This boots are made for walking
October 1 in Georgia ⋅ 🌧 14 °C
Dag 3 i Tbilis.
Satte klockan en hel halvtimme senare. Idag var det city tour som gällde. Avnjöt frukosten som sagt är riktigt bra. Vi hade hittat en app som heter Questo där man skulle ta sig till olika historiska platser för att lära sig mer samt lösa mysterium på vägen. Vi fick tag i beta versionen, så det var mindre buggar. Samt vissa vägar var avstängda pga av bygge.
Första stoppet var ännu en kyrka med tillhörande statyer att kolla in. Finns sjukt mycket kyrkor här. Nästan en i varje gathörn. Men intressant med dessa kyrkor, inte som våra är oftast ett stort rum med ikoner på väggarna. Och inga bänkar eller stolar. Men stämningsfullt att gå in i dessa. Här skulle vi räkna kors på byggnaden, problemet var att kyrkan var insvept i byggplast. Så där fick ChatGpt hjälpa till.
Nästa stopp var en staty som skulle agera som toastmaster för oss under denna vandring. Han namn var Tamada. En liten kille med ett Horn att dricka o skåla med, se bild.
Sedan tog Tamada oss till de antika badhusen de har runt staden. Fina hus samt otroliga byggnadsverk. De hade förut varma källor här i Tbilis. Efter löst ett chiffer gick vi vidare och det var UPP för otroligt branta trappor och vägar. Är som sagt väldigt backigt här i Tbilis. Vart man än vänder sig finns det en backe att bestiga.
Vi gick upp till den gamla fästningen och väl uppe var det 2 unga män som var bra slut, ingen kondition här. Som det mesta var det under renovering på fästningen och såg helt kaosartat ut. Och japp fanns en kyrka här oxå, men här var det gudstjänst pågående. Kul o se det. Löste en uppgift för sedan gå vid fästningen upp till mother of Georgien. Men tyvärr var den vägen blockerad av byggnadsmaterial. Så det var bara att knata ner.
Vi diskuterade om man kunde gå upp en annan väg upp, tills idén kom upp vi tar linbanan upp. Finns visst 3 linbanor här i Tbilis. Vi tog den som ledde till mother of Georgien för att lösa nästa uppgift.
Kostade ca 50 sek för oss 2 att åka upp, tog väl ca 10 min. Härlig utsikt under färden.
Väl där uppe var det dags att vila sig och ta en välförtjänt öl. För sedan kolla in statyn och lösa uppgiften där. Mäktigt att stå vid den "lilla" statyn som var byggd 1953. Statyn har ett svärd i handen för att skydda Georgiena mot fiender, samt en bägare vin för vänner. Tog min andra geocache här upp. Sedan var det bara att vandra nerför berget.
Där vi stannade till vid en gissa vad? Japp ännu en kyrka. Men bredvid fanns det ett gammalt kloster för någon speciell religion.
Sedan ner genom trånga gränder och trappor för att komma ner till mer normal nivå. Väldigt många slitna hus här, ingen bra underhåll på dessa. Vissa hus ser ut som de skulle ramla ihop närsom. Synd de inte underhåller, hade fått ett bättre intryck. Efter några mer km på dessa gator kom vi fram till målet på questen. Det var frihetstorget. Som pryds av en 144 m hög pelare med St:Göran som dräper en drake.
Efter avslutat uppdraget var det dags för lunch. Fick bli georgisk mat. De har riktigt god mat här speciellt dessa pasta knyten.
Sedan var det dags att kolla in andra sevärdheter vi hade hittat innan vi åkte hit. Hittade en mysig butik som sålde chacha, drevs av en liten trevlig gumman. Fick provsmaka en hel del innan jag hittade en som var riktigt god. Sedan fick jag provsmaka ett glas som hon tyckte jag var tvungen. Drog i mig den och hostade till. Då skrattade gumman, och visade flaskan 76% var den chacha på.. suck.
Stärkt med dessa shot så var det dags att vandra ner till en marknad de har här, där de skulle finnas gamla sovjet prylar och annat krimskrams. I parken hade de mesta kan man säga. Bla en gammal telefon med "hammaren och skäran" synd man inte har fast telefon längre. Den var cool.
Efter detta vandrade vi runt och kolla på klocktorn och den gamla delen av Tbilis.
Sedan vill jag åka upp till en nöjespark de hade på en ännu högre plats än statyn. Hade läst till mig att det var grym utsikt från där.
Sagt och gjort var det bara att vandra till den linbane stationen. En nätt promenad på 30 min genom Tbilis. Ingen idé att ta kollektivtrafik eller bolt för trafik var hemsk. Detta för många gator är stängda för festivalen som sker i helgen.
De har en gata lika stor som avenyn i Göteborg. Men den skall visst renoveras. Istället för att fixa den i etapper så har de grävt upp hela gatan. Ser som en stor bomb har exploderat där. Totalt kaos med maskiner och massa gående. För de har inte märkt ut hur man skall gå. Tycker synd om de som har problem att röra sig.. Är stenigt och massa hål i trottoarer och detta gäller överlag för vägnätet. Fördel är ju att det finns inte mycket el-scooter, det går inte att köra med dem.
När vi väl kom upp på berget med nöjesfältet så bredde hela Tbilis framför våra fötter. Insåg att det är stor och långsmal stad. Tog en öl och bara vilade, hade riktigt ont i fötterna efter allt gående. Men vill man se får man lida pin.
Gick runt nöjesfältet och insåg det var som ett tivoli, inget speciellt. Det var utsikten det handlade om.
Vi var överens att åka hem och vila o duscha en stund. Nu skulle vi hem, nämnde att trafiken var tuff, gällde nu oxå. Att ta en bolt skulle ta lika lång tid som att gå, bara att köra på o gå hem till hotellet.
Efter dusch och vila var det dags för middag. Vi hade hittat en restauranggata som verkade ok. Fick bli annat georgisk idag, blev kyckling kokat i mjölk o massa vitlök. Riktigt gott. Danne tog en gryta med valnötter, sådär var betyget.
Efter detta så hade vi sökt efter en rockklubb på nätet, hittade en med det bästa namnet: World's end bar. Detta var en grymt mysig pub i en källare med apocalypse tema. Bra priser och grym sångerska som spelade covers på hårdrocks låtar.
Avslutade kvällen på en craft beer pub jag hade fått tips av min kompis som vart många gånger här i Georgien.
Sedan somnade man gott. Imorgon nu upplevelser och möten med nya människor.Read more