Queenstown Airport

Moje australske dobrodruzstvi zacina prave tam, kde (docasne) konci to novozelandske. Na prijemne malem Queenstownskem letisti. Co me teda ale fakt otravuje je, ze si v Melbourne musim vyzvednout baglLue lisää
Melbourne

Do Tasmanie primaky z NZ nelitaji, je treba vzit vnitrostatni let z Melbourne, kam se clovek z Queenstownu dostane asi za 3 hodiny. V letadle vedle me sedel Brazilan Douglas, co studuje v Melbourne, aLue lisää
Hobart

Tak jsem v Tasmanii. Po slabe hodince letu z Melbourne. Tony nedostal volno z prace, tak jsem musela vzit shuttle z letiste a uspesne trefit na Franklin Square, kde si me vyzvedl. AustralskeLue lisää
Hobart

Patek je normalni pracovni den, a tak jsem se opet musela zabavit sama. A tak jsem prochodila Hobart, 300tisicove hlavni mesto Tasmanie. Nejdriv jsem to vzala pres centrum a namesti Salamanca, kde seLue lisää
Triabunna

Tony rano vyzvedl v pujcovne aute, o pul 5 jsme se potkali doma a vyrazili do mestecka Triabunna, odkud zitra rano bereme ferry na Maria Island.
Three Thumbs Track

Asi 7 km od mesta Orford zacina na lesni ceste asi 2hodinovy trek na nejvyssi ze trech palcu, horu, ze ktere maji byt krasne vyhledy na ostrov Maria. Dali jsme si to rano jako rozcvicku pred tim, nezLue lisää
Maria Island

Plavba malym trajektem (spis clunem ;-)) na ostrov Maria trva asi pul hodiny. Vylezli jsme si s Tonym na "strechu", abychom nepropasli zadnou velrybu, a pekne jsme na cerstvem vetru vymrzli :-/. ZLue lisää
Maria Island

Rano jsme vyrazili brzy, hned po vychodu slunce. Anne z trajektu nam sice slibila, ze udela vse pro to, aby prehodila nase doopoledni ferry za odpoledni, ale nakonec se pro nas misto neuvolnilo :-(.Lue lisää
Mt Field East/Russell Falls

Spolu s Freycinet National Park je Mt Field nejstarsim narodnim parkem v Tasmanii. Zalozen byl uz v roce 1916. Rano jsem zavezla Tonyho do prace a pres silenou dopravni zacpu vyrazila asi 80 km naLue lisää
South Coast Track: South Cape Rivulet

South Coast National Park je nejjiznejsim NP Tasmanie a nejjiznejsim mistem Australie. Cely South Coast Track je dlouhy 84 km a lidi ho chodi 6-9 dni, na konci (nebo na zacatku) musi vzit letadlo, coLue lisää
South Coast Track: Cockle Creek

Fishermans Point

...a taky ze jsem ho jeste prozkoumavala. Ted uz bez batohu (jakoby clovek lital, aaaa). Nejdriv kolem sochy mlade velryby, ktera ma pripominat, ze Recherche Bay byla driv proslulou velrybarskouLue lisää
Huonville

Cesta z Hobartu na jih Tasmanie vede nadhetnym udolim majestatni reky Huon. V urodne nizine tu pestuji vino a hlavne jablka. Prave tato oblast dala Tasmanii nazev "Apple Isle".
Pred mestem HuonvilleLue lisää
Mt Welington (1274 m)

Vysoko nad Hobartem se vypina majestatni Mt Wellington, kteremu obyvatele mesta nereknou jinak nez "nase hora". K vysilaci na vrcholu se da dojet autem, ale taky dojit jednim z mnoha treku po svych.Lue lisää
Hobart

Patecni cekani na to, az se Tony vrati z prace a budeme moct konecne vyrazit z mesta, jsem si kratila v jedne z nejvyznamejsich vezenskych historickych pamatek Tasmanie, Cascade Female Factory. ZLue lisää
Freycinet NP: Richardson Beach

No a pak uz jsme konecne vyrazili a po zhruba 3 hodinach jizdy zaparkovali nasi zavodnicku Nissan Micra v kempu na Richardson Beach a veceri na plazi stihli tak akorat na zapad slunce.
Freycinet National Park: Mt Graham Track

Kilometr od Richardson Beach zacinaji treky (spolu s Mt Field NP) nejstarsim narodnim parkem v Tasmanii. Pres vyhlidku na Wineglass Bay (asi ze ve tvaru sklenice na vino?), jsme se pres 1,5 km dlouhouLue lisää
Freycinet National Park:

Rano uz nam toho moc nezbyvalo. Po vetrne noci, vinou ktere jsme si o ohni na plazi mohli nechat jen zdat, jsme se probudili do krasneho rana a podel Cooks Beach pres Isthmus a jeste jednou - abychomLue lisää
Kingston Beach

Na plazi v Kingstonu jsem mela videt tucnaky. Tucnakovite ty utesy sice vypadaly, ale pany ve fraku jsem zadne nezahlidla. Asi spatny timing (usvit/zapad slunce) :-(.
Hartz Mountain National Park

Tak jsem si nejak pamatovala z cesty na jih, ze do Hartz Mountains je to kousek. Bylo to daleko, asi tak 70 km z Hobartu, poslednich 20 po nezpevnene ceste.
Kdyz jsem vyrazela, trochu prselo, aleLue lisää
Richmond

V roce 1823 zacali trestanci, dopraveni z kolonii do Tasmanie, pracovat na stavbe kamenneho mostu, ktery je dnes nejstarsim dosud uzivanym mostem v Australii. Krome toho je Richmond, lezici asi 25 kmLue lisää
Port Arthur

Tony se z prace osvobodil nebyvale brzy, takze uz po druhe jsme nabrali kurz Tasman Peninsula a ve 4 vstoupili na pudu nejznamejsi kolonialni veznice v Australii.
Port Arthur otevreli ve 30. letechLue lisää
Port Arthur

...a po noci stravene u prijemneho ohne v ne az tak prijemnem kempu v F. Bay jsme Port Arthur prozkoumavali dal. Domy strazcu, kaplana, doktora... a v 11 hod. se na veznici podivali z oceanu z palubyLue lisää
Tasman National Park

Obed jsme si dali u utesu v Tasmanskem narodnim parku. Voda tu v mekkem piskovci vytvorila morske jeskyne, brany a dalsi zajimave utvary jako Devil's Kitchen nebo Blow Hole.
Mole Creek Karst National Park

Brian nebyl zrovna nejlepsi pruvodce. Vlastne nam skoro totalne zkazil zazitek z Marakoopa Cave, jedne z jeskynni Narodniho parku Mole Creek.
Rano jsme si v super kempu kousek za Mole Creekem (pry seLue lisää