• Danyell Onbehauen-Frigge

• Inicio del viaje
    14 de septiembre de 2025

Voorbereidingen

13 de septiembre, Países Bajos ⋅ 🌧 16 °C

De voorbereidingen zijn in volle gang, laatste klusjes in huis, logboek en paklijst maken. Spullen voor in het dagkoffertje en de grote tas klaarleggen. En natuurlijk knuffelen met Timmie, die voelt de bui allang weer hangen, met al die koffers en tassen in de slaapkamer 😂

En vooral hopen dat ik in Hongarije beter weer heb dan op deze video! 🌧☔️🌞

• Onderweg van Den Haag naar Würzburg

14 de septiembre, Alemania ⋅ ⛅ 12 °C

En toen was de dag van vertrek aangebroken! Zoals gewoonlijk wilde ik weer vroeg vertrekken en zo liep op het onzalige tijdstip van 5 uur de wekker af. Het was nog donker, tja, daar is het de tijd van het jaar voor, hè! Koffie gedronken, kattenwasje gedaan, Timmie geknuffeld en toen iets na zessen op weg.

In een enorme plensbui reed in Den Haag uit. Ik hoopte maar dat het zo niet de hele weg zou zijn, je zag geen hand voor ogen! Maar gelukkig werd de regen minder en vrij snel werd het helemaal droog. Ik heb genoten van de steeds lichter wordende lucht en de zon die door de nevels kwam was sprookjesachtig mooi 🌞 Het schoot allemaal lekker op en rond 8 uur was ik bij de grens. En surprise, ik kon zo doorrijden, er was (nog) geen controle.

In Duitsland een keer gestopt voor een toiletbezoek, natuurlijk koffie gedronken met een cookie erbij en Kiaatje ook weer wat brandstof gegeven. Met die toiletten had ik trouwens ook weer wat. Op de eerste zat helemaal geen slot, was blij dat het zo vroeg was, en bij de tweede werkte zowel m'n pinpas als m'n creditcard niet. Gelukkig was er een heel aardige mevrouw die me een euro gaf. Natuurlijk heb ik haar mijn waardebonnetje in ruil gegeven!

In Duitsland was het wel wat drukker op de weg, zeker rond Frankfurt, maar toch was ik hartstikke vroeg bij mijn hotel in Würzburg. Snel ingecheckt, had ik nog mooi tijd om het kasteel hier te bekijken!

• Festung Marienberg

14 de septiembre, Alemania ⋅ ⛅ 18 °C

Festung Marienberg zoals het officieel heet ligt niet zo ver bij het hotel vandaan, ca 1,3 km. Maar vanuit het hotel zag ik dat je eerst helemaal naar beneden moet en dan weer steil omhoog. Dat ging het voor mij niet worden, dus ben ik met de auto naar de parkeerplaats gereden. Vanaf de parkeerplaats was het (voor mij dan) ook nog een pittig stukje omhoog, maar goed, ik had de tijd dus ik heb het helemaal op mijn gemakje gedaan.

Eenmaal op de binnenplaats van de vesting aangekomen bleek de halve vesting in de steigers te staan. Jammer. Je kon de gebouwen alleen in met een begeleide tour en daar had ik geen zin. Maar je kon wel een rondje rondom de burcht lopen en daarvan heb ik uitgebreid lopen genieten (nadat ik een ijsje uit een automaat had "getrokken" 🍦😋). Wat een prachtige uitzichten en iedere keer weer vanuit een andere hoek gezien. Ik vond het geweldig!

Natuurlijk had je ook een prachtig uitzicht op de stad en daar zag ik een brug die er wel heel gezellig uitzag, veel mensen erop, geen auto's, het zag er gewoon hartstikke leuk uit! En dus vatte ik het plan op om ook nog even de stad in te gaan.

• In het centrum van Würzburg

14 de septiembre, Alemania ⋅ ☁️ 19 °C

Zomaar onverwachts het centrum van Würzburg in! Eerst maar even googelen voor een parkeerplaats, want van bovenaf zag het er allemaal heel erg druk uit. Al gauw had ik een grote parkeerplaats gevonden op het Residentsplatz. Google Maps bracht me er keurig heen en zie, ik had mazzel, er kwam net een plekje vrij. Alweer met Google Maps naar de brug die me zo gezellig leek gezocht en dat bleek de Alte Mainzbrücke te zijn.

