• Danyell Onbehauen-Frigge
  • Danyell Onbehauen-Frigge

Duitsland 2026

Een rondreis door Zuid-Duitsland met overnachtingen in kloosters. En savoir plus
  • De Schwarzachklamm

25 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 18 °C

Eén van de tips die Quanta voor deze omgeving gaf was het Ludwig-Donau-Main Kanaal, een oud kanaal, gegraven in de 19e eeuw. Toen ik het opzocht in GM viel mijn oog echter op een icoontje vlakbij dat kanaal de Schwarzachklamm! O, dat ik leuk, ik hou van klammen! Uit de reviews van de parkeerplaats bij de Klamm bleek dat het daar op mooie, vrije dagen heel erg druk is. En dus vatte ik het plan op om weer eens voor dag en dauw te vertrekken. Het was een half uurtje rijden, dus half 7 weg, kan ik om 7 uur gaan lopen. Ik sla het drukke ontbijt er graag voor over!

En zo reed ik vanmorgen heel vroeg in de koele ochtend naar Schwarzenbruck, waar de parkeerplaats nog uitgestorven was. Kiaatje strategisch neergezet, zodat ik makkelijk weg kon komen, ook als het heel erg druk wordt met auto's. En toen op pad, langs een restaurant, een speeltuintje en dan een lange trap af de Klamm in.

En man, man, man, wat heb ik daar een partij lopen genieten zeg! De temperatuur was nog heerlijk, er was geen sterveling te bekennen, het laagstaande zonnetje zorgde voor prachtig licht, er floten vogeltjes, er zwommen eendjes, er bloeiden bloempjes....... en ik liep er! 😍 Wonder boven wonder was het ook nog een nagenoeg vlak pad, wel af en toe wat hobbeltjes en boomwortels, maar het was prima te doen.

Je volgt alsmaar het water beneden, langs grote rotsformaties, grotten, af en toe zijn er plankieren en trappetjes gemaakt, en soms is het pad wat drassig en smal. Uiteindelijk gaan er weer trappen omhoog en daar heb ik op een bankje koffie zitten drinken. Een stukje verder gaat het weer naar beneden, en dat volg ik ook nog een stukje, want ik heb besloten om tot de 2e grot te lopen en dan terug te gaan.

Die 2e grot is hartstikke leuk, met een groot gat, lijkt de Kirkeporten bij de Noordkaap wel! Toevallig haalt iemand me daar in en zij maakte twee foto's van me in het gat, heel leuk geworden. Na ca. 3 km besluit ik terug te lopen, tenslotte wil ik ook nog even bij de sluizen in het kanaal gaan kijken, en 6 km is net mooi.

• Keerpunt! 2,86 km

25 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 20 °C

Tja, en dan dezelfde weg terug. Saai? Nee hoor, dat heb ik al lang geleden geleerd, de terugweg ziet er heel anders uit dan de heenweg. Hoe goed de Klamm verderop begaanbaar is, weet ik dus niet, ik heb maar een klein stukje gedaan. De zon komt nu wat hoger te staan, en er zijn ook meer mensen op pad, maar het is nog steeds niet echt druk. Tot ik terug ben bij het restaurant, daar is het wel druk, want er is een soort grote picnic aan de gang. Ik loop dus snel naar de andere kant van de parkeerplaats, daar kom je bij het kanaal.En savoir plus

• Ludwig-Donau-Main Kanaal

25 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 23 °C

Het Ludwig-Donau-Main Kanaal is een historisch kanaal dat de eerste verbinding vormde tussen het stroomgebied van de Rijn en dat van de Donau. Het kanaal kreeg zijn naam door de initiatiefnemer, Koning Ludwig I von Bayern. Het kanaal was van 1846 tot 1950 in gebruik.

Leuk om te weten en ook hier doe ik een heen en weertje om twee van de oorspronkelijke 101 sluizen te bekijken. Heen in de schaduw op de linkeroever en terug in de volle zon op de rechteroever, die dan natuurlijk ook weer de linkeroever is 😂😂
    Het is maar een klein heen en weertje, maar het laatste stukje in de zon was alweer behoorlijk heet!

Weer terug bij de parkeerplaats begon het daar inderdaad een gekkenhuis te worden. De parkeerplaats zelf was vol, dus zetten mensen hun auto langs de smalle toegangsweg, die daardoor eenbaans werd. Gelukkig was dat nu alleen nog het eerste stukje en was ik er snel voorbij. Ziezo, die mooie koele en stille uurtjes neemt niemand me meer af! 😊

Iets verderop ben ik nog even gestopt om een mooie spoorbrug op de foto te zetten (nee, geen Hogwarts Express dit keer 😉) en toen had ik wel genoeg kanaal gezien.

• Neumarkt i.d. Oberpfalz

25 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 25 °C

Na die geweldige ochtend kon de rest van de dag alleen masr een anticlimax worden, dus ik ben op mijn gemakje terug naar Neumarkt gereden. Onderweg alvast even getankt, dan kan ik morgen mooi vlak voor de grens nog een keer van goedkope benzine genieten.

In Neumarkt heb ik nog een ommetje gemaakt door het centrum, een broodje gekocht voor in de kamer, en een ijsje gegeten. Ik kwam ook nog twee Nederlandse dames tegen die bezig waren met een fietsvakantie en toen we aan de praat raakten bleek één van hen ook uit Den Haag te komen. Leuk!

Toen werd het weer veel te warm naar mijn zin en ben ik naar het klooster gereden voor een kopje koffie in de schaduw in de tuin.

• Klooster St. Josef

25 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 28 °C

Nadat ik een beetje afgekoeld was heb ik als laatste nog even de kloosterkerk bekeken. Een witte kerk met veel donker houtwerk. Toch leuk om zoveel verschillende kerken gezien te hebben!

