FindPenguins

Сначала новые
ОбзорКалендарьФотографии

Kirwans Track

27 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 16 °C

Muj prvni samostatny vicedenni trek se neobesel bez deste. A to tak, ze poradneho. Prselo, kdyz jsem vyrazela z Caplestonu, a neprestalo az do okamziku, kdy jsem za sebou po 4 hodinach setrvaleho stoupani lesem zavrela dvere Kirwans Hut. A ze jsem se na ty dvere teda nejak tesila!
    Plastenka neplastenka, navleky nenavleky, na chatu nad hranici lesa v nadmorske vysce 1294 m (pry je odsud za dobrych podminek videt dokonce Mt. Cook - to teda dnes absolutne nehrozi :-/!) jsem dosla promocena az na kost, v pohorach soukroma jezirka :-(.
    Trek vedl po stopach byvalych horniku, co se tu na konci 19. a zacatku 20. stoleti snazili zbohatnout. Zlata bylo malo, a tak tu dnes po nich zbylo jen par zrezivelych reliktu. Posmourne pocasi a ponura nalada se k nim uplne hodily.
    Poznamka: Uz 2 hodiny se snazim zapalit ohen v desnych kaminkach, abych vsechno ususila na zitrek a trochu se ohrala. Hlavne, ze je tu hromada uhli. Ale horet to teda fakt nechce. A samozrejme tady neni nikdo, kdo by mi pomohl - nic proti soukromi, ale kdyz clovek potrebuje spolecnost, vsichni zustanou zavreni doma v teple :-(.

Filip Matyasek

Filip MatyasekSvatko spis sama v aute pres noc nekde na zacatku hiku? Teda jestli to muzes prasknout...

Filip Matyasek

Filip MatyasekNadhernej hut a ta vyhlidka. Bylo cim zatopit na vecer?

Svata Coupkova

Svata CoupkovaNene, spim poctive a legalne v campsitech. A hodne delam couchsurfing, coz je super kuuul ;-).

Еще 5 комментариев

Kirwans Track

28 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 16 °C

Celou noc lilo jako z konve a kdyz me rano poprve vzbudil budik a slysela jsem, jak to busi do strechy, zalezla jsem zpatky do spacaku a jeste zavrela oci. Ale jednou jsem - bohuzel - vylezt musela, ze :-/?
    Abych maximalne oddalila svuj osud (a osud sveho obleceni a bot, co stihly pres noc skoro uschnout!), pekne pomalu jsem se nasnidala, uklidila celou chatu... a pak jsem v 10 vyrazila do deste.
    Nejdriv kousek smerem k Montgomerie Hut, kde jsem okoukla dalsi hornicke relikty (zvlaste pak "lanovku", co se ji prepravovaly voziky s rudou), a pak zpatky po Kirwans Tracku smer Capleston. Z kopce to slo o neco rychleji - i kdyz jsem se snazila vyhybat kaluzim, jezerum, vodopadum a potuckum, co byly vsude kolem, a propadat se do podmacene pudy co mozna nejmin. Po ceste jsem dokonce potkala postarsi kiwacky parecek, co miril nahoru (juuu, nejsem jediny blazen, co hikuje za deste :-)!).
    Na moste kousek od cile zacalo dokonce svitit slunicko, a tak jsem si udelala vysmate selfie ;-). A pred 2 jsem byla u auta.

Посмотреть перевод

Mamka. Kačeno jedna, riskuješ...

Svata Coupkova

Svata CoupkovaKdepak, kdepak... taky chodis v desti, ne ;-)?

Filip Matyasek

Filip MatyasekUnease by tam byla cedule. Zakaz skladky pod pokutou 10 000Kc. Na NZ to berou jakou soucast kulturniho dedictvi naroda mladeho.