En tjonge jonge, wat een gezellige stad is dat Würzburg, zeg! Het is een studentenstad, dus veel jong publiek en dankzij het mooie weer waren er heel veel mensen op straat. Overal waren optredens, live muziek, koffie-, wijn-, bier- en ijstentjes, kortom ik heb me heerlijk in de gezelligheid ondergedompeld.

De Alte Stadsbrücke was inderdaad een bereleuke plek en natuurlijk heb ik omhoog gekeken naar het kasteel waar ik net stond. Met een grote Milchkaffee (stond ff met mijn mond vol tanden, want jeetje, wat is een koffie verkeerd in het Duits? 😂) ben ik teruggewandeld naar Kiaatje. Supergezellige middag geweest en eigenlijk helemaal niet gepland op zo'n reisdag. Fijn dat ik zo vroeg ben vertrokken vanmorgen.

Veel honger had ik vandaag niet, dus ik heb op mijn hotelkamer nog wat broodjes gegeten die ik onderweg gekocht had. Straks lekker bedje toe, want morgen is weer een lange dag. Gelukkig kan ik vroeg (om 7 uur) ontbijten!

• Ontbijt in Würzburg

15 de septiembre, Alemania ⋅ 🌧 17 °C

Vannacht heb ik geslapen als een roos! Niet zo verwonderlijk natuurlijk na zo'n lange en op het eind wel inspannende dag. Weer lekker vroeg op vanmorgen, want ik wilde om 7 uur aan het ontbijt zitten. Ik heb vandaag qua kilometers een nog langere dag voor de boeg dan gisteren! De ochtendlucht was grijs maar de zon piepte er op een schitterende manier doorheen, dus Marienberg in de verte zag er weer prachtig uit.

En dan nog even iets over het hotel. Gisteren kreeg ik een kamer toegewezen op de 1e verdieping. Er was weliswaar een lift, maar na die lift moet ik zo'n ontzettend end lopen dat ik de neiging kreeg om mijn wandelboekje af te laten stempelen. Tot overmaat van ramp zaten er ook nog een paar trappetjes in. Ik heb gevraagd of ze niet een kamer iets dichterbij de lift hadden en dat hebben ze keurig geregeld. TOP! 👍

Het ontbijt was overvloedig en heerlijk en nadat ik het personeel had laten weten dat ik NIET bij die groep Fransozen hoorde, kreeg ik een hele thermoskan koffie voor mij alleen. Prima hotel hoor, adresje om te onthouden: Wittelsbacher Höh!

• Onderweg in Duitsland en Oostenrijk

15 de septiembre, Austria ⋅ ☀️ 22 °C

Zo heel veel valt er over zo'n reisdag niet te zeggen natuurlijk en ook het aantal foto's is beperkt. De rit ging vlot, ondanks de ontelbare "baustellen" die ik voor mijn kiezen heb gehad! In Oostenrijk hadden ze er een leuke kreet voor: Baustellen vergehen, Fortschritt bleibt! Natuurlijk ben ik af en toe even uitgestapt voor een kort ommetje en om wat te eten en te drinken. Ik heb nog ergens een wegenkaart van Oostenrijk gekocht. Die had ik niet meer en voor het geval dat alle elektronica er opeens mee ophoudt is een papieren kaart altijd handig.

Vlakbij Wenen heb ik even een omweg gemaakt naar het highlight van vandaag: ik ben via het Drielandenpunt Oostenrijk-Slowakije-Hongarije gereden. En daarbij bleek dat ik wel heel dichtbij Bratislava zat, als ik me dat eerder had gerealiseerd had ik daar misschien een paar overnachtingen tussengevoegd!

