Momenteel aan het reizen

SE Asia trip☀️

Een avontuur met open einde van Katjusa Meer informatie
  • Sleeper bus do Pakse🤕

31 januari, Laos ⋅ 🌙 20 °C

Treba se je premakniti iz Thakheka na skoraj skrajni jug, spet malo večje mesto Pakse! Tam planiram v svoj urnik stisnit še en tridnevni izlet z motorčkom po coffee plantations! Ker se mi zaradi vize mal mudi, izberem opcijo nočnega spalnega avtobusa, da lahko naslednji dan direkt nadaljujem!
    Naj bi me prišli iskat ob devetih pa moj pickup zamuja 40 min… potem se končno primaje en mlad gospod in mene in še dve punci hitro zbaše v avto in šibamo do avtobusne postaje. Onidve gresta sicer v drugo smer…
    Ko prispemo mi pokaže na moj avtobus in reče goodbyeeee👋. Hitro stopim v kolono za odložit prtljago, kjer kar nekaj časa čakamo , da vse zbašejo v avtobus. Potem stopim notri in prvič vidim “Lao” verzijo nočnega sleeper busa… heh, its gonna be an adventure, that’s for sure…
    Dvonadstropne “postelje” za dva. Ja, na eno ležišče, ki je široko 90cm zbašejo dve osebi, imaš srečo če potuješ s prijateljem/partnerjem, drugače te pač poparčkajo z neznancem.
    Mene pošljejo čisto do konca avtobusa, na zgornji jogi, ki je kao “double bed” torej za 4🥲. Jaz sem ob oknu, desno od mene ena angležinja in potem še starejši francoski par.
    Prostora valda ni dovolj, da bi noge stegnil.
    Na koncu pa še udarec klime, ki non-stop piha nad nami. Je namreč samo ena klima na celem avtobusu, seveda zadi in nas nesrečneže zebe celo noč🥶.
    Safe to say da nisem veliko spala, sem sicer vmes malo zaprla učke ampak nikoli za prav dolgo… V Pakse smo se pripeljali malo čez 6, ravno ob sončnem vzhodu. Za manj kot en evro sva s punco, s katero sva preživeli noč skupaj, vzeli taksi do centra mesta, kjer so mene odložili pred hostlom.
    Sem čisto slučajno ujela alms giving ceremony, pred hostlom sta dve gospe čakali mlade menihe, da so prišli po njune daritve. Iz košar sta jim podarili riž in nekakšne omake v plastiki, potem sta nekaj zmolili in oni so odšli. Bila sem cela zalimana ampak vesela, da sem ujela to v preprostosti vsakodnevnega običaja lokalcev🙏. V Luang Prabangu so to namreč imeli kot veliko turistično atrakcijo, po 200+turistov vsako jutro okoli enega templja.
    Check-inala sem se za slabe tri ure, šibala direkt v posteljo in spat do devetih😴.

• Thakhek loop, day 5

31 januari, Laos ⋅ ☀️ 27 °C

Peti in tudi zadnji dan mojega Thakhek kroga😌. Mirno jutro z zajtrkom v resortu mojih nemških prijateljev, sem si privoščila en kanček bolj fancy zajtrk s sadno solato, pomarančnim sokom, kavico in toplim kruhom z domačo mango-pasijonkino marmelado! Super začetek dneva.
    Danes je dan za vozit, moramo premagati kilometrino vse nazaj do Thakheka. Mi smo se odločili dejansko it krožno, kar pomeni da je na zadnji dan pred nami kratek ‘scenic’ del, potem pa 100km po ravni hitri cesti.
    Prva ura in pol sta bili res lepi, prečudoviti razgledi, mirne vasice, zabavni ovinki. Par avtobusov z vietnamskim registrskami🫶.
    Ko se srečamo z avtocesto si privoščimo en break, eno osvežitev, preden se zadamo koncentraciji dvourne vožnje po ravnem in 80na uro🫠. Sonce danes fuuul pripeka!
    Z dobro muziko vse dokaj hitro mine in kmalu smo nazaj na istočnici kroga, vsi zmatrani od soparnega dneva in z zaspanimi ritnicami, pa še vedno hvaležni za preteklih pet dni. Mi 3je gremo na zadnje skupno kosilo in se poslovimo, naše poti gredo sicer v isto smer, vednar z različnimi postojankami.
    Ker sama čakam na nočni avtobus in imam kar nekaj ur za zabit, se usedem na odličen sojin kofe ☕️. Potem šetkam po tem malem mestecu in slučajno ujamem sončni zahod, žive oranžne barve kukajo izza budističnega templja🐍🌅.
    Zrihtam si še prigrizke za na pot in se poslovim od Thakheka.

