• Danyell Onbehauen-Frigge
  • Elly Hermsen

Schotland 2025

DanyElly zijn weer op pad!
Twee weken rondtoeren door de Highlands, op de Orkney Islands en op Skye.
  • Het begin van de reis
    17 mei 2025

De lijstjes zijn afgevinkt!

16 mei, Nederland ⋅ ⛅ 12 °C

Morgen gaan DanyElly weer op stap! Alle voorpret is nu bijna achter de rug en alle to-do lijstjes zijn afgevinkt. We gaan er van uit dat we mooi weer krijgen, dus de zonnebrandcrème gaat mee. Maar voor alle zekerheid zitten er ook wat truien en warme jassen in de bagage, want tja, het blijft Schotland hè! 🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

Kiaatje heeft een zomercheck gehad en is heerlijk schoongespoeld in de autowasserette. Timmie heeft alle koffers en tassen uitgebreid besnuffeld en zich er daarna bij neergelegd, vrouwtje gaat weer de hort op! Gelukkig komt Sabine weer op hem passen, dus hij gaat twee weken verwend worden 😊

• Vertrek vanuit Zoetermeer

17 mei, Nederland ⋅ ☀️ 17 °C

Onze boot vanuit IJmuiden vertrekt pas om 17.00 uur, dus dit keer hoef ik niet heel vroeg weg. Sabine arriveert dan ook al voordat ik weg ben en we doen samen nog even een bakkie. Dan pak ik mijn allerlaatste spulletjes en vertrek richting Zoetermeer, waar ik Elly oppik. Wel eerst nog even tanken, dat was ik haast vergeten. Het is vooral in Den Haag behoorlijk druk op de weg, maar ik ben mooi op tijd in Zoetermeer.

Bij Elly doen we ook nog even een bakkie en dan gaan we op weg naar IJmuiden. Bij Beverwijk is er even een opstoppinkje maar voor de rest gaat de rit vlot. Wat ook vlot gaat is de paspoortencontrole, en we moeten wat vragen over veiligheid beantwoorden. Of we wapens bij ons hebben, of drugs, of alcohol. We maken een grapje over de bazooka die onder een deken op de achterbank ligt, maar dan mogen we door. We worden naar een rij verwezen, maar voor we goed en wel stil staan mogen we alweer weg en gelijk aan boord rijden! Dat was vlot!

• Op de boot

17 mei, Nederland ⋅ ☁️ 13 °C

Doordat we zo snel aan boord mochten vergat ik mijn phone en het pakje gevulde koeken dat ik bij me had, maar gelukkig mochten we nog terug naar het autodek. We hadden een hut met een stapelbed maar we konden een upgrade nemen en nu zitten we in een mindervalidenhut. Mooi ruim en geen stapelbed!

Koffie gedronken, afvaart gekeken, lekkernijen in het winkeltje gekocht en toen een uurtje in de hut zitten chillen en een yoghurtje en een krentenbol gegeten. Die had Elly meegenomen, goed hè! Nu zitten we heerlijk aan een mocktail met zicht op woelige baren. Straks even online om deze footprints up te loaden en misschien nog even Claude te zien zingen!

• Ontschepen

18 mei, Engeland ⋅ 🌬 11 °C

Het was een woelige nacht, want het waaide behoorlijk en het schip deinde dan ook lekker op en neer. Toch wel redelijk geslapen, maar vroeg op. Ontbijt hadden we niet gereserveerd, maar we hebben koffie gedronken en nog wat gegeten van wat we zelf hadden meegenomen.

En toen wachten tot we van het schip af mochten. Dat duurde best lang, want we stonden op het laatste dek dat aan de beurt was. En toen we eindelijk afgereden waren moesten we weer in de rij voor de paspoortencontrole. Lang leve de Brexit! Maar uiteindelijk konden we rond half 11 op weg.

• Onderweg naar Schotland

18 mei, Schotland ⋅ ⛅ 17 °C

We hadden vandaag best een lange rit, ruim 400 km. We besloten om tot voorbij Edinburgh zo snel mogelijk op te schieten en daarna wat rustiger wegen op te zoeken. Daarbij hadden we de keus tussen een bergweg en een kustweg. Het is uiteindelijk de kustweg geworden omdat de bergweg erg veel kilometers langer was en we waren allebei toch wel een beetje moe.

Onderweg passeerden we de Schotse grens, zijn we via een prachtige brug een rivier overgestoken (Queensferry Crossing) en hebben natuurlijk onderweg wat gedronken. Mooie uitzichten over glooiende velden vol koolzaad en af en toe een mooie ouderwetsche brug. Kortom, we hebben geweldige roadtrip gehad!

