• Mies Mateusen

• Sidst set 💤
    I dag

Dag 21 - 22 : Portland - Belgique

24. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 26 °C

Tis zo ver.. over een paar uurtjes nemen we de vlieger richting Belgie.. maar eerst nog een aller laatste stop bij walmart om de koffers vol te stompen met ongezonde prefab brol en nog een laatste burger voor den Driesel en chicken terriyaki voor mij van Jack in the box. De timing zat goed tegen 11u in walmart, tegen 12u eten halen, tegen 13u auto binnen en om 13u30 zaten we al te wachten op de vlucht - weliswaar na wat koffer gedoe. We zijn braafjes vertrokken met max 15kg en hadden nu een te zware koffer (+23kg - oops) - volgens Dries lag het aan mijn zak stenen 🤭

Update : Verder hebben we aangename vluchten gehad en een zeer vlotte aansluiting met de trein. Momenteel zitten we in Kessel en tellen we af om thuis te zijn, doucheke te pakken, een dutje te pakken en Bula op te halen!

Bedankt om ons avontuur te volgen en tot de volgende (we zijn nog aan het discussiëren naar waar - tips welkom) 🥳

• Dag 20 : Lyons - Portland

23. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 29 °C

We ronden onze topreis af met een topdag!

Om te beginnen gingen we naar een waterval. Maar zowel dries als ik waren niet echt voorbereid, dus we verwachten bij een park aan te komen en een gezellig wandelingetje te doen.. Dat bleek het dus niet te zijn. Het was eerst al een half uur op kiezelbaan tot we besloten dat we door de diepe putten met onze auto echt niet verder konden rijden. Ondertussen waren we er gelukkig nog maar een kleine extra mijl vanaf, een extra stukje stappen dus. Maar ook het begin van het 'pad' was nogal vaag aangeduidt en er was niemand dus we konden het ook niet checken, we hoorden wel water (dat was al iets)! Het pad begon redelijk maar ging toen ineens nogal stijl naar beneden. Dat was dus op de poep naar beneden, een stukje lager hingen dan wel weer touwen (die heel hard hielpen). Hoe we terug naar boven zouden geraken was een zorg voor later. Eenmaal aan de rivier was het richting waterval en hij was geweldig! Super mooi, helemaal ingesloten door een prachtige muur rosten. Het water was zoals steeds lekker fris en dus heerlijk om te verfrissen. We plonste (kort want brrr), genoten en probeerde terug boven te geraken. Toen bleek er nog een pad te zijn, nog steeds stijl maar significant makkelijker dus namen we dat maar!

Hierna was het richting aller laatste halte.. Portland! We friste ons op in het huisje en toen 'dineerden' we bij applebees (tis dat ze hier geen bahama breeze hebben.. mor allee dus chicken alfredo en ribbetjes) en daarna... topgolf! Zelfs ons Kristel was er in gedachten en op het scherm bij (we hadden nog nen hardcore topgolf member nodig en dries zijn account macheerde niet ;)). Het was nog lekker warm dus ideale afsluiter van ons toch wel geweldig verlof 🤩

• Dag 19 : Lyons

22. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 20 °C

Aangezien onze roadtrip cirkel bijna rond is, zitten we ook terug in een streek met.. watervallen! Vandaag deden we er wel 10 in het Silverfalls state park tijdens een hike van een kleine 12km. Weer een super mooi en gezellig park, veel groen (deuh) maar ook super proper, een leuk cafe en een super mooi natuurwinkeltje - dat we rustig verkende. De wandeling zelf was goed te doen, al waren we al snel de tel kwijt van de watervallen ;) Het leuke was hier ook dat je er bij verschillende achter kon wandelen!

Na de wandeling (toen was het alweer 15u met de nodige foto stops en omweggetjes) gingen we nog eten zoeken (de bokes met kip zijn we een beetje beu). Dit vonden we bij safeway, maar toen kregen we (of ik) weer zin in walmart (want ik wou pecan icecream en walmart is ook vakantie 🤓) dus reden we ineens nog verder en toen was weer 18u tegen we in het huisje waren en was het avondje met al wat voorbereiden voor ons vertrek 🥺 (wasje doen, koffers al wat maken, ...) maar gelukkig was er ook nog tijd voor te relaxen en wat te lezen in ons huisje aan de rivier!

• Dag 18 : Yachats - Lyons

21. september, Forenede Stater ⋅ ⛅ 15 °C

Onze dag begon...zonnig! We hadden een trage start maar nuttige start (beetje uitslapen, de auto stofzuigen - was nodig, ...).

Daarna reden we door naar Depoe bay want we gingen nog eens whale watchen maar deze keer vanop de boot! We melden ons keurig op tijd aan maar blijkbaar was de starttijd verlaat dus terug wat rond kuieren en wachten tot het vertrek.. om 13u45 keken we eerst een film (de dame van de bootjes is een marine biologe) en toen was het zover. We stapte in ons kleine bootje met 2 andere oudere koppels (dus we mochten vanvoor op het bumpy deel zitten). Stop 1 was 50 meter verder bij de schattige seals, toen gingen we de zee op en stopte bij een soort bel met zeeleeuwen op - ondertussen was er al een dame aan het overgeven (binnen 10 minuten dus). Het whale spotten ging vlot en we hadden al snel een vrouwtje in het oog die we een aantal keer zagen. Helaas luisterde de zieke dame niet (kijk naar de horizon als zeeziek bent) en dacht de kapitein dat het beter zou zijn even te varen en haar frisse lucht te geven.. hierop zijn we 20 minuten naar een slechte (opnieuw zeer mistige) plek gegaan en duurde het ook even voor we weer iets zagen. Pas op het einde toen we terug naar een plek met minder mist gingen was het beter.. De kapitein beweerde dat ook de andere boten moeite hadden (maar dat bleek dus niet te zijn - want dries heeft dit gevraagd aan een koppel uit een andere boot).. Blij dat we ze gezien hebben, maar het had nog veel beter gekunnen!

