• Svata Coupkova

• Inicio da viagem
    13 de dezembro de 2015
  • Sydney

14 de dezembro de 2015, Austrália ⋅ ⛅ 28 °C

Tak jsme dobre zacali. Hodinove zpozdeni v Aucklandu. Zatim v poho. Aspon mi to v Sydney trochu zkrati 3hodinove cekani v Sydney. Zbylo mi 7 dolaru z vyletu do Tasmanie, tak jsem ani nemusela hladovet ;-).Leia mais

14 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 26 °C

Tak dvouhodinove zpozdeni na odletu ze Sydney uz rozhodne tak cool nebylo. Asi 300 lidi v obrovskem Boeingu cekalo na 15, co se nekde zaseklo na svem letu. Ze 6 a pul hodin pilot nejak dokazal udelat necelych 6, ale v kombinaci s tim, ze muj bagl dorazil mezi poslednimi a faktem, ze mi nikdo nebyl schopen rict, kdeze je parkovaci budova pro motorky, doslo k tomu, ze na me muj nebohy couchsurfersky hostitel Rivfal musel cekat asi do pul 12.
    A pak me chudak vzal jeste na vecu do jedne z poulicnich restauraci, kde maji otevreno snad 24 hodin denne. Moje prvni indoneske jidlo bylo vynikajici a ani nebylo super spicy. A i s pitim jsem za neho dala 2 dolary.
    P.S. Na Bali je vedro jako v pekle. Snad 30 stupnu a vlhkost asi 150%. Aspon, ze nam po ceste na skutru z restaurace zacalo prset a vzduch se trochu "ochladil". A dala jsem si studenou sprchu. A v noci dokonce trochu i spala ;-).

15 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 27 °C

Rano mi Rivfal pomohl koupit SIMku s daty, abych si mohla objednavat ojek (skutr) pres Go Jek (super skvelou aplikaci pro objednavani skutru ;-)). A pak jsem v tom pravem monzunovem lijavci kracela ulicemi, kde neni ani znamka po chodnicich. A v jistem okamziku jsem se brodila po kolena ve vode, co ji kanaly (plne odpadku) samozrejme nebraly.
    V "parku" Renon je hrozive vypadajici Bajra Sandhi Monument, neboli monument utrpeni balineskeho obyvatelstva. Hlidaji ho tu snad vojaci a uz vypada dost zasle. Je tu diorama "utrpeni".
    Na Basar Badung, nejvetsim "farmarskem" trhu ve meste, jsem ochutnala par spicy jidel a ovoce (Jacks fruit, co vypada a chutna trochu jako ananas) za par "korun". Pasar Burung je ptaci trh, co tu krome operencu prodavaji i plazy a dost nestastne a nemocne vypadajici opicky :-(.
    Na hlavnim namesti je chram Pura Jagathnata, nove postaveny v roce 1953. Nic moc a oberou vas tu o rupie za pujceni sarongu. Sla jsem si koupit plavky (za asi 9 dolaru) a pak vzala domu prvni Go Jek.

15 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 27 °C

Vecer jsme sli na veceri s Rivfalem a jeho tremi kamoskami. Tanja z Finska u "nas" potom spala. Jeji posledni vecer v Indonesii, zitra odlita... na Zeland ;-)! Tak jsme si dali na oslavu/smutek cervene balineske vinko. A po stenach lezli gekoni a strasne nahlas skrehotali. To jakoze fakt, ne protoze jsme byli opili ;-).Leia mais

• Kuta

16 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 29 °C

Snidane je zaklad dne. S Tanjou jsme si v Kute dopraly poradnou. V Kopi Pot v nadherne zahrade na Jalan (neboli ulici) Legian. Pak jsme se sly podivat na Ground Zero (nebo taky Memorial Wall), pamatnik 202 obetem bomboveho utoku z roku 2002. Islamisticka teroristicka skupina Jemaah Islamiyah tu odpalila 2 bomby a zabila mimo jine 88 australskych turistu. Dnes uz trosku zasla zed, ale porad pusobiva.
    V Turtle Conservation Area na Kuta Beach krome obrovske umele zelvy nic neni. Male zelvicky tu vypousti do more od dubna do rijna. Takze pro me nic :-(.
    Na plazi jsem se rozloucila z Tanjou, ktera zamirila na letiste smer NZ, a pokracovala po pisku dal a dal. Plaz je obsypana lehatky a turisty rotujicimi na rucnicich, ale hlavne milionem mistnaku, kteri nabizi lekce surfovani a pronajmy boardu...

