- Visa resan
- Lägg till bucket listanTa bort från bucket listan
- Dela
- Dag 33
- fredag 7 oktober 2022 15:53
- ⛅ 21 °C
- Höjd över havet: 1 157 m
SpanienRabanal del Camino42°28’54” N 6°17’6” W
Rabanal del Camino
7 oktober 2022, Spanien ⋅ ⛅ 21 °C
Wyjście z Astorgi ciągnęło się przez miasto dość długo z delikatnym podwyższeniem. Pierwszy postój na chwilę zamyślenia w Ermita del Ecco Homo(co chyba znaczy oto człowiek), bardzo malutkie ale dobre i ciepłe miejsce. Później już w większości polna droga w górę jakby droga przygotowywala nas do następnego trudnego etapu. Wioski, które mijaliśmy zdecydowanie różniły się klimatycznie od do tej pory oglądanych. Dolina Bierza zasłynęła dość niedawno bo dopiero od późnych lat 80tych doskonałym winem, dzięki swojej lokalizacji winogrona dojrzewają prawie miesiąc wcześniej niż w innych okolicach, niektórzy porównują je to Chianti z Toskanii. Również interesujące jest to, że duża część ludności mieszkającej w tej dolinie i górach należy do Maragot kultury. Są to pozostałości barbarzyńsjich plemion z północnej Afryki,którzy przywędrowali do Hiszpanii razem z Arabami.
Większości budynków w mijanych wioskach jest zbudowana z nieregularnego kamienia i często ma okrągły kształt.
Na około 2-3 km tuż przed Rabanal droga idącą stromo pod górę miała siatkę na której pielgrzymi zostawiali wplecione krzyże z drobnych gałązek. Bardzo to było poruszające.
Nasze schronisko było dosłownie na przeciwko XII wiecznego kościoła Iglesias de Santa Maria de la Asuncion. Jest on prowadzony przez Benedyktynów. Wieczorem można posłuchać modlitw w formie Gregoriański chants. Ponoć Templariusze mieli tutaj mały fort. Chroniło to pielgrzymów od zbójów i wilków, których ponoć było tutaj bardzo dużo.
A propos templariuszy to jeden z kolegów pielgrzymów Dexter z Australii zwrócił mi uwagę że przechodząc dnia poprzedniego przez Hospital de Orbiego przechodziliśmy obok bardzo małego kościółka który miał inny symbol tzn inne kolory krzyża. Było to miejsce należące do zakonu mnichów zbrojnych St.John of Jerusalem lub Hospitaller. Dokładnie się na tym nie znam ale wydaje mi się jedną z różnić było to że Templariusze mogli używać swojej potęgi militarnej kiedy im się chciało a Hospitaller tylko w obronie biednych.
Ciekawe jest również to że wiele ambulansów w domu ma ten sam krzyż jako symbol i St.John w nazwie.Läs mer

Piękne miejsca,piękne widoki,piękni ludzie i...piękne pięciopalczaste skarpetki!!!!...czy pomogły strudzonym stopom?? [MałgosiaZ]
Resenärbardzo, dla mnie tutaj nie zastąpione 👣
ResenärPiękny Gaudi😍 Stópki całuję😘