En dan op m'n lekker koele kamer mijn spulletjes wat ordenen, een beetje pakken alvast en heerlijk douchen. Morgen wil ik ook vroeg weg, maar dan wel even ontbijten. Half 8 rijden is de streeftijd!En savoir plus

• De reis terug naar huis

26 mai, Allemagne ⋅ ☀️ 20 °C

Zoals gepland vroeg opgestaan en de eerste tassen alvast naar Kiaatje gebracht, daarna direct naar het ontbijt. Ik was er zo'n beetje klokslag 7 uur en het was dan ook een stuk rustiger dan de eerste ochtend. Het ontbijtbuffet was ook hier ruim voldoende, maar ik heb alleen een broodje en wat yoghurt genomen, ik ben nou eenmaal niet zo'n grote ontbijter!

Daarna de kamer voor de laatste keer nagekeken op vergeten dingetjes en zowaar 🧐 daar lag toch nog een T-shirtje in de kast. Zou jammer geweest zijn als ik het vergeten was, want het is een fijn shirtje. De dag begint goed dus. En dan alles in Kiaatje ingeladen, geen "vermijd snelwegen" meer, maar gewoon linea recta naar huis. Volgens Kiki (dat is de navigatie van Kiaatje) zou ik daar 7 uur over doen......

Nou, ik zal het maar direct verklappen, dat is behoorlijk langer geworden! Niet alleen door koffie-, tank- en plasstops, maar ook door ontelbare baustelle, ongelukken, files en enorme drukte. En daarbij was het ook nog eens 34° buiten. Ik ben nog nooit zo blij geweest met de airco!

• Van de grens naar Den Haag

26 mai, Pays-Bas ⋅ ☀️ 31 °C

Na die enerverende rit door Duitsland arriveer ik bij de grens, in de buurt van Nijmegen dit keer. Ik rij even de parkeerplaats op om een mooie selfie te kunnen maken met het landenbord. Voelt toch altijd al een beetje als thuis 😊

Maar ook in Nederland ging het niet veel vlotter, het begon al een beetje spitsuur te worden, dus ook hier overal opstoppingen en files. Voorbij Rotterdam ging het eindelijk wat beter en ik moet voor Loosduinen de snelweg bij de 1e Haagse afslag verlaten, dus ik ben er net voor de files af. Nog even de N211 en daar staat het plaatsnaambord Den Haag. Een paar kilometertjes verderop ben ik dan echt thuis. Het is bijna 18.00 uur.......

• Thuis

26 mai, Pays-Bas ⋅ ☀️ 28 °C

En ja hoor, dan ben ik echt thuis, ik rij de parkeerplaats op en laad alvast de noodzakelijkste dingen uit. Binnen word ik begroet door Sabine en Timmie en natuurlijk gaan Sabine en ik ook even samen op de foto. We drinken wat en eten wat en kletsen natuurlijk gezellig nog even na. De taxi voor Sabine gooide wat roet in het eten want die had maar liefst 2 uur vertraging. Sabine stond al gepakt en gezakt beneden en is daar blijven wachten, ik ben na een uurtje naar binnen gegaan om even bij te komen van de dag, maar toen de taxi er eindelijk was ben ik ook weer even naar beneden gegaan. Gelukkig was het lekker weer nu in de avondkoelte.

Ik had geen puf meer in foto's uitzoeken, ik heb nog wat gedronken, met Timmie op schoot en ben naar bed gegaan. Het was een heerlijke reis, maar thuis zijn is ook fijn!

• Souvenirs

27 mai, Pays-Bas ⋅ ⛅ 23 °C

En ja, daar is dan de traditionele foto van de souvenirtjes! Niet zo heel veel, maar ik heb toch wat leuke dingetjes gescoord. En mooie stickers voor op mijn reisboek, vooral die twee met engeltjes. Die vond ik in een kerk en zijn natuurlijk schitterend op een boek van een kloosterreis.

Terugkijkend op de reis moet ik zeggen dat ik het heel leuk heb gevonden, dat logeren in of vlakbij kloosters. Ik vond het alleen wel jammer dat je zo weinig meekreeg van het echte kloosterleven. Maar ja, realiseer ik me ook, die zusters en paters wonen daar, dat is hun huis, en die willen natuurlijk niet iedere dag omringd zijn door toeristen. Heel begrijpelijk, maar toch een beetje jammer.

Het leukste klooster vond ik nummer 3, Roggenburg. Daar voelde ik me het beste thuis en sprak de sfeer me het meest aan. Heel jammer dat al dat Gerüst in de kerk stond, maar wel een mooie aanleiding om nog eens terug te gaan.

Op de tweede plaats staat nummer 1, Maria Hilf. Daar vond ik zo'n heerlijk dicht bij de mensen staande sfeer hangen. En ook het personeel was (een beetje onbeholpen) heel aardig en attent.

Nummer 3 is klooster 4, Sankt Josef, een groot gebouw, maar met dezelfde sfeer als Maria Hilf. Het was ook van dezelfde orde. Wel vond ik het daar erg druk, het had meer weg van een jeugdherberg dan van een kloosterherberg.

En als laatste het Klooster Hegne, met St. Elisabeth. Het was het meest luxe en deftigste onderkomen van allemaal, maar ik vond het meer op een chique hotel lijken dat toevallig naast een klooster staat.

Ik heb genoten van alle uitstapjes die ik gemaakt heb, daar ga ik geen top3 lijstje van maken, maar ik ben wel heel erg blij dat het me toch gelukt is om nog twee "echte" wandelingen te maken, en dat ik toch nog behoorlijk wat klimwerk heb kunnen doen!

Conclusie: TOPvakantie geweest! 🤩

Fin du voyage