• Bij de grens met Slowakije

15 de septiembre, Eslovaquia ⋅ ☀️ 26 °C

Via een gigantisch windmolenveld kom ik bij de grens van Slowakije. Voor het Drielandenpunt ga ik er ook gelijk weer uit, want dat punt bereik je vanaf de Hongaarse kant, met de auto althans. Maar om het vlaggetje van Slowakije in mijn album te krijgen heb ik hier toch even een footprint van gemaakt!Leer más

• Oostenrijk-Slowakije-Hongarije

15 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 26 °C

Inmiddels ben ik dus in Hongarije gearriveerd en vlakbij het Drielandenpunt kan ik een pracht van een selfie met het bord van de landsgrens maken! Daarna hotsebots ik over een gruisweggetje vol met kuilen (met water) naar HET punt!

Dat ligt in een sculpturenpark, het is werkelijk een schitterend plekje, zeker met dit prachtige weer. Er is geen schaduw en ik denk dat het in de volle zon zeker 30 graden is 🥵

En daar staat de picknickbank die ik al een paar keer in de sociale media heb gezien, daar kan je in drie verschillende landen toch samen zitten eten! Twee jongens arriveren zo'n beetje tegelijk met mij, alleen zijn zij komen lopen vanuit Bratislava. We maken foto's van elkaar en zij blijken uit Denemarken te komen. En dat maakt die picknickbank nòg internationaler 🇳🇱🇩🇰🇦🇹🇭🇺🇸🇰

Ik wandel even door het sculpturenpark en daarna zet iemand me nog even op de foto met de grenspaal. En tot slot vereeuwig ik Rotmoffie op dit punt. Dat is een verhaal apart, Rotmoffie ging altijd mee op de reizen van mij en Rob. Rob wilde nooit op de foto en zei dan: zet die beer er maar op, als die er was, was ik er ook. Bij deze dus Rob, want je was er vandaag bij, zeker in mijn hart. Je zou vandaag 79 zijn geworden en ik heb de traditie in ere gehouden, ik heb je verjaardag heel ver weg gevierd!

• Hotel Famulus in Gyor

15 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 25 °C

En dan het laatste stukje van deze lange dag. Ik eet onderweg een hapje (nee, niet eens bij de Mac, daar had ik zowaar geen trek in) en bereik zonder problemen mijn hotel. Wat me wel opvalt deze eerste kilometers in Hongarije, is dat het landschap zo ontzettend vlak is! Ook het stadje Gyor waar ik de komende twee nachten slaap ziet er goed "beloopbaar" uit. Dat is mooi, want voor morgen heb ik een stadswandeling hier gepland. Even rust na twee lange autodagen.

Ik heb weer een prima kamer, die is wel warm maar gelukkig is er airco en kan ik de kamer lekker op de temperatuur brengen die ik fijn vind! Terwijl de kamer afkoelt drink ik beneden op het terras een biertje (0,0). Proost Rob, op je 79ste! ❤️🍻

• Stadswandeling Gyor 1

16 de septiembre, Hungría ⋅ ☁️ 19 °C

Alweer een prima nachtrust gehad, hoewel ik wel een paar keer wakker ben geweest. Vandaag hoefde ik niet verder te reizen, ik had een hele dag in Gyor voor de boeg, dus ik was niet heel erg laat opgestaan. Ik merkte wel direct dat ik het extreem benauwd had. Maar ja, ik heb nu al twee dagen in de auto achter de rug, ik wilde nu toch wel een dagje aan de wandel!

Eerst maar ontbijten, dat is in een panoramazaal op de 4e verdieping, waar ik uitkeek over de stad onder een grijs wolkendek. Een blik op buienradar leerde dat het vandaag de hele dag miezerig zou zijn. Nou ja, pluutje en jasje mee, dan moet het lukken. Ik heb dan wel COPD maar ik ben niet van suiker!

De stadswandeling was leuk! Doordat ik het zo benauwd had heb ik er heel lang over gedaan, want ik moest vaak rust nemen om op adem te komen. Maar dat is in een stad nooit zo erg, leuke etalages en dergelijke genoeg!

