• Gezinin başlangıcı
    18 Temmuz 2019
  • "Srodek niczego"

21 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 19 °C

Wczoraj w nocy minelismy granice Colorado i Wyoming i dotarlismy do malego, rolniczego miasteczka Laramie. Wyoming mimo ze jest dziesiatym stanem pod wzgledem powierzchni, to jest tez najmniej zaludniony. Zyje tu nieco ponad 600tys mieszkancow. Dobra praktyka jest tankowanie nasc kazdej napotkanej stacji bez wzgledu na ilosc paliwa w baku.

Po sniadaniu w CK Chuckwagon (tlumy lokalesow, na stolik czekalismy prawie 30min) ruszamy na polnocny zachod w kierunku Grand Tetoon. Przed nami 400mil pustkowia srodkowego zachodu.

• Scenic Float

22 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 26 °C

Splyw pontonem po Snake River, drugim najwiekszym doplywem Columbia River - najwazniejszej rzeki zachodniego wybrzeza. Co ciekawe - "wezowa rzeka" wziela swoja nazwe nie od ksztaltu ani tez od wezy. Nazwa byla ponylka w tlumaczeniu pomiedzy Szoszonami i francuskimi traperami.

Po drodze gesi, orly, bobry, los z malym, pelikany...

PS: a propos wezy to w Grand Teton zyja trzy gatunki, zaden nie jest jadowity ;-)

• Z Jenny Lake do Hidden Falls

23 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 21 °C

Spedzilismy cudny dzien nad jeziorem Jenny. Pierwsza prawdziwa trasa w gorach, 4 mile do Hidden Falls i Inspiration Point. Powrot lodzia przez jezioro. Przed wyruszeniem na szlak zostalismy uprzedzeni przez Rangersow ze rano na szlaku buszowal niedzwiedz... byly... wiewiorki! Baaardzo przyjazne.Okumaya devam et

• Norris Geyser Basin, Yellowstone

24 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 22 °C

Pierwsza atrakcja w Yellowstone. Naszym zdaniem mocno niedoceniana choc turystow i tak pelno. Norris to najgoretszy obszar parku polozony w obrebie najwiekszej na swiecie powulkanicznej kaldery. Wszedzie unosi sie zapach siarki, opary wydobywajace sie z ziemi sa cieple, a poruszanie sie po obszarze dozwolone jest wylacznie po wyznaczonych pomostach i szlakach. Sam park jest olbrzymi! Przez trzy dni przejechalismy w jego obrebie ponad 600km. Yellowstone nazywane jest "naturalnym disneylandem", zdjecia pokaza dlaczego. W ramach ciekawostek: nigdzie nie bylo ani zasiegu sieci komorkowej ani wifi! :-) wcale nam to nie przeszkadzalo.Okumaya devam et

• Mammoth Hot Springs, Yellowstone

24 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 25 °C

Tu spedzilismy cale popoludnie. Gorace zrodla w polaczeniu z siarka i wapieniem stworzyly te naturalne cuda. Przygoda dnia byla burza z gradem, ktora przemoczyla nas do suchej nitki :-)

W samym centrum wydarzen byly "elki" czyli jelenie kanadyjskie. Tak blisko nie zobaczylibysmy ich nawet w zoo. Stada elkow pilnowane przez Rangersow zupelnie swobodnie poruszaly sie miedzy autami na parkingu.Okumaya devam et

• Przejazd Dunraven Pass

24 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ 🌧 18 °C

Wieczorny powrot na camping przez Roosvelt Tower i Dunraven Pass. Czesc pokonalismy off roadem. To tutaj widzielismy jedynego grizzly. Siedzial na grzbiecie gory i zwrocony w strone doliny. Byl olbrzymi, to prawdziwy krol tej krainy, ktory czuje respekt tylko przed rozwscieczonym bykiem bizona. Poczatkowo wzielismy go za formacje skalna, ale po chwili obrys sie poruszyl i pozbawil nas zludzen. Cieszylismy sie, ze moglismy go zovaczyc z takiej wlasnie odleglosci.Okumaya devam et

• Poranek na Bridge Bay Campground

25 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 9 °C

Nasza rezerwacja na tym campingu byla losem wygranym na loterii. Wszystkie campingi pozajmowane, a nocleg poza parkiem wiaze sie z minimum +100km dodatkowego dojazdu w jedna strone i do tego jest horrendalnie drogi (min. 300usd za noc, dla porownania miejsce campingowe to ok 25usd).

