Satellite
 • Day78

  Kosten Chili

  February 27, 2019 in Chile ⋅ ⛅ 20 °C

  We hadden niet verwacht dat Chili zo duur zou zijn. Wel nog altijd goedkoper dan Europa of Nieuw-Zeeland, maar toch niet van de poes. Op de 77 dagen dat we hier waren, gaven we gemiddeld €96 per dag uit. Een stuk boven ons budget van €80 per dag.

  Door de diefstal van onze rugzak liepen onze kosten nog wat hoger op maar dat hebben we hier niet in rekening gebracht.

  Overnachtingen waren onze grootste kost. Hostels, hospedajes en cabañas kostten ons gemiddeld €30 per nacht. Meestal was dit voor een eenvoudige privékamer met gedeelde badkamer. We sliepen ook 10 nachten in onze tent, wat uiteraard een stuk goedkoper was. In Torres del Paine moesten we 1 nacht in een refuge boeken aangezien de camping al volzet was. €120 voor 2 bedden op een gedeelde kamer was het gevolg.

  Qua eten gaven we ongeveer €30 per dag uit. In Patagonië gingen we bijna elke dag 1 keer uit eten, behalve op onze trektochten. Hogerop probeerden we vaker zelf te koken in onze hostels. Winkelen in de supermarkt is een stuk goedkoper dan bij ons in België.

  We verplaatsten ons altijd met het openbaar vervoer, wat vrij goedkoop is. Meestal 1 à 2 euro per uur op de bus, soms iets meer.

  Het afhalen van cash is in Chili beperkt tot €260 per keer. Per afhaling betaal je €6 aan transactiekosten en daarbij komt nog eens €5 voor onze bank in België. In veel hotels, touragentschappen en kleinere restaurants kan je enkel cash betalen, of men rekent je extra aan als je met een kaart wil betalen. Doordat we zo lang in Chili bleven, zagen we uiteindelijk €250 in rook opgaan aan bankkosten.

  Activiteiten kosten veel geld, al proberen we steeds zoveel mogelijk zelf te doen. In Patagonië was vooral Torres del Paine heel duur qua inkom en vervoer. Verder waren mijn trailrun, onze raftingtour en onze 2-daagse in het termencomplex van Peumayen dure uitstappen.

  Een extraatje in vergelijking met andere landen, is dat we in Chili heel wat kleren kochten. Na 6 maanden reizen hadden de meeste kousen, broeken en onderbroeken het begeven. Daarnaast schaften we nog een camelbag en nieuwe trail- en sportschoenen aan. Dat kostte ons in totaal ongeveer €400.
  Read more

  Anne Cortvriend

  Had jullie al een tijdje niet meer gelezen, maar vermits het hier vandaag echte maartse buien met storm zijn , even de tijd genomen om wat bij te lezen. Ben vol bewondering voor al deze mooie beelden en verhalen. Had geen idee dat Chili zo een mooi land is.

  3/10/19Reply
  Anne Cortvriend

  Oeps , te snel afgedrukt. Ben ook blij dat alles in orde gekomen is na de diefstal. Versta Vé haar verdriet heel goed, ben ooit ook mijn portefeuille gepikt in Palma, en het zijn de persoonlijke dingen die het meest verdriet doen. Ben al curieus hoe het in Argentinie zal zijn. Grt

  3/10/19Reply
  Wereldbollie

  @Anne: ja Chili en Argentinië zijn zeker aanraders, de natuur is er geweldig! En de diefstal, tja, het blijft ambetant maar niks aan te doen... We bouwen verder aan nieuwe herinneringen!

  3/14/19Reply