Еще 3 комментария

Reefton

28 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 16 °C

Jako znovuzrozena v suchych vecech (a botach, ve kterych to pro zmenu necvachtalo) jsem zajela mrknout do Reeftonu. Na iSITE tu maji super vystavu o (nejen) tezarske historii oblasti dokonce i s "opravdovym" dolem.
    Krome toho, ze tu doted uspesne tezi zlato a uhli, byl Reefton prvnim mistem na jizni polokouli, kde v roce 1888 zavedli elektrinu, resp. rozsvitili verejne osvetleni (v nazvu maji "mesto svetla").
    V aprilovem pocasi jsem si udelala kratkou prochazku po Power House Walku k byvale "elektrarne". Tak excelentne zvladnute a interaktivni popisky, cedule, panely... uz jsem dlouho nevidela. Vsechna cest!

Filip MatyasekPeknej uhel zaberu. Povedla se

Svata CoupkovaKujiii ;-).

Blacks Point

29 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ⛅ 33 °C

Celou noc prselo jako o zivot a rano to bohuzel nevypadalo o nic lip. Mt. Haast se tedy nekonal. I kdyz bych ho nakrasne vyslapla, nic bych nevidela. Co uz :-/.
    Zajela jsem do Blacks Pointu kousek od Reeftonu, ale i tady si uz evidentne dali zimni spanecek. Takze muzeum taky nic :-(.Читать далее

29 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ⛅ 33 °C

V Blacks Pointu jsem se rozloucila s Victoria Forest Parkem a vyrazila na zapad. Po ceste (nadherne, nutno podotknout, ani me nenapadlo jet stovkou a dat to za hodinu, kochala jsem se minimalne 2 ;-)) se hezky stridal dest se slunickem a pocasi vskutku aprilove pokracovalo i ve Westportu, kde toho, pravda, k videni zrovna moc neni... Snad s vyjimkou impresivni reky Buller, co se tady dramaticky vleva do more.Читать далее

Filip MatyasekWow. That's a nice shot

Svata Coupkova

Svata CoupkovaTo se mne povedlo, co? To clovek nekdy zira, jake snimecky vznikaji ze zoufalstvi zpusobeneho aktualnim pocasim ;-).

29 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌬 13 °C

Nick Smith je auto mechanik, je mu neco pres 50, zije sam ve Wesportu, je super a ja u neho budu 2 noci spat. V neuveritelne naklizenem a usporadanem domecku, kde ma kazda jednotliva polozka svoje misto (jednoznacna obsese, to teda jo!).
    Az jsem se bala na cokoli sahnout. Teda s vyjimkou vynikajiciho hoveziho se zeleninou, co mi Nick pripravil k veceri. A map, na kterych mi doporucoval treky v okoli. A horke sprchy. A teple postylky... ;-).

Filip Matyasek

Filip MatyasekTo je krasne backpacker. Jako doma u maminky...

Svata Coupkova

Svata CoupkovaNaklizeno jeste o neco lepe (promin, mami ;-)).

Myra's Track/Mt. William

30 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌬 11 °C

Na Nickovo doporuceni jsem v Dennistonu prejela vsechny DOC cedule a zastavila az na konci gravel road, po ktere se prohani tezarske trucky (porad tady doluji cerbe uhli). Kdybych nemela na volantu polozenou handmade mapu, co mi vcera nacmaral na kus papiru, tak to nikdy nenajdu.
    Asi to nenachazi ani nikdo jiny, protoze jsem na Mt. William splhala - klasika - opet sama. A pritom je to jen hodinku nahoru (rikaji 2, ale to je blbost)!
    Pravda: prvni cast treku byla po "obdobi destu" cela pod vodou (uz si ani nepamatuju, jake to je chodit v suchych pohorach :-/) a cesta dolu po mokrych korenech a kamenech byla lehce klouzacka, ale ty vyhledy na (mimo jine) zasnezene vrcholky Jiznich Alp!

Filip Matyasek

Filip MatyasekHura dneska neprselo...

Svata Coupkova

Svata Coupkova:-) uz mam pripraveno, za chvili nahraju par dalsich slusne proprsenych vyletu :-).

