• Martin Svec
heinäk. – elok. 2025

Caorle '25

Po troch rokoch konečne pri mori, tam kde majú farebné domčeky. Lue lisää
  • Matkan aloitus
    29. heinäkuuta 2025

Deň 1 - Príchod

29. heinäkuuta, Italia ⋅ 🌙 23 °C

Tohtoročná nie dlho plánovaná celorodinná dovolenka do Itálie konečne prišla, z Bratislavy sme vyrazili niečo po desiatej, s cca hodinovým meškaním.
    Keďže sme si vybrali termín netradične od utorka, premávka na cestách bola čistá pohodička, ale tradične v Rakúsku na diaľniciach sme si užili obmedzenia pri stavebných prácach, ktoré sme rezli jednou prestávkou v Oldtimer Rastplatz, s nechutne drahými cenami a k tomu aj nie dobrou kávou. V Itálii ešte jedna zastávka s Mirkinou foccaciou, fašírkami a banánovým chlebíkom, smer Udine a potom šup dole z diaľnice. Dole všetky okná a nasávanie morského vzduchu k plnej radosti...
    Do Caorle sme dorazili okolo pol šiestej (náš Ford Focus/Bezzúbka to dal s priem. spotrebou 5,4l/100km, čo je historické minimum a na benzínové turbo bomba výkon), nový apartmánový dom na Via Grado sme našli v pohode podľa inštrukcií Airbnb, gazdiná Annalisa nás čakala a ubytovala na druhom poschodí. Ubytko paráda, všetko super, šup do plaviek a rovno k moru a keďže bol podvečer, ľudí bolo už málo, ale voda perfektná!
    No a keďže dlhá cesta za nami, tak šup na ubytko, prezliecť a pre veľký hlad rýchla chôdza za večerou do historickej časti. Rozhodli sme sa pre reštiku Enotria na Campo Sponzeta, kde sme už boli a kde sa nám dosť páčilo.
    A keďže oči a hlad vyberali, dali sme Spaghetti allo scoglio/Emuš, Carbonara di mare/Grétuš a dvojporciu Fritto misto di pesce/Mirka a ja. K tomu Prosecco Valdobbiadene DOCG Dry Millesimato od Ca' dei Fiori, prosto nádielka jak sa patrí. Časť morských príšeriek sme museli zobrať na ubytko, cestou späť pár butikov a rozbití šup do postele...

• Deň 2 - Príprava na plážovanie

30. heinäkuuta, Italia ⋅ ☀️ 22 °C

Ráno začalo celkom sviežo, dosť pod mrakom. Po raňajkách z lokálneho obchodíku (prosciutto so syrom a pečivom) Babà sme zbalili osušky a spol. plus dve stoličky s ambrelou od domácich a hybaj na pláž kúsok od ubytka. Verejná časť bola úplne prázdna, tak sme sa po chvíli dohodli, že prejdeme na platenú s dvomi lehátkami a veľkou ambrelou za cca 20€/deň.
    A začala dovolenka, ako sme plánovali... Kúpanie, slnenie, polihovanie, čítanie, čučanie do mobilu, hranie kariet, potom zas kúpanie, driemanie atď., skrátka Dolce far niente! Popri tom sme podojedali zvyšky dobrôt z cesty a včerajšej super večere, potiahli až do podvečera a šup na ubytko.
    Vyštafírovaní sme sa vybrali do centra popri zvonici/Campanile del Santuario, všade mrte turistov a vliezli ešte medzi viac turistov v ultra centre. Dievčence moc hlad nemali, takže poďme na pizzu a podelíme sa. Sadli sme do reštiky Da Ornella, objednali Aperol spritz, točené pifko, nealko a jednu Diavolu... Čašníčka pretočila oči, niečo nie úplne fajn odkázala do kuchyne a začalo čakanie. Pizza proste nedorazila, vedľajší stôl čo prišiel po nás dostal niekoľko pízz a už sme vedeli, že jedlo nebude. Akási forma trestu, alebo čo to malo byť bola ukončená oznámením čašníka o desiatej (koniec kuchyne), že s pizzou je problém a či budeme čakať. WTF?
    Nečakali sme, zaplatili a s výrazom nespokojnosti sme vošli do davu (Mirka stihla odoslať na Google negatívnu recenziu), že aspoň dáme konečne gelato. Zmrzlina trochu napravila nespokojnosť, dali sme slušnú zmesku, Mirka kávovú a horkú čokoládu. A cupkajúc na ubytko s osminkou pizze na stojáka sme zasadli do Mosquito baru na drinčík pred spaním.
    Frozen a Strawberry Margarita/Mirka s Emušou, Grétkine nealko Paloma Zero a moje Birra Moretti La Rossa ešte trochu napravili pachuť z čudnej gastro skúsenosti na záver dňa.

