• Petra van den Berg-Berkers
  • Petra van den Berg-Berkers

Vakantie naar Athene

Verblijf in Athene van woensdag 12 maart 2025 t/m woensdag 19 maart 2025.
We logeren bij Hapimag Athene.
  • Trip start
    March 12, 2025
  • Athene

March 12, 2025 in Greece ⋅ ☁️ 18 °C

Vanmorgen geland in Athene. De reis verliep voortvarend maar omdat we al vroeg moesten inchecken was deze toch vermoeiend.
    We zijn met de bus van het vliegveld naar de stad gegaan, zodat we meteen wat van de omgeving konden zien. De tocht was ongeveer 35 km. De omgeving was niet bijzonder. Veel bebouwing, gedeeltelijk oud en vervallen.
    We verblijven bij Hapimag. Het appartement is goed. Het dakterras kijkt uit op de Acropolis.
    Vanmiddag wat inkopen gedaan. Een rode Griekse wijn gekocht. De smaak is goed.
    Het weer is goed.

• Akropolis

March 13, 2025 in Greece ⋅ 🌙 16 °C

Vandaag Akropolis bezocht. Akropolis betekent hoogste punt van de stad. Op de Akropolis staan veel oude Griekse bezienswaardigheden. Je hebt er een uitgebreid uitzicht over Athene. Het is wel schrikbarend om te zien dat Athene bijna alleen uit verharding bestaat. Er zijn geen tuintjes te zien. Het is hierdoor een oven in de zomer. Wat er nog aan groen is zijn voornamelijk stukken met oude ruïnes.
    De bebouwing van de Akropolis is wel indrukwekkend. Knap wat onze voorouders presteerden.
    De straatjes in de stad zijn zeer slecht onderhouden en de stoepen zijn meestal smal en niet rollatorproef. De tegels zijn ook nogeens vaak glad.
    Er zijn hier veel stalletjes en winkeltjes. Heel veel met sieraden en keramiek. Opvallend is dat er weinig prijskaartjes te zien zijn. Dat geeft mij geen fijn gevoel.

Vanavond uit eten geweest. Hier veel restaurantjes met vegetarische gerechten. Dit is een fijne ervaring ten opzichte van Nieuw-Zeeland, USA, Spanje, Italië en Frankrijk. Hier is keuze genoeg om uit eten te gaan. Ook de ervaring met de Griekse rode wijn is goed.

Morgen gaan we Delphi bezoeken.

• Busreis Delphi

March 14, 2025 in Greece ⋅ ☁️ 17 °C

Vandaag met de bus naar Delphi. Een reis van ongeveer 185 km. enkele reis. Een mooie kans om de omgeving te zien.
    Griekenland heeft rond de 11 miljoen inwoners en ongeveer eenderde woont in Athene. Het duurde een uur om de stad uit te komen. Een mooie kans om de stad te zien. De gids wees ons op mooie gebouwen maar ook op de vervallen gebouwen. Veel bewoners hebben geen geld om hun huis op te knappen. Dan maar afwachten tot het onbewoonbaar wordt.

Buiten de stad kwamen we in een gebied met bedrijven en wat woeste rond. Dichterbij Delphi wat groener en meer landbouwkundig gebruik. Veel olijfbomen.
    We rijden via Arachova een bekend skigebied in Griekenland waar nu geen sneeuw meer te zien is. Alle struiken staan al in bloei. De lente is hier al begonnen.

Delphi speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. De oude gebouwen zijn jammer genoeg verwoest door oorlogen en aardbevingen. Wat nog rest zijn de ruïnes. De gids heeft ons uitgebreid vertelt over de mythes. Weer indrukwekkend om te zien wat onze voorouders hadden gecreëerd.

• Rondwandelingen Athene

March 15, 2025 in Greece ⋅ 🌙 19 °C

Vandaag een paar kleine stadswandelingen gemaakt.
    Vanmorgen naar het Monastrikaplein gewandeld en daar de ruïnes bekeken.
    Een gedeelte hadden we donderdag ook al gezien. Het is hier een warboel van straatjes en het is iedere keer verrassend waar je uitkomt. Het was een stuk drukker dan donderdag. Sommige straatjes was al geen doorkomen aan. We zijn op een gunstige tijd hier, mooi weer, laagseizoen prijzen en geen wachtrijen.
    Vanmiddag de nationale tuin bij de parlementsgebouwen rondgewandeld.

• Athene wisseling van de wacht.

March 16, 2025 in Greece ⋅ ⛅ 19 °C

Vanmorgen naar de wisseling van de wacht voor het parlement wezen kijken.
    Ieder uur wordt er gewisseld maar op zondagmorgen 11.00 uur uitgebreid met eerbetoon aan de onbekende soldaat.
    Daarna zijn we naar het nieuwe Olympisch stadion ( uit 1896) wezen kijken. Het stadion heeft bijna 60.000 zitplaatsen.
    We zijn weer door de nationale tuin gelopen.
    De schildpadden lopen hier vrij rond. We hebben ze zien luieren, zwemmen en paren.

Er stond nog 1 bezienswaardigheid op ons lijstje: Anafiotika
    Dit is een rustig wijkje onder Akropolis. Het is inde 19de eeuw gebouwd door arbeiders van het eiland Anafi in hun huisstijl; kleine witte huisjes en zeer nauwe straatjes.

Wat mij opgevallen is:
    Veel wilde katten hier; vooral rondom de Akropolis.
    De straatjes zijn schoon. Wel veel gladde tegels.
    Ongelooflijk veel eettentjes hier, maar tot Nico's teleurstelling hebben weinig restaurants ijs als dessert.
    Nico kijkt nu eerst naar het dessert bij bestudering van de menukaart.
    Ook hier veel proppers actief. We hebben onze twijfel over de arbeidsproductiviteit hier. Bij de horeca loopt wel erg veel personeel rond terwijl er niet actief gehandeld wordt naar de gasten.

• Dagtocht Mycenae, Nafplion en Epidaurus.

March 17, 2025 in Greece ⋅ 🌙 14 °C

Vandaag een dagtocht naar het schiereiland Peloponnesos gemaakt.
    De eerste stop was bij het kanaal van Korinthe. Dit kanaal is eind 19de eeuw gegraven zodat de scheepvaart niet meer rondom het schiereiland hoefde te varen.
    De volgende stop was Mycenae. Dit was een belangrijke stad in de oudheid. (O.a. bij paard van Troje). De ruïnes van de gebouwen zijn te bezichtigen en de oude schatkamer van Atreus.
    Daarna hebben we de kustplaats Nafplion bezocht en als laatste het theater van Epidaurus.

• Laatste dag Athene

March 18, 2025 in Greece ⋅ ☁️ 14 °C

Vandaag onze laatste dag hier. 7 Dagen stad is ruim voldoende. We hebben veel gezien
    We doen het rustig aan; we hebben alles bezocht wat op het lijstje stond. Vanmorgen even gekeken waar de bushalte naar het vliegveld is.
    Gelukkig is het vandaag minder warm en zojuist regende het. Een mooie overschakeling naar Nederland.

• Trip end
    March 19, 2025