Z naszym campowaniem wiaza sie dwie historie. Mielismy duzo szczescia z bizonem, przyszedl nas przywitac w pierwszy dzien i wlasciwie towarzyszyl nam do konca spedzajac cala ostatnia noc doslownie na miejscu obok. Zapytalem obsluge parku czy to miejsce jest puste bo zarezerwowali je wlasnie dla bizona? Pani wybuchnela smiechem i odpowiedziala: prosze pana, on jest tak duzy, ze nie musi robic rezerwacji po prostu tam gdzie legnie tam spi. Mieliscie wyjatkowe szczescie ze wybral miejsce tuz obok was.

Druga historia jest tylez smieszna co straszna. Na calym kampingu wszedzie ostrzegaja przed misiami. WSZEDZIE! W laziekach, na wjezdzie, przy smietnikach, nawet na lawce przy naszym miejscu naklejona byla ostrzegawcza kartka! Nie zostawiac nic co choc troche by pachnialo. Nic! Nie zostawiac smieci, obierkow, opakowan, naczyn, kubkow etc. Nawet zapachy "toaletowe" sa wabikiem, wiec mycie naczyn tylko w wyznaczonych miejscach bez uzycia plynu. Specjalne smietniki, zywnosc tylko w specjalnych pojemnikach lub zamkniete w aucie. Co roku w samym Yellowstone w wyniku napasci niedzwiedzi ginie 14 osob. Mis zwabiony zapachem jedzenia, jezeli sie do niego dostanie zostaje bezpowrotnie stracony: staje sie agresywny i musi zostac uspiony.

Otoz na kazdym miejscu kempingowym jest spejalnie przygotowane miejsce na ognisko. To jakby wkopana beczka z takim opuszczanym zeliwnym rusztem. Super sprawa! Sniadanie mamy z glowy. Kupilismy drewno, rozpalke, bulki i parowki na hotdogi i puszke chili (con carne). Obudzilem sie wczesnie uszykowac posilek. Z trudem rozpalilem ognisko i zaczalem podgrzewac puszke chili. Zamknieta puszke chili. Dlugo na efekt czekac nie musialem, juz po kilku minutach chili bylo elegancko rozprysniete wokol paleniska. Puszka zaginela w akcji. W panice wysprzatalismy dokladnie cale miejsce zacierajac slady zbrodni, Aga odnalazla puszke pod tropikiem, ale... no wlasnie zapach. Nawet my go czulismy a dla misiow musial byc prawdziwym zaproszeniem na uczte! Wyjezdzajac na Old Faithful zglosilismy to obsludze. Pani obiecala ze powiadomi sluzby i odpowiednio spreparuja nasze miejsce, zeby nie bylo atrakcyjne dla niedzwiedzi. Nie wygladala na zaskoczona, wiec chyba nie bylem ani jedyny, ani tym bardziej pierwszy ;-) Wiecej chili w puszce nie bylo.

Zdjecia sa z kampingu, ale roznych momentow.

• Old Faithful, Yellowstone

25 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 16 °C

Ikona parku. Gejzer Old Faithful i piekna trasa wokolo (~3mile). Przed wejsciem na trase sprawdzilismy godziny wybuchow gejzerow. Mielismy szczescie trafic na trzy: Grand, Daisy i Castle. Niektore z nich sa nieregularne i dosc rzadkie. Miejsce o zupelnie innym charakterze niz Norris. Tlumy Azjatow, szczescieze bylismy tu dosc wczesnie rano.Okumaya devam et

• Grand Prismatic, Yellowstone

25 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 23 °C

Kolejne pocztowkowe miejsce w Parku, olbrzymi basen termalny mieniacy sie kolorami teczy wraz z przyleglymi zrodlami. W sloncu wyglada oblednie a swoje kosmiczne kolory zawdziecza bakteriom lubiacym termalne zrodla. Oszalale tlumy Azjatow gotowe stratowac kazdego w poszukiwaniu idealnego ujecia. Miejsce "do odhaczenia" bo jak pokazal kolejny dzien mozna uniknac tlumu zwiedzajac rownie piekne miejscowki.Okumaya devam et