Onderweg naar onze slaapplaats zagen we gelukkig een arcade en toen we tegelijker tijd 'is gaan kijken?' Zeiden, wisten we dat we onze frustratie er moesten uitgamen 😉 ik zou zeggen slaan maar daar zijn we allebei zwaar in gefaald 😂

Natuurlijk vloog de tijd hier en besloten we ipv zelf eten te maken, onderweg te stoppen bij in-n-out burger. Een 'lokale' keten die altijd goeie reviews krijgt en wat een cultuur schok was dat.. het was gewoon aanschuiven tot buiten en zelfs voor de drive in stond een dubbele rij autos tot op straat. Nu verwacht je geweldig eten maar niets is minder waar 🤓 de frietjes waren net karton dus hup de vuilbak in en toch naar Wendy's! Ons fast food werd dus slow food en pas tegen 21u kwamen we in ons nieuwe huisje aan...

• Dag 17 : Yachats

20. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 14 °C

We zitten nog in de coastal fog en aan de kust dus het was nogal een grijze dag en die dag startte we met een kajaktrip. We reden naar de salmon river en deden een begeleide tocht met een natuur gids. Nu gelukkig kajakken we graag want er was geen hol te zien 🤭 Geef ons maar onze gators in Florida 😉

Gelukkig was er in de namiddag een pak meer te zien want toen reden we terug langs Depoe bay. Een heel druk stadje.. er staan mensen her en der naar de zee te zien en dat heeft een reden: walvissen! Hier zitten tientallen grijze walvissen vlakbij de kust. Eerst stopte we aan het whale centre en eigenlijk zie je al direct de 'spuiters' van de walvissen op zee. Even later stapte we door naar een rots in zee (die een soort baai vormt) en daar zat heel de tijd een kleintje. Dries en ik kunnen hier uren naar kijken dus de tijd vloog weer voorbij. Als laatste om de beesten modus af te ronden gingen we nog langs Walport, de autodeur open en het geluid galmt je tegemoet en even later ook de geur. Dit is blijkbaar de vaste plek van een hoop zeeleeuwen. Hilarisch om ze over elkaar te zien hoppen, te zien mopperen op elkaar of om ze een nieuw plaatsje te zien zoeken als ze er af gerold zijn. Groot verschil tussen zeeleeuwen en honden is dat de leeuwen graag op en tegen elkaar liggen en veel lawaai maken. De zeehonden doen dit niet en hebben oorgaatjes ipv mini oortjes (gisteren avond dus zeehondjes en vandaag zeeleeuwen).

Om 18u30 besloten we toch maar door te gaan, er stond nog een winkelbezoek en avondeten maken op de planning in ons gezellig kusthuisje en sluiten we onze dag af met nog een afleveringske Wednesday!

• Dag 16 : North Bend - Yachats

19. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 20 °C

De ochtend starte mooi en zonnig tot we 5 minuten verder reden.. daar was de coastal fog en ineens was het grijs en fris! Maar waar we gisteren geen zeehonden/leeuwen zagen, hoorden we ze nu al als we de autodeur open deden. Met tientallen zaten ze op de rotsen. Heel leuk om te zien. Een paar minuten verder op waren ook getijde-poeltjes ware het niet dat het getij niet goed zat (hoog tij en we hadden laag nodig maar dat valt of om +- 5 smorgens of savond en dan zijn we hier niet meer). We hadden toch nog een beetje geluk en zagen een mama en haar kleintje, ook hier hoorden we ze zelf!

Aangezien we de poeltjes niet zelf konden verkennen, gingen we naar het aquariam. Een klein maar best wel knap centrum met het lokale zeeleven. Bij het binnen komen, zie je al direct een reuze octopus en even verder geeft een zeeegel je een knuffel (als je je vingers tussen de pinnen steekt klemt ie dicht)! Dries en ik vonden het echt de moeite als stop (zeker voor de volle 8 dollar pp).

Toen hadden we wel weer nood aan zon dus besloten verder te rijden richting volgende halte : Florence. Een heel schattig kust stadje met veel quirky winkeltjes met kunst, stenen, geurtjes, ... en een super leuke 2de handsboeken winkel (inclusief toffe geocache). Daar kuierde we dus wel even rond. Er was zelf een schilder een live workshop aan het geven, waar mensen hun eigen stoeltjes hadden meegenomen en mee schilderde.

