4. den: Klementinum
May 23 in Czech Republic ⋅ 🌙 19 °C
Ako prva info dna: chlapci v sobotu vecer v pivarni ziskali Prazsky pivny pas (46 pivarni) - ich stastie z 23:10 hod je zrejme z prvej foto albumu dnesneho dna😄
Hlavny ciel: Klementinum, druhy najvacsi stavebny komplex v Prahe (po Prazskom hrade) a treti najvacsi jezuitsky komplex na svete (Portugalsko, India, CR) - v Indii komplex postavili Portugalci😄
Vlastnik: Narodna kniznica CR
Vystavba trvala 170 rokov
V budovach komplexu sa nachadzaju 4 miliony knih
1. Barokova kniznica obsahuje 27,5 tis. zvazkov
5 rokov stavba 1722-1727
Nachadzaju sa tam aj zakazane knihy (o.i. Diablova biblia so zaujimavym pribehom/legendou vzniku, kt je momentalne (neprekvapivo) od 1648 v Stokholme (devastacna 30 rocna vojna 1618-1648)
Najstarsi zvitok z 3. storocia z Egypta
Najtazsia kniha vazi 72 kg (je v trezore)
Knihy v jazykoch: nemcina, latincina. cestina
Na strope kniznice su vyjavy od antiky ku krestanstvu
Globusy a hodiny
1722 otvorene ako prve verejne muzeum
V kniznici musia byt dodrzane stabilne podmienky: vlhkost vzduchu 50 % a 18 stupnov teplota vo vnutri
2. Astronomicka veza
172 schodov do Astronomickej veze, kt je 68 m vysoka
Observatorium
Pozorovania: Johannes Kepler a Tycho Brahe (pochovany v Prahe)
1752 prve meranie ( chybaju oficialne zaznamy)
1775 od 1.1. jedno z najstarsich merani na svete
V sucasnosti sa merania realizuju 3x denne
Uzasna prehliadka so zanietenym sprievodcom Miroslavom😄 od neho foto max a min teplôt
Pri pohlade do barokovej kniznice “dotyk minulosti”
Dievcata mali az zimomriavky a slzu v oku
Nasledne nas plan viedol ku Staremu zidovskemu cintorinu, kt po dvoch zavretych dnoch okupovali v rade na vstup desiatky/stovky navstevnikov (takze tuto pamiatku posuvame v case na dalsiu navstevu Prahy)
Este kratka (ale povinna) navsteva M&S s uspesnym ulovkom oblecenia pre vsetkych😄
Cestou sme nasli novy tip na vylet: Nekonecna studna-Idiom (vela knih+ zrkadla) v Mestskej kniznici (Marianske namestie) - SK autor Matej Kren
Po ceste domov vecera vo vybornej Ceskej restauracii (odbocka z dialnice k cerpacke, McDonaldu a za nim je restauracia), platba len cash (CZK/€):
Sviečková
Vyprazane udene s domacim zemiakovym salatom
Sekana s domacim zemiakovym salatom
Farmarsky gulas z kacacich zaludkov s cibulkou a slaninkou
Presso
Kofola
Domaci boruvkovy kolac so slahackou
Tesime sa na vecerny zapas s Kanadou🏒🏒🏒Read more

Traveler
tu sme boli aj my :)
Traveler
No pekne, ešteže mám ten pas, lebo toto v pamäti nemám 🤦