• Tutties Neuk Inn

18 mei, Schotland ⋅ 🌬 14 °C

Het voordeel van het rijden van de kustweg was dat we door Arbroath kwamen. Ik herinnerde me daar een Inn met een voor Nederlandse begrippen nogal eigenaardige naam. Tutties Neuk Inn. Ik zag het gebouw nog zó voor me en ik was dan ook super enthousiast toen we het in Arbroath eigenlijk direct tegenkwamen. Uiteraard flink wat fotootjes gemaakt en binnen even van een koud drankje zitten genieten. Heel bijzonder momentje voor mij, na ruim 40 jaar zo'n plekje nog terug vinden!Meer informatie

• Chapel of Garioch

18 mei, Schotland ⋅ ☁️ 12 °C

Na even getankt te hebben zijn we verder flink doorgereden en uiteindelijk bereikten we even voor zessen het gehuchtje Chapel of Garioch (waarbij je Garioch uitspreekt als Gierie met de klemtoon op de laatste ie). Reden genoeg om even een paar fotootjes te maken van het plaatsnaambord!Meer informatie

• Pittodrie House Hotel

18 mei, Schotland ⋅ ☁️ 11 °C

En toen arriveerden we dan eindelijk bij Pittodrie House Hotel. Het hotel waar Frank en ik dus zo'n 43 jaar geleden een jaar min of meer gewoond hebben. Natuurlijk had ik een van de kamers geboekt waar we toen ook logeerden, de South Room, maar ik was eerlijk gezegd vergeten dat we daar twee trappen voor op moesten. Pfffff, dat viel niet mee! Maar de kamer is ruim en mooi, alleen blijkt er een tweepersoonsbed te staan en geen twee losse bedden. We hebben wel gevraagd of we twee dekbedden konden krijgen, dat was geen probleem.

Vanavond doen we even helemaal niks meer, morgen naar Balmoral Castle en hier in de omgeving oude en nieuwe plekjes bekijken.

• Onderweg naar Balmoral

19 mei, Schotland ⋅ ☁️ 14 °C

We hebben prima geslapen en goed uitgerust gaan we beneden genieten van een heerlijk ontbijt. Full Scottish breakfast voor Elly en omelet voor Danyell. Daarna doen we even een sightseeing door het hotel, waar ik een heleboel plekjes herken en het betreur dat de fullsize snookertable niet meer in de billiardroom staat.

Na nog een selfie met het hotel op de achtergrond vertrekken we richting Balmoral Castle. We rijden (natuurlijk) via vermijd snelwegen en komen weer op prachtige en rustige weggetjes uit. Wat er hier heel erg uitspringt is de enorme hoeveelheid bremstruiken die nu volop in bloei staan! Vaak even stoppen voor een fotootje dus, soms zelfs (bijna) de uitrit van een tractor blokkerend.

Ondanks dat we heel rustig rijden zijn we mooi op tijd bij Balmoral, onze tickets geven tot 12 uur entree en daarna mogen we zo lang blijven als we willen.

• Balmoral Castle

19 mei, Schotland ⋅ ☁️ 13 °C

Voor Balmoral hadden we van tevoren al tickets gekocht. We werden wel gewaarschuwd dat het van de parkeerplaats een stukje lopen was, maar dat bleek maar een heel klein stukje te zijn. River Dee oversteken en toen waren we er. We hebben heerlijk door de tuinen gedwaald en de Ballroom bezocht. Die laatste mocht onder geen beding gefotografeerd worden, i.v.m. de privacy van King and Queen, Balmoral is privé eigendom. Maar buiten was er genoeg moois te zien!Meer informatie

• Wandelen bij Balmoral

19 mei, Schotland ⋅ ☁️ 14 °C

Op het landgoed zijn een aantal wandelroutes te volgen. De meest makkelijke is de gele, zonder veel stijging erin en na de bezichtiging van de Ballroom pikken we deze route op bij een mooi beeldje van een everzwijn. Het was een leuk ommetje van een paar kilometer, langs de rivier en over een squirreltrail, langs een monument voor een zekere Alice en uiteindelijk kwamen we weer bij de tuinen terug. Onderweg hadden we ook nog een prachtig uitzicht op het kasteel uit de verte.