Onderweg naar onze eindhalte Yachats deden we nog een hobbit trail wandeling (door een leuk bos met lage mossige bomen) en stopte we nog aan een random strand omdat Dries grijze vlekken op de rotsen had gezien. Er waren wel een paar mensen die kwamen en gingen maar niemand leek de grijze vlekken op te merken (de zon scheen wel recht in de ogen)... die vlekken bleken zeehonden! Door het lage tij konden we er super dicht (maar nog toch nog op veilige afstand) bij komen! Er waren ook een hoop getij poeltjes, een ideale afsluiter dus en net nu was de zon veel te fel voor deftige fotos ;)

• Dag 15 : Cresent city - Nort Bend

18. september, Forenede Stater ⋅ 🌬 20 °C

We namen afscheid van de redwoods met een laatste wandeling, deze keer samen met een park ranger. Altijd nuttig om eens met andere ogen en vol weetjes naar de omgeving te kijken (zo hebben ze hele kleine baby dennenappeltjes maar gebruiken ze vooral klonen om zich voor te planten of zijn er boven in de bomen een soort van kleine bosjes waar zelfs water enzo is).

Erna was het weer etenstijd. Mijn middagmaal was een heerlijke wafel met worst, kaas, ei en maple syrup 🤓 Dries hielt het bij een chicken burger. Nu komen we eigenlijk aan het kust-deel van onze reis. We rijden dus volledig langs de kust naar onze volgende bestemming: North Bend. Alweer een heel andere omgeving om door te rijden. Onderweg stoppen we bij mooie plekjes en wandelingetjes. Onze favoriet was secret beach, die echt nog wat secret is. Er was namelijk niemand.. We deden ook een poging tot zeehonden/leeuwen spotten maar die waren er helaas niet. Niettegenstaande wel prachtige plekken en stranden.

Aangezien we aan de kust zitten gingen we naar een meer seafood-achtige diner. Fried fish en een schrimp melt (garnaaltjes met kaas op een boterham 🤭) werden ons avondmaal. Vermoedelijk was er ook een mooie zonsondergang (die zagen we toch op de achtergrond) maar daar waren we helaas te laat voor.. misschien morgen een nieuwe poging 😉

• Dag 14 : Cresent city

17. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 18 °C

Vandaag stonden er bomen op het programma.. dikke grote hoge bomen! Namelijk redwoods, bomen van 116m hoog (hoger dan de statue of liberty) en meer dan 2000 jaar oud.

We starten in het Jedediah Smith redwood state park. Ook hier is de rit ernaar toe heerlijk. Je rijdt er al door de reusachtige redwoods met de zon die er net door filtert, echt machtig. Na het visitor centrum deden we de Stout grove trail, die duurt normaal 30 minuutjes maar daar amuseerden we ons meer dan 1,5u (tip: zoek dries op de panorama foto).

De volgende plek waar we heen gingen was de fern canyon, daar is jurrasic park 2 oa opgenomen en is eigenlijk in het volgende state park: prarie creek. Samen met het vorige en nog een aantal andere state parks maken ze het Redwood National park. Onderweg rij je door de wolken terwijl de zon probeert te komen piepen. Blijkbaar noemt het mystic forrest en dat snappen we wel. De mist is ook de reden dat fern canyon kan bestaan, die houdt alles lekker vochtig. Eenmaal daar stond er op een groot digitaal bord 'permit required'. Lap, die hebben we niet maar online stond dat dit tot 15/9 was. We doen dus de 4 mijl stoeber rit en lezen ondertussen nogmaals dat de permit nodig is en dat je enkel cash kan betalen. Ik begin dus mijn dimes en quarter dollars te tellen maar geraak er net niet tenzij ik mijn dollar coins mee tel (nog van ecuador). Eenmaal bij de parkwachter blijkt dat er toch geen permit nodig is en dat ze de dollar coins aanvaarden met het nodige aanzien (wow, these are rare) maar aangezien ze toch kaart aanvaarden deden we dat maar en maakte we de ranger blij met de dollar coin 😁 Fern canyon was heel mooi, een leuke wandeling over boomstammen (als je je voeten wou droog houden toch) en in een speciale omgeving, ik zag er zo de dinos lopen ;) Vlak erbij was er nog een strand met raar maar waar een lokale 'elk' populatie. Die zagen we gelukkig ook, even later was het mannetje het beu en kroop die weer het struikgewas in..Terug rijden deden we via de newton drury scenic parkway, hoewel alle banen hier wel scenic zijn!

Als avond activiteit gingen we naar het lokale casino met vooral heel veel elektronische slot machines. Er zat wel een bepaald publiek en er was ook duidelijk geen dresscode. We haalde 80 dollar af en spendeerde 11 dollar. Dries en ik zien er duidelijk de fun niet van in 😁 maar een ervaring dat was het zeker!

• Dag 13 : Jacksonville - Cresent city

16. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 30 °C

Vandaag gaan we naar een andere staat! Tis maar in het noordelijke puntje maar officieel gaan we dus wel naar California ;)

De dag starte op het gemakske met een koffietje voor Dries en een warm melkje met honing voor mij (de keel nog een beetje verzorgen) op het terras van ons huisje. Heerlijk in de zon met veel vogeltjes (waaronder kolibrie). Toen we verzadigd waren gingen we naar Jacksonville 'centrum' wat cultuur opdoen. Het stadje bestaat door een gold rush in +- 1850. Eerste waren het individuele mijners die er kwamen, daarna industrieel en is er miljoenen mee verdiend. Nu is het nog steeds een zeer gezellig stadje, dat wat authentieker aanvoelt dan Sisters. We deden ook een geocache in de 'suburbs' en keken onze ogen uit naar de gezellig huizen. We ronden af met een wandeling waar het eerste goud gevonden is (helaas nu niets meer te vinden - zelf geen slang).

