Sista dagen
April 28 in Portugal ⋅ ⛅ 20 °C
Sista dagen på båten och vi flyger hem i morgon. Lite mulet och rätt blåsigt så det blev inget hängande på soldäck under dagen.
Dags att presentera lite fakta:
Båten
Är 80 meter lång och 11.45 meter bred.
Är mått-byggd för att passa slussarnas mått så på långsidorna finns inte mycket marginal utan det är en utmaning för kommandobryggan. Speciellt som slussarnas bredd är 12 meter => 7.5 cm marginal på långsidorna.
Slussarna
Vi har passerat fem slussar och vi har höjt oss nästan 140 meter.
Landet
Här blir det många fakta eftersom jag har förberett detta redan på hemmaplan.
Portugal omfattar ögruppen Azorerna samt Madeira
På 1400- och 1500-talet var Portugal ett av världens kulturell, politiska och ekonomiska centra.
Från Portugal kom flera kända upptäcktsresande som t.ex. Vasco da Gama och Magellan. Med krig de kommande seklerna förlorade Portugal successivt sina kolonier. Den sista var Macau, som överlämnades till Kina 1999. I och med de många kolonierna är portugisiska det sjätte största språket i världen. Det är dock bara 5% av de portugisisktalande som bor i Portugal.
Portugal deltog i första världskriget på de allierades sida men förhöll sig neutrala under andra världskriget.
Mellan 1926 och 1974 var Portugal en auktoritär militärdiktatur. 1974 genomfördes ’nejlikerevolutionen’ som var helt oblodig och som ledde fram till dagens demokratiska styrelsesätt.
Portugal är ett av Europas varmaste länder och i den kontinentala delen är årsmedeltemperatur 14-18 grader beroende på läge. I de bergiga områdena i norr är snö vanligt. Distrikt Porto ligger i norra kontinentala delen.
Portugal är det fattigaste landet i Västeuropa och produktionen per capita är 69% av EUs genomsnitt.
Jordbruksprodukter går till större delen till den inhemska befolkningen. Portugal exporterar bland annat
- Vinho Verde
- Portvin
- Kork (hälften av världens produktion)
- Textil
- Lädervaror, t.ex. skor
- Möbler
- Keramik
Landet har också stora industrier inom bland annat petrokemi, cement, oljeraffinaderi och bil-och båttillverkning. Dock är Portugals handelsbalans negativ.
Befolkningen är en blandning av olika etniciteter. Under 1500-talet utgjorde judarna 10% av befolkningen tills de tvingades fly eller konvertera. I dag finns c:a 1000 praktiserande judar i landet. Det stora flertalet av befolkningen är katoliker.
Jose Samarago fick Nobelpriset i litteratur 1998.
Slut på fakta!
Hela dagen var lugn med fikastunder, småprat och bokläsning.
I morgon reser vi hem!Read more

TravelerNi verkar ha haft härliga dagar. Kul att få hänga med er!