Denniston Plateau/Coalbrookdale

30 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌬 11 °C

Primo naproti Myra's Tracku zacina prochazka byvalou tezarskou vesnici, ktera tu existovala od konce 19. az do poloviny 20. stoleti a pak proste zanikla. Cesta vede po kolejich, na kterych jezdily voziky nalozene uhlim. Je tu spousta dalsich tezarskych reliktu, (bohuzel) uzavrene vstupy do sachet a na konci treku budova Fan housu s obrovskym vetrakem, co vhanel do dolu vzduch. A taky je tu na tabulich spousta zajimavych info: napr. o super chytrych konich, co tahali uhli ze sachet a naucili se pocitat, takze odmitli pracovat, kdyz jim na hrbet nalozili vetsi nez obvykle mnozstvi :-).Читать далее

Breakhead/Denniston Plateau

30 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌬 11 °C

Normalne sem lidi jezdi, protoze tu zacina jedna z dalsich predrazenych Kiwi Adventures (ani nechci vedet, kolik to stoji!). Ale i kdyz clovek nechce platit, je tu - na miste dalsi z byvalych tezarskych osad (zilo tu ve sve dive pry az 1500 lidi!) - spousta k videni. Treba Denniston Incline, strasne prudka "zeleznice", po ktere se z dennistonske plosiny dolu do pristavu dopravovalo vsechno vytezene uhli. Tento 8. div sveta, jak mu mustni rikali, postavili uz v 80. letech 19. stoleti, a od te doby pri jeho obsluze prislo par lidi o zivot - a hodne o prsty :-(.Читать далее

Filip Matyasek

Filip MatyasekTeda od ceho je to kolo, jestli se muzu zeptat.

Svata Coupkova

Svata CoupkovaOd neceho, cemu se rika Denniston Incline, je to neco na zpusob zubacky, co prepravovala uhli z tezebni plosiny dolu do pristavu.

Filip MatyasekDiky. Takze lanovka trivialne receno

30 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌙 10 °C

A po vsi te tezbe jsem uz jenom zajela mrknout na zapad slunce do usti Buller River a do New Worldu na nakupy. Dnes totiz na oplatku varim ja, budou spagety aglio e olio. Easy and cheap ;-).

Filip Matyasek

Filip MatyasekJsem to napoprve precetl jako Wet spot. To by take sedelo.

Svata Coupkova

Svata CoupkovaVe Westportu to s tim vlhkem jeste relativne slo, to teprve ted bojujem :-/.

Cape Foulwind

30 апреля 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌬 15 °C

Asi hodinova prochazka od majaku na mysu Foulwind kousek vede k tuleni kolonii na Tauranga Bay. A je tu spousta zvedavych wek, co chteji neco k snedku. Sama mam malo :-)!

Filip Matyasek

Filip MatyasekUplne idealni na koupani...

Filip Matyasek

Filip MatyasekPtak vopruzak. Hele ho.

Svata Coupkova

Svata CoupkovaAz na tu ledovou vodu ;-).

Svata CoupkovaVsudypritomna weka.

Paparoa National Park/Fox River Cave

1 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 11 °C

Tak co, prselo rano nebo ne? Ano, ano. I v dalsim narodnim parku (asi nejmensim na NZ?) jsem zase slapala v desti. Nick me svymi fotkami vcera setsakramentsky naladil na Inland Pack Track (utvrdil me v tom, ze vych ho urcite dala za jeden den), ale moje dilema ohledne Dilemma Creeku :-) (jehoz korytem, jakozto i korytem Fossil Creeku, bych musela slapat, protoze jina cesta tu neexistuje) za me razne vyresil DOC. Velkou cast treku totiz kvuli nedavne bouri a popadanym stromum oznacil za "impassable" a zavrel.
    Kdyz jsem stala na brehu Fox River a pomerovala si jen tak cvicne jeji hloubku, stejne bych rekami spis plavala nez v nich hikovala ;-).
    Aby byla sranda, aspon jsem se po zatracene kluzkych kamenech prosla k jeskynim na Fox River a tu vrchni krapatko prozkoumala (spodni, vetsi, se nesmi, pry tam padaji ze stropu sutry) - hezke krapnicky, hezke :-).

