• Robbert de Cooker

• Resans start
    26 augusti 2025

Spotten Edinburgh en ophalen camper

26 augusti, Skottland ⋅ ⛅ 21 °C

Deze trip vliegen we apart naar Schotland. Ik ga een dagje eerder om de camper op te halen, zodat we morgen vroeg kunnen starten en om nog wat te spotten. Om 8 uur vliegen ik met de KLM naar Edinburgh, de 737 is grotendeels leeg. De crew is vrolijk en serveert een boterham met eiersalade en wat te drinken. Na iets minder dan een uur vliegen landen we al in een zonnig Edinburgh.

De paspoortcontrole is geheel geautomatiseerd en in een mum van tijd sta ik buiten. Het is ongeveer een halfuur lopen naar de sportersplaats, die op een heuvel ligt. Op het naastgelegen terrein is een festival gaande. Er lopen op dit vroege uur al veel tieners gekleed in roze naar de ingang.

Het weer is fantastisch en ik kan tot halverwege de middag leuk foto's nemen. Daarna ga ik terug naar het vliegveld en neem een Uber naar het depot van Roadsurfer om de camper op te halen. Ik meld mij via een QR code aan en niet veel later wordt ik geholpen. Via een online stappenplan leer ik de functies van de camper kennen, daarna kan ik vertrekken.

Ondanks dat de bus 6 meter lang is, heeft hij een zeer korte draaicirkel en rijdt zeer soepel. Wel links rijden natuurlijk 🤣. Ik stop eerst bij de Tesco om boodschappen te doen. Britten houden van makkelijk eten, er zijn rijen vol met gekoelde, ingevroren of ingeblikte maaltijden. Ik sla de basis benodigdheden en Britse favorieten zoals shortbread en vinegar chips in. Koken gaan we niet doen op deze korte trip.

Daarna is het 20 minuten rijden naar mijn slaapplek voor de nacht aan Silverknowes beach. Daar staan nog een tiental campers uit heel Europa. In Schotland mag je, tenzij aangegeven van niet, overal vrij kamperen. Ik geniet van een mooie zonsondergang met een kopje thee.

• Culross | Loch Lommond | Portsonachan

27 augusti, Skottland ⋅ ⛅ 20 °C

Ik heb prima geslapen in de camper. Als ik wegrijd van de kampeerplek komt er net een cruiseboot achter een eiland vandaan. Rond 6 uur rij ik naar de landingsbaan om nog wat te spotten. De overige kampeerders liggen nog op een oor. Esther landt rond 8 uur, de Blauwe Zwaan is mooi op tijd 😄. Ik haal haar bij de terminal op en we kunnen beginnen aan onze road trip door Schotland.

We rijden eerst over de Queensferry Crossing, een imposante brug over de monding van de Forth rivier. Daarna volgen we de kustlijn naar Culross, een klein en lieflijk plaatsje aan het water. Deze handelsplaats werd in de 16e eeuw belangrijk door steenkoolmijnen, waarbij verticaal een gat werd gegraven en vervolgens een stuk horizontaal werd gegraven.

Door de rijkdom kreeg de stad koninklijke status en werd er een kleine burcht gebouwd.Tegenwoordig staat de geel geverfde burcht aan het centrale plein. We lopen omhoog tussen de witte huisjes door naar de abdij, deze staat te koop en is niet meer open.

We vervolgens onze weg door het glooiende landschap, waarbij het graan op de akkers is geoogst. Bij Stirling staat het kasteel prominent op een heuvel en daar gaan we noordwaarts naar loch Lommond. Dit is een van de grotere meren waar Schotland om bekend staat, met aan beide oevers steile bergen (in het Schots Ben genoemd). Waar Schotland ook om bekend staat is regen, en dat komt nu veelvuldig naar beneden. Veel van het meer en de bergen is er helaas niet te zien.

In Luss is het druk met toeristen, die een boottochtje over het nu troosteloze meer maken. Wij lunchen en eten een pie van bladerdeeg en heerlijk stoofvlees. Via een bergpas komen we uit in Inveraray. Het kasteel is helaas dicht, maar het is droog en we lopen langs de statige witte huizen die aan het water liggen.

Vanuit Inveraray rijden we nog een stukje door en nemen dan een heel smal weggetje welke langs het lange Loch Awe loopt. Onze bus past er net op en onderweg komen we een nieuwsgierige Schotse Hooglander tegen. En een oude rode telefooncel en postbus. In Portsonachan zetten we de camper naast de weg voor de overnachting. We kijken uit over Loch Awe en de daarachter gelegen bergen.