Na de wandeling hebben we het restaurant opgezocht en daar genoten van wat te drinken met een overheerlijk gebakje erbij. Natuurlijk ook even de gift shop in, maar daar was alles wel heel erg duur....... Ik zag een heel mooi kopje, dat kostte 110 pond..... idioot! Meer dan een paar kleine dingetjes hebben we dan ook niet gekocht. Maar dat was het enige minpuntje, voor de rest hebben we een superdagje Balmoral gehad!
    Meer informatie

• Onderweg terug naar Pittodrie.

19 mei, Schotland ⋅ ☁️ 15 °C

Ook op de terugweg zijn we nog diverse keren gestopt, bij een mooie brug en een mooi uitzichtpunt, Queens View. Terug in Chapel of Garioch nog even een paar fotootjes gemaakt van het kerkje en een oud postkantoor en daarna weer naar het hotel waar we van een heerlijk diner genoten.Meer informatie

• Onderweg naar Loch Ness

20 mei, Schotland ⋅ ☀️ 15 °C

Ook vannacht hebben we weer goed geslapen en vanmorgen de laatste spulletjes ingepakt. Vandaag trekken we verder naar het noorden, maar eerst natuurlijk ontbijten. Vanmorgen hebben we gekozen voor een licht ontbijt van fruit, kwark, muesli en toast. Dat stond ook veel sneller op tafel dan gisteren.......

En toen was het tijd om Pittodrie House gedag te zeggen. Het was een prachtig weerzien, veel oude herinneringen bleken nog te prima te kloppen, sommige andere waren toch vervaagd. Nog een paar foto's met een stralend zonnetje en toen op weg.

Het was weer een reisdag vandaag, maar we hebben een ommetje naar Loch Ness gepland en misschien een uitje naar kasteel Urquhardt. Maar voorlopig rijden we met on-Schots mooi weer tussen bergen en velden vol met gele brem. Het is zo mooi, we genieten met volle teugen! Vlak voor we bij het Loch Ness Center zijn zien we wel al het prachtige blauwe water en maken we wat fotootjes bij een rotsig strandje.

• Bij Loch Ness en in Drumnadrochit

20–24 mei, Schotland ⋅ ☀️ 18 °C

Eenmaal bij Loch Ness hebben we natuurlijk alle souvenirwinkeltjes leeggekocht en hebben we bergen toeristische foto's gemaakt. Zelfs Nessie liet zich nog even zien, wat een mooi dier is dat!

Toen we hierna ook Castle Urquhart nog wilden bezoeken bleek het daar uitverkocht te zijn. Hadden we maar tickets online moeten kopen. Maar dat is lastig als je op doorreis bent, je weet nooit precies wanneer je ergens bent. We hebben een fotootje op internet opgeduikeld, zodat we er toch een beetje van kunnen genieten.

Daarna hebben we in het aan het loch gelegen plaatsje Drumnadrochit buiten op het terras van een heerlijke lunch genoten (het was inmiddels best laat geworden, dus het was meer een luner 😁). En dan zit ook ons uitstapje naar het monster erop en rijden we weer verder.

• Onderweg naar Helmsdale

20 mei, Schotland ⋅ ☀️ 20 °C

Omdat het bij Loch Ness best laat was geworden hebben we hierna geen echte stops meer ingelast, alleen nog wat fotomomentjes. Want we zijn allebei helemaal idolaat van die prachtige gele bremstruiken. En een mooie brug kan ons ook altijd bekoren.Meer informatie

• Bridge Hotel

20 mei, Schotland ⋅ ☀️ 14 °C

Iets na zessen arriveren we bij het Bridge Hotel in Helmsdale. Hier blijven we één nacht. We hebben hier wel twee aparte bedden, maar verder is het wat Spartaans. Maar één stoel, een Gerritje Kakstaande stoel, en een douche in het bad. Maar we zullen toch wel slapen vannacht na zo'n lange reisdag. Elly is nog even een ommetje gaan maken, maar dat red ik 's avonds niet meer.Meer informatie

• Stacks of Duncanby

21 mei, Schotland ⋅ ☁️ 10 °C

Weer een nacht voorbij, ik heb prima geslapen maar Elly heeft wat ruzie met het bed gehad. Toch bijtijds naar beneden voor het ontbijt, want we hadden weer een leuke drukke dag voor de boeg. Allereerst bij het hotel nog wat foto's gemaakt van de brug waarnaar het hotel is genoemd en toen op pad.

Eerste reisdoel was John O'Groats waar Elly leuke herinneringen heeft liggen. De rit ernaartoe ging vlot en we zijn natuurlijk een paar maal gestopt, bij een kerkhof zomaar ergens op een heuvel en bij een mooi uitzicht.