Filip Matyasek

Filip MatyasekKoukam, ze uz se taky nezouvas pri brodeni. To byla totiz prvni znamka toho, ze je clovek od jinud. Stejne tak jako na krizovatce pustit sterace misto blinkru.

Svata Coupkova

Svata CoupkovaZouvam nezouvam. Jak kdy. Kdyz vim, ze to na ceste bude jeden jediny brod, jeste ty boty shodim :-).

Paparoa National Park/Punakaiki River

1 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Na Balroom Overhang, obrovsky skalni previs, jsem se teda nakonec podivat nesla (duvodem byla jiz zminena "plavaci" reka Fox). Mela jsem tak spoustu casu podivat se na jizni cast Inland Pack Tracku, tedy Punakaiki-Pororari Loop. A ta byla teda jen tak mimochodem naprosto bomba. Chodnicek teda skoro pro vozickare, ale ten destny prales, dzungle, kterou vedl, to jsem tady jeste nevidela! Tisice odstinu zeleno-hnede, stovky ptaku, do toho vsechny ty limestony, nadherna reka a nikde nikdo.
    Tak vypadalo 8 z avizovanych 11 km (a 3 hodin chuze vcetne pauzy na toustak s burakovkou), 3 byly podel silnice a po sterkove ceste napric farmou (aspon, ze konskou) - nenavidim umele loopy, at to radsi nechaji jednosmerne :-(!

Посмотреть перевод

Mamka. Vždycky jsem od tebe slyšela, že zelená je jen jedna. Že by změna?

04.05.2015Ответить
    Filip Matyasek

Filip MatyasekTa pavucina je obrovska. Ten pavouk musel byt masivni, aby to upletl

Svata Coupkova

Svata CoupkovaJj, mami, v dzungli se toho clovek spoustu nauci ;-).

Svata Coupkova

Svata CoupkovaPavoucka jsem bohuzel nevidela, asi zrovna nekde neco lovil k snedku.

Paparoa National Park/Pancake Rocks

1 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Na palacinkovych skalach jsem pochopila, proc na predchozim treku dzungli nikdo nebyl. Vsichni turisti se totiz nasackovali sem. Vyhodil je (hlavne Japonce, kteri - klasika - fotili jako o zivot) tu pred infocentrem autobus a byla to jen parminutova prochazka, takze jakepak namahani se, ze?
    Jakoze skaly dobre. Doted se pry presne nevi, proc se limestone naskladal do vrstev. No tak snad to vedci zjisti, nez se jim palacinky vinou eroze rozpadnou pod rukama :-/.

Mamka. Moc hezký...

04.05.2015Ответить
    Filip Matyasek

Filip MatyasekNe nadarmo se jim rika pancake rock

Filip Matyasek

Filip MatyasekTady jsem byl taky! Meli jsme po bource tak jsme to meli i s vodotryskem...

Еще 2 комментария

Punakaiki

1 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌙 13 °C

Dobry timing. Zrovna dnes odpoledne zacal v Punakaiki festival, co oslavuje navrat ptaku druhu Westcoast Petrel. Leto travi v Jizni Americe a na zimu se vraci na Zeland. Moc jich neni, a tak jsme meli asi docela stesti, ze jsme jich videli docela dost. Cemuz predchazela fajn prochazka po plazi, kratka prednaska pana z DOCu, co mluvil hrozne potichu, takze ho nikdo neslysel ;-), nadherny zapad slunce... no a pak samozrejme ti petrelove, co se na konci dne vraci z more zpatky na pevninu.Читать далее

Paparoa National Park/Truman Track

2 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Tak trekem bych tuto 15minutovou prochazku urcite nenazyvala. Ale hezke, podivat se takto po ranu jeste jednou - a naposled - na mistni limestone.