Toen reden we door naar cresent city maar maakte we eerst nog een mini omweg naar de Oregon caves, waar we een privé tour te pakken kregen (we waren gewoon de enige mensen die gingen 🤭). We kleden ons weer wat warmer aan en gingen op weg. Onze gids Davey was een grappige, gezellige, iets oudere amerikaan en bioloog. Leuk om naar te luisteren met droge mopjes, de toer van 1,5u liep een beetje uit en vloog zo voorbij! De grot is een marmergrot waar een rivier doorloopt dus weer heel anders dan de vorige. Jammer dat we niet meer tijd hadden in dit park want het zag er zeker de moeite uit om te verkennen!

Eens in California zagen we direct de dikke bomen (het werd er gewoon donker van) 😁 we zaten op de juiste plaats. Het eten was een primeur, dat deden voor het aller eerst in Jack in the box en het is goedgekeurd. Ondertussen is het alweer 20u30 en bijna donker dus tijd om gewoon naar ons huisje te gaan en wat te rusten voor morgen.

• Dag 12 : Prospect - Jacksonville

15. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 28 °C

Na een nachtje in onze schuur gingen we naar ons eerste (en enige) nationale park in Oregon (er zijn dus wel veel state parks) namelijk : crater lake. Een meer gevormd door een vulkaan die 7700 jaar geleden is uitgebarsten en daarop ingestort en vervolgens door de massa sneeuw gevuld met super helder water. Het water zou een van het zuiverste op aarde zijn aangezien er geen rivier in of uit gaat (en mijn haar is idd wel heel zacht nu 😉).

Normaal kan je de hele krater rond rijden, nu is er een stukje dat herstelt wordt. Dus we kozen een stuk te bollen, te sight see-en en de 'zwaarste' wandeling van het park te doen namelijk van de kraterrand naar beneden tot het meer. Op zich maar 3,5km maar dus wel een paar 100'en meters naar boven en naar beneden. Eenmaal beneden was het meer zeer aanlokkelijk om in te plonzen met een heerlijke (gemiddeld) 12°c. Twas ook de moment want het pad (en de enige legale weg tot het meer) gaat dicht tot 2029. Ook ons boke aten we daar op, alleen kregen we toen bezoek van een kleine chipmunk die vooral de boter wou pikken! We sloten ons bezoek af met een zeer Amerikaanse - we have the best crater lake in the world-achtige film in het visitor centrum.

Onderweg naar Jacksonville stopte we nog langs de kant van de baan voor 2 hele coole plekken! Het ene was de rivier die de rotsen helemaal had uitgesleten en de andere was de rivier die ineens onder de grond weg ging en dan weer komt piepen, zeer wilde stukken maar de rivier noemt dan ook rogue river. Tis zowat een natuurlijke wild waterbaan! En tussendoor zat er ook nog een waterval tussen ;) Et voila, zo zat onze goedgevulde dag er na een walmart avondmaal er ook weer op!

• Dag 11 : McKenzie - Prospect

14. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 18 °C

We starten de dag rustig zonder wekker en waren toch netjes op tijd wakker. Het is weer de moment om naar de volgende locatie te bollen.

Dit deden we met een tussenstop in Sisters. Een heel leuk amerikaans stadje. Het zou zo in Bobbejaanland kunnen passen. We stopte bij de Bakery (en blijven toch meer fan van onze belgische specialiteiten) en bezochten de farmers market. Hele leuke kraampjes met lokaal gemaakt producten met een stevige prijs ;) (zo kosten crepes met Nutella 12 dollar). Ik kocht wel een lippenbalsem en cremepje van rundsvet (de flamboyante meneer kon het goed uitleggen).

Verder was het de bedoeling om de green lakes trail te doen (waar ik eergisteren om 7u de wekker voor gezet had om een permit te krijgen, wat gelukt was en dat was best een prestatie want 1 minuut later waren ze uitverkocht). Helaas wringt de laatste dagen een hoestje en werd ik deze morgen ook wakker met keelpijn dus besloten we een rustig dagje in te plannen en te shoppen (en geen 15km te gaan stappen in de bergen). Gelukkig passeerden we terug Bend (zowat de enige stad in uren rijden) waar dit kan!

In de late namiddag reden we door naar ons volgende verblijf (ik met hoofdpijn - gelukkig is Dries altijd chauffeur van dienst) een ranch in Prospect, we werden er al meteen begroet door wilde hertjes in de tuin. Blijkbaar is er ook een jagende 'huis' bobcat maar ik gok dat we die helaas niet gaan zien. De ranch is best groot dus deden voor eten nog een wandeling op het domein. Hierna reden we naar Becky's, zowat het enige restaurantje in de omgeving maar gelukkig wel met goede burgers.

Nu terug relaxen in onze schuur (hier staat zo een heerlijk retro bad op pootjes) en hopelijk morgen weer oppie toppie!

• Dag 10 : McKenzie

13. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 24 °C

Deze ochtend vroeg ging de wekker (al bleven we nog een uur liggen) om op tijd naar de Blue Pools te gaan. Het is nogal een populaire hike met beperkte parking. Uiteindelijk kwamen we er om 9u aan en bleek dit toch wel ruim op tijd te zijn (toen we tegen 12u terug stapte kwamen we veel meer mensen tegen en stond alles 100'en meters vol). Het was weer een heerlijke wandeling door een soort mystiek bos (mos en mist en riviertjes) om dan op het eindpunt te komen van een abnormaal blauwe pool! We hebben nog nooit zulk een blauw water gezien. Het was ook lastig om foto te krijgen, het is ook zo helder en glad dat het bijna een spiegel is. Blijkbaar is de pool eigenlijk de rivier die ergens is bedolven door een lava flow en er daar belachelijk helder weer uitkomt en zo terug verder stroomt. We wisten al op voorhand dat de pool ijskoud is (zo een 2.6°c) maar ik schrok er toch nog van hoe koud.. Natuurlijk hielt dat Driesel niet tegen om er wel in te gaan!