Na een aanloopstukje door een paar straten en een parkje kwam ik in het oude centrum en heb daar volop van de mooie gebouwen lopen genieten. Door de stad loopt een rivier (de Mosoni Duna), die ben ik via verschillende bruggen overgestoken. Top, voor een bruggengek als ik! Ik zag ergens een mooi gebouw, dat een synagoge bleek te zijn. Ik maakte er een extra ommetje naartoe, maar hij ging pas om 12 uur open. Het was pas kwart over 11, dus daar ging ik niet op wachten!

Dus terug naar het centrum en daar eerst maar eens uitgebreid aan de koffie, lekker met oatmilk!

• Stadswandeling Gyor 2

16 de septiembre, Hungría ⋅ ☁️ 19 °C

Nadat ik mijn koffie op had was ik opeens mijn parapluutje kwijt! Ik wist zeker dat ik het in het koffietentje bij me had, want ik had hem opzijgeschoven voor de foto van de koffie. Naast me hadden 4 mensen gezeten en ik denk dat ze hem per ongeluk mee hebben genomen. Daar baalde ik echt van, was zo'n fijn licht pluutje voor in de rugzak! Nou ja, hopen maar dat het verder droog blijft!

Naast het restaurantje zit een bank en daar neem ik binnen in de hal wat geld op. 20.000 forint, dat is ongeveer 50 euro. Want je kan wel overal met card betalen, maar wat contant op zak vind ik altijd prettig. Ik wandel een heel stuk langs de rivier en kom weer bij dezelfde brug als vanmorgen uit. Daar vlakbij staat de kathedraal, maar ook die is dicht. Deze van 12 tot 2, lunchpauze dus.

En dus ben ik verder gewandeld, door leuke straatjes, ben in grappige winkeltjes geweest, heb gelachen om een beeld van een piemelnaakte (letterlijk) roeier, vond een prachtig boekenstalletje en werd verliefd op een dikke beer. Kortom, ik heb me uitstekend vermaakt, maar ook viel het me op dat sommige gebouwen wel in erg slechte staat van onderhoud verkeren. En ook heb ik veel daklozen en bedelaars gezien.

Inmiddels had ik wel trek gekregen en vanmorgen in dat koffietentje had ik gigantische ijscoupes gezien. Een ijslunch, dat leek me wel wat! Dus ik terug en het eerste wat ik zie als ik binnenkom was mijn pluutje! Dat waren ze inderdaad terug komen brengen. Ik helemaal blij, en daardoor smaakte de ijslunch dubbel lekker! 😋😋

• Stadswandeling Gyor 3

16 de septiembre, Hungría ⋅ ☁️ 18 °C

Na die overheerlijke ijslunch was het inmiddels na tweeën geworden en dus ben ik teruggelopen naar de kathedraal. Wow, wat een pracht en praal daarbinnen! Donkere kleuren en heel veel goud, ik vond het erg mooi en bijzonder. Er hangen ook een paar bijzondere schilderijen zoals de Weeping Madonna.

Naast de kathedraal staat een hoge toren, die kan je beklimmen. Ik ben even binnen gaan vragen, maar dat bleken meer dan 200 treden te zijn. Dat ging hem niet worden vandaag, helaas pindakaas!

Maar gewoon lopen ging redelijk, dus ik besloot om ook nog even terug te gaan naar de synagoge. Want tijdens het lopen van het Westerborkpad was me opgevallen dat synagogen niet zo vaak te bezichtigen zijn, dus als deze nu open is, moet ik dat maar even benutten!

Nou, dat was inderdaad de moeite waard! Ik moest wel entree betalen, maar dat was (als senior) maar een paar euro. Mooi gebouw, waar ik toch de nodige trappen heb gelopen, maar gelukkig in een gewoon trappenhuis en geen wenteltrap. Ik vond het een bijzondere belevenis!

Tot slot heb ik nog in "het leukste koffiehuis van Gyor" van een heerlijke latte zitten genieten en toen ben ik teruggewandeld naar het hotel. Waar ik nu dus vanavond ff helemaal niks meer doe! GPS gaf bijna 12 km aan en eerlijk gezegd ben ik kapot! Ik heb gedouched, haartjes gewassen, broodjes gegeten en ik zit nu aan de koffie op mijn kamer. Morgen reis ik verder naar Eger!