• Thakhek loop, day 4

30 januari, Laos ⋅ ☀️ 25 °C

Easy dayyy☀️
    Ker so bilo razgledi tretji dan tako lepi, sem se odločila podaljšati svoj loop za en ekstra dan! Isto sta storila Sina in Sebastian, tako da smo dopoldne (po mojem super zajtrku na sončku) skupaj obiskali prelepo Kong Lor jamo. Sledi kosilce v “najboljši restavraciji” v Kong Lor vasici, tako so se lastniki poimenovali sami in res se ne moram kregat z naslovom! Vzela sem sweet green curry z zelenjavo in moram rečt, bil je en najboljših obrokov v Laosu😋!
    Po kosilcu sem šla malo odležat, nato pa na kofe v homestay, kjer sta bila Sina in Sebastian! Beautiful resort, jaz sem probala tudi dobit dorm sobico pri njih pa je bilo vse zasedeno… sem se zadovoljila s kavico in lepim razgledom na turkizno rekico☕️, kava je bila res dobra in vredna mičkeno višje cene!
    Klepetali smo pozno v večer, dokler nas niso zmazali vsi komarji v radiusu 5km🦟!
    Okrog sedmih smo se poslovili za večer in jaz sem šla nazaj v isto restavracijo na isti zeleni curry še za večerjo! Sep lai 🥰 prevod delicious.
    Družbo mi je cel čas delal mlad kuža🐶.

• Kong Lor cave

30 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Kong Lor jama je znana kot en najbolj spektakularnoh pojavov v Laosu! Dolga 7,5km, visoka na predelih tudi do 100m. Polna manjših soban, otočkov in klasičnih jamskih pojavov, najbolj izstopa pa seveda reka, ki teče skozi! Skozi se torej podaš z ladjico 🚣, ponujajo več opcij- klasična tja in nazaj, na prvem delu določene dele jame tudi prehodiš, medtem ko te vodič/voznik ladjice počaka na drugem koncu! Ko se prerineš skozi celih 8km jame, na drugem koncu sledi kratka vožnja skozi turkizne vode do kratkega postajališča, kjer prijazne gospe prodajajo okrepitve; mrzle pijače, hrano, sadje, tudi bencin! Mi z Sino in Sabastianom smo izbrali to verzijo, tako da smo vse skupaj za izlet porabili dve uri! Osvežili smo se z 🍉 na drugi strani!
    Druga opcija pa je, da svoj motorček naložiš na to malo semi-stabilno ladjico in prepotuješ skozi jamo, ter svojo vožnjo nadaljuješ po lokalni off-road poti🙀 od domačinov smo dobili informacije, da je to za pogumne, da so stanja ceste zelo slaba in da pogosto pride do nesreč. Je pa shortcut, z baje lepimi razgledi, zato mnogi še vedno pogumno izberejo to opcijo! Jaz sem od ene kolegice slišala celo, da so enim bogim turistom motorčki padli v reko med prevažanjem na drugo stran🥲… kako to razložiš rental podjetju, no lo se…
    Uglavnem, mi smo se varni in veseli vrnili k našim motorčkom, ki so nas suhi pridno počakali na prvotni strani🙏!
    Fotke so mal slabše, v jami je bila čista tema, osvetljena le z našimi naglavnimi svetilkami!

• Thakhek loop, day 3

29 januari, Laos ⋅ ☀️ 21 °C

Najlepši dan mojega kroga🫶.
    Umirjen, na izi. Z družbo, 🇩🇪 par in Emmet, uživamo mirno jutro in zajtrk, potem sledi kratka vožnja do štartne točke za ziplining.
    Končno se je vreme obrnilo, sonce čist pribija, veter se je umaknil nekam drugam☀️. Po aktivnem dopoldnevu smo vsi precej zmatrani in veseli, da je do naslednje destinacije samo ena urca vožnje. Midva z Emmetom sva bila kljub temu prevec lačna, da bi čakala s kosilom in sva si topel obrok našla v malem mestu Na Hin (kjer smo prenočili prejšnji večer). Medtem ko čakava greva na zelo hitro šetnjo do lokalne tržnice, kjer se prodaja vse možno, od sadja im zelenjave, do prašičjih parkljev in napol mrtvih lignjev. Meni najbolj v oči padejo živo rdeči čiliji 🌶️.
    Vožnjo začneva okrog pol petih in ujameva golden hour +sončni zahod! Oh, kakšni razgledi🥹. Mirna polja, domačini, ki se potikajo med njimi. Nekatera polja zlato rumena, čisto posušena, druga živo zelena z bogatim nasadom tobaka! Zelen rižek kuka iz mokrih polj, za katerim se ponosno kažejo s soncem obdane gore⛰️ . Beli buffalovčki, ki so redkost, mi prečkajo pot. Hepii
    Poslušam muziko in si poskušam to vožnjo, ta moment, utisnit globoko v spomin.😌
    Zvečer me čaka prijetno presenečenje še v hostlu, kjer mi v zameno za pozitiven Booking Review, fant na recepciji zrihta zaston upgrade v privat sobico!