• Legian

16 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 30 °C

...bylo hezky, k desti daleko, tak jsem neodolala. Presvedcila jsem jednoho doterneho Balinesana, ze 50.000 rupii (asi 6 NZD) na hodinu je teda fakt dost a odnasela si 9palcovy longboard za stejnou cenu na dobu neomezenou. A zacala bojovat s vlnami na neuveritelne spinave plazi s tunami naplavenych odpadku, no fuj :-(!
    S ze to teda byl boj. Vlny nebyly ani tak velke, jako spuis nepredvidatelne a silne. Kdyz uz jsem se jimi probojovala dost daleko do more, vetsinou me pod hladinu shodily jeste driv, nez dorazily k prknu. Slanou vodu jsem polykala a vytirala z oci asi 2 hodiny a pak jsem board hezky vratila. Mam porezanou ruku od ploutvicek, spalene bricho a kolena od naskakovani a navzdory opalovaku faktoru 50 jsem cela hezky cervena :-(. Ale jinak sranda :-).

• Seminyak

16 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 30 °C

Jeste chvilku jsem pochodovala po plazi a po neuspesnem pokusu podivat se do chramu Pura Petitenget (vyhnali me s tim, ze mam mit sarong, a dokonce se mi ani nepokusili zadny draze prodat, nevidane!) jsem se probojovala pres turisticke ulice plne obchodu se vsim moznym, a doprala si vynikajici sate ayam (kureci sate) ve Warung (restauraci) Mani.
    Poznamka: Dostat se 9 km ze Seminyaku zpet k Rivfalovi, to bylo teda neco. Objednala jsem si - klasika - Go Jek a pak s totalne spalenyma nohama trpela "brzda-plyn" jizdu na skutru ucpanym Denpasarem. O pravidlech provozu netreba mluvit. Zadna neexistuji, vsichni jezdi vsemi smery, z pruhu do pruhu, na cervenou i zelenou, a predevsim kruhace jsou teda neco - silnejsi vyhrava :-).

16 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 27 °C

Bylo po 6, kdyz me muj gojekar vyhodil u Rivfala. Cas vyrazit do Ubudu, kde jsem se mela nahlasit do 8. A to jsem si myslela, ze mam pro dnesek z Go Jekem to nejhorsi za sebou. Chyba lavky!
    Dorazila mistnacka asi tak 40, poprve v zivote vezla cizince, neumela ani slovo anglicky a vubec netusila, kam jedeme. Celou cestu (28 km, co nam zabraly 1,5 hod, auau moje spalene nohy) jsem musela v ruce drzet jeji telefon s navigaci a ona kazdou krizovatku zastavovala a ptala se mistnich na cestu, no myslela jsem, ze me z toho klepne :-(.
    Behem jizdy hruzy jsem se naucila doleva (kiri) a doprava (kanan). Ona evidentne nepochytila ani jedno anglicke slovicko. Pred hostelem jsme byly za minutu 8 a ona se se mnou chtela fotit. Welcome to Indonesia, ty blaho ;-)!!!

• Gunung Agung (3142 m)

