• Arkitektur - modern

November 19 in Japan ⋅ ⛅ 8 °C

Vi började dagen med buss till MIHO-museet som är ett modernt museum. Arkitekten är samme man som ritat Louvrens utbyggnad med glaspyramiden. Det utställda är ’normala’ konstverk och föremål men själva byggnaden och omgivningen är betydligt mer intressant.

För att nå själva museet går man en lätt uppförsbacke först i en alle kantad av körsbärsträd som så här års är kala och nästan vita. Effektfullt mot de röda lönnarna. Efter allen går man i en bred och hög tunnel som leder till en öppen plats framför museet.

Museet är initierat och till stor del bekostat av en rik japansk kvinna. Den större delen av byggnaden ligger inne i berget. För att bygga huset togs massor av träd bort för att kunna gräva och spränga för huset och när det var klart i november 1997 hade skogen återställts och träden var tillbaka.

Kallt väder, 10 grader och blåst. Vi är glada för de två inledande soliga dagarna.

I parker vårdar man sina träd. De binds upp, förses med kryckor ock beskärs för att få den form som trädgårdsmästaren avser.