Helemaal opgefrist waren we klaar voor de klim en wandeling terug. Lunchen deden we in ons gezellige huisje en met ons buikje vol konden we weer door naar.. hoe kan het ook anders.. watervallen! De eerste 2 waren vrij dicht bij elkaar met een mooi wandelpad naast de rivier, die op zich ook al super mooi is. We zagen zelf weer een slang (allee Dries stapte er bijna op). Deze keer een kousenband. Toen we naar de laatste stop reden waren ze blijkbaar de bomen langs de baan aan het snoeien en kwamen we aanraking met de Amerikaanse efficiënte/job creatie. We moesten eerst 15 minuten stil staan voor een mevrouw met een bordje stop vast tot de 'pilot car' kwam. Toen werd het bordje 'slow' en mochten we de auto volgen voor wel een kwartier 😁 (dat was al de 2de keer onze reis - in België zouden er kegeltjes en verkeerslichten staan) en ondertussen vloog er verschillende helicopters oa met waterzak over (er zijn in de buurt bosbranden en soms ruiken we dit ook en is de lucht in de verte wat smoggy). De laatste stop bleek terug een hike te zijn van minstens 1,5u en aangezien Dries zijn schoenen niet mee had, zijn we maar terug een kwartier achter het autotje gaan rijden 😉 In het huisje maakte we eten en de avond rondde we af met vuurke stook (want blijkbaar is het momenteel moderate risico en mag dit).

• Dag 9 : Bend - McKenzie

12. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 24 °C

Zoals ik gisteren al schreef hadden we voor vandaag een 'permit' kunnen bemachtigen voor de Lava river cave. Een grot van bijna 2km lang (de langste van Oregon) en het is er een gezellige 5°c! De permit limiteert het aantal bezoekers om oa de vleermuisjes te beschermen. Gelukkig verhuurde ze aan de ingang deftige zaklampen want met onze gsm lichtjes zouden we de helft niet gezien hebben. De tunnel is ontstaan door een lavastroom waarbij de buitenkant hard is geworden en de binnenkant 'leeg is gelopen'. Net als de springs een teken van hoe vulkanisch de omgeving hier is.

Ook onze volgende stop had met vulkanen te maken : lava butte. Eigenlijk een kleine krater op een grote cilinder vormige berg met lava velden naast. Leuk weetje: in de jaren 60 hebben astronauten in de Lava butte en lava river getraind voor de maanlandingen 😁

Lunch was van de lokale super markt (Fred Meyer - eigenlijk een Oregon based walmart) en toen door naar het Smith Rock park. We voelden ons terug in het Oosten, hoewel het maar 20 minuutjes van Bend is. En hoe kan het ook anders, we deden een hike! We kozen wel voor de river trail van een paar km ipv Misery ridge - waar we voor de naam alleen al voor paste.. fascinerende was om verschillende rotsklimmers bezig te zien (daar is het blijkbaar een populair park voor - gelukkig is het beneden aan de rots al goed voorzien met krukken 🤓) en we zagen eindelijk een ratelslang (al was het een kleintje).

Toen was het tijd om naar de volgende stap te rijden, maar eerst laadde we onze zak nog vol met Walmart spul aangezien McKenzie terug nogal afgelegen is. Ons eten was vervolgens een heerlijke Amerikaanse klassieker: country fried steak met gravy, mashed potato en boontjes 🤤 De avond ronden we af in het brubbelbad met USA weetjes (het verhaal van het statue of liberty en Frankrijk of hoeveel usa presidenten er al vermoord zijn : 4 trouwens).

• Dag 8 : Bend

11. september, Forenede Stater ⋅ ☀️ 18 °C

De dag begon frisjes en regenachtig, een ideaal excuus om rustig een koffietje te drinken. Je merkt hier ook dat het zomer en winter bestemming is, veel zaakjes zijn met veel hout en gezellig ingericht met haardvuren enzo.

Een half uurtje later konden we droog vertrekken richting Paulina lake. Voor een Amerikaan is alles dichtbij, voor ons toch weer een uurtje rijden. Aan het meer hadden we 3 stops voorzien voor een dag vol entertainment ;)

We begonnen met een hike richting Paulina hot springs, een beetje spannend aangezien ze er soms niet zijn (afhankelijk van de waterstand) ongeacht was het een toffe en mooie wandeling langs het meer met ettelijke geocaches. We hadden wat het gevoel in een sprookjesbos te zijn. We dachten ook dat hier al veel vulkaansteen was langs de pad.. (tot onze volgende stop dus). Een paar km later bleek dat de poeltjes er waren! Het blijken eigenlijk geschupte gaten te zijn in de kiezels van de grond, een beetje afgebakend met houten balken om de vorm wat te behouden die zich al borrelend vullen met lekker warm water. Over een afstand van tientallen meters zijn er verschillende gaten waar dit gebeurd, heel leuk! Ook de ideale plek om ons boke op te eten en weer terug te stappen.

