• Barbro o Sten-Åke Tjärnlund

• Awal trip
    9 Januari 2017
  • Äntligen vid målet, - Sydney

13 Januari 2017, Australia ⋅ ☀️ 36 °C

Incheckade på Pier One, - en enkel lunch innan uppackning, uppfräschning, planeringsmöte i baren och en första promenad utmed vattnet. Finns det måhända någon hyfsad skaldjursrestaurang? Alla lite slitna efter en lång natt hos Malaysia Airlines.Baca selengkapnya

• Fantastisk kväll i Sydney Harbour

13 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 29 °C

28 grader, en stilla bris från havet, operahuset och Sydney Harbour Bridge upplysta i sommarnatten. Kängurufile och krokodilsvans på tallriken, Cabernet Sauvignon i glaset, goda vänner runt bordet, ordentligt trötta efter lång natt på flyget men ändå suveränt lyckliga och glada. Det ska va gott att leva...Baca selengkapnya

• Världens vackraste stad!

15 Januari 2017, Australia ⋅ ⛅ 23 °C

Båttur runt och ut ur Sydney Harbour visar hur sanslöst fint det är. Djupa vikar med sandstränder och segelbåtar, villaområden som klättrar upp från vattnet, breda badstränder ut mot Stilla havet, strandpromenader fyllda med barer och restauranger. Ett zoo med australiensisk profil och de läskigaste reptiler vi någonsin sett. Sen middag på Flying fish, härligt goda ostron! Enda bekymret är att reskassan krymper med förfärande hastighet...Baca selengkapnya

• Sunday night at the Opera

15 Januari 2017, Australia ⋅ ⛅ 22 °C

Lång promenad utmed kajerna till Chinatown. Härlig lunch i Darling Harbour där vi plötsligt träffade Charlotte som vi annars har saknat på resan. Hon jobbar i kollektivtrafiken i Sydney. Härlig föreställning på Operan och skaldjur på kajkanten. Another day in paradise!Baca selengkapnya

• Vi testar Bondi Beach

16 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 22 °C

Sista dagen i Sydney måste vi självklart kolla läget på Bondi Beach. Tyvärr blev det ingen dokusåpa med oss i huvudrollen men väldigt varmt, sandigt och vågigt. Kul att bada med surfarna på lagom avstånd och härligt varmt i vattnet. Oerhört snygga i våra nyinköpta hattar i känguruskinn även om Barbro vägrade, - hon har alldeles för bra smak. I morgon drar vi söderut!Baca selengkapnya

• Dags för camping!

18 Januari 2017, Australia ⋅ ⛅ 22 °C

Efter Marriot på piren i Sydney blir det camping hos Paperbark Camp. Tält på styltor för att inte bli uppäten av vilda kängurur (?). En aning varmt (42 grader) på vägen dit men så småningom hyfsat ändå. Fenomenal middag på Kingfish (fisk) i huvudbyggnaden som är det enda stället där det finns el. Skumma djur som rasslar i skogen men vi sover ändå rätt så bra i vårt tält. Egen toalett och dusch i anslutning till tältet är rätt så civiliserat. Efter en suverän frukost fortsätter färden söderut.Baca selengkapnya

• Bed & breakfast

19 Januari 2017, Australia ⋅ ☁️ 20 °C

Efter camping är vi mer civiliserade och tar in hos Peter och Sharon i deras gäststuga. Barbro måste jobba en stund i vårt frukost-/vardagsrum men sedan blir det äntligen bubbel alternativt en jätteliten whisky före middagen. Självhushåll vid grillen och en mangosallad som går till historien. Några flaskor rött med stöd av en suverän utsikt över kullarna och med havet i bakgrunden. Synd att klaga...Baca selengkapnya

• Den lilla stugan

19 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 19 °C

Det blev en lång biltur genom stora skogar kantade av överkörda Wallabies. En trevlig paus i Eden med en intressant historia och suverän utsikt över havet. Här passerar valar i augusti-november på sin migration norrut från Antarktis. Från ett utsiktstorn sköts gevärsskott då valarna siktade och då gick man ut med sina fångstbåtar. Späckhuggare som var "bofasta" hjälpte till att jaga in valarna mot harpunerna. En trogen späckhuggare kallades "Old Tom (Gabrielsson)" och hans skelett finns att beskåda på det lokala valfångstmuseet. Så småningom anlände vi till vår stuga vid Lakes Enrrance där vi nu tar det lugnt med två övernattningar. Några hyfsade köttbitar på grillen, lite bubbel och två pyttesmå Tequila före maten och sedan en god middag med lokalt rödtjut i glasen. Det är inte synd om oss!Baca selengkapnya