• Tata, stad van het water

17 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 15 °C

Vanmorgen ben ik weer lekker vroeg opgestaan, want ik had weer een lange (reis)dag voor de boeg. Zo'n 300 km rijden en natuurlijk een aantal stops gepland onderweg. Toen ik de gordijnen opendeed straalde een vrolijk zonnetje me vanuit een strakblauwe hemel tegemoet. Heerlijk, en ik ben snel gaan ontbijten en uitchecken.

De eerste stop had ik gepland in Tata, stad van het water. Gewoon om daar een ommetje langs het meer te maken en misschien nog een kasteel te bewonderen. Maar ik vond de rit ernaartoe zo mooi dat ik diverse keren gestopt ben voor een fotootje van het landschap. Ik verbaasde me er nog steeds over dat het land zo vlak is, maar na verloop van tijd zag ik toch bergen aan de horizon opdoemen.

Maar eerst Tata, daar heb ik inderdaad heerlijk langs het water gekuierd. Twee kastelen maar liefst gezien, een middeleeuwse en en wat modernere en in het centrum van het plaatsje een grote kerk op de foto gezet. Toen wilde ik een koffie to go halen, maar het meisje in het koffiekraampje begreep me niet goed en ik kreeg een soort espresso met melk in een plastic bekertje 😂 Enfin, ik ben er maar even mee op een bankje gaan zitten. De koffie smaakte wel heerlijk, dat wel!

• Het Turulmonument

17 de septiembre, Hungría ⋅ ⛅ 17 °C

Het volgende highlight was niet zoveel verderop, in Tatabanya waar ik het Turulmonument wilde bezoeken, een gigantische mythische vogel die uitkijkt over de vallei en de Gereese bergen. Daarvoor verliet ik dus het platteland en reed via een leuk bochtig weggetje naar boven, naar de vogel die ik beneden op de weg al gezien had. Echt serieus hoog en groot!

Er is een grote parkeerplaats boven, maar dan zie ik dat er allemaal hekken rondom het monument staan. Er hangt een briefje aan dat er gewerkt wordt en dat het vanwege gevaar gesloten is voor publiek. Nou ja zeg! Iets verderop zie ik een wandelpaadje waar geen hek staat, alleen een lint. Ik kijk goed om me heen, geen levende ziel te bekennen en ik glip stiekem onder het lint door. Heb ik toch een fotootje van onder het beeld en het uitzicht daarvandaan. Niet verder vertellen hoor 🤫🤫🤫

Iets verderop is een restaurantje waar ik dit keer wel een goede koffie to go koop en twee schattige poezenbekertjes. Ondanks die afzetting toch een leuke stop geweest!

• De basiliek van Esztergom

17 de septiembre, Hungría ⋅ ⛅ 19 °C

De route ging verder naar Esztergom, daar staat de grootste kerk van Hongarije. Tot mijn verbazing was er een grote, gratis parkeerplaats en was het eigenlijk helemaal niet zo druk als ik verwacht had. De basiliek torent overal bovenuit, maar er ging, heel luxe, ook een lift naar boven. Die zat wel een beetje verstopt, maar met wat hulp heb ik hem toch gevonden.

Inderdaad een gigantische kerk en ik was blij dat er nu eens geen steigers omheen stonden. De entree voor de kerk was ook gratis en dus wilde ik die eens op mijn gemakje gaan bekijken. Maar wat een teleurstelling bij binnenkomst, de steigers staan hier niet buiten de kerk, maar erin! Het ziet er niet uit, het lukt me zelfs niet om een foto van de koepel te maken zonder bouwplastic erop 😢 Wel kan ik ver genoeg naar voren lopen om het altaar te fotograferen, maar dat is dan ook alles.

Ik ben dan ook maar gauw naar beneden gegaan, naar de crypte, dat vind ik altijd mooi, met die grote zuilen. Al met al viel dit bezoek dus tegen, maar ongetwijfeld zullen de werkzaamheden nodig zijn. Weer buiten heeft een aardige mevrouw mij nog even op de foto gezet.

