De wereldreis

• jesse van dijk
  • Jona Axelsson
  • Jesse Poep
  • Youp Evers
We gaan met z’n vieren op reis. De eerste bestemming is Sri Lanka en daarna zien we het wel. Read more
  • Ruben Reerink

• 933photos
  • 2.0klikes
  • Reunie

March 9, 2022 in Cambodia ⋅ ☁️ 30 °C

He lieve mensen, we zijn weer bij elkaar. We zijn nu weer terug in Kampot, waar we eerder ook al waren. Ruben is weer bij ons, en we hebben het goed gevierd. We slapen nu in Arcadia, bij het waterpark, die waar Ruben van de glijbaan ging. Het is fijn om weer bij elkaar te zijn. Scooter problemen hebben we wel nog elke dag. Ik hoorde dat jullie ook updates over het normale leven willen, dus ik zal het proberen dat te melden. Sinds dat we voor het laatst gesproken hebben, zijn we dus weer allemaal bij elkaar. Ruben kwamen we in Phnom Penh weer tegen. Daarna zijn we dus hiernaartoe gegaan. De dagen op de scooter zijn vermoeiend, heet, druk en vies, maar we zijn onderhand geoefende rijders, dus komen we nooit in de problemen, ook al rijden ze hier soms zo asociaal als maar kan. De wegen zijn een stuk beter dan in Sri Lanka, en slechter dan in Thailand. Onderweg stoppen we bijna elke dag wel voor een drankje bij Cafe Amazon, een Thaise keten die Starbucks achtig drankjes verkoopt, maar dan lekker en goedkoop. Elk uur nemen we sowieso pauze, om te tanken, en om de billen wat rust te geven. Wat we in Kampot gaan doen is nog onduidelijk, maar ik hou je op de hoogte.
    Tot snel.
    P.S. De sfeerbeelden zijn voornamelijk van Phnom Penh, behalve de pingpongtafel en de laatste foto.

• Arcadia

March 10, 2022 in Cambodia ⋅ ⛅ 28 °C

Hey lieverds, vandaag gingen we eigenlijk niet zoveel doen. We wilden om 10 uur vertrekken om naar Kep te gaan, een stadje in de buurt. Maar helaas gingen we ontbijten met twee Engelsen, en duurde het 2,5 uur voordat we ons eten hadden. We hadden daarna te weinig tijd om nog op en neer te rijden, want om 3 uur begon onze boottocht over de rivier, met BBQ. Dit was een groot succes, met heerlijk water, mooi uitzicht en lekker eten. Verder hebben we vandaag niet zoveel gedaan. Morgen gaan we door naar Karmatraders, het andere hostel in deze stad, waar we eerder ook al zaten.

• Terug bij Karmatraders

March 11, 2022 in Cambodia ⋅ ⛅ 28 °C

He goedemiddag mensjes, we zijn er weer. Gisteren hadden we dus de boottocht, en daarna was er een blacklight feest bij Arcadia. Er stonden potjes met UV verf, en natuurlijk hebben we die goed misbruikt. 5 minuten later zagen we er allemaal niet uit, zoals te zien is op de foto's. We waren ook de enigen die elkaar zo toetakelden, de andere mensen deden heel beleefd wat streepjes op hun gezicht, maar wij niet. De ochtend erna kwamen we erachter dat de verf niet zo gemakkelijk van je lichaam gaat als verwacht, en we zien er nu, 24 uur later, nog steeds wat meer oranje uit dan voorheen. Wel een leuk feestje verder. Nu zitten we bij ons eerdere hostel in Kampot. Morgen gaan we misschien naar de kapper en naar Kep, als het niet te hard gaat regenen dan. Overmorgen terug naar de stad, en dan door naar de Filipijnen, waar Youp ons komt vergezellen. Eerst een PCR test zien te scoren, die zijn hier nogal duur en schaars.