Point Elisabeth Walkway

2 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Nenarocny (hodinu tam, hodinu zpet) vylet busi kolem pobrezi jsem si vybrala proto, ze odsud maji byt krasne videt nejvyssi vrcholky Aspiring a Mt. Cook narodnich parku. (Vyjimecne) sice neprselo, ale viditelnost nebyla buhvijaka. Teda byla spis dost mizerna, protoze z Mt. Cooku, a to je vzdusnou carou jen neco kolem 160 km!, jsem nevidela nic :-(.Читать далее

Blackball

2 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Co se tyce vybirani vhodnych terminu pro navstevy civilizace, tak na to mam fakt talent. Do Blackballu jsem jela kvuli mistni proslule Salami Company, ale musela jsem si nechat zajit chut, protoze meli zavreno (o sobotach jen do 12). Zavreny byl taky super obchudek se vsim moznym, ale tam to bylo z jineho duvodu, nez ze byl vikend (za vsechno muzou backpackeri, kteri setri a nenechaji chudakum mistnakum vydelat :-().
    Zato jsem tu ale nasla super muzeum venovane delnicke strane, co vznikla zacatkem 20. stoleti zasluhou mistnich horniku. Bojovali za sva prava (a na to maji pravo!), zvlaste pak za to, aby si mohli svuj obed snist ne ta 15, ale za celych 30 minut.

Brunner

2 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 14 °C

Hornictvi neni nikdy dost, zvlaste kdyz se clovek pohybuje v severni casti zapadniho pobrezi, kde je to cele vlastne jen o uhli.
    Na konci 19. stoleti byl Brunner nejproduktivnejsim uhelnym dolem na Zelandu, mesto melo na 2000 obyvatel. Palily se tu taky nejkvalitnejsi zelandske cihly. A v roce 1896 se tu stalo historicky nejvetsi dulni nestesti, pri kterem jednoho krasneho dne zahynulo 65 horniku.
    Ted je tu super zajimava venkovni expozice, kde clovek klidne stravi i hodinu. Free!

Filip Matyasekfoceno z lehu

07.05.2015Ответить

Filip Matyasekdobrej napad

Svata CoupkovaSkoro ;-)

Svata CoupkovaDekuji.

Mt. French (1305 m)

3 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 7 °C

Tak jsem na zaklade vcerejsi aktualizace predpovedi pocasi uplne zmenila plany a presto, ze tady uz druhy den spim, z Greymouthu jsem jeste nic nevidela. Ale prece nebudu zustavat ve meste (kde je navic s vyjimkou pivovaru v nedeli vsechno zavreno), kdyz je tak krasne, ne?
    Takze jsem si pekne zainvestovala do benzinu a vyrazila k jezeru Brunner, kde zacina trek na uplne neznamou horu v neznamem (Hohonu) hrebeni. Vyslap na ni netrva 4, ale slabe 2,5 hodiny (i kdyz da tedy pekne zabrat, zvlaste pak dolu, a misty bych zpusob chuze nenazvala "hikingem", ale spis "climbingem" ;-)) a je z ni famozni 360stupnovy vyhled na zasnezene vrcholky Arthur's Passu a Mt. Cooku.
    (A udelat si tady selfiecko byla snad jeste vetsi drina nez ten vyslap, uz aby me zas nekdo zacal fotit :-/.)

Filip Matyasek

Filip MatyasekNadhera. Jizni ostrov ma neco do sebe.

Svata Coupkova

Svata CoupkovaJizni ostrov ma hooodne do sebe!

Lake Brunner

3 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 7 °C

Zbytek nadherneho letniho dne uprostred podzimu jsem stravila u jezera Brunner. Nejdriv kratkou prochazkou k super vodopadum Carew na rece, ktera vznika na dalsim z vrcholku Hohonu Range, Castle Hill.
    Z Bain Bay Tracku jsem toho moc nevidela, protoze asi po 500 metrech skoncily drevene chodnicky v metrove vode a cedule oznamovala, ze "v pripade vysoke hladiny vody z duvodu silneho vetru nebo deste nepruchodne". Takze asi foukalo. Nebo prselo. Neva, stejne uz me bolely nohy. Tak jsem si sedla na breh, koupala se ve slunecnich paprscich a meditovala... dokud me nevyhnali sandflieove :-(.

Mamka. Hezký...