• The rock; Ziplining

29 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Oranžne čelade in špičaste gore! Ena nepozabna avantura za pogumne🙌!
    The rock viewpoint je poseben zabaviščni park, ki ima skozi limestone forest speljano zipline progo! Ponujajo različne sorte odprav, mi smo se odločili za dvourno pustolovščino! 🧗‍♀️
    Začetek je najdaljši zipline, 480m! Jaz sem bila zadnja v koloni 8ih in prav uživala ob krikih (sreče pa tudi strahu) mojih so-popotnikov. Ko sem še jaz skočila in se prepustila letenju čez skale, sem šele dojela, kako visoko smo! Neverjetno, super topel sončni dan, veter v laseh in razgled čez čisto odpuljeno naravo Laosa! Vožnja se je prehitro končala, ampak bili smo šele na začetku.
    Čakalo nas je še plezanje via ferrata, prečkanje zibajočih mostov in velika pajčevinasta mreža! Pa še krajši ziplini med enim in drugim.
    Ful smo uživali in skoraj težko verjeli, kje smo se znašli. Naš vodič Mai je poskrbel za profesionalni fotoshooting zih ene 50m v zraku, ker so bili vsi ostali poparčkani sva midva z Emetom tudi dobila eno skupno fotkanje😝.
    Pokrajina je res unique Tale apnenčasti gozd v Phou Pha Marn območju je največji v celi Aziji in star skoraj 400 milijonov let🤯 Z erozijo skozi čas so se oblikovali kraški pojavi, črne apnenčaste gore iz katerih raste tudi zelenje🌿.

• Thakhek loop, day 2

28 januari, Laos ⋅ ☀️ 16 °C

Raznolik dan, ful se je dogajalo!
    Najprej jutranja vožnja skozi tist flooded forest, na koncu katerega sem opazila, da je moj kazalec za bencin že ornk v rdečem🫠. Prvi dan so bile pumpe povzod, zdaj pa nikjer nobene… ko srečam ene gospode, ki so kot neka cestna kontrola, jih vprašam, a bo pumpa kej kmalu. Yes yes, 5km! Super:) in res po ene 10min se primajem do ene male vasice, iščem pumpo, najdem gospo z roko-napisanim znakom Gas station! Dokler je bencin bo okej! Primajem se do nje, pozdravim in pokažem na motorček. Ona že en korak pred mano, v roki s kangljico s katero stopi do pipce in natoči notri tekočino rdeče barve! Potem z lijem to prelije v moj tank, plačam 3€ in sem že na poti! Fotke domače bencinske črpalke (3, 4, 5) za slikovni prikaz ⛽️🤭.
    Nadaljujem pot in matrrrrr me prepiha! Veter ima nekaj proti meni te dni in čisto mi klubuje. Eno uro se matram proti vetru, razgledi so sicer noro lepi ampak priznam, takrat nisem nič uživala, ko me je tok zeblo! Za kosilo in kavico se ustavim v malo večjem mestu Lak Sao, kjer si odmrznem prste in napolnim trebušček!
    Še pol ure vožnje do naslednje postaje, Dragon Cave 🐉. Nimam pojma iz kje ime, je bila pa zelo zanimiva jama; napol poplavljena. Kratek sprehod skozi jamo, potem pa še kratek hike do viewpointa! Še en prečudovit razgled za dodat na seznam🏞️.
    Gor na leseni platfotmici srečam tri sopotnike, s katerimi se srečujemo že dva dni po poti. Malo poklepetamo, par Sina in Sebastian iz nemčije, ter Emmet iz Amerike. Ker imamo vsi skupno destinacijo za današnjo prenočitev zadnjih 35km prevozimo skupaj! Naaaajlepši del vožnje😍veter se končno umiri, uživamo v sončnem zahodu in pogledu na neskončna rumena polja s pasejočimi-kravicami in gorami v daljavi!
    Za nagrado, da smo premagali dva mrzla dneva, prelep sončni zahod!

• Flooded forest

28 januari, Laos ⋅ ☀️ 18 °C

Odpuljeno!
    Potopljen gozd, jezero z mnogimi malimi otočki, iz vode pa stalno kukajo prazna debla😮!
    Lepa dobro ohranjena cesta vijuga skozi nekakšno močvirje/reko/jezero, voda je lepa in čista in dom pozabljenim drevesom. Res unique🌾!
    (Če koga zanima poglejte zemljevid, zelo dobro kaže kako izgledajo otočki!)
    Ob cesti znaki, da če si res srečnež, obstaja možnost, da ti že tako lepo vožnjo polepšajo divji sloni s prečkanjem ceste! Okoli in okoli je namreč nacionalni park, baje skrivališče slončkom! Sicer je to bolj redek pojav, vendar sem imela seveda še vedno oči skos na peclju za te lepe sive velikane🐘!

• Thakhek loop, day 1

27 januari, Laos ⋅ ☀️ 21 °C

Štart nove motoristične odprave! Rentam spet malo manjši semi avtomatik in se podam na pot. Sonček je zunaj, uživam v prvih kilometrih in neskončnih štantih z lubenicami na robu mesta! Na prvi destinaciji, lušntnemu jezercu, začne orrrrnk pihat. Ker je bilo prejšnje dni skos noro vroče sem spakirala od toplega dve majci z dolgimi rokavi in jopico, pa me je itak takoj prepihalo skozi bombaž💨.
    Odločim se obrnit nazaj in odpeljat tistih 17km nazaj do hostla, kjer vem da me na dnu ruzaka čaka vetrovka. Smart move, sicer me prikrajša za eno uro, vendar veter se nič ne umiri. Ubistvu ratuje vse hujše… Razgledi so res lepi, večinoma cesta vodi skozi polja, od daleč se vidi hribčke. Vmes eno zeleno riževo polje🌱.
    Najlepši del dneva je brez dvoma Pha Katai Viewpoint na ene pol poti! Parkirišče pod hribom, potem pa 15min vzpona po ornk vprašljivih železnih stopnicah…res, vsak korak moraš gledat pod seboj saj je na določenih delih tudi kar visoko in vse skupaj se malo maje🫠.
    Ko prilezem na vrh izgleda, kot da sem na drugem planetu. Špičaste črne skale, zanimivi bodičasti kaktusi🌵! Razgled na prevoženo pot. Res res lepo, kar nekaj časa stojim in občudujem!