• Deň 3 - Plážovanie na plno

31. heinäkuuta, Italia ⋅ ☀️ 23 °C

Od rána bola obloha bezoblačná s prísľubom pekného letného počka. S Emušou sme sa vybrali peškom na nákup do Supermercato Famila. Mortadela, syr a paradajky s žemlou na raňajky plus rovnaké lepenáče do tašky a poďho na pláž!
    Sladké ničnerobenie na pláži bol plán a pekne sme sa ho držali. Voda super, ľudí primerane a k tomu slnenie, čítanie a kartová hra Autobus. Po ľahkom obede drinčík a kafíčko v plážovom bare. S tým sme vydržali do podvečera a s vidinou dobrej večere po predchádzajúcom neúspechu sme nosnú fázu dňa ukončili a šli sa prezliecť.
    Hladní sme nacupitali do centra, vyhli sa nepríjemnej Ornelle a našli si voľný stôl v reštike Da Dino, priamo pri radnici. Čašníčka nás privítala s úsmevom v bielej košeli, čašník mal k tomu aj kravatu. Skrátka na úrovni. Hladní sme si skoro všetci vybrali pastu, Grétka Gran fritto dell'adriatico. Spaghetti tentokrát vyhrali, Emuš dala alla bolognese, Mirka alle vongole a ja alla "Busara" (scampi-sauce). K tomu Prosecco Valdobbiadene DOCG Extra Dry od Nani Rizzi. Fakt skvelá voľba, pokoštovali sme dobroty krížom-krážom a zakončili s caffè.
    V uličkách sme dali bodku s gelato (ja som mal Veneziano, fakt skvelá) a spokojní po celom dni sme dali smer ubytko.

• Deň 4 - Plážovanie non plus ultra

1. elokuuta, Italia ⋅ ☁️ 27 °C

Bezoblačno a slnečno, všetko jak má byť! Po raňajkách od Babà, vystrojení lepenáčmi sme sa s komplet proviantom vyrazili. Pláž obsadená max. do polovice opäť ponúkala horúci piesok a chcený pocit ničnerobenia. K Autobusu sme pridali ďalšiu kartovú hru Hovno. Veľká prča! Po opäť ľahkom obedíku sme zasadli do už obľúbeného plážového Chiosco Royal na občerstvenie a kafíčko.
    Na večeru sme sa dohodli, že dáme po ceste do centra. Pizzeria na stojáka La Caorlotta už bola odskúšaná, dali sme si osminky (3,5€/ks) zo štyroch druhov plus repete. Jedna lepšia ako druhá, plus nepoznaná s klobáskou a zemiakmi. Topka!
    Trochu nákupov po butikoch (aj obľúbený Zebra-Hit), veď Italia a večerný drinčík v bare Rio Terà. Ku klasickému Aperol spritz ponúkali aj Limoncello spritz pre Mirku, ja som koštol Americano koktail v druhom kole (odporúčam!). Príjemný bar s dobrou hudobnou produkciou nás potešil a cestou na ubytko sme dali na rohu ešte dve osminky skvelej pizze na dobrú noc.

• Deň 5 - Počasie to kazí

2. elokuuta, Italia ⋅ ☁️ 22 °C

Víkend začal s už zlou predpoveďou počasia. Ráno po zabehnutých raňajkách sme aj s naučeným proviantom nakráčali na pláž. Len čo sme sa zložili a skontrolovali teplotu vody, začalo poprchať. Trochu škrt cez rozpočet, ale nevadí, zmena plánu... Trochu sme sa poflákali a podriemali, no a potom šup s Bezzúbkou na nákup do superobchoďáku Famila, večera bude na apartmáne.
    Mirka s Grétkou navarili pastu, veď Itália a pre zmenu Cellentani aglio olio e peperoncino. K tomu z obchoďáku Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG Extra Dry od Valdo a ďalšie od Ducalis.
    Vonku celkom peklo, búrka všade okolo, stihli sme akurát v obľúbenom plážovom kiosku tentokrát povečerný drink a caffè. A potom následoval už len kartový podvečer/večer s Autobusom a Kanastou.

• Deň 6 - Koniec týždňa na parádu

3. elokuuta, Italia ⋅ ☁️ 22 °C

Nedeľa vyšla jak sa patrí. Rýchle raňajky a šup na pláž, všetko bolo zas jak má byť.
    Čakali sme nálet domácich, keďže začal august a sobota bola pre riadnu búrku mimo provoz. Obsadenosť pláže však bola zvyčajná, žiadna horda kúpaniachtivých sa nekonala. Akurát po búrke boli vlny jak prase (také, čo dávajú dole plavky), takže tie sme si užili dokonale. Opäť ľahký obed, kafíčko+drinčík, leňošenie a karty, origoš podľa plánu.
    Na večeru sme sa dohodli, že skúsime chytiť stôl u Al Postiglione, našu obľúbenú reštiku a čuduj sa svete aj sa nám to podarilo bez čakania. Rovno sme si objednali 1l Prosecco in Caraffa a v jedle opäť vyhrala pasta. Pennette gamberetti e zucchine/Grétka, Strozzapreti "Primavera" con zucchine/Emi, Garbugli con Cape Sante, gamberi e pomodorini/Mirka. A ja som musel koštnúť Seppie al ferri. Samá bašta, sépie z grilu boli bombové, nezostalo nič a na záver caffè.
    A keďže sme už nemali miesto, vypustili sme večerný drink a dali len my dvaja s Mirkou gelato, to miesto nebere... Krásny koniec týždňa!