Nadat we wat hebben gegeten lopen we een stukje door over het weggetje waaraan we staan. Deze is dicht begroeid met oude bomen, welke onder het mos zitten en varens. Hier en daar staat een (vakantie)huis en wat verderop een hotel dat zo te zien vol zit. Sommige huizen zijn prachtig, andere erg vervallen. Nu het weer is opgeknapt zien we ook wat mee van het Loch en de bergen.

• St Conans Kirk | Eas Urchaidh

28 augusti, Skottland ⋅ 🌧 17 °C

We hebben goed geslapen in de camperbus, welke van alle gemakken is voorzien. Het bed achterin is niet heel groot, maar ruim genoeg. Verder is er een kleine douche/wc ruimte en een keuken met 2 pitten en een koelkast. Er zijn veel kastjes gemaakt boven de keuken en het bed, dus we kunnen alle spullen goed opbergen. Ook is er een groot compartiment onder het bed waar de camping tafel, stoelen en wat praktische dingen liggen opgeborgen.

Niet ver van onze slaapplek ligt de ruïne van Kilchurn Castle, welke gebouwd is in de 15e eeuw. Aan de overkant van het meer bezoeken we St Conans Kirk van begin vorige eeuw. De kerk heeft een kleine binnentuin, prachtige glas in lood ramen en alle clans uur de regio een vaste zitplaats. Poes Skye past dag en nacht op de kerk 😸.

We volgen over een smal weggetje de Rivier Orchy en stoppen dan bij de Eas Urchaidh watervallen. Deze liggen in een langgerekte vallei en vallen tussen het basalt naar beneden. Met wat klauteren over de stenen en het water komt je tot bij de watervallen. Je moet dan niet uitglijden en met je schoen in het water belanden 🫣.

Het leuke van het reizen met een camper is dat je altijd alles bij je hebt. We zetten na onze wandeling een bakje thee en een shortbread mag niet ontbreken 😄.

• Via Glencoe naar Zweinstein

28 augusti, Skottland ⋅ 🌧 17 °C

Na de thee vervolgen we onze weg door de vallei, die door gletsjers is uitgesleten. Eenmaal op de grote weg rijden we door een brede vallei en komen weer op de toeristentrail. Bij een uitzichtpunt is zelfs de politie aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Wij genieten van, mede door het weer geschapen, dramatische uitzichten over Loch Tulla. Hier is het droog, maar tegen de berghelling giet het van de regen.

Wat verderop heb je een grandioos uitzicht over Loch Ba en de brede hoogvlakte erachter. Daarna giet het van de regen, dus we slaan een mooie zijvallei over. Je ziet toch niets van de bergen 🤣. Op het Three Sisters Viewpoint bemachtigen we gelukkig een plekje en is het even droog. Het is net alsof je hier in Noorwegen bent, er zijn steile bergen overal om je heen.

Daarna rijden we door naar Glencoe, wat op een punt ligt waar twee Loch's bij elkaar komen. In Fort William doen we boodschappen, we willen wat eten in het cafetaria van de Morrisson's supermarkt, maar ze kunnen geen warm eten serveren. Dan maar naar het naastgelegen treinstation, maar daar wil het ook niet lukken. Wat verderop stoppen we bij een restaurant voor tourgroepen. Daar krijgen we een maaltijd geserveerd uit blijkt de gaarkeuken. Deze kan zo op nr 1 in de top 5 slechtste ooit, en we hebben geen idee waar we nr 2 op hebben 🤣.

Naar Glenfinnan is het een halfuur rijden. Hier ligt de beroemde brug waar de Harry Pottertrein dagelijks over rijdt. Wij zijn hier toevallig op het tijdstip dat de trein bijna komt. Het is zo populair dat het hele dorpje vol is geparkeerd met voertuigen. Stoppen op het uitzichtpunt over het Loch waar het dorpje aan ligt zit er niet in. Ook alle parkeergelegenheden tot op een kwartier rijden zijn vol.

We zetten de camper wat verderop aan de kant. Als we hier toch zijn maken we van de gelegenheid gebruik. En jawel na 5 minuten komt de trein met veel rook langsgereden langs de andere kant van een bergmeer.

Resans slut
    31 augusti 2025