• Thakhek

26 januari, Laos ⋅ ☀️ 27 °C

Pot do Thakeka se je kar vlekla, dva popotniška dneva, precej dolgočasna, samo taksiji, avtobusi, vlaki, tuk tuki itd… Zadnji avtobus iz Vientiane do Thakheka, 8ur, je bil kar zanimiva izkušnja, dva ventrilatorja za cel avtobus, okna ki se ne odpirajo, zici, ki so nagnjeni čudno nazaj in praktično nobenega prostora za noge…ampak našemu organizatorju je bilo udobno, se je zleknil in zaspal na prehodu🤭.
    Prispemo v Thakhek okrog sedmih zvečer in vse nas zbašejo v tuk tuke, ki so bili tako nafilani, da se je zadnji del skoraj po tleh vlekel! Jaz sem sedela spredaj ob vozniku na levi, en drug fant na desni, tja v prtlažnik kjer pa so dejanski sedeži, so stlačili ene 10 ljudi! Naše ruzake so z dvema vrvema v 2m velikem kupu privezali zadaj in smo šli😅.
    Thakhek je malo mesto s simpatično energijo, je pa čist mičkeno. Par restavracij, večina ob reki Mekong, kjer lahko pomahaš Tajski na drugi strani! Ob jutranji kavici naslednji dan sem spoznala gospoda Koua, s katerim sva klepetala več kot eno uro, potem pa me je še na mojo prošnjo odpeljal do fruit marketa! Sem si nabavila zalogo za par dni🍌.
    Thakhek je znan po Thakhek Loop-u, povprečno 4dni dolgi krožni poti, ki se jo odvozi z motorčkom! Jaz sem si vzela en dan malo bolj na izi da malo naštudiram pot, preden se podam na svojo turo🛵.

• Izletek do slapov

23 januari, Laos ⋅ ☀️ 27 °C

Čas je prišel, ko se naša skupinica petih super punc razide na vsaka svoje poti.. no, dvema smo pomahale adijo, me tri z Nemkama smo pa ostale še zadnji dan skupaj. Odločile smo se it na izlet do Tad Sae slapov, dobre pol ure izven Luang Prabanga. Te so manj turistični, saj večina izbere en drug večji slap, kjer se pa meni ni bilo za gnetit z ostalimi. Super smo se odločile ker smo imele preleeeepo turkizno laguno (oz več njih) skorajda same zase! Čofotale smo in skakale v globoko vodo iz skale, najbolj nepozabno pa bo zame plavanje na hrbtu, ušesa pod vodo in učki usmerjeni v zelene krošnje nad menoj🍀.
    Prav res lušten dan, smo pa začele vse postajati ornk lačne in se zelo veselile nočnega marketa na glavni ulici. Najprej smo vzele ene povprečne nudlčke, kasneje sem si jaz vzela pa še eno kitajsko spicy noodle župco, ki je bila ena najboljših jedi do sedaj!!! Vsaka si je našla tudi kak spominček, preden smo se še me tri poslovile✨.