• Kep

March 12, 2022 in Cambodia ⋅ ⛅ 29 °C

He mensen, we wilden vandaag een klein uitstapje doen naar Kep, een stad/provincie in de buurt. Kep was vroeger een plek waar de Fransen leefden, en waar ook veel Franse peper vandaan kwam. Kep staat naast zijn peper en zout ook bekend om de vis-en krabbenhandel. We gingen dan ook naar een krabbenmarktje, waar allerlei visjes, garnalen krabben en inktvissen op een niet zo heel diervriendelijke manier uitgesteld lagen. Wel erg interessant om te zien en te ruiken. Verder was Kep niet zo heel bijzonder: Een redelijk vies strand, in een oud koloniale buitenpost waar niks meer van te zien is. De rotondekunst was wel leuk, en de standbeelden bij het water ook. Het krabbenbeeld is een landmark van deze piepkleine provincie, vandaar dat we besloten op de eerste foto een krabbetje na te doen. Verder zie je op de 5e foto nog Jonas ontbijt, en de foto daarna bevat een kleurrijke foto van Ruben.

• Manila!!!

March 16, 2022 on the Philippines ⋅ ⛅ 28 °C

He leuke mensen we zijn er: De Filipijnen. Meteen toen we hier aankwamen merkten we al een significant verschil met de rest van de landen die we tot nu toe hebben gezien. Sri Lanka, Thailand en Cambodja waren oud Franse of Engelse kolonies, terwijl de Filipijnen een Spaanse en Amerikaanse kolonie zijn geweest. Vooral de Spaanse invloeden merkten we meteen. De kleuren en mensen lijken wat Latijns Amerikaanser, en de munteenheid hier is ook de Filippijnse Pesos. Erg interessant om dat verschil zo levendig mee te maken.
    Gisteren kwamen we hier aan, na een lange dag vliegen en verblijven op het vliegveld. We vlogen eerst naar Singapore. Dat vliegveld is enorm groot en luxe, met Gucci en Swarovski winkels in overvloed. Een vliegveld kan nog wel zo mooi zijn, helaas ben je er na een tijdje wel klaar mee. Rond 10 uur 's avonds kwamen we hier aan, en voordat we in ons hotel waren duurde dat weer een uurtje. De bureaucratie op het vliegveld was hier wel minder dan in Cambodja. Ons eerste verblijf was erg in de ghetto leek het wel. Het verschil tussen arm en rijk is hier ook heel groot, waardoor er veel mensen op en van de straat leven.
    Vandaag verhuisden we naar een hostel wat meer in het centrum. Overdag gingen Jesse en Jona naar intermuros, een oude Spaanse wijk. Het leek echt op een Europese stad, en een beetje op Galle in Sri Lanka, voor de mensen die zich die post nog kunnen herinneren. Dadelijk gaan we eten. Er is hier vooral veel fast-food. Dat is dan weer een Amerikaanse invloed. Funfact: Filipijnen is volgens het 3e grootste land van de wereld. De kathedraal van Manila is 7x verwoest in aardbevingen en andere natuurrampen, en 1x in de tweede wereldoorlog. Ze hebben hem wel elke keer herbouwd. Deze kathedraal zie je in de verte op foto 9.

• Youp!

March 18, 2022 on the Philippines ⋅ 🌧 29 °C

Hallo hallo, we hebben net Youp opgehaald van het vliegveld, zoals te zien is op de foto. Het was geen makkelijke reis, maar we zijn weer compleet. Na een achterlijk dure taxi zijn we weer allemaal tezamen. Gisteren gingen we naar een winkelcentrum, nadat we de hele ochtend lang vluchten hadden geboekt voor in de Filipijnen. In het winkelcentrum werd Jesse ziek, en ging hij met Emiel naar huis. Ruben en Jona gingen toen nog naar Chinatown, en later met 3 Nederlanders nog naar een burgertent. Ruben heeft ook nog een horloge gekocht. Vanochtend werden we nogal bruut wakker. Emiel en Jesse gingen naar het ziekenhuis, waar ze 4 uur lang zaten in de Emergency room. Jesse heeft dengue. Ruben en Jona gingen vandaag weer naar een winkelcentrum en lekker ontbijten. Nu gaan we Youp vieren, en vanavond met de bus naar Banaue, waar de mooiste rijstvelden van de wereld zijn, maar dat zien jullie dan wel weer.

• Batad!