• Kékestetö

17 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 14 °C

Inmiddels is het al half drie geworden en de tijd begint een beetje te dringen. Het is nog een behoorlijk eind rijden en ik wil toch ook nog wel heel graag even naar het hoogste punt van Hongarije. Ik besluit om dan toch maar een stuk via de snelweg te rijden, dat scheelt me drie kwartier in tijd. En dus scheur ik 56 kilometers over de Hongaarse snelweg. Ik pik zelfs al een hoekje van Budapest mee en rijd over een grote brug over de Donau (die hier Duna heet).

Op het hoogste punt van Hongarije kan je bijna met de auto komen, via een leuke weg met ontelbare haarspeldbochten rij ik naar boven, helaas door de bossen dus je mist een beetje de uitzichten onderweg. Boven aangekomen is het nog een klein stukje lopen en daar staat dan een grote rood-wit-groene steen: Kekes, het hoogste punt!

Leuk om fotootjes te maken en op één plek kan je mooi naar beneden kijken en zien hoe hoog je bent. Het is hier wel uitgestorven, laat in het seizoen en laat op de dag natuurlijk. Ik loop weer terug naar Kiaatje en daal weer af.

Met nog een fotostop bij een mooi kerkje rijd ik nu in een keer door maar mijn hotel, waar ik iets na zessen arriveer. Ik heb een mooie, een beetje ouderwets aandoende kamer en het eerste wat ik doe is een grote latte bestellen. Leuke, lange dag geweest!

• Sof-ochtend!

18 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 9 °C

Wat een sofochtend vandaag! Ik heb grandioos geslapen en toen ik wakker werd scheen wederom de zon in mijn kamer. Ik dubde erover of ik een wandeling bij Lillafured zou gaan maken, of in Eger zou blijven. Eerst maar ontbijten, dat was prima verzorgd en smaakte lekker. Ik besloot om te gaan wandelen in Lillafured, en ik wou dat ik dat niet gedaan had!

Want dat was een uurtje rijden en dus moest ik met Kiaatje. En direct na het verlaten van de parkeerplaats werd ik in een straatje aangereden door iemand die als een gek van een parkeerplaats langs de weg wegreed. Ik zag eerlijk gezegd niet eens wat er nou gebeurde, ik hoorde alleen een enorme klap. En de daaropvolgende soesa van schadeformulieren invullen met een oud Hongaars mannetje viel ook niet mee. Ik kon gelukkig wel verder, ik had alleen een fikse deuk.

De weg naar Lillafured bleek 56 km lang een bochtige weg door de bossen te zijn. De eerste 5 km vind ik dat leuk, maar daarna vind ik er geen r**t meer aan. Ik zie niks, alleen maar bomen, bochten en wegdek. Ik heb overwogen om terug te gaan, maar ja, als je eenmaal onderweg bent...... Dus toch maar verder gereden naar Lillafured waar een paar watervallen, een grot en een uitzichtspunt zijn.

• Wandelen in Lillafured

18 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 18 °C

Eindelijk aangekomen in Lillafured, zie ik daar het genoemde uitkijkpunt zo hoog op een berg staan dat ik gelijk al in de gaten heb dat dat (letterlijk 😂) te hoog gegrepen is voor mij. Dan maar de korte wandeling doen naar de watervallen, want in de grot heb ik niet zo'n zin met dit mooie weer.

Ik ga op het geluid van water af en volg een heel steil paadje naar beneden. Geen waterval en gelukkig tref ik iemand die Engels spreekt en die vertelt dat de waterval stilgelegd is. Het blijft een sof-ochtend....... Er is wel een kleine waterval maar die kan je alleen uit de verte zien, een foto zo ver ingezoomd dat ie brokkelig wordt 😂

Enfin, eerst maar een cappuccino gedronken en toen vol goede moed het steile pad weer terug gelopen. Daar kwam ik in een tuin die in terrassen was aangelegd en warempel, daar was de plek waar normaal de waterval naar beneden stort! De tuinen waren wel mooi, maar ik had de pech dat er een bij of een wesp op mijn hand terechtkwam, au!! Die stak!! Het blijft een sof-ochtend....... 🐝

Na toch maar een souvenirtje te hebben gekocht ben ik de lange bosweg weer teruggereden. Op één punt had ik vanmorgen wat uitzicht gezien en daar ben ik op de terugweg even gestopt. En daar was een leuke verrassing!