• Dolga pot do Luang Prabanga

22 januari, Laos ⋅ ☁️ 27 °C

3,5h vožnja, turned into <8h long journey!
    Zjutraj nas poberejo pred hostlom na malem odprtem kombiju, ki nas odpelje do ‘avtobusne postaje’. Tam nam vsem še enkrat preverijo karte in stlačijo v minivan. Domačini res želijo čim bolje zapolnit sedeže in če se le da, spravit še dva turista ekstra v že tako nabit kombi😅jaz sem imela srečo, zic ob oknu, a nekateri so se morali sprijaznit z malo pručko brez naslonjala tam, kjer zanalašč ni sedežev!
    Ko se končno podamo na pot začne že po ene 30ih kilometrih naš dragi kombi cukat. Parkrat se ustavimo, ko ga šofer zaštarta slišimo grozne zvoke, ki jih noben potnik ne želi slišat, pa se nekako še vedno spravimo v gibanje in nadaljujemo. Sicer bolj počasi, ampak gre… no, ne dolgo🥲
    Na ene pol poti kombi začne ornk ropotat in kombi z zadnjimi močmi voznik zapelje pred eno hiško, ki je bila hkrati mala delavnica. Tam se motor ugasni in ne prižge nazaj. Mehankar pristopi in voznik mu nekaj pokaže, nekaj razloži in vsem nam potem s pantomimo nakažeta, naj zapustimo vozilo🚍.
    Najprej mislimo, da bo hiter fix, a ko lastniki hiše začnejo ven nosit stole za nas hitro povežemo eno z drugim; we will be here for a while!
    Za vogalom en od potnikov zagleda trgovino in vsi stečemo po osvežitve. To se je namreč vse dogajalo ob dveh popoldne, v najhujši vročini. Na našo tokrat srečo ima gospa tudi sladoled! S puncami zagrabimo vsaka svojega in se vrnemo na kraj nesreče. Mehankar ima zdaj že backup, dva mlada fanta, s katerimi skorajda razstavljajo kombi! Sprednje zice potisnejo čisto nazaj in jih nekako zložijo, potem dvignejo dno ob nogah in začnejo šraufat! 🫣
    Me iščemo senco in vidimo eno ‘barako’ kjer sedijo lokalne pupe in en starejša gospa in pristopimo zraven. Ker je v senci še veliko prostora vprašamo, če lahko prisedemo in seveda nam njihovi nasmehi povedo, da smo dobrodošle. Opazimo, da prodajajo neko sadje in za zahvalo kupimo eno vrečko. Nek mix med malim jabolkom in hruško/slivo? Zanimivo:)
    Nič, čas zabijemo s kartanjem in prepevanjem pesmic, potem pa vse obležimo, ker je čist prevroče za karkoli🥵.
    Po dobrih dvehhh urah je kombi redi!!! Vsi veseli se hitro zbašemo notri in nadaljujemo pot. Po še eni menjavi kombija eno uro kasneje se končno se vse zamtrane in laaaačneee primajemo v Luang Prabang😌🙏.

• Adijoooo Nong Khiaw

21 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Zadnji večer v temu draguljčku, ki je Nong Khiaw! Uspem ujet še zadnjo večerjo z Devom, mojim prijateljem iz Vang Vienga, s katerim sva se zdaj srečala že v treh mestih v Laosu! Deliva dogodivščine zadnjih dni in predstavim ga svojim novim prijateljicam.
    Vsi skupaj si privoščimo kos tortice, najdemo namreč slaščičarno, ki ima vse možne slaščice (tudi vegansko čokoladno torto!!). Zmažemo jih preden uspem pofotkat😍.
    Pride čas, da se poslovim od mnogih lepih dušic, ki so me spremljale zadnjih par dni. Vsi si zaželimo varno pot dalje.
    Meni je lažje, saj nadaljujem pot nazaj do Luang Prabanga še s štirimi puncami, temi s katerimi smo se v preteklih dneh najbolj zbližale☀️.

• Muang Ngoy

21 januari, Laos ⋅ ☀️ 25 °C

Vasica Muang Ngoy, naša zadnja postojanka. Po 15min vožnje z ladjico se parkiramo pri malem zalivu, po stopničkah do začetka zaaaadnjega pohoda naše odprave!
    Samo 20 min do razgledne točke, sicer ornk strmo ampak si rečemo, ajd, valda zmoremo💪!
    Vsi smo že na koncu z močmi pa se le prebijemo do vrha, kjer nas čaka reeees prelep razgled na vasico Muang Ngoy in rekico, ki vijuga mimo! Naredimo en hiter selfi z našim dragim vodičem preden pičimo nazaj dol, saj nas čaka še en krog po vasici.
    Ful simpatičen kraj, mirno in easy-going, veliko luštnih restavracij in kafičev. Je kar turistično, saj se da do sem pridit tudi z taxi ladjico, kar naredi to super destinacijo za enodnevni izlet.
    Najdemo eno pekarno, ki prodaja bagete in si privoščimo prihrizek! Še fenčiji v skupini pravijo, da je dobra bagetka🥖!
    Evo, tu se pa naš trodnevni izlet zaključi. Mešanih občutkov se kobacamo nazaj na ladjico za zadnje pol ure vožnje, veseli večerje in počitka, ki nas čakata nazaj v Nong Khiawu, žalostni, da naša avantura prihaja proti koncu… Zadnja fotka je skupinska slikica cele ekipe, z močno žensko premočjo!!

• Hike day 3- jungle trek 4h

21 januari, Laos ⋅ ☀️ 19 °C

4 urni trek po jungli!!
    Niso se hecali te naši vodiči😅Po zajtrku smo prečkali reko in začeli naš pohod. Začetek je bil simple, sploh ko sta nam vodiča že v prve pol ure zrihtala prigrizek; divji pomelo, ki ga je bilo iz drevesa treba sklatit dol z metanjem palic v krošnje!
    Nato skozi gosto zelenje po sončku, kjer je počasi pot začela strmet. Rekli so nam da bo danes malo bolj položno, ampak to je bilo daleč od resnice! Eno uro smo lezli v klanec sredi goste jungle, vsi švicali kot nori in potiho preklinjali našega prikupnega vodiča Manuja (sliki 3 in 6). Ko smo premagali zadnje metre višinske smo se posedli po tleh sredi bambusovega gozda in v tišini čakali, da se nam srčki umirijo. 🥵🌿 Sicer ni bilo tako naporno kot prvi dan, pa tudi krajše, tako da ko smo prišli k sebi, smo veseli nadaljevali. Čakali sta nas še dve uri, vendar po ravnem:)
    Eno uro kasneje se privlečemo izven gozda na malo jaso, kjer na bananovih listih pojemo naše kosilo, danes so nudlčki, delimo jih tudi z eno brejo črno muco.
    Še ena urca do ladje, ta mine najhitreje, saj so trebuščki polni in hoja relativno po ravnem ali pa navzdol. Ko zagledamo reko in našo ladjico, se ju kar razveselimo! Pohod je bil sicer super dogodivščina ampak moram priznat, po treh dneh smo bili že kar zmatrani😅.