Vlak voor we bij John O'Groats waren zijn we rechtsaf gegaan naar Duncansbyhead Lighthouse. Daar hebben we een heerlijk ommetje gelopen over de kliffen om de Duncansby Stacks te zien, twee enorme rotsen in zee vlak voor de kust. Er staat ook nog een derde rots met een enorm gat erin. Heel erg leuk en er was nog volop zon, dus we hebben ervan genoten!

• John O'Groats

21 mei, Schotland ⋅ ⛅ 11 °C

John O'Groats, het begin (of eind) punt van de beroemde Lejog, het wandelpad dwars door Engeland van Land's End tot John O'Groats. En Elly heeft er een oude foto van waar haar ouders bij een bord van "Het laatste huis" staan. Ze wilde kijken of dat bord er nog stond en er opnieuw een foto maken. Helaas, het bord was er niet meer, het huis wel en daar stond nu "De laatste pub". Dus daar maar een fotootje van gemaakt. Nog wat souvenirtjes gekocht en de wegwijzer bij de start van het wandelpad gefotografeerd.

Toen verder gereden naar Gills Bay waar we de boot zouden nemen naar de Orkney Eilanden. Kippeneindje en we waren mooi op tijd bij de boot. Het inschepen ging een beetje apart, de hoge auto's moesten achteruit oprijden in het midden en dan de personenauto's gewoon vooruit als een slang eromheen. Eenmaal aan boord zijn we lekker binnen blijven zitten, want buiten was het veel te koud en winderig. Ook de zon ging steeds meer schuil achter de wolken. Maar natuurlijk zijn we wel even aan dek gegaan om naar het aanleggen te kijken!

• Op South Ronaldsay

21 mei, Schotland ⋅ ⛅ 11 °C

De boot naar Orkney legt aan in St. Margareth's Hope op het eiland South Ronaldsay. We besloten om daar eerst maar een rondje te maken, dan kunnen we ons morgen vermaken op het Main Land. Eerst dwars over het eiland helemaal naar de zuidpunt gereden en daar St. Mary's Church bekeken. Helaas was de lucht lang niet zo mooi blauw meer, maar de foto's zijn toch mooi. En gelukkig is het nog steeds droog.

Op de terugweg zijn we regelmatig een zijweggetje ingereden om te kijken waar ons dat bracht. Kuddes koeien en schapen, af en toe een fabelachtig uitzicht en zowaar een eenzame oude telefooncel. En er stond een grote zendmast ergens op een berg. Nou, daar wilde ik wel naar toe en via een vreselijk hotsebotsepad zijn we naar boven gereden. Ik woei zowat uit mijn jasje, maar het uitzicht was geweldig!

We reden weer verder, langs de aanlegplaats van de boot, richting ons hotel. Daarbij moesten we een aantal eilandjes over en het was heel leuk om te zien dat die eilandjes niet verbonden zijn met bruggen, maar met dammen!

• Italian Chapel

21 mei, Schotland ⋅ 🌬 10 °C

Als laatste bijzondere punt vandaag komen we bij de Italian Chapel. Die is in de oorlog gebouwd door Italiaanse krijgsgevangen die hier in Camp 60 gevangen zaten. We kwamen vlak voor sluitingstijd aan, en hebben nog maar een kwartiertje de tijd. Elly besluit niet mee te gaan, maar ik wil toch wel graag even het interieur zien, dus ik wip in mijn eentje even naar binnen. En hoewel het een klein kapelletje is, ziet het er van binnen wel heel mooi uit!

Dan verder naar Kirkwall, waar ons hotel aan de haven staat. We hebben een parkeerplaats vlak voor de ingang, maar daarmee houdt onze mazzel wel op. Onze kamer is op de 2e verdieping, en de lift is kapot....... Gelukkig werd onze bagage wel naar boven gebracht. En daar stond een twee persoonsbed in plaats van twee losse bedden. Een extra dekbed kon wel geregeld worden, maar nu zitten we met een groot en een eenpersoons dekbed, dat laatste werd door een nogal norse dame naar de kamer gebracht. Nou ja, we overleven het wel weer!

We zijn in het restaurant van het hotel gaan eten, 2x cajun chicken burger en dat was gelukkig wel pico bello in orde!