• Kampingowa logistyka

25 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 21 °C

Najblizsze prysznice mielismy jakies 30 mil na poludnie, nasz kemping nie mial takiego udogodnienia. Skorzystalismy z okazji i zrobilismy pranie. Czekajac na pranie ucielismy sobie mila pogawedke z Joshem i jego partnerka Beverly. Josh jest spawaczem ze wszystkimi mozliwymi uprawnieniami: spawa dla budownictwa, kolei, branzy wydobywczej. Mieszka w Alabamie, ale jako wolny strzelec bierze zlecenia tam, gdzie lepiej placa. W to lato padlo na przebudowe mostu na terenie parku Yellowstone. Zlecenie bylo wyjatkowe bo jako lider mial zorganizowac cala ekipe. Josh jest emerytowanym Marines, poszedl w slady ojca, ktory po ladowaniu na Omaha Beach zdobywal Berlin. Obaj wrocili - bo Josh byl na misji w Afganistanie - bez uszczerbku do kraju jako odznaczeni weterani wojenni. Amerykanie lubia o sobie opowiadac, a emerytowani pracownicy sluzb mundurowych predzej czy pozniej sami to powiedza. Mozna spotkac naklejki na autach "emerytowany pilot US Air Force". W stanach wyjatkowe sa interakcje z ludzmi. Tak bylo w biurze Alamo na lotnisku w Denver gdzie obslugujacy nasz wynajem auta "Chip" (autentyk, ksywka na wizytowce) wyszedl z zza lady pogratulowac nam pomyslu na podroz. Stwierdzil filozoficznie ze rzeczy przychodza i odchodza, a wspomnienia zostaja. Swietny byl tez bezimienny (dla nas) "stojkowy" na robotach drogowych w parku. Bylismy pierwszym autem z tej serii ktora zatrzymal. Podszedl do nas zeby pokazac jak niewiele nam zabraklo. Na robote do Yellowstone przyjechal ze stanu Georgia. Wybral to miejsce bo ze wszystkich czterech stanow w ktorych ma licencje kierujacego ruchem to wlasnie Wyoming placi najlepiej. Dodatkowo dostaje dodatek kwaterunkowy, a ze mieszka w swoim kamperze wychodzi niezla dniowka. Z zachwytem zauwazyl ze tuz przed naszym przyjazdem przelecial nad nim orzel bialoglowy i dlatego jego dzien bedzie swietny. Ludzie, ludzie robia roznice w Stanach.

Ostatnie zdjecia przedstawiaja parkowe lodge' w tym najslynniejsza, historyczna old faithful lodge. Przy okazji: 100% turystyki w parkach narodowych usa jest panstwowe.

• Kanion Yellowstone, polnocna obrecz

26 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 11 °C

Unikajac tlumow przejechalismy wczesnym ranem polnoca strone kanionu Yellowstone. Widoki zapierajace dech w piersiach mozna podziwiac z wygodnych punktow rozmieszczonych na trasie przejazdu co kilkaset metrow. Po poludniu niedostepne: ze wzgledu na ruch rangersi blokuja wjazd.Okumaya devam et

• Kanion Yellowstone, poludniowa obrecz

26 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 18 °C

Nieco pozniej tego dnia zrobilismy kilkumilowy, wyjatkowo urozmaicony trecking od chaty wuja Toma, przez poludniowa obrecz kanionu i dalej do jeziorka Clear Lake. Wspaniala petla, bez tlumow ale z ostrzezeniem przed misiami (nie wchodzic pojedynczo, nie uciekac, halasowac na szlaku itd.). Przed wejsciem na nieutwardzona czesc informacja: ostatnia zgloszona obserwacja niedzwiedzia: 5ty lipca. Szlak byl swietny i w duzym stopniu zrehabilitowal zatloczony park Yellowstone w naszych oczach.Okumaya devam et

• Mud Vulcano, Yellowstone

26 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 26 °C

Zjawiska termalne przybieraja rozne formy. Czasami to sa gejzery, gorace zrodla, baseny wypelnione ciepla woda lub kolorowe wykwity skalne. W regionie blotnych wulkanow obserwowalismy piekielna kuchnie. Mini kaldery wypelnione bulgocacym blotem lub kwasem siarkowym o kwasowosci dziesieciokrotnie przewyzszajacej sok z cytryny. Region ten zmienial sie kilkukrotnie w ostatnich dziesiecioleciach. Wystepuje tu duza aktywnosc sejsmiczna i dochodzi do 500 wstrzasow rocznie. Niezmienia sie jedno: hordy Azjatow.Okumaya devam et