• Deň 7 - Všetko ako má byť

4. elokuuta, Italia ⋅ ⛅ 25 °C

Začiatok týždňa začal takmer bezoblačno, raňajky alla Babà a ako vždy radosť si naberať proklete tenko nakrájané Prosciutto cotto, alebo inú dobrotu, ktorá sa krája na počkanie (nie ako tie manderláčiky u nás).
    Víkendová mega búrka išla do zabudnutia, dokonca aj vlny zmizli. Tentokrát vlny skoro vôbec neboli! Voda skvelá, pre Emi studená, ale inak všetko na poriadku. Pri kartách nás navštívili aj čajky (pelikány, ako ich nazvala Grétka 😁). Spadol nám do piesku kúsok melónu, celý bol obalený jak šnicel, keď zrazu priplachtil Nigel (pelikán z Hľadá sa Nemo 😂), schmatol ho a fachčil preč, ale už po metri zistil o čo ide a vyplul ho. Po chvíli prileteli aj ďalší kamoši z gangu a chvíľu ešte šmejdili okolo.
    Ničnerobenie pred kafíčkom nám ešte spestril prelet Frecce Tricolori/Trojfarebné šípy, v plnom počte 10 ks akrobatickej skupiny talianskych armádnych vzdušných síl z leteckej základne Rivolto.
    Na večeru sme sa vybrali do centra, pizza na stojáka z obľúbenej La Caorlotta, drinčík v Rio Terà a kontrola butikov, či sú na svojom mieste. To je dovolenka!

• Deň 8 - Posledné plážovanie

5. elokuuta, Italia ⋅ 🌙 23 °C

Posledný celý deň sme vyrazili na pláž po raňajkách aj s celým cirkusom o niečo skôr, aby to posledné plážovanie bolo jak sa patrí.
    Počasie bez obláčika, more bez vĺn, plážujúcich turistov rovnako, takže všetko po starom, akurát teplota stúpala.
    Dokonca opäť priplávala aj Perla Nera, akurát Jacka Sparrowa nebolo nikde vidieť... Kúpanie na parádu a zaujímavé bolo, že plytčina siahala pomerne ďaleko od brehu, takže na svoje si tu prídu aj neplavci, skrátka super.
    Popri poslednom ničnerobení sme obligátne dali karty, knihu, ľahký obed a samozrejme kafíčko plus drinčík na rozlúčku. Moru sme zamávali a vychystali na riadnu večeru.
    Rozhodli sme sa, že pôjdeme do reštiky blízko Duomo di Santo Stefano Protomartire, kde sme už pri minulom pobyte boli a kde sme boli dosť spokojní. Po ceste šli ešte dievčence robiť fotečky a my s Mirkou sme na promenáde stihli dať Campari Spritz ako štartér.
    V reštike Belgau mali pre nás akurát k dispozícii stôl, takže čakanie v podstate ani nebolo a rýchlo sme mali vybrané.
    Cozze e vongole saltate bola prvá dobrota, čo sme si objednali a skvelé predjedlo sme si dali všetci. A potom na rozlúčku zase vyhrala pasta a opäť hrali prím Spaghetti Carbonara/Mirka, allo Scoglio in bianco/Emuš, ja all'Amatricana a Grétuš Tagliolini Scampi zucchine e Capesante. No a k všetkej tej dobrote sme si objednali Valdobbiadene DOCG Follalba Extra Dry od Francesco Follador. A pri tomto poslednom sme sa zhodli, že zo všetkých koštovaných v reštikách je toto na poslednom mieste. Napriek tomu to bola na záver bombová večera a užili sme si ju. A potom už len posledná večerná prechádzka mestečkom na ubytko.

• Deň 9 - Odchod

6. elokuuta, Italia ⋅ ☁️ 25 °C

Aj keď sa nám ráno nechcelo, museli sme sa pobaliť, naložiť Bezzúbku a do desiatej uvoľniť apartmán.
    Bol superský, komplet vybavený s balkónom z dvoch strán, klímu a umývačku sme ani nepoužili. Na Netflixe sme cez víkend pozreli prvý Hangover a inak stále bežal hudobný kanál Vevo (najviac talianské aktuálne vychytávky).
    Nabaleného Bezzubého sme nechali dole a ešte zbehli do centra po posledné butikové nákupy, pričom nás zastihla veterná smršť. Na promenáde popri pláži kopec ľudí, pláž prázdna a piesok lietal všade...
    Okolo obeda sme sa ešte stihli presunúť do superobchoďáku na plánovaný nákup a plný košík (vrátane štyroch krabíc Prosecco a balení Birra Moretti) sa nám ešte aj čuduj sa svete podarilo dostať už do plného kufra. Nepamätám si tak naložené auto!
    A potom Ciao Caorle a už len nekonečná cesta domov, do Bratislavy sme dorazili až po ôsmej a ešte aj vyzdvihli našu Lilu u sestry v Lamači.
    Caorle bolo super!!!

Matkan lopetus