De volgende stop was 'big obsidian flow' en de naam zegt het wel, maar ik had geen fotos gezien en had zo big wel niet verwacht! Gewoon bergen vol obsidian, een unieke plaats ter wereld om zoveel vulkaan glas bij elkaar te zien blijkbaar. We konden wel niet kiezen welke steen we voor Aline zouden meenemen ;) (en eigenlijk mag dat hier ook niet).

De laatste stop was een pitstop aan de Paulina waterfall, wel een andere soort dan de vorige. Ooit is er een grote vloed geweest en zijn joekels van zachtere rotsen afgebroken waardoor het een nogal dramatisch zicht is. Het was het korte wandelingetje zeker waard. Toen terug naar Bend (inclusief een stop aan de boekenwinkel voor de USA versie van Harry Potter) en eten maar..

Overdag hebben we dus de nodige calorieën verbrand waardoor ons avondmaal meer dan verdiend was : Wendy's! We moeten ervan profiteren (onze favoriete fast-food keten) want er zijn er maar enkele in heel Oregon (itt Florida) 😁 en daarna kwam Dries nog met het lumineuze idee om naar een sky observatory te gaan en dat vond ik natuurlijk geweldig, zeker aangezien Oregon veel "Dark sky" parken heeft waar dus heel weinig lichtvervuiling is. We kwamen aan in het observatorium waar alles gezellig verlicht is met rode lichtjes (om de ogen niet te storen) en waar meerdere joekels van telescopen staan! We zagen nevels, oude en jonge sterren, de maan, Saturnus, ... allemaal begeleid door hele enthousiaste gidsen die bij elk beeld wat info gaven en waar je vragen aan kon stellen. Toen volgden we de sterrenbeelden nog in de lucht met leuke verhalen en weetjes en was het eigenlijk al bijna gedaan, zo voorbij gevlogen! Tegen middernacht hopen we ons bedje in te liggen want morgen vroeg hebben we een permit om 9u voor onze volgende ervaring :)

• Dag 7 : Bend

10. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 16 °C

Momenteel zijn we dus een aantal nachten in Bend en het is weer ineens een heel andere omgeving! Heel groen met véél bos en bomen dus konden we niet anders dan een stevige hike doen. We starten aan Tumalo falls, waar de parking al goed vol stond (ook een nieuwe ervaring 😁). Maar de meeste stappen tot aan de eerste waterval en gaan terug maar wij deden er 9! Tel ze maar mee 😁

Een hele mooie tocht, beetje vermoeiend want natuurlijk water'vallen' moeten ergens vanaf vallen en we zijn toch een paar uur onderweg geweest.. Het pad was ook niet altijd even duidelijk en ook de 2 hikende amerikaanse dames en het canadese koppel begreep niet goed hoe het liep dus kozen we voor de veilig optie van op en af maar al bij al een aanrader! Dries is onderweg ook super random door een wesp gestoken, je kan gokken voor welke waterval dit was ;)

Tegen de avond konden we terug in onze eerste huisje (waar dus ondertussen 'gepoetst' was maar als het mijn poetsvrouw zou zijn, zou ik ze toch ontslagen 😋) maar soit globaal gezien is het zeker oke. Goed genoeg om vanavond opt gemak hier te koken! Voor mij spaghetti en Dries pizza, net zoals in België ;)

De dag afronden deden we in een arcade in het gezellige centrum! Je betaald voor een bepaalde tijd toegang en mag dan alle games spelen die er staan, best wel een ruime keuze! Al blijft mijn favoriet pac-man (net vandaag mijn pac-man tshirt niet aan ;)) en die van Dries de gevechtgames zoals street fighter.

• Dag 6 : Crane - Bend

9. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 22 °C

De dag begon geweldig met 2 uurtjes verrimpelen in de vijver terwijl de zon opkwam, red velvet als ontbijt en een blijkbaar volledige refund van onze kamer!

Vandaag ronden we onze Oost-Oregon ervaring af en gaat het richting Bend. Eerste stop: Malheur wildlife refugee park (malheur komt van de franse die hier vroeger weinig te eten vonden en ook weinig dieren met bond konden jagen tegen de koude, heel "ongelukkig"). We kwamen al direct kolibrietjes tegen (blijven fascinerende vogeltjes) en zelfs een slang(etje). Het gepensioneerde Amerikaanse koppel dat passeerde was minder onder de indruk en noemde het maar een random tuinslang (there are so many). We verkende het park nog verder (inclusief museum en gift shop). Hele mooie natuur weer, een oase is het verdere woestijnige landschap. Het trok duidelijk een meer vogel minded publiek aan, Dries heeft mee gefascineerd de boom in gekeken maar zag weinig ;)

Dan tussenstop in Burns voor een picknick, een stop bij de hardware store voor mijn hamer (lees hieronder) en zowaar daar eindelijk teenslippers voor Dries gevonden! En weer verder naar Glass Butte. Je zou er zo voorbij rijden, geen bordje of niks en toch ligt het vol "schatten"! Het is een plaats waar je heel veel vulkaan glas vindt (obsidian dus - onstaan door lava die heel snel afkoelt). Wij zochten braaf vanvoor in het gebied en het lag er eigenlijk vol 😁 we vonden direct zwart en mahonie obsidiaan. In het begin was het een beetje gokken maar je hebt het al snel door en dan mep erop (vandaar de hamer) en je weet welke steen het is! Er is zijn ook groene ect maar die zijn zeldzamer natuurlijk. Het leuke is dat je het ook mag meenemen tot 12kg per persoon per dag. Ik heb verschillende plekken door zocht en mijn zakje gevuld, maar helaas geen specialleke gevonden.

