Rockies 1

Trasa widokowa przez Rocky Mountain NP.
Nasz pierwszy park narodowy.
Rockies na szlaku

Prosty ok 1 milowy trecking do formacji skalnych w ksztalcie grzybow. Na koncu wspinaczka na skalki.
Przy parkingu stado muflonow i swistaki, ktore teraz zbieraja kilogramy zeby zapasc jesienia wLäs mer
Brass Pro Shop Denver

50 lat temu misja Apollo wyladowala na ksiezycu, my dzisiaj w kosmicznym sklepie turystycznym!
"Srodek niczego"

Wczoraj w nocy minelismy granice Colorado i Wyoming i dotarlismy do malego, rolniczego miasteczka Laramie. Wyoming mimo ze jest dziesiatym stanem pod wzgledem powierzchni, to jest tez najmniejLäs mer
Signal Mountain, Grand Teton

Jenny Lake, Grand Teton

Scenic Float

Splyw pontonem po Snake River, drugim najwiekszym doplywem Columbia River - najwazniejszej rzeki zachodniego wybrzeza. Co ciekawe - "wezowa rzeka" wziela swoja nazwe nie od ksztaltu ani tez od wezy.Läs mer
Z Jenny Lake do Hidden Falls

Spedzilismy cudny dzien nad jeziorem Jenny. Pierwsza prawdziwa trasa w gorach, 4 mile do Hidden Falls i Inspiration Point. Powrot lodzia przez jezioro. Przed wyruszeniem na szlak zostalismy uprzedzeniLäs mer
Powrot lodzia, Jenny Lake

Objazd Parku Grand Teton

W gorach pogoda zmienna jak w kalejdoskopie. Trafilismy swietne warunki. Po drodze nie tylko widoki na gory:-)
Norris Geyser Basin, Yellowstone

Pierwsza atrakcja w Yellowstone. Naszym zdaniem mocno niedoceniana choc turystow i tak pelno. Norris to najgoretszy obszar parku polozony w obrebie najwiekszej na swiecie powulkanicznej kaldery.Läs mer
Mammoth Hot Springs, Yellowstone

Tu spedzilismy cale popoludnie. Gorace zrodla w polaczeniu z siarka i wapieniem stworzyly te naturalne cuda. Przygoda dnia byla burza z gradem, ktora przemoczyla nas do suchej nitki :-)
W samymLäs mer
Przejazd Dunraven Pass

Wieczorny powrot na camping przez Roosvelt Tower i Dunraven Pass. Czesc pokonalismy off roadem. To tutaj widzielismy jedynego grizzly. Siedzial na grzbiecie gory i zwrocony w strone doliny. BylLäs mer
Poranek na Bridge Bay Campground

Nasza rezerwacja na tym campingu byla losem wygranym na loterii. Wszystkie campingi pozajmowane, a nocleg poza parkiem wiaze sie z minimum +100km dodatkowego dojazdu w jedna strone i do tego jestLäs mer
Old Faithful, Yellowstone

Ikona parku. Gejzer Old Faithful i piekna trasa wokolo (~3mile). Przed wejsciem na trase sprawdzilismy godziny wybuchow gejzerow. Mielismy szczescie trafic na trzy: Grand, Daisy i Castle. Niektore zLäs mer
Grand Prismatic, Yellowstone

Kolejne pocztowkowe miejsce w Parku, olbrzymi basen termalny mieniacy sie kolorami teczy wraz z przyleglymi zrodlami. W sloncu wyglada oblednie a swoje kosmiczne kolory zawdziecza bakteriom lubiacymLäs mer
Kampingowa logistyka

Najblizsze prysznice mielismy jakies 30 mil na poludnie, nasz kemping nie mial takiego udogodnienia. Skorzystalismy z okazji i zrobilismy pranie. Czekajac na pranie ucielismy sobie mila pogawedke zLäs mer
Kanion Yellowstone, polnocna obrecz

Unikajac tlumow przejechalismy wczesnym ranem polnoca strone kanionu Yellowstone. Widoki zapierajace dech w piersiach mozna podziwiac z wygodnych punktow rozmieszczonych na trasie przejazdu coLäs mer
Kanion Yellowstone, poludniowa obrecz

Nieco pozniej tego dnia zrobilismy kilkumilowy, wyjatkowo urozmaicony trecking od chaty wuja Toma, przez poludniowa obrecz kanionu i dalej do jeziorka Clear Lake. Wspaniala petla, bez tlumow ale zLäs mer
Mud Vulcano, Yellowstone

Zjawiska termalne przybieraja rozne formy. Czasami to sa gejzery, gorace zrodla, baseny wypelnione ciepla woda lub kolorowe wykwity skalne. W regionie blotnych wulkanow obserwowalismy piekielnaLäs mer
Lake Butte, zachod slonca

30 mil jeziora i ponad sto mil do najblizszej cywilizacji (Jackson). Nieprawdopodobna przestrzen, dajaca do myslenia. Do smutnych refleksji sklaniaja kikuty uschnietych drzew. W zwiazku ze zmianaLäs mer
West Thumb, Yellowstone

Nasze pozegnanie z Yellowstone uplynelo pod okiem bizona lypiacego na przyspieszone ze wzgledu na grozbe deszczu skladanie namiotu. Z kempingu podjechalismy na chwile do West Thumb, gdzie widoczneLäs mer
Montana, kraina farmerow

Park Yellowstone lezy na granicy stanow Wayoming i Montana. Kolejny park - Glacier lezy 400 mil na polnoc, tak w Stanach jak i Kanadzie wiec caly dzien spedzilismy w drodze poprzez bezkresne pola iLäs mer
Two Medicines Campground, Glacier

Glacier nalezy obok Yellowstone, Grand Canyon i Yosemite do "wielkiej czworki" amerykanskich parkow narodowych. W sezonie po dziesiatej nie ma czego szukac na kempingach w obrebie parku. WstalismyLäs mer
Twin Falls, Glacier

Trasa z Two Medicines do Twin Falls prowadzi polnocnym lub poludniowym brzegiem jeziora. Mozna ja tez skrocic wykupujac rejs lodzia przez jezioro Two Medicines. My wybralismy opcje "pelna petla", tj.Läs mer