03.05.2015Ответить

Greymouth

4 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 8 °C

Po 2 nocich v Greymouthu jsem se konecne podivala i do mesta. A dobre jsem udelala, ze jsem vcera misto bloumani po mistnich ulicich jela na Mt. French. V nejvetsim meste na vychodnim pobrezi Jizniho ostrova toho totiz moc neni. Par galerii (Left Bank Art Gallery, kterou vsude opevuji, ma otevreno jen od utery do patku, sakrys, zas blby timing :-(!), docela prijemne vypadajicich hospudek a Monteith's Brewery, pivovar, kde delaji dobre tours i s ochutnavkou - ale prece nebudu chlastat hned od rana, ne ;-)?!Читать далее

Avalanche Peak (1833 m)

4 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 8 °C

Jedu si takhle v poklidu z Greymouthu do Arthur's Passu, kdyz v tom vola Mira, at na to slapnu, ze jako lezem na Avalanche Peak. Jako jeste dnes? Pry jo, vyuzijeme nadherneho pocasi, protoze predpoved na dalsi dny je otresna (snad se nevyplni :-().
    Tak jsem na to slapla (do kopce v Otira Gorge by teda chudakovi Toyotce nepomohli ani vsichni svati, vic nez 40ku nedala a ani nechci vedet, kolik benzinu jsem tam propalila :-/) a ve 12:45 jsme po Avalanche Tracku zacali splhat nahoru. Prevyseni 1100 metru, ofiko 4 hodiny nahoru, po Scott Tracku dalsi 3 dolu. 4 + 3 = 7. Zapad slunce za 5 hodin. Nejak mi to nevychazelo, ale radsi jsem mlcela (do toho kopce stejne moc mluvit neslo) a mrskla nohama.
    Za 1 hodinu a 45 minut jsme stanuli na vrcholu a zacali se kochat famoznimi vyhledy (mimo jine blizky skoro 2300 m vysoky Mt. Rolleston s ledovcem Crow Glacier). Spolecnost nam delal model-papousek kea, ktereho nejvic zajimalo, co mame v batohu ;-).
    (Rozuzleni na zaver: ano, s prehledem jsme to dolu stihli za svetla, o pul 5 nebylo co resit :-).)

Klondyke Camping Ground

4 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ 🌙 5 °C

Ve free kempiku (diky - po dlouhe dobe - za ty dary!) kousek za Arthur's Pass Village se Mira vytasil s prekvapkem a za vynalozenou namahu a spalene kalorie nas odmenil... boruvkovymi a svestkovymi knedliky! Jako od babicky ;-).Читать далее

Filip Matyasek

Filip MatyasekNo nekekecej. To jsou normalne plneny ovocny knedliky. To jste jsi delali sami?

Filip Matyasek

Filip MatyasekNo jo tady jsou...

Svata Coupkova

Svata CoupkovaJsou. Delal je Mira. Ve skutecne kuchyni v Christu. Ja je jenom jedla ;-).

Filip MatyasekParadni servis

• Svata CoupkovaKIWI ADVENTURE, New ZealandSvata Coupkova

Lagoon Saddle/Mt. Bruce (1630 m)

5 мая 2015 г., Новая Зеландия ⋅ ☀️ 10 °C

Rano bylo zatazeno, ale neprselo, tak jsme zase nazuli pohory. Craigieburn Forest Park uz oficialne neni soucasti narodniho parku Arthur's Pass. O to lepsi (a pocasim a dramatickymi mraky jeste hooodne vylepsene!) na neho ale byly 360kove vyhledy z hory Mt. Bruce.
    Nevede na ni oficialni trasa, tak jsme proste tam, kde se nam vrstevnice na mape zdaly nejridsi (stejne byly docela huste :-/), odbocili z trasy Lagoon Saddle Tracku a vylezli nahoru. Pravda, trochu jsme se zapotili, ale odmena byla sladka. U Lagoon Saddle Shelteru jsme si dali obidek a vyrazili zpet. Hezka 5hodinova prochazka...

Filip Matyasek

Filip MatyasekTy mraky jsou uplne uzasny

Svata CoupkovaYeees, bomba!

Загрузить еще