• Lugnt och skönt

20 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 16 °C

I dag var det riktigt lugnt. 2 nätter på samma ställe ger utrymme för lite mer avslappnade aktiviteter. Fantastiskt ställe med stor fiskeflotta och ett innanhav som är väldigt speciellt med en strandbarriär som är 15 mil långt. Ostron till lunch och stekt havsplock till middag; pilgrimsmusslor, flygfisk och lite annat gott. En härlig dag!Baca selengkapnya

• Walhalla - Australiens Klondyke

21 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 14 °C

Ytterligare en etapp närmare Melbourne. Långt upp i bergen ligger Walhalla, i dag med 20 bofasta, i slutet på 1800-talet med 3 500 invånare. Guldrush från 1863 - 1914, återuppbyggt från 1990 och framåt.  Vi bor på stans finaste (enda) hotell, Star hotel,  med 12 rum. Märkligt nog superbra! Stan döptes av en skandinavisk gruvchef en gång i tiden. Väldigt speciell och fascinerande miljö kryddat med en långsam tågresa i den djupa ravinen som leder upp till staden. Kul!Baca selengkapnya

• Walhalla till Melbourne

23 Januari 2017, Australia ⋅ ⛅ 21 °C

Från Walhalla med 20 invånare till Melbourne med 4 miljoner. Från Star hotel med 12 rum till Crown Promenade med 435 rum på 26 våningar (vi bor på 17:e). Frågan är om inte Walhalla egentligen är häftigare. Promenad och lunch i City Centre, en tur med spårvagnen på Cirkle Line så har man läget rätt mycket under kontroll, dessutom med turen att hitta lockande visdomsord om kall öl. Australian Open pågår med arenan mitt i stan och bildskärmar över allt. Vi äter en suverän middag hos Adrian (ägaren) på Box Seafood och lullar sedan hemåt i mörkret. Det mest spännande var annars att vi fastnade i hissen tillsammans med 3 andra men räddades så småningom av en heroisk insats då S-Å slet upp dörrarna med ett kraftfullt grepp. En rätt OK dag med andra ord.Baca selengkapnya

• Båttur i Hobson bay

24 Januari 2017, Australia ⋅ ☁️ 22 °C

Heldag nr 1 i Melbourne med utflykt till Williamstown en timme från city, drygt 30 grader så skönt med en båttur. Så varmt att inte ens måsarna vill vara i solen. Helt otroligt med utbyggnaden i hamnområdet där den ena skyskrapan efter den andra växer upp och där den gigantiska containerhamnen får sin tillväxt längre ut från stan. Framtidstron har inga gränser! Stötte dessutom på Tuffa Tom (Garielsson) som låg vid kajen och laddade. Sen lunch utmed Yarra river och så småningom sushi på en fenomenal restaurang med ALLT på matsedeln. Avslutning med att Ulf vinner 1000 spänn på rouletten i det fullständigt absurda, gigantiska casinot som är granne med hotellet. Knökfullt med kineser som förlorar dollar snabbare än en gris blinkar.Baca selengkapnya

• Till fots i Melbourne

24 Januari 2017, Australia ⋅ ⛅ 16 °C

I dag blev det lång promenad, typ 20 km. Först utmed Yarra river som går rakt igenom city. Rodd är tydligen stort med ett stort antal båtar ute på träning. Skolorna börjar först nästa vecka så det finns många sommarlediga ungdomar. Intressanta fåglar i träden vid floden, - ser inte ut som gråsparvar. Tillbaks på andra sidan förbi tennisarenan där Australian Open pågår för fullt.
    Upp till stadsdelen Fitzroy med en salig röra av hipsters, utslagna, designbutiker, kaféer, restauranger, hål i väggen, ruckel och nybyggt. Mycket graffiti av varierande kvalitet. Ner till Bourke Street med arkader från sent 1800-tal och lyxiga små butiker och återigen kaféer och små restauranger.
    Vi hittade ett lunchställe i en smal gränd som hade den mest fantastiska grillade bläckfisk vi någonsin ätit. Så gott att vi tog med Ulf och Britt till samma ställe på kvällen.
    I morgon drar vi vidare mot nya äventyr!