• Ban Sop Jam village

20 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Eno uro z ladjico do male vasice Sop Jam. Sprejme nas prijazna gospa in nam pokaže sobice za to noč, po 4 v eno. Imamo kratko pavzo da ‘razpakiramo’, pa gremo že raziskovat vasico. Kot iz enega starega filma, prašna makedamska ulica, otroci v blatnih oblačilih z velikimi nasmehi se igrajo z plastičnimi avtomobili, kokoši in petelini tečejo levo desno, gospe kuhajo ob ognju. Vas je znana po ročno izdelanih tkaninah pisanih barv! Vsaka gospa ima svoje izdelke obešene pred hišo, večinoma so to rute in šali, preproge in oblačila. Naše učke ujamejo zapestnice v pisanih kombinacijah in s puncami si vzamemo vsaka eno za spomin in mali prispevek domačinom.
    Sprehodimo se do osnovne šole na koncu ulice (vse skupaj je dolgo ene 600m), kjer se v toplem večeru igrajo fuzbal lokalni fantje. Za kratek čas se jim pridružimo, potem pa še s tremi punčkami zaplešemo.
    Ko se vrnemo nazaj pomagamo pri pripravljanju večerje našim gostiteljem - imamo celo vegi pojedino!
    Večer hitro mine, ko ob ognju igramo igro Warewolf, ki nas jo naučijo francozi😆!

• Hike day 2- do slapa Tad Mok

20 januari, Laos ⋅ ☀️ 23 °C

Po zajtrku med oblački pičimo nazaj dol v dolino, kjer nas pobere kombi in pelje nazaj v hostel. Da smo vsi čisto umazani je understatement😅pesek, švic, blato, the list continues.
    V hostlu smo se razdelili in poslovili od tistih, ki so šli samo na overnight camping. Tu sta šli najini poti z Eliasom narazen, super zabaven fant, ki je popestril moje dogodivščine v Laosu!
    Imeli smo dobre pol ure da smo se preoblekli in prepakirali in že smo kobacali na ladjo!
    Ta je dobre pol ure vijugala skozi turkizne vode, med lepimi zelenimi hribčki.
    Prispemo do nekega obrežja, kjer izstopimo iz ladjice in se podamo na krajši pohod do Tad Mok Waterfall-a!
    Najprej mimo male vasice, skozi suha riževa polja, družbo nam delata en lušten kuža in en igriv prašiček🤗.
    Pot nadaljuje skozi gozd ob mali rekici, in vsi naglas občudujemo, kam so nas pripeljali!
    Do slapa pridemo kar hitro in vsi smo čist veseli, da se bomo lahko osvežili v sinje modri povsem čisti vodi!
    Najprej pa kosilo, eno najboljših v Laosu! Mešani riž z zelenjavo, začinjen z limoninim sokom; je se ga zavitega v solatko z lističi mete in mlado čebulo!

• Jutro med oblaki☁️

20 januari, Laos ⋅ 🌙 12 °C

Noč z veliko prebujanja zaradi škripajočega bambusa pod nami in hladnega vetra ob štirih zjutraj, vendar bi vsakič izbrala spančanje pod zvezdami na vrhu gore sredi ničesar v Laosu✨.
    Predramili smo se ob šestih, vsi zalimano, med oblake in oranžne barve prihajajočega vzhoda!
    Zdaj razumem, tiste, ki lezejo v hribe sredi noči za sončni vzhod!
    Kot iz pravljice, oblaki se ovijajo okrog nas, nebo se spreminja iz nežnih barvih meglic v živo oranžno obzorje🌄, naši vodiči pa nam kar v spalne vreče prinesejo kavo!
    Kavica v bambusovih lončkih, ki sta jih vodiča izklesala že prejšnji večer, nad oblaki🥹.
    Fotke don’t do it justice!!! Definitivno gre tole med najbolj nepozabna jutra❤️.