March 19, 2022 on the Philippines ⋅ ☁️ 19 °C

Hallo hallo, we zijn weer terug van weggeweest. Nadat we youp hadden opgehaald gingen we met de nachtbus naar Banaue, om vervolgens naar Batad te gaan. Deze reis verliep helaas niet zo soepel als gehoopt. Het busstation was ver en moeilijk te vinden, taxi's zijn duur en we hadden eigenlijk te weinig geld gepind om de reis te maken. Vandaag gaan we ook alweer terug, en onze terugweg brengt zijn eigen problemen mee. Niks wat we niet aankunnen gelukkig. Batad, de eindbestemming van deze korte trip, staat bekend om zijn rijstterassen, die de gehele bergwand claimen. Het aangezicht hiervan was prachtig. Dit is misschien wel de mooiste plek van de hele reis. Om dan ook daadwerkelijk bij onze slaapplek te komen was weer een ander verhaal, en daar wegkomen al helemaal. De berg was steil en hoog, en dat is geen pretje met 15 kilo op je rug.
    De busreis putte ons allemaal uit, zoals te zien is op foto 6. Youp is nu een beetje tot rust aan het komen, maar hij heeft wel een hele zware start gehad. Dit waren ook de meest chaotische en zware dagen van de hele reis.

• Cebu

March 22, 2022 on the Philippines ⋅ ⛅ 26 °C

He hoi, ik dacht ik geef ff een snelle update waar we zijn. We zijn nu voor de tweede nacht in Cebu, een ander eiland in de Filipijnen. We vlogen ernaartoe vanaf Manila, en we overnachtten soort van op de Airport, al was het geen overnachting te noemen. We slapen hier in de Mad Monkey, een hostel dat zijn glorie eerder in Cambodja vond, maar helaas niet hier. De stad is vies, de mensen zijn arm en de huizen lelijk of niet bestaand. Het is vreemd en vies om in rond te lopen, maar het biedt wel een mooi perspectief. Een van de voordelen van het reizen. Een van de nadelen hiervan is dat Rubens telefoon gestolen is. Morgen gaan we naar de andere kant van het eiland. Hier is zee, en al haar voordelen. Je kunt er zwemmen met sardientjes enzo, en vast nog veel meer. Youp raakt ook al wat rustiger en zekerder. De laatste foto is een leuk Spaans koloniaal kerkje wat ik zag, wat erg leek op een Italiaans classisitisch of vroege Renaissance kerk. Mooi en leuk om dat zo ver van Europa te zien.

• Moalboal en coole bergen

March 24, 2022 on the Philippines ⋅ ⛅ 24 °C

Gisteren gingen we naar Moalboal, een dorpje aan de kust van het eiland Cebu. De bus ernaartoe was voor sommigen een hel, en voor anderen heel rustig en mooi. Hier zijn veel leuke dingen te doen, zoals canyoneeren, duiken met scholen sardientjes en mooie bergen. We gingen naar de mooie bergen, de rest doen we vandaag. De bergen lijken op de chocolate mountains, bergen op een ander eilandje. Het was een beetje een lange rit, en de motoren die we hebben zijn ook niet echt heel goed, maar de rit was fe no me naal. De bergen, de zee, de lucht, alles samen was kakafonie vaan mooie dingen. Na een uurtje rijden, en een vreemde lunch voor Jona, kwamen we aan, en liepen we een nogal steile berg op. Youp vond het spannend, maar toen we boven waren waren we allemaal opgelucht en verbaasd over het uizicht. De terugweg ging eigenlijk zonder enige opmerkelijke dingen. Geniet van de foto's en tot snel.Read more

• Canyoneeren

March 25, 2022 on the Philippines ⋅ ⛅ 28 °C

Ha vrolijke friemels, ik hoop dat daar alles goed gaat. Wij gingen canyoneeren, wat een cool woord is voor door een kloof heen naar beneden gaan. Het was erg leuk, en de natuur was mooi. Er waren watervallen waar we onder konden zwemmen, stenen om vanaf te springen en koud water om door te zwemmen. Wel zijn we allemaal verbrand, en omdat we een zwemvest aanmoesten zijn we verbrand in een lelijk zwemvest patroon. Het was mooi, maar wel redelijk zwaar. Gelukkig zijn we allemaal wel wat gewend onderhand.

Omdat er laatst een typhoon hier is geweest, is veel kapot of kwijt. We wilden naar de onderkant van het eiland gaan, om dan naar kleinere eilandjes te gaan. Helaas is de weg dankzij de typhoon kapot, dus blijven we maar wat langer hier in moalboal. Geen ramp, want het is hier prachtig.