• Bükki Csillagda

18 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 17 °C

Op de open plek blijkt een gebouw te staan met een naam die me helemaal niets zegt. Ik geniet even van het uitzicht en wil weer verder gaan, maar dan valt mijn oog op een bord met foto's van planeten. Blijk ik bij een sterrenwacht te staan! Je kan er een wandeling doen, maar die duurt te lang (ca. 5 uur in mijn tempo), maar er is ook een expositie. En natuurlijk ben ik die even gaan bekijken. Was helemaal geweldig, spekkie voor mijn bekkie. Inmiddels is het geen ochtend meer, dus ik hoop dat dit het begin is van een sofloze middag!Leer más

• Een middagje in Eger

18 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 21 °C

Na dat leuke planetarium was mijn humeur een stuk opgeknapt. Terug bij het hotel heb ik mijn rugzak achtergelaten en heb ik een middagje in Eger rondgewandeld. Daar moest ik vanaf het hotel een heleboel trapjes voor af, dus ik stelde me in op wat klimwerk op de terugweg.

In de stad zelf was alles redelijk vlak, behalve dan de trappen naar de basiliek en de klim naar het kasteel 😅 En die wilde ik toch allebei graag zien! Gelukkig stond deze basiliek niet in de steigers, schitterende kerk! En ook het kasteel was leuk, ik hou wel van die middeleeuwse burchten. En het uitzicht over de stad was de klim meer dan waard!

Uiteraard heb ik mezelf ergens getrakteerd op een ijsje en toen alle trappetjes terug naar het hotel geklommen. En nu met een heerlijke latte en een salade op de hotelkamer, terugkijken op een dag die niet leuk begon, maar goed eindigde!

• Sodomb bij Egerszalok

19 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 17 °C

En dan is het vandaag weer een dag om verder te reizen met bestemming Budapest. Voor onderweg heb ik weer een paar leuke stops uitgezocht, waarvan de eerste lekker dichtbij is: de Zoutheuvel (Sodomb) bij Egerszalok. Op internet is er dit over te vinden:

De warmwaterbronnen bij Egerszalok leveren water van 68 graden. Dit water komt uit waterhoudende lagen in de vulkanische Matra bergen. Voordat het in de baden stroomt, daalt het stomende thermaalwater via watervallen van de kalksteen af. Het glanzende mineraal slaat uit het hete water neer. Het wordt in de volksmond “zout” genoemd. De waterval wordt daarom ook wel de ‘Zout Heuvel’ genoemd.

Nou, dat wil ik wel zien natuurlijk, en omdat ik weer zo onwijs vroeg op pad ben gegaan heb ik de omgeving nog helemaal voor mezelf. Het is een kort wandelingetje naar de "berg" en daar waan ik me gewoon weer even in IJsland, niet eens zozeer vanwege de berg, maar meer vanwege de geur, pure zwavel! Ik vind het heerlijk ruiken, de meeste mensen vinden het stinken 😂 Jammer dat er op foto's en filmpjes geen geur zit...... 😉

Na deze zoutheuvel rijd ik verder richting Hollókő, door een geweldig heuvellandschap met leuke dorpjes en prachtige vergezichten, zoveel beter dan gisteren in al dat bos!

• De burcht in Hollókő

19 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 24 °C

Hollókő is een dorpje dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, maar ik ga er speciaal naartoe omdat er zo'n mooie burcht schijnt te staan. Bij een standbeeld van een raaf (het symbool van Hollókő) neem ik de afslag naar het dorp en de parkeerplaats. Beetje gedoe met de wc en het parkeergeld, alles moet contant betaald worden en munten heb ik niet meer. Gelukkig kan er gewisseld worden.