• Hike day 1 - 3,5h pohod

19 januari, Laos ⋅ ☀️ 23 °C

Prvi dan tri-dnevnega hika po okolici Nong Khiava! 🏔️
    V hostlu so ponujali različne opcije, enodnevno overnight izkušnjo, dvodnevni izlet in pa tridnevni najbolj inclusive izlet! Jaz sem se odločila za tridnevnega itak:)
    Začeli smo prvi dan ob dvanajstih, velika skupina ene 20ih, malo mešano tisti, ki smo delali tri dni in tisti, ki so šli samo za overnight.
    V mestu je več različnih ponudnikov za te izlete, imajo razdeljene “vrhove hribov”, kje bo katera skupina prespala. Sammy, lastnik hostla, je slabe pol leta nazaj sestavil čisto novo pot do vrha enega novega hriba, kamor on pošilja svoje turiste. Sliši se kot res unique izkušnja!
    Pobrali so nas z dvema kombijema in odpeljali 10km do štartne točke. Najtežji del je bil definitivno na začetku, ko smo morali premagati ogromen kos višinske po žgočem opoldanskem soncu🥵ko smo končno prišli v objem gozda se je pot spremnila v plezanje gor in dol po skalah in bambusovih stopnicah. Naredili smo tri večje pavze in ene par malo spotnih, ko smo čakali na skupino, da se vsi zberemo. Ornk naporni del je bil tudi od zadnje večje postojanke do vrha, ko smo morali po štopnicah že vsi čisto zmatrani premagovat še zadnji kilometer.
    Uglavnemmm, gor smo prilezli vsi, vsi enako prešvicani in brez-sapni, z istim ponosom in veseljem, kaj smo opravili! 🤭
    Na vrhu se srečamo z pravim malim taboriščem! 10 šotorčkov, dve spalni vreči na osebo.
    Vodiči pripravijo večerjo medtem ko mi uživamo ob sončnem zahodu in kartanju🥰nato ob ognju prepevamo pesmi in se smejimo našima hecnima vodičema!
    5 se nas odloči spančkat pod zvezdicami, ven na bambusova tla si privlečemo spalne vreče in se zadekani razkomotimo pod nočnim nebom.
    🌌🏕️🌅

• Phadaeng view point

18 januari, Laos ⋅ ⛅ 25 °C

Naredila se je luštna skupina 4ih, midva z Eliasom, Kiara iz Finske in Marcella iz Nizozemske! Skupaj smo imeli odlično kosilo in potem začeli hike proti razgledni točki Phadaeng!
    Začeli smo ob dveh popoldne….ufff big mistake! Mislim, bilo je super in imeli smo najlepše razglede, vendar je bilo takooooo vroče da sem skoraj izdahnila. Res sem se namatrala, pot je trajala dobro uro približno 500m višinske, veliko stopnic in skal.
    Smo se veliko ustavljali na poti ker je bilo res soparno, vendar ko smo preplezali zadnjih par metrov, so bili vsi napori pozabljeni, ker smo se srečali z najlepšim razgledom v Laosu do sedaj!
    Ohh, res smo bili visoko in razgled je bil tako lep, da smo itak vsi pofotkali 1001 fotko tako razgleda kot drug drugega.
    🌴☀️🏔️
    Laos preseneča, komaj cakam da vidim, kaj me še čaka😍

• Nong Khiav

17 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Najbolj pričakovano mesto v Laosu🥰
    Tole malo mestece je skrito med visokimi hribi, na dveh straneh turkizne reke Nam Ou🏞️.
    Vožnja iz Luang Prabang je trajala malo več kot štiri ure, stanje cest v Laosu je res vprašljivo… zardi stalnih pothole’s smo se velikrat čisto upočasnili in vijugali naokoli, v upanju da se jih čim bolje izognemo!
    Prispeli smo v golden hour malo do petih, ko je sonček metal prelepo rumeno svetlobo čez gore in hiške.
    Hostel v katerem sem preživela dve noči se imenuje Eco-Farm homestay, eden prvih hostlov v tem mestu. Super lušna nastanitev, malo odmaknjena od mesta ob reki, kokoške laufajo naokoli in bananovci poskrbijo za čist eksotičen izgled posesti🌴.
    Sprehod naokoli ravno za sončni zahod, potem pa ena super večerja; najprej odličen rumen curry, potem pa še pol lubenice od včeraj za sladico😋kar na žlico!

• Luang Prabang

16 januari, Laos ⋅ ☀️ 19 °C

Tako easy-going mesto😌.
    Zjutraj sem šla malo naokrog in našla izredno simpatično kavarno, kjer sem preživela kar nekaj časa. Potem sem po sončku šetkala do hriba Phousi, na vrhu katerega je lep razgled in mnogo različnih zlatih kipov bude.
    Tam se spet srečam z Eliasom in skupaj greva na vegi kosilo in na poti proti hostlu pograbiva eno lubenico za kasneje (30.000 za eno, priblizno 1,3€).
    Hostli v tem mestu niso najboljši, obadva sva imela slabo izkušnjo prvo noč in oba menjava hostle ravno ob najhujši vročini😅.
    Ob štirih sem jaz imela bukirano mesto v jewellery trgovini Garden of Eden, in Elias se mi kar pridruži. Skupaj se do tja odpeljeva s tuk tukom, z ruzaki in veliko lubenico! Proces work-shopa je simple, izbereš katerikoli izdelek v trgovini in ga sam izdelaš s pomočjo prijazne ekipe. Jaz sem se odločila zapestnico, Elias za ogrlico. Sama sem izbrala kamnčke in jih nataknila na bakreno vrvico, ostalo pa so mi pomagale dokončati punce. Super spominek iz Laosa:)
    Moj nov hostel je super, lastniki so prijazni filipinci, ki so zelo lepo poskrbeli zame, njihova prikupna hčerka pa mi je sploh popestrila izkušnjo!
    Ker je Luang Prabang mesto, ki slavi za svojim night marketom, se ob osmih tam dobimo vsi štirije, Elias, Aiden in Dev, vsi fantje iz Vang Vienga tako ali drugače☺️
    Res je fajn market, mal hektično, ampak sama uhaklam super smuti, ocvrte enoki gobice, nudle z zelenjavo in za sladico odlične kokosove palačinkice (sestavine so samo riževa moka in kokosovo mleko, pa seveda sladkor).

