• Het Festetics Kasteel 1

24 September, Hungaria ⋅ ☁️ 15 °C

Gisteravond en vannacht had het behoorlijk geregend, maar toen ik vanmorgen wakker werd was het droog. Ik had een lange nacht gemaakt en heerlijk geslapen, hoewel mijn Garmin zei dat ik vaak wakker was geweest. Niks van gemerkt! 😂 Ontbijten kan hier pas om 8 uur, maar vandaag had ik toch geen haast, want het kasteel waar ik naartoe wilde gaat pas om 10 uur open.

Eenmaal op weg bleek het toch niet helemaal droog te zijn, maar goed dat ik vandaag "binnendingen" op het programma heb staan! Bij het Festetics Kasteel in Kesztely aangekomen heb ik eerst ontzettend staan hannesen met de betaalautomaat voor het parkeren. Kies de taal, dat lukte, daarna verscheen er "follow instructions", maar al wat er kwam, geen instructies! Enfin, op een heleboel knopjes gedrukt en er uiteindelijk toch in geslaagd om voor 2 uur parkeertijd te kopen! 💪😊

Bij de kassa wilden ze me een gewoon adult ticket verkopen, waarop ik vroeg of ik geen seniorenkorting kreeg. Moest ik mijn paspoort laten zien! Je bent hier met 62 al senior, dus ik vond dat een leuk compliment. En het scheelde de helft in de prijs!

Het kasteel (eigenlijk meer een paleis) was in één woord schitterend! Vooral de bibliotheek en de grote dinerzaal vond ik indrukwekkend mooi. In de bibliotheek was een man bezig met het onderhoud van de boeken. Heel voorzichtig werd daar een doek overheen gelegd, en dan met een soort stofzuigertje stofvrij gemaakt. Alle boeken werden gedaan, één keer per jaar antwoordde hij op mijn vraag. En toen ik naar de ouderdom vroeg liet hij me de binnenkant van een boek zien met in Romeinse cijfers het jaartal: MDCCXLIX oftewel 1749!
    Baca selengkapnya