17 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 12 °C

Tak to teda byla rychloakce. Mela jsem v planu vylezt na nejvyssi horu Bali, sopku Gunung Agung, ale az zitra. Dneska jsem usla x kilometru, surfovala, stravila hodiny v dopravnich zacpach... a byla jsem fakt utahana. Pak mi na recepci rekli, ze dnes v 11 v noci vyrazi skupinka na REALNY summit (viz dale) a ze to muzu mit za 650.000 rupii (coz je fakt levne). Tak jsem se rozhodla, ze jdu. Rychle jsem se navecerela, vymenila penize a v 11 byla nachystana na vyzvednuti.
    A ridic me vyzvedl 10 minut po 12. Spatne znameni. Samozrejme jsem si totiz udelala research, a tak jsem vedela, ze se dela trekking na realny summit od klastera Besakih, co trva asi 7 hod nahoru a stejnou dobu dolu. A pak se lidi vedou z jineho mista na krater, co ale realny, skutecny summit neni.
    Pribeh je dlouhy a detaily ohledne telefonatu z auta atd. povykladam az osobne, nicmene nas velmi mily balinesky pruvodce, co neumel ani slovo anglicky, dovedl po asi 4 hodinach vyslapu nejdriv dzungli a pak vulkanickym prachem a horninami noci na vychod slunce - ano, na krater, nikoli realny summit. Misto skvele, vychod slunce majestatni... ale ja jsem JASNE rekla, ze chci na REALNY SUMMIT. A po 3 hodinove ceste z vulkanu k chramu Gunung Agung, odkud jsme vyrazeli, a 2 hodinach v aute zpet do Ubudu jsem si velmi slusne, ale durazne vyhadala svoje penize zpet. Komplet. Do posledniho "halire". Nejsem tady pro srandu kralikum a Balinesani se musi naucit prozakaznickemu chovani, neda se nic delat.
    Poznamka: Pruvodce byl super. Celou horu tam i dolu si odslapal v teniskach, nekolikrat obetoval hinduistickym bohum a po ceste nas krmil banany a susenkami (a na vrcholu nam dal varene vajicko :-)).
    Poznamka 2: Agung je super hora. Cesta doku kluzka a tezka, kolena auau. Vyhledy na Lombok a sopku Rinjani, co pred par tydny vybouchla a na x dni zastavila leteckou dopravu nejen na Bali.

17 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 27 °C

Dostala jsem penize zpet, dala si sprchu a sla spat. Moc mi to ale neslo, tak jsem se v 5 sebrala a sla se podivat do Sacred Monkey Forest. Je tu par chramu, hinduistickych soch, ale hlavni atrakci jsou samozrejme makaci, co tu delaji kravinky. Bylo vedro jak svina, vlhkost vzduchu asi tak 150%. Propocena na kost jsem se sla zchladit ledovym creme brulee kafcem do Anomali Cafe. Maji tu i kopi luwak z kavovych bobu, co prosly travicim traktem cibetek. Drahe jak vylet na mesic. Ochutnam na Sumatre.
    Zaslouzenou veceri jsem si doprala v typickem balineskem warungu Biah Biah (jako predkrm tempe - neco jako tofu ze sojoveho mleka, smazene a pry desne zdrave, hlavni ryzi s urutanem - tradicnimi indoneskymi klobaskami) a ted posloucham zivou hudbu u sklenky kyseleho (a to mam suche fakt rada!) balineskeho bileho v mem hostelu (Ubud). Zacalo prset. Dobry timing. Snad se na noc ochladi. Uz jsem zminila, ze se porad potim jako prasatko... :-/?

18 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ 🌬 28 °C

Tak jsem se sla rano projit, abych si trochu odpocala od ruchu "velkomesta". I to dokonce vypadalo, ze neni az tak vedro, coz ale nebyla pravda. Za chvilku jsem se potila az za usima :-(.
    Kousek za kralovskym palacem zacina cesticka nahoru na horu, hreben mezi dvema rekami. Je tu klid, ryzova policka a par lidi tu sklizelo srpem jakesi traviny. Kazdy druhy domecek je galerie mistniho umelce. Uplne mi to pripomnelo "artisticky" Zeland, az na to, ze tady se mi obcas i neco libilo. A stalo to skoro nic (a min a min, cim bliz a bliz jsem byla dverim ven :-)).
    Dostat se zpatky do mesta mi trvalo asi 3 hodiny. Docela slusna prochazka v tom vedru. Pak jsem si musela dat ledovy caj v jedne z restauraci, protoze jsem nutne musela na zachod (co ze vcerejsiho jidla/piti to asi bylo :-(?).
    Na Ubud marketu prodavaji cetky tretky a rozhodla jsem se, ze si tu koupim saty. Coz se ani po 2hodinovem bloumani po stancich a zkouseni vseho mozneho nestalo. Vsechno mi bylo desne velke nebo to vypadalo jak pytel :-(.
    Tak jsem zasla na pedikuru, obrousit svoje unavene nozky znicene z pohor. Nadvakrat. Poprve tam chlapec, co mu bylo asi 15, jen cosi udelal s nehty. To roba ze spa na Monkey Forest Road se do toho oprela a pekne mi odrezala vsechnu starou kuzi. Jako samet. Ted si jeste oholit ty chlupy, se mi nechce :-(.