• Hitri vlak do Luang Prabang

15 januari, Laos ⋅ ☀️ 24 °C

Kitajska je financirala gradnjo železnice skozi laos, od Kunminga do Bangkoka.
    Opcija iz enega mesta v drugo je bila 5ur na avtobusu, ali pa 1,5 z vlakom, in sem se odločila za drugo, malo zato ker je res hitreje, malo zaradi izkušnje.
    Ker se vlaki hitro zafilajo in sem bila mal pozna, sem plačala mičken več za svojo karto v ‘prvem’ razredu, četudi ni nobene razlike med business/second/first razredi. Uglavnem, sem pa imela privat pick up pred hostlom, vožnjo z vlakom in pick up na železniški postaji na drugem koncu Laosa.
    Postaja izgleda, kot da ne paše čisto v to državo, čist fensi in vse poteka zelo smoothly. Tako kot na letališču, tvoje stvari dajo skozi security check in žal so mi vzeli moj švicarski nož… so pa pustili škarijce za nohte in tekočine!
    Super sitem in zelo hitro smo se vkrcali, sama vožnja je trajala samo 50min!
    Na postaji me je pobral voznik in odpeljal v hostel, kjer sem pustila stvari in šla na eno kratko šetnjo po mestu, preden sem se zložila v posteljo😌.

• Zadnji dan v Vang Viengu s Saro

15 januari, Laos ⋅ ☀️ 19 °C

Sara je prišla!
    Tisti, ki pridno spremljate mojega pingvinčka se spomnite Sare iz Cao Banga! Tale pogumna španska popotnica mi je zelo prirasla k srcu, zato sem bila res vesela, ko so se najine poti ponovno križale v Laosu! Ona je prišla iz severa, jaz iz sredine Laosa, Vang Vieng je bila skupna destincija.
    Ker je potovanje nepredvidljivo in ima vsak svoje plane, sva se ujeli lih samo za en večer in pol naslednjega dneva. Bilo je zelo lušno,
    Sara je zvečer prišla v moj hostel in skupaj z Devom smo šli na hitro večerjo, potem pa spat.
    Naslednji dan sva namreč imeli kar bizi! Ustali okrog osmih, si privoščili catching up ob dobri kavici in nato začeli lov na današnji prevoz. Nobena od naju ni ravno želela vozit motorčka, tako da sva si delili stroške privat “kombija”. Takšne najdeš povsod po Laosu, zadnji del pretlači čisto odprt, na desni in levi klopice za sedet, seveda pa streha in ograjica. Ni ravno najbolj varen način prevažanja, je pa izredno zabavno! Ko je voznik zapeljal čez neskončne luknje in kamenje, naju je kar metalo naokrog! 🤭
    Najbolj popularen hike sem si jaz prišparala za zadnji dan, tudi najzahtevnejši v Vang Viengu. Pot traja ene 40 min, ooooornk strmo! Ker smo tega za Vang Vieng že vajeni in sva obe to tudi pričakovali, greva lepo počasi in korajžno! Na vrhu je kar bizi, za slavno fotko na motorju z Laos zastavo v roki in prečudovitim razgledom na Vang Vieng, se ustvari kar kolona! Na sončku počakava svoj turn.
    Pot dol je seveda hitrejša ampak je treba bit previden. Z voznikom sva zmenjeni, da naju odpelje še do ene lagune, res je lepo ampak se nobeni ni lih za kopat. Raje si greva pogledat eno veliko jamo, kjer pa žal ne morava prav daleč, ker je notri pitch black in midve brez svetilk!
    Kosilce in že je čas za it nazaj, jaz moram ujet svoj vlak. En zadnji smoothie in nahitro pokličeva najine prijatelje iz Vietnama:)

• Vang Vieng 2

14 januari, Laos ⋅ ☀️ 21 °C

Še par fotk tega zelo fotogeničnega mesta😌
    Zjutraj sonce nikoli ni sramežljivo, s svojimi žarki boža palme in bananovce🌴
    Templji so razmetani po celem mestu, barviti in malo kičasti, super za pofotkat!
    Prikupne prijazne živalice povsod, vsak kuža bi se prodal, da ga kdo počoha, mucke pa počivajo na najbolj izvirnih lokacijah!
    Ob začetku sončnega zahoda se nad mesto dvignejo barviti hot-air ballons, zdi se kot iz ene pravljice res!
    Sem našla tudi en odličen kafič, ki ima kavico z ovsenim mlekom! Je postala kar hitro to jutranja rutina☕️.