• Tulum en coba tour

March 7 in Mexico ⋅ ⛅ 28 °C

Veel slapen zat er niet in vorige nacht, door de muziek van de restaurants die bijna tot middernacht duurt, en omdat ik om 7u zeker aan het ontbijt moest staan.
    De tour was geregeld via het hotel en ik was verrast dat er maar 2 andere mensen mee waren in het mini busje.
    De eerste stop was de archeologische site van tulum, de enige maya ruïnes aan de zee en populair bij de strand gangers. De ruïnes waren niet veel soeps maar het park was mooi aangelegd en liep vol met leguanen.
    Daarna ging het richting coba, minder bezochte ruïnes vanwege de afstand van de resorts, maar stukken mooier en een van de weinige die je nog mag beklimmen. Ervoor was er een lunchpauze en werden we gezegend door de shamaan om de boze geesten in ons te verdrijven. Ik vond het een eerder een verkoopstruuk gezien al zijn attributen te koop waren, maar kon het niet laten om toch een nieuwe decoratie te kopen voor op mijn kast.
    De coba ruïnes waren in een zeer uitgebreid park in de jungle, dat mooi te voet te doen is, maar de gids gaf ons een aantal keer de hint dat we beter een fiets huren, waardoor ik op een fiets die duidelijk ouder was dan mezelf door de junge mocht racen. Welliswaar op 't gemak want de remmen werkten niet.
    De tour eindigde met zwemmen in een cenote. Het was de eerste keer dat ik in een grot gezwommen heb, een aparte beleving die ik nog ga doen. De hele regio is bezaaid met dit soort grotten, doordat de grond kalksteen is en gemakkelijk uitholt door erosie. Het was koel daarbinnen, en het water was fris, ik schat maar 26 graden want het voelde aan als een zwembad thuis. Een aangename afwisseling met de 30 graden boven.
    De avond eindigde met taco's die stukken beter waren dan wat ik in de foodtour gegeten heb gisteren. Een gelukstreffer, ik was eigenlijk op weg naar een ander restaurant maar veranderde last minute van gedacht.
    Morgen een paar uur bus naar de eerste eche stad valladolid.

• Aankomst playa del carmen

March 6 in Mexico ⋅ ⛅ 26 °C

Gisteren avond laat aangekomen na een dagje transport dat wel wat beter kon. De vlucht was met air lingus en ik denk dat ik deze ook ga mijden in de toekomst. Slecht eten, ouderwets vliegtuig en ze kwamen maar 3x rond met drank tijdens een 10 uur durende vlucht. Eenmaal aangekomen, behoorlijk uitgedroogd, heb ik de bus op 2 min gemist en mocht ik nog een half uurtje wachten. Taxi's zijn extreem duur hier. Het hotel kan ook beter, airco koelt niet goed maar maakt wel veel lawaai en de kamer is wat vochtig. De ligging is wel ideaal. De dag beëindigd met een verbrande hamburger en Mexicaans slootwater.
    Volgens mijn horloge was mijn werkelijke slaaptijd vannacht 4 uur en 1 min. En de hopelijk laatste fout die ik maakte was ontbijten in het hotel, wat nogal pover was. Een tweede ontbijt maakte alles goed.
    Vandaag had ik niets gepland, enkel wat rondwandelen en de komende dagen regelen. Een tweede ontbijt maakte al veel goed, wat mij overtuigde om mij in te schrijven voor een foodtour deze avond, ook om toch iets te doen. De tijd tot de foodtour vulde ik met boeken van een tour voor morgen, een hotel zoeken voor de dagen erna en wat rondwandelen en naar de zee gaan kijken. Ik had gehoord van het zeewier probleem, door de klimaatverandering kweekt het spul enorm snel, waardoor ze iedere ochtend met buldozers op het strand gaan om het op te scheppen.
    De foodtour was gezellig, het eten was vrij gewoontjes in vergelijking van wat ik normaal durf eten op reis, met uitzondering van de krekels en taco's met ingewanden.
    De avond heb ik rustig gehouden, tis effe slaap proberen in te halen en ik moet om 7u op voor mijn tour.

Trip start
    March 6, 2026