18 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 27 °C

Vecer byl v kralovskem palaci Ubud tradicni balinesky tanec Legong a Barong. Tradicni "ziva" hudba (muzikanti hrali na bubinky a neco, co vypadalo jako velke xylofony, do kterych se busilo kladivky), maskary, demoni, carodejnice.
    Barong je tanec monstra Barong, jehoz hlavu vede jeden, ocas druhy tanecnik. Legong je tradicni tanec 3 divek, ktery driv bavil panovnika.
    A pak tu byl Telek, pribeh z Ramayany a Mahabharaty, boj dobra se zlem. Zajimave, ale hodinka a pul pro predstavu bohate stacila :-).

19 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ 🌬 25 °C

Brzo rano jsem si skocila na trh pro tradicni balineskou snidani. Neco jako palacinky, sladkou ryzi s kokosem, zeleny kolacek z cukru (opet s kokosem) a hromadu bananu. Vse dohromady za 32.000 rupii, tedy asi 4 NZD. Asi bych usmlouvala i vic, ale i tak dobre, ne?Leia mais

• Pura Taman Ayun

19 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ 🌬 27 °C

Vcera vecer jsem totalne zmenila plan. Nejdriv jsem chtela vylezt na Gunung Batur, ale kdyz jsem se docetla, ze vesnici na upati hory vladne mafie, co nikoho nenecha jit nahoru samotneho (a 2hodinovy pomerne snadny trek do 1700 m neni nic, za co by clovek chtel dat nekrestanskych 50 USD!), zabookovala jsem si ubytovani a zamluvila ridice, co me zitra vezme do Munduku.
    Centralni hory, jak tu oblasti rikaji, neni nic, kam by clovek chtel vyrazit autem z pujcovny ci nedejboze na skutru. Uzke strme silnicky s dirami hlubokymi desitky cm a - znovu opakuji - sileny provoz bez jakychkoli pravidel.
    V 10 me pred hostelem vyzvedl 46lety Balinesan Made Arka se sluzebnim klimatizovanym renaultem spolecnosti Ubud Taxi and Transport Services (nejlevnejsi nebyli, ale zdali se mi nejverohodnejsi a profi, takze jsem se rozhodla investovat 550.000 rupii).
    Made umel docela obstojne anglicky - rozhodne mnohem lip nez 99 % lidi, s kterymi jsem se na Bali zatim potkala. A i kdyz jsem to nemela v planu, prvni misto, kde me vysadil, byl kralovsky vodni chram Taman Ayun. Prvni z celkem 3 pamatek UNESCO, co dnes uvidim. Chram je obklopeny vodnimi kanaly. Hezke, turisticke, zpoplatnene (vcetne parkovani - 5.000 rupii, ktere jsem musela z kapsy vytahnout ja - mohlo by to byt v cene transportu, ne :-/?).
    Jo a tipnete si, proc jsem vyfotila tu ceduli na poslednim snimku ;-).

• Jatiluwih

19 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 22 °C

UNESCO No. 2, ryzova pole Jatiluwih ve stinu Gunung Batukau (2276 m) a dalsich dvou vulkanu. Vede sem 18 km dlouha uzoucka, strma, dirava silnicka odbocujici z "hlavni" na Munduk. U brany zaplati clovek (ja) vstupne (20.000 rupii) a parkovne (opet ja, 5.000 rupii), co pry jdou na udrzbu kanalu zavlazujicich terasy. No nevim, jak to tady na Bali pozoruju, spis bych rekla, ze to skonci v neci kapse.
    Ryzovymi terasami se da prochazet hodiny. Sledovat se tu daji vsechny mozne stupne zrani ryze. Od totalne suchych mist, kde nic neroste (Made mi prozradil, ze letosni sezona zatim nic moc, doma kousek od Ubudu ma taky male policko pro potreby rodiny), pres zaplavene vodni prikopy s vodopady az po uplne zralou ryzi pripravenou ke sklizni. A v malinkych polorozpadlych domcich jsou ubytovane kravy, s jejichz pomoci farmari sva policka obdelavaji.

