- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 20
- Monday, October 6, 2025 at 7:23 PM
- ☀️ 22 °C
- Altitude: 269 m
SpainSantiago de Compostela42°52’51” N 8°32’39” W
Santiago de Compostela day 2
October 6 in Spain ⋅ ☀️ 22 °C
Bardzo leniwie rozpoczęliśmy dzień. Śniadanie tuż przed 11, a potem jeszcze polegiwanie w pokoju. Po pomału chyba wychodzi zmęczenie, brak ruchu, rutyny i celu dają się we znaki. W końcu wydobyliśmy się z hotelu kierując kroki w kierunku placu katedralnego a po drodze oczywiście cieszyliśmy się gwarem i atmosfera małych uliczek starego miasta. Po paru godzinach włóczęgi po mieście spotkaliśmy się z naszymi przyjaciółmi Rhonda i James na winku i piwku. Nadszedł czas pożegnania, oni ruszyli w swoją drogą a my na wycieczkę na dach katedry, z tamtej wysokości widok miasta zupełnie z innej perspektywy. Przepiękna perspektywa miasta i zbliżenia na wieże katedry. Teraz siedzimy już na dole w katedrze i czekamy na mszę, i pomogły myślimy o jutrzejszym powrocie do domu.
No nie do wiary, było znów butafimiero, zupełnie się nie spodziewaliśmy bo msza była raczej mniejsza. Mamy niesamowite szczęście, bo za każdym razem jak jesteśmy na mszy w katedrze to udaje nam się je zobaczyć w akcji, także dostaliśmy przepiękne zakończenie.
Z tej okazji warto może przypomnieć parę faktów o tym przeogromnym kadzidle, wyszperałem to oczywiscie z internetu, tak więc:
Nazwa z galicyjskiego znaczy rozpylacz dymu
Obecne było zrobione w 1851 roku i waży około 80 kg a załadowane węglem i ziołami około 100 kg i ma wysokość 150 cm
Jest operowane przez 8 Tiraboleiros
Jest na najwyższej wysokości około 20 metrów i osiąga prędkość 68 kmh
Cały rytuał trwa około 90 sec i ma 17 cykli.
No i to było na tyle, było pieknie.
Ale.... to nie koniec jeszcze😁 poszliśmy po kościele na najlepszą ośmiornice i zamborinis w mieście, podlewane doskonałym czerwonym winem, rozmowa i wspomnieniami ostatnich tygodni no, a potem powolny spacer do hotelu na dobrze zasłużoną noc no i to miało być tak naprawdę wszystko na dzisiaj, ale ...nie,
przechodząc przez plac katedralny napotkaliśmy na występ muzyczny, który był kolejnym cudem niespodzianką. Hiszpańsko meksykańskie piosenki śpiewane z podkładem instrumentow strunowych różnych rodzajów i kobzy galicyjskiej. No i tym razem to wszystko już na pewno. Teraz układamy emocje i przeżycia w dobry sen.Read more

TravelerBynajmniej nie z lenistwa pozostawię sobie komentarze do tego dnia na jutro 🤗
Traveler