Dan was het alweer tijd om door te gaan. Tegen 18u in ons huisje, dat was helaas schoon van ver maar ver van schoon (in de zin van proper) dus de nodige berichtjes gestuurd en even verhuisd (naar een grappig, zeer antiek ingekleed flatje - minder onze smaak). Hopelijk doen ze dus bij het eerste flatje een deep clean want het was voor de rest wel de moeite. Soit daardoor de nodige tijd verloren dus een weinig betekenisvolle avond gehad. De dag was gelukkig dus heerlijk begonnen maar wat minder geëindigd. Morgen weer een goeie start!

• Dag 5 : Dayville - Crane

8. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 24 °C

De ochtend begon weer lekker vroeg dus verkende ik het stadje en deed wat geocaches. We ontbeten bij ons verblijf "The fish house inn", helaas zonder goeie koffie.

Verder bracht de dag weer een eindje rijden tot Crane. We starten met een bezoek aan de Condon Paleontology center, boeiend met een filmvertoning die echt goed duidelijk maakte vanwaar alle kleuren en veranderingen en fossielen komen. Je kijkt ineens met een andere blik naar al die rotsen ;) Toen ging de zoektocht verder naar koffie, met natuurlijk onderweg nog wat geocaches (van aan riviertjes tot afgebrokkelde bruggetjes - we kwamen vanalles tegen). In John Day een koffiehutje gevonden dus erna konden we gaan lunchen. We stopten bij een super leuk state parkje met riviertje, een massa picknick tafels en heerlijke propere toiletten (we hebben ze al heel anders meegemaakt) en deden ook naar nog een wandeling naar een geocache.

Daarna richting eindstation met een stop in Burns (terug een lokaal stadje) waar we bijna een auto-ongeluk hadden (maar er door de goede uitwijk skills van Dries niets gebeurd is). We blijven ook maar teenslippers voor dries zoeken, zonder succes. Het laatste half uurtje ging naar Crane. Daar verblijven we in een hele mooie kamer met een prive tub voor spring water, maar nog leuker is de grote vijver gevuld vanuit de spring. Helaas is het lekker warm buiten en is ook het water lekker warm (tis een hot spring 🤭) Wat ook wat ongelukkig was is dat onze kamer niet gepoetst was.. hierop kreeg ik de glamping tipi aangeboden, heel gezellig maar Miesel wil een badkamer en airco! Na veel 5'en en 6'en zijn ze aan acute schoonmaak begonnen en konden we er na een uur toch in (met een refund). Ondertussen was het alweer tijd om te gaan eten (tijd vliegt hier!) Dus terug naar het stadje en Ed's Grill.. een echte truckers restaurant waar Dries zich helemaal thuis voelde!

Met een lekker stuk red velvet (van 1200 kcal) dat klaar sta op onze kamer als midnight snack, springen we nu de hot spring in onder het maanlicht!

• Dag 4 : Mosier - Dayville

7. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 25 °C

De nachten die kennen we ondertussen al dus daar moet ik niets meer over zeggen.. De koffie stop is ook een halve verplichting dus die zat er ook weer in! Ondertussen verkende ik Mosier stad, de volle 300m straat 🤭

Vandaag stond er een stukje roadtrip op het programma. Een 4 uurtjes rijden richting Dayville en wat een zalige rit! Goeie baan in een prachtige diverse omgeving met leuke stops onderweg!

De eerste stop na een uurtje was Cottonwood canyon state park en JS Burres state park (vlak over elkaar). Een beetje rond gewandeld, stukje trail gedaan en 2 geocaches meegepakt. Dan terug de baan op. Onze lunch was voorzien in Fossil tot we in Condon kwamen. Een echte old school Amerikaans stadje met een diner. Hier onze eerste hamburgers van de reis gegeten. Hierna kwamen we al snel Fossil het volgende retro dorpje tegen. We gingen niet meer stoppen maar konden het toch niet laten, zelfs de supermarkt was hier cool!

Hierna gingen we recht naar John Day Fossil Beds state park. Een groot park dat uit meerdere delen bestaan (die alsnog 1u rijden van elkaar zijn). We stopten eerst bij de painted hills en deden daar een 2tal kortje wandelingetjes. De kleuren komen door klimaatveranderingen doorheen de millennia. Rood is warm en vochtig terwijl het gele meer koud en droog was. Deel 2 van het park was sheeps head. Hier was helaas het paleontoly center al dicht (doen we morgen nog) maar gelukkig konden we de rest nog doen. Hier zijn de rotsen eerder blauw/groen met speciale vormen door de erosie. Ik vond het geweldig om in rond te lopen. Toen de zon onder begon te gaan gingen we richting ons verblijf, zowat het enige in Dayville. We aten ons zelf mee gebracht eten, want het enige restaurantje in de buurt was al dicht en het volgende weer een uurtje rijden..