• Pura Ulun Danu Bratan

19 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 22 °C

Prvni foto ilustruje typickou silnicni zacpu s nazvem "farmar a jeho zena jedou domu z prace na ryzovrm policku", se kterou jsme se dnes potykali hned nekolikrat pri ceste k vodnimu chramu Ulun Danu Bratan na hrehu jezera (Danau) Bratan. 30.000 pkus 5.000 rupii :-(.
    Superturusticka UNESCO "mrdka" (diky za ta vystizna slova, co jsi me naucila v Japonsku, sestro ;-)). Vidni chram asi proto, ze lezi na hrehu jezera, rozhodne nelezi na jezere. Spousta Asiatu porizujicich sva selfie. Autobusy z Javy (jsou tu pry prazdniny, konec skolniho roku). A na hladine jezera pod vulkanem Gunung Catur (2096 m), zakrytym mraky, jet boaty a slapadla ve tvaru labuti. No to me podrz. Vydrzela jsem to asi 10 minut a pak jsme jeli.

19 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 22 °C

Danau Buyan a Danau Tablingau jsou 2 jezera lezici ve stinu vulkanu. Chtela jsem je z jedne strany obejit a aspon si trochu protahnout telo, ale Made prejel odbocku a pocasi se zkazilo, tak jsem se rozhodla nevracet. Uz bylo stejne docela pozde.
    V Munduku me Made vyhodil pred Edy Homestay, kde budu 2 dny spat. Edy tu bydli s rodinou a pronajima 3 pokoje. Objednala jsem si nejlevnejsi, ale krome me tu nikdo neni, tak jsem se nechala presvedcit pro drazsi (asi o 3 dolary denne) pokoj s dvouluzkem, vlastni koupelnou a vyhledem na hory. A plisni na stenach. Bez teple vody. Ale jinak ok.
    Munduk je prtava vesnice, ve ktere je kazdy druhy dum ubytovanim nebo restauraci (nejcasteji kombinaci obou s pridavkem supermarketu a dopravnich sluzeb). Edy mi dal krome mapy vytisteny seznam treku s pruvodcem. Ja uz s pruvodcem nikam nejdu (uz vubec ne na easy prochazky k vodopadum), ale idea, kterou deklaruje - podpora mistnich lidi, kterym pomaha ziskat praci - je hezka.
    Pozn. Veceri jsem si objednala ve warungu One s nadhernymi vyhledy, ale dala jsem si 2 vidlicky a zbytek nechala. Asi velmi dobre (klasika ryze s kurecim masem), ale muj zaludek uz 2 dny stavkuje. Premyslim, s cim si asi nedokazal poradit, a napadaji me ledova kafca a caje s ledem, pravdepodobne vyrobenym z desne spinave kohoutkove vody, co se v ni lidi koupou, perou, vyhazuji odpadky... :-( Uz nevypiju nic, co se nevyskytuje pod vickem originalni lahve (at zije Coca-Cola).