• Op weg naar Birsay

22 mei, Schotland ⋅ 🌬 9 °C

Vandaag waren we veel van plan! Een wandeling op het eilandje Birsay, een prehistorische nederzetting en een cirkel van eeuwenoude stenen bekijken. Omdat ik 's morgens het beste actief kan zijn besloten we om eerst te gaan wandelen op Birsay. Na een lekker ontbijtje gingen we op pad in (alweer) prachtig weer. Wel waait het hier behoorlijk en is het erg koud (8° vanmorgen! 🥶). We zijn erg blij met onze winterjassen.

Onderweg stoppen we nog even bij een mooi hooggelegen kerkje, waar grafzerken op een heuvel staan. Prachtig uitzicht weer zo hoog! Eenmaal bij Birsay aangekomen blijkt het plaatsje daar Palace te heten, wat een leuke plaatsnaam. Van het zicht op het eilandje en het dammetje ernaartoe gaat ons hart sneller kloppen, wat ziet dat er FANTASTISCH uit! Bovenop het eiland staat een vuurtoren en we besluiten eerst omhoog te klimmen. Dan kunnen we boven bekijken via welk pad we weer terug gaan.

• Wandelen op Birsay

22 mei, Schotland ⋅ 🌬 9 °C

Tja, wat valt er eigenlijk te zeggen over een rondwandeling op Birsay? Buiten dat het geweldig, koud, zonnig en winderig was? De klim naar de vuurtoren viel best een beetje tegen. Vanuit de verte leek het glooiend, maar in werkelijkheid was het behoorlijk steil. De zon verschool zich ook even achter een wolk en even vroeg ik me af wat ik hier deed....... behalve achter mijn adem aanlopen 😁

Maar eenmaal boven verdwenen die gedachten al snel, want wat was het allemaal prachtig. Zo hoog op de kliffen en de zee met ruige golven zo diep beneden je, allemaal zo mooi blauw want de zon was ook weer tevoorschijn gekomen. Er waren nog wel meer mensen, maar echt druk was het niet en het was leuk om af en toe een gesprekje te hebben, waarin alles lovely en brilliant werd genoemd.

We hebben ook duizenden vogels gezien, heel veel meeuwen maar ook alken en zelfs puffins! Elly was de koning te rijk en hoewel ik zelf niet zoveel om vogels geef vond ik het toch leuk om er een paar voor mijn lens te krijgen.

Het voordeel van beginnen met de klim naar boven was dat we de rest van de wandeling vlak liepen, of naar beneden. Het ging uitstekend met mijn longen en dan is zo'n wandeling extra leuk! Eenmaal weer terug bij de dam heb ik nog wat foto's gemaakt van de restanten van Northern Faith, een kerkje uit 1100 en toen liepen we weer terug naar Kiaatje voor het volgende tripje.

• Lunchen in Palace

22 mei, Schotland ⋅ 🌬 9 °C

Terug van onze wandeling zochten we naar een toilet en vonden we een winkeltje waar een gezellige man honderduit kletste en ons naar een toilet "over de brug" wees. Als dank hebben we daarna bij hem in het winkeltje koffie met wat lekkers bij wijze van lunch genomen en dat heerlijk buiten in de zon aan een picknickbank opgegeten. Nog even de ruïne van Earl's Palace bekeken en toen richting Skara Brae.Meer informatie

• Skara Brae

22 mei, Schotland ⋅ ☁️ 10 °C

Een tijdje terug zijn tijdens een storm de restanten van een prehistorische nederzetting blootgelegd. Skara Brae, en dat wilden we wel even bekijken. Het was niet goedkoop, maar gelukkig kregen we als elderly people wel wat korting.

We begonnen met een korte film, waaruit bleek dat dit Skara Brae ouder is dan de piramiden èn Stonehenge! Daarna liep je door een nagebouwd huis uit die tijd, waarna je weer naar buiten ging en daar via een "tijdpad" terug in de geschiedenis liep. Dat begon bij de 1e man op de maan, ging via o.a. de uitvinding van de telefoon en de Inca beschaving naar de tijd van Skara Brae. Daar liep je op hoge paden boven de nederzetting waar je dus van bovenaf in keek. Erg leuk! En omdat je buiten liep kon je ook van mooie uitzichten genieten dit keer ook op een wit zandstrandje.

Bij Skara Brae staat ook het Skaill House, het huis van de man die Skara Brae ontdekte. Het bezichtigen van dat huis zat bij de prijs inbegrepen en dus pikten we dat ook mee. Was leuk, je liep van kamer naar kamer en eindigde in de giftshop waar ik een hele mooie puzzel kon scoren. We kochten er ook een ijsje, dat hadden wel verdiend vonden we!