Dan ga ik op weg naar het Var (nee, dat heeft niks met voetbal te maken, Var is Hongaars voor kasteel 😂) Volgens Google Maps is dat vlak terrein, voor mij is dat gewoon een steil pad omhoog, en dat inmiddels in 30° Celsius! 🥵 Dus ieder stukje schaduw meepikken. Maar dan komt het kasteel in zicht en WOW WOW WOW, wat een beauty is dat! 🤩

Tickets voor het kasteel zijn wel met card te betalen en ik mag weer voor het ouwe tutten tarief naar binnen. En wat heb ik me daar geamuseerd zeg, wat een prachtig kasteel en wat een schitterende uitzichten. Wel ontelbare trappen opgeklommen, maar gelukkig kon je onderweg vaak een kijkje in kamers nemen.

Boven natuurlijk veel foto's gemaakt en toen voorzichtig alle trappen weer af. Op de "terrasverdieping" heb ik van een lekker ijsje zitten genieten en toen ben ik de berg weer afgedaald naar de parkeerplaats. Werelderfgoed en een Werelduitstapje!

• Het Paleis in Gödöllő

19 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 27 °C

Als laatste stop voor Budapest stond het Koninklijk Paleis van Gödöllő op mijn lijstje. Dat staat ook bekend als het Sissi Paleis omdat koningin Elisabeth (Sissi) en haar man Frans Jozef het als zomerresidentie gebruikten. Ondanks het inmiddels drukker wordende verkeer ben ik daar toch vrij vlot naartoe gereden. Eigenlijk wilde ik alleen een ommetje door de tuinen maken, maar daar vond ik te warm voor. Dus ben ik toch het paleis maar even van binnen gaan bekijken.

Veel pracht en praal natuurlijk, maar ik vond het wel vervelend dat er steeds maar groepen mensen naar een gids stonden te luisteren zodat gewone bezoekers er amper door konden. Ik heb dan ook een paar zalen overgeslagen, maar toch genoeg gezien om een leuke indruk te krijgen. Het is wel een en al Sissi wat de klok slaat en tja, daar heb ik niet zoveel mee. Maar als souvenir heb ik wel twee leuke onderzetjes meegenomen!

• Het City Inn Hotel in Budapest

19 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 26 °C

Vooral niet doen: rond 5 uur 's middags dwars door Budapest rijden om een hotel te zoeken! En dan zéker niet de navigatie van Kia gebruiken, want die raakt overal de draad kwijt! Maar goed, ik heb het (natuurlijk) toch gevonden, vlot ingecheckt en een onwijs krap parkeerplekje in de garage toegewezen gekregen. Want, zei de man in het hotel, U hebt zo'n klein autootje, dat past er wel in. Nou, nèt! 😂 Mijn kamer voor 2 nachten is op de 6e verdieping, en heerlijk koel, de airco stond al aan 🥶

Nog heel even een klein ommetje gemaakt om de boel voor morgen een beetje te verkennen, de stad komt druk en rommelig op me over. Maar dat ga ik morgen beleven, vandaag was weer een prachtige dag!

• Stadswandeling Budapest 1

20 de septiembre, Hungría ⋅ ☀️ 15 °C

Het beloofde een lange en warme dag te worden in Budapest. En dus ben ik weer voor dag en dauw opgestaan om vroeg de stad in te trekken. Zo hoop ik al veel gezien te hebben vóór het echt warm wordt. En dat niet alleen, ook mijn COPD wordt erger naarmate de dag vordert, mijn beste uren liggen in de ochtend.

Ik had een stadswandeling gedownload, maar helaas vergeten te printen. Dus alleen op pad met de route in mijn GPS. Is niet zo erg, ik heb veel op mijn phone op kunnen zoeken en voor de rest vind ik het niet zo belangrijk of iets nou pietje of klaasje heet, als ik het maar mooi vind!

En mooi was het! Zoals gehoopt had ik de stad de eerste uurtjes nog bijna voor mezelf en heb ik volop lopen genieten. Budapest bestaat uit twee gedeelten, aan de ene kant van de Donau ligt het heuvelachtige Buda en aan de andere kant het vlakke Pest. Mijn wandeling startte in Pest en hoogtepunt daarvan was wel de schitterende Szent István Bazilika. Na de bezichtiging van deze basiliek heb ik mijn eerste latte van vandaag gedronken bij Platz, the place to be!