20 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ⛅ 22 °C

Dnesek jsem stravila v "horskem" Munduku. Rano mi Edy naserviroval sladkou ryzi a banan, coz bylo super, protoze mi bylo po vydatnem spanku mnohem lip. Pockala jsem, az ustane ranni lijavec, a vyrazila k vodopadum. A i bez guida jsem cestu dzungli kolem chaticek mistnich farmaru docela v pohode nasla. Melanting (60 m) i Laangan (50 m) Waterfalls stoji zato, jen kdyby vsude po ceste nebyly opet hory odpadku, predevsim pak pod cedulemi "zakaz odpadu" (na to si nezvyknu nikdy, je to des) :-(. Vybira se tu vstupne (opet klasika), ale ani u jednoho vodopadu nikdo nehlidal, tak jsem neplatila nic.
    Pak jsem objevila Eco Cafe, prijemnou kavarnu v dzungli, uprostred kavove plantaze. A mela jsem stesti, protoze zrovna dnes tu byl Budi, zcestovaly (mimo jine studia v Japonsku, sestro!) majitel, co umel vyborne anglicky a sdilel spoustu mych nazoru. Primo prede mnou na stole mi pripravil moji prvni indoneskou kopi luwak. Luwak se pripravuje z kavovych bobu, co projdou travicim traktem cibetek, neco mezi kockou s medvidkem. Na mistni plantazi jich tu divoce (nikoli v klecich, coz mi Budi potvrdil, je stale castejsi a komercni zpusob ziskavani bobu) zije vic nez 100 (jsou to nocni tvorove, spinkali nekde ve vetvich, tak jsem je nevidela). Kava byla silna, dvakrat filtrovana a vyborna. Mnohem lepsi nez kupovana luwak, co mi ji dal Budi pro srovnani ochutnat zdarma. A stala me 50.000 Rp, v Ubudu jsem ji videla od 110.000 nahoru (a buhvi jaka by byla). Stravila jsem tu asi hodinu a moc dobre si pokecala.
    Zpet jsem to vzala pres dalsi plantaze kavy, ryze a cloves (musim zjistit, co to je :-/). Dzungli, kde v kombinaci s mraky nad hlavou nebylo uplne vedro (dokonce jsem musela mit chvilku i bundu!). Vsude kolem byly chudinke, male, polorozpadle domecky lidi, co si evidentne neziji moc dobre. Pestuji ryzi, vari jidla a doufaji, ze si je nekdo koupi, provozuji mini supermarkety... chudoba z teto oblasti jenom cisi. Az je z toho cloveku trochu smutno. :-(.
    Pozn. Pokracuju v objevovani indoneske kuchyne. Na obed jsem mela lehkou polevku z varene travy s kurecim masem (trochu jako spenatovka, byla vynikajici!) a k veceri kureci stehno na grilu s peprovou omackou servirovane s dusenou zeleninou a opekanymi bramborami. Opet delikatesni, ale skoro mi uhorela pusa. Uaaaa....

21 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ 🌙 29 °C

Nez jsem si rano stacila vycistit zuby, uz jsem mela snidani na stole. Primo pred pokojem. Poprve za 2 dny jsem taky videla vulkany, co se dnes rano konecne vynorily z mraku. Lepsi pozde, nezli pozdeji, ze ;-)? Pak me Edy obdaroval pytlikem cervene ryze a pytlikem kavy (asi ne kopi luwak, hadam :-)) a odvezl me na skutru na zastavku bema...
    ... kde dnes (ze me to ani neprekvapuje :-/) zadne bemo nebylo. Do asi 20 km vzdaleneho Seriritu na hlavni silnici, kde pry transport uz bude 100% (no nevim, teda :-(), me - za stejnou cenu, 50.000 rupii - odvezl kdosi na dalsim skutru. Krosnu si narval pred sebe pred nohy. Neumel ani slovo anglicky. Uz jsem asi fakt rezignovala...

• Seririt

21 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ 🌙 28 °C

A v Seriritu bemo skutecne bylo. Bemo, neboli prastary van, rezivy, oskudlany, potrhany, spinavy, smradlavy, co vypada, ze se kazdou chvili rozpadne. Jede tak maximalne 30 km v hodine a po ceste nabira lidi, co tu stoji u silnice.
    Samozrejme jsem byla jediny turista. Zbytek vesmes lokalove s horami vseho mozneho na prodej na trhu. A byla jsem pro ne desnou atrakci. Asi "belocha" v bemu nikdy nevideli :-).

• Singaraja

21 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ☀️ 0 °C

Dalsi prestup. Z neceho, cemu rikaji terminal 1, na terminal 2. Asi 2 km a 10 minut. Zadny terminal jsem tu nevidela, ale byl tu kdosi s velkym bemem a vyhandlovala jsem s nim, ze me vezme nikoli pouze do Amedu, ale primo pred moje ubytovani. Obetovala jsem tomu asi o 3 dolary vic. Ale kdo by se v tom vedru tahal s baglem, ne?
    Jako prvni cestujici jsem mela VIP sedadlo vedle ridice. Jizda to byla pekelna. Po vetsinu casu jsme jeli asi 20kou, nabirali a vyhazovali trhovce... a pak v 10 muj sofer zastavil u poulicniho warungu a ze pry jde jist. No ok, co jsem mela delat. Jeho jidlo vypadalo dobre, tak jsem si ho dala taky. Ikan (ryba) s ryzi a zeleninou. A asi za dolar. Vynikajici!