• Från Melbourne till Apollo Bay

25 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 15 °C

Nu är vi på väg på Great Ocean Road som löper utmed havet mellan Melbourne och Adelaide. Rena alpvägen men underbart vackert.
    Så småningom framme hos Anna och Duncan i Apollo Bay. Bed and Breakfast men hyfsat upmarket med ett intressant rum med badkar mitt i. Vi kommer tidigt och hinner med en utflykt till Cape Otway som är Australiens sydligaste punkt.
    En fyr högt upp på en otillgänglig klippa på en kust där mängder med fartyg gått under på segelfartygens tid. Rätt så läskigt och respektingivande när man ser klipporna och reven långt ut i havet.
    På vägen dit ser vi en koala högt uppe i ett träd. Han/hon sitter i en trädklyka och gömmer sig. Tittar upp men så snabbt att jag inte riktigt hinner med att fånga med kameran, - bara nästan.
    Charlotte ger sig inte, förra gången dök hon upp som färja i Darling Harbour i Sydney, nu som en sound flaska vin från Nya Zeeland. Undra var hon ska visa sig nästa gång...

• Twelve Apostles

26 Januari 2017, Australia ⋅ ☁️ 17 °C

Vi fortsätter vår resa från Apollo Bay till Port Fairy men innan avresa lämnar vi tillbaks den "Boomerang Bag" vi lånat i matbutiken. På vägen stannar vi vid de berömda tolv apostlarna som varken är tolv eller apostlar. Kallades ursprungligen för "suggan med sina kultingar" men när turismen började spira runt 1920 ville man ha något sexigare. Samtidigt är det otroligt vackert och storslaget även om en gammal seglare får ont i magen när man ser hur brutal den här kusten är. Lätt att fantisera om alla som mött sin undergång här.
    Vidare till något som kallas London Bridge där en stor del rasade den 15 januari 1990, "London Bridge is falling down", kolla på bilderna!
    Framme i Port Fairy, dags för en sen lunch där Ulf och jag beställde mix grill, - så behövdes inte mer mat den dagen! På kvällen åt vi i stort sett bara ostron och drack bubbel. Förutom att vi var mätta efter lunchen hade vi god anledning att fira då Britt blev mormor i dag kl 03.06 svensk tid, 13.06 vår tid! Dotter Elisabeth och svärson Will fick en son på Helsingborgs BB, stort grattis!
    En intressant detalj som vi tvingats lära oss är att allt stänger väldigt tidigt. Köket stängde 20:30 så när vi beställde kaffe var allt avstängt. Vi ville kompensera med en rejäl whisky (Tullamore Dew) men då visade det sig att de får inte sälja mer än 2,5 cl åt gången! Den hann ju dunsta innan man fick glaset till munnen. Vi kommer aldrig mer att klaga på svensk alkoholpolitik.

• En stuga på landet

27 Januari 2017, Australia ⋅ ☀️ 19 °C

I dag blir det 30 mil från Port Fairy till Robe och Faiverley House. Barbro med ögon som en hök tittar efter känguru men hittar en ensam koala spanande från ett kalt träd. Den ser lite bakfull ut och vägrar att titta på oss men fastnar på bild ändå.
    Vidare till Mount Gambier som har en 70 meter djup sjö i en vulkankrater. Det speciella med sjön är att den på ett par dagar i november går från att vara grå till att vara koboltblå. Sedan tappar den färgen efter hand och är åter grå i mars, - skumt! Vi har letat efter en förklaring men inte lyckats hitta någon.
    Vi kommer fram till Robe där vi äter en sen lunch och ser hur Rock Lobsters packas för fortsatt transport. Sedan till Fayrefield House som är vårt ställe för natten. Husfrun rekommenderar oss att stampa i marken när vi går ut så skrämmer vi ormarna. Det finns ockå en First Aid Kit för ormbett om vi skulle ha otur. Husfrun åker hem till sitt, vi tar det lugnt, grillar känguru, dricker vin och har det väldigt civiliserat då vi har den lilla stugan för oss själva, - helt OK!

• Adelaide - på väg till Alice Springs

28 Januari 2017, Australia ⋅ 🌙 21 °C

Vi har lämnat stugan på landet och kört 35 tråkiga mil till Adelaide. Bilen återlämnad till Hertz och nu är det andra transportmedel som gäller. I morgon tar vi tåget The Ghan, 26 timmar till Alice Springs. Adelaide med drygt 1 miljon innevånare är betydligt lugnare än Sydney och Melbourne och märkligt lite folk vid floden som rinner rakt genom stan. De är alla och shoppar på Rundle Mall tillsammans med ett gäng grisar (i brons). Vi lyckas ändå hitta ett bra lunchställe med supergoda ostron och lite bubbel...
    Vackert väder och ett dopp i poolen passade bra före en utmärkt middag, - med lite bubbel...
    Till sist en träff med den gode vännen Mr Hendricks (för dig Ragge) innan vi drar oss tillbaks för att packa om inför morgondagens tågresa.