• Dag 3 : Mosier - Mount Hood

6. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 19 °C

Na opnieuw een deugddoende nacht voor Dries en iets kortere nacht voor mij was er terug nood aan koffie, dus dat was de eerste stop! De volgende stop was de Mosier plateu trail en die lag er vlak bij. Een trail naar een viewpoint (naar boven dus) met een speciaal kerkhofje langs de pad (nog met de founding fathers van het dorpje), een leuk watervalletje met een zeer zwembaar poeltje (helaas hadden we ons zwemgrief niet mee) en uiteindelijk dus het uitzicht. Allemaal al best mooi en als het vol bloemen en groen zou zijn waarschijnlijk nog veel mooier ;) (zoals in de lente). De eerste stevige km'ers waren bij deze in de benen.

De middag bracht ons opnieuw bij walmart (want is het wel vakantie zonder daar elke dag te stoppen?) Maar opnieuw met een reden aangezien ik mijn tasje tussen de autodeur had gestoken en kapot had gedaan.. soit ineens ons middag en avondmaal (chicken pot pie 🤤) ingeslagen en ready voor het volgende.

Vervolgens gingen we richting Mount Hood, opnieuw een hele mooie rit doorheen de natuur met rotsen en groen en een dode coyote.. daar aangekomen stond de parking goed vol maar daar hebben we op de trail en aan het meer niet veel van gemerkt. Het was dus een leuke, lichtjes berg op wandeling met talrijke "schoorsteen bomen (uitgebrand langs binnen doordat ze een soort schoorsteen vormde tijdens bosbranden) tot aan een soort berg meertje met Mount hood (een "actieve" vulkaan - als in niet dood) op de achtergrond. Aan het meer hebben we ons weer even geamuseerd (dries als enige in het water) om dan het makkelijke stuk naar beneden terug te doen. Toen was het alweer tijd om naar het huisje te rijden en te eten! Aangezien ons eten 3 keer zo lang dan verwacht in de oven moest, was het verder een rustige avond met wat voorbereiding voor morgen, dan trekken we weer door naar een heel ander deel van Oregon!

• Dag 2 : Portland - Mount hood

5. september, Forenede Stater ⋅ ☁️ 24 °C

Na een goeie nacht voor Dries en een jetlag nacht voor mij stonden we op in een grijs Portland (zo eentje van de tv zoals in Grimm). Gelukkig had mijne man zijn dagelijks cafeïne nodig en stopten we bij een koffiebarretje. Langs buiten niets speciaal maar langs binnen een gezellige drukte met antiek winkel! Dus na een koffietje en chocomelk daar wat rond gepiept en geshopped.

Onze volgende stop was Walmart want daar waren we nog niet geweest (gisteren target dus dat is niet hetzelfde en onze favoriete winkel blijft toch walmart 🤭) voor teenslippers voor dries want die is hij alweer vergeten.. helaas zonder succes dus dan maar naar de outlet, waar we zijn buiten gekomen met 3 broeken en trui zonder teenslippers ondertussen was het middag en weer vollebak zon dus tijd voor het 2de deel van de dag.

Toen vertrokken we richting Mount Hood voor de nacht. Een hele mooie route, de autostrade op zich is al de moeite maar je hebt er ook de echte scenic high way, tussen de bomen en naast de watervallen. Daar hebben we er dus een aantal van bezocht, soms even slenteren van de parking maar even goed met een wandeling van 1,5h erbij. Stuk voor stuk de moeite want ze allemaal weer net wat anders! Tussendoor nog een leuke geocache op een afgelegen 'padje' vol spinnen waar ooit een oude lodge is afgebrand en enkel de schoorsteen nog overblijft. Om 18u moesten we wel door want het was nog even rijden tot ons huisje en eten, dat laatste vonden we bij Lilo's BBQ, heerlijk en de reuze BBQ stond er nog warm.

Momenteel zitten we lekker afgelegen in ons huisje met veel beestengeluiden en hopen we de skunks, die blijkbaar regelmatig passeren, nog te kunnen spotten!

• Dag 1 : aankomst

4. september, Forenede Stater ⋅ 🌙 23 °C

Voor het eerst met Iceland Air gevlogen, wat een weer wat anders was! Globaal gezien top: alles vlot gegaan, nergens echt wachten, vriendelijke medewerkers, ... Het was alleen een beetje raar dat je je eten moest bijbetalen en dan is 21 euro ineens voor "chicken or pasta" veel.. maar dat hebben we opgelost door zelf wrapjes en pistolets mee te maken et voila, we zijn zonder hongersnood aangekomen!

De luchthaven hier was heel rustig dus ook hier geen klagen. Het tapijt maakte zeer duidelijk dat we in het juiste land waren! Het werd pas spannend toen we de auto gingen ophalen. Na ook daar weer vriendelijk te zijn geholpen, waren we op 1 punt na in orde: het inlezen van de kredietkaart (voor de waarborg want ik had de auto al betaald). Helaas bleek toen dat ze een debit mastercard/visa niet aanvaarden! En er was ook geen andere weg.. We konden het eens proberen bij Dollar, ook hier vlot verder geholpen en daar stond zelfs al een kaartje op de toog dat ze debet aanvaarden mits vlucht info echt dus fieuw, dachten we. Toen het ook daar puntje bij paaltje kwam aanvaarden ze dat alleen voor Amerikanen.. maar we konden nog eens bij Avis proberen. Daar zo slim geweest om dit als eerste te vragen en daar ging het gelukkig echt! We zijn een beetje duurder af, maar dat kan me op zoon moment toch niet schelen 🤓

Ondertussen zijn we met de auto al in de Target en ons huisje geraakt en liggen we uitgeteld in bed! Morgen al door naar de eerste stop want veel te weinig tijd hier!

Start på rejsen
    4. september 2025