• Jemeluk

21 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ☀️ 0 °C

Vinou vsech rusivych faktoru dohromady jsme do Jemeluku dorazili po 11. Po cca 4,5 hod. jizdy na asi 60 km. Se 4 prestupy. At zije indoneska verejna doprava ;-)!
    Pokojik v Sinar Bali Bungalows 1 (jeste je tu v sousedstvi 2) je super. Obr postel, cisto, vonavo a krasna terasa s vyhledem na more. Vyssi standard a nizsi cena nez u Edyho, jednoznacne.
    Plaz je kamenita, cerna vulkanicka hornina, spinava, plna vyplavenych koralu (pod hladinou to tu asi musi vypadat hezky, ale diving si necham az na Sumatru). Ve vesnici nic neni. Z lookoutu byl ale krasne videt Gunung Agung. A v reggae restauraci One Love meli vynikajici (a levnou) cerstvou rybu s ryzi v kokosove omacce a zivou (reggae) hudbu. Parada, dnes tam jdu na veceri znovu :-)!

• Gunung Seraya (1175 m)

22 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ☀️ 0 °C

Kdyz clovek jednou potrebuje mraky, je jak na potvoru jasno. A jasno znamena vedro jak svina (jeste vetsi vedro, nez kdyz jsou mraky - to je ovsem taky vedro jak svina). Vcera jsem se pres trpelive patrani a vyptavani mistnich o treku na sopku Seraya nedozvedela vubec nic. Nikdo nahore nikdy nebyl a nekteri o tom, ze tu nejaka hora je, dokonce nikdy neslyseli (a to pod ni cely zivot ziji, ze?). Docela me to ignorantsvi sokovalo :-(.
    No nic. Vyrazela jsem v pul 7, abych se vyhla tomu nejvetsimu vedru. Za Arya Amed Beach Resort Bali jsem zabocila na silnicku do vnitrozemi a zacala si probijet cestu malinkymi vesnickami a terasovitymi policky na svazich mistnich vulkanu, co (kdyz se clovek podiva do mapy) tvori hezky pulmesic. Plan byl dostat se na hreben a po nem jit az na Serayu (na fotkach hor je to ta nejvetsi, v mracich).
    To se ale nikdy nestalo vinou spousty faktoru. Jednak v urcitem miste silnicka zmizela. Bojovala jsem s pomoci gps dzungli a blatem, co bylo jako jil (chapej - desne klouzalo). Pak to bylo asi trochu dal, nez jsem si spocitala. A za treti bylo desne, desne, ale desne vedro! Po 3 hodinach chuze a ve vysce cca 750 m ve svahu na Gunung Lempuyang (1058 m) jsem se pokochala vyhledy a otocila to.
    Dalsi skoro 3 hodiny mi trvalo dostat se zpet. Najit cestu ve zmeti silnicek a bahnitych cesticech lemovanych chudinkymi baracky, co si je clovek snadno splete s pribytky, ve kterych tu maji ustajene kravy, je ukol nadlidsky. A mistni moc napomocni nejsou. Anglicky neumi nikdo a spis cloveka poslou opacnym smerem. Aneb pomoz si sam :-(.
    Nechala jsem ksiltovku "doma", tak jsem musela sundat triko a omotat si ho kolem horiciho mozku jako turban. Pak se zacaly sbirat mraky, hrmet a vypadalo to na supr bourku. V jednu chvili znenadani blesk uhodil tak silne a tak blizko, ze jsem nadskocila pul metru :-(.
    Ve 12 jsem byla zpet a mela toho fakt po krk. V restauraci jsem si vyzadala snidani v cene ubytovani (bylo po poledni ;-)), zblajzla vajicka s toustem, zapila to nedobrou kavou a sla si dat - co nejstudenejsi - sprchu.

• Jemeluk

22 de dezembro de 2015, Indonésia ⋅ ☁️ 30 °C

Po "snidani" jsem si sla zajistit zitrejsi transport a na chvilku se vyvalit na plaz, kdyz uz jsem na tom Bali, ze ;-)? Lezeni na cernych lavovych kamincich smichanych s naplavenymi koraly me prestalo bavit asi po 50 minutach... a to jsem cetla fakt zajimavou knizku :-(.Leia mais