• Lake Butte, zachod slonca

26 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 19 °C

30 mil jeziora i ponad sto mil do najblizszej cywilizacji (Jackson). Nieprawdopodobna przestrzen, dajaca do myslenia. Do smutnych refleksji sklaniaja kikuty uschnietych drzew. W zwiazku ze zmiana klimatu (a jestesmy na 2.900 mnpm) niepohamowanie rozrasta sie populacja kornika. Zamieraja cale polacie lasow, ktore dodatkowo staja sie wyjatkowo poddatne na pozary. Niezawodni Azjaci byli przed nami, chyba nawet spali w aucie czekajac na zachodzace nad Lake Yellowstone slonce. Kolejna partie dowiozl parkowy autobus. Samo jezioro jest ogromne. Mimo wplywajacych do niego wod termalnych i umiejscowienia nad naturalnym palnikiem przez caly rok pozostaje zimne (zdecydowanie nie do kapieli). Jezioro jest pelne ryb, a na terenie parku mozna je lowic (za pozwoleniem) ale trzeba wypuszczac. W Yellowstone wystepuje endemiczny gatunek pstraga. Ponoc smaczny, choc zadna z parkowych jadlodajni nie oferuje dan z ryb :-).Okumaya devam et

• West Thumb, Yellowstone

27 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 12 °C

Nasze pozegnanie z Yellowstone uplynelo pod okiem bizona lypiacego na przyspieszone ze wzgledu na grozbe deszczu skladanie namiotu. Z kempingu podjechalismy na chwile do West Thumb, gdzie widoczne zjawiska geotermalne wystepuja tuz nad brzegiem jeziora. To byly niesamowite trzy dni, obfitujace w ciekawe wycieczki, dzika przyrode na wyciagniecie reki i zjawiska i cudy natury kladace nas na kolana. Tylko 100mil od Teton a tak rozne sa te dwa parki i faktycznie trudno wskazac nam faworyta. Yellowstone jest olbrzymi, mozna tu spedzic z miesiac i nie poznac wszystkiego. Z reszta w Norris, pierwszego dnia spotkalismy polonusow, ktorzy odwiedzaja Yellowstone po raz piaty ciagle czujac niedosyt. Mysle, ze mimo tego ile udalo nam sie zobaczyc dobrze ich rozumiemy.Okumaya devam et

• Montana, kraina farmerow

27 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ⛅ 27 °C

Park Yellowstone lezy na granicy stanow Wayoming i Montana. Kolejny park - Glacier lezy 400 mil na polnoc, tak w Stanach jak i Kanadzie wiec caly dzien spedzilismy w drodze poprzez bezkresne pola i pastwiska Montany. To wybitnie rolniczy stan, mieszka tu okolo miliona mieszkancow, a stolica stanu i najwieksze miasto: Billings jest wielkosci... Legnicy. Po drodze mijalismy Helena, piate miasto stanu z ok. 30tys. mieszkancow. Na polnoc od miasta poprzedniej nocy wybuchl trudny do ugaszenia pozar widoczny z dziesiatek mil.

Montana to przede wszystkim pola, pola i jeszcze raz pola. Wsie wielkosci co najwyzej Mirkowa sa oddalone od siebie o jakies 50km. Po drodze falujace na solidnym wietrze zboze, stada krow i koni urozmaicane nielicznymi zabudowaniami farmerskimi. Ruch ograniczony do jednego auta na kilkanascie minut. Na odcinku 150km wyprzedzalismy dwa samochody.

• Two Medicines Campground, Glacier

28 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 14 °C

Glacier nalezy obok Yellowstone, Grand Canyon i Yosemite do "wielkiej czworki" amerykanskich parkow narodowych. W sezonie po dziesiatej nie ma czego szukac na kempingach w obrebie parku. Wstalismy wczesnie i dopisalo nam szczescie. Na kameralnym Two Medicines Campground w pd-wsch czesci parku, kampingu liczacym tylko 99 miejsc znalezlismy wolna miejscowke. Tu nie mielismy rezerwacji wiec jechalismy zupelnie w ciemno. Na dwa dni zajelismy miejsce, ktore opuszczal Jack z zona i piatka dzieci. Jack byl analitykiem finansowym w firmie ubezpieczeniowej w Texasie. Stwierdzili z zona ze nie lubia Texasu, nie lubia swojej pracy, nie lubia swojego zycia. Sprzedali dom, kupili przyczepe i podrozuja w poszukiwaniu nowego miejsca i pomyslu na siebie . Nie dowiedzialem sie z czego zyja.

Miejsce, ktore zajelismy jest wykatkowo urokliwe. To popularny spot na pamiatkowe zdjecia z campingu z niezapomnianym widokiem na jezioro. Kamping jest pieknie polozony, a miejsca sa bardzo duze. Co ciekawe zajmowanie miejsca odbywa sie samoobslugowo. Szukasz wolnego pola, parkujesz, udajesz sie do tablicy, wypelniasz dokument, kasa w kopercie do skrzynki, odcinek na slupku przy polu. Kilka godzin pozniej pojawil sie rangers sprawdzic dane i czy wszystko jest dla nas jasne. Zasady troche sie roznia od tych np. w Yellowstone, gdzie mozna palic drewnem zebranym na kempingu. Tu grozi za to mandat, a drewno trzeba kupic w pobliskim sklepie.

W trakcie improwizowanego obiadu podszedl do nas ranger Pat. Oczywiscie sprawdzil czym palimy ognisko, ale przede wszystkim zaprosil nas na wieczorna pogadanke o historii Two Medicines. Ten wieczor byl tak wyjatkowy jak goszczaca nas kraina oraz ludzie w niej zakochani. W rozmowie z sasiadami okazalo sie, ze nasz kamping to ulubione miejsce wielu turystow, ktorzy czesto tu wracaja. Ziemia indian "czarne stopy" (to nie zart) ma do zaoferowania duzo legend i historyjek podanych ze swada przez rangersa Pata - prawdziwego mistrza obozowych opowiesci. Nasi sasiedzi Susane i Mike tez okazali sie wyjatkowi, spedzilismy z nimi wieczor na omawianiu dalszych planow naszej wyprawy, kolejnego dnia w Many Glacier oraz praktycznych rad turystow z wieloletnim doswiadczeniem (imponujaca kolekcja plakietek Mike!). Rano wyruszamy juz uzbrojeni w mnostwo podpowiedzi oraz pozyczone od nich lornetki do obserwacji dzikiej zwierzyny na szlaku.

PS: Mike uwaza, ze oprocz czterech wymienionych parkow na miano best of the best zasluguje dolina ognia, 1h drogi od Las Vegas (nie jest parkiem narodowym). Byla w naszym planie jako opcja, po takiej rekomendacji trzeba ja bedzie zobaczyc.

• Twin Falls, Glacier

28 Temmuz 2019, Amerika Birleşik Devletleri ⋅ ☀️ 17 °C

Trasa z Two Medicines do Twin Falls prowadzi polnocnym lub poludniowym brzegiem jeziora. Mozna ja tez skrocic wykupujac rejs lodzia przez jezioro Two Medicines. My wybralismy opcje "pelna petla", tj. ponad 10km. Glacier w przeciwienstwie do Tetons i Yellowstone to kraina grizlly. Grizzly sa wieksze i bardziej agresywne, ponadto w odroznieniu do niedzwiedzi brunatnych - to drapiezniki. Nie wolno ich prowokowac np. spojrzeniem prosto w oczy. Na szlaku nalezy tez zachowac czujnosc, zeby miska nie wystraszyc. Spotkalismy tez zdecydowanie mniej turystow. Pogoda piekna, warunki przypominajace troche pozne lato w Polsce, choc roznice temperatur pomiedzy noca i dniem sa wieksze, nad ranem i w nocy temperatura spada do 5st.C. Na szlaku krzaki pelne jagod "hackelberry", ktore sa czyms pomiedzy jagoda lesna i borowka amerykanska. Z reszta te wlasnie jagody staly sie przyczyna malego dramatu. Na szlaku poruszamy sie uzbrojeni w gaz z kapsaicyna na wypadek ataku niedzwiedzia. Gaz jest przytroczony w kaburze do paska. To jest w sumie gaz pieprzowy, ktory prysniety z bliskiej odleglosci w pysk zwierzaka ma skutecznie go odstraszyc. Dawka jest duza, wystarcza na 30sekund rozpylania.

Przed wyjsciem na szlak zapytalismy rangersa czy zauwazono niedzwiedzia odpowiedzial z usmiechem "no jasne, one przeciez tu zyja". Okazalo sie, ze nie dalej jak trzy tygodnie temu grizzly przechodzil przez sam kemping. To plus wszystkie te ostrzegawcze znaki i napisy dzialaja na wyobraznie. Postanowilem tum razem wyjatkowo odbezpieczyc gaz. Dalej na szlaku, niczym mis skuszony jagodami schylilem sie w pewnym momencie po owoce. W gorach poruszamy sie w szyku gesiego, Olcia tuz za mna, potem Maja. Pochod zamyka Aga. Zginajac sie w pasie po hackleberry mimowolnie nacisnalem gaz. Z plusow, wiemy ze dziala. Z minusow, glowne uderzenie przyjela Olcia. Z pol godziny plakala bo piekly ja nos, gardlo i oczy. Na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo. Olcia twardzielka, godzine pozniej splataly sie jej sznurowki i legla niczym spetany cielaczek na szlaku. Tym razem tylko niegrozne otarcia i siniaki. Tego samego dnia rangersi sprowadzali ze szlaku chora osobe. Nie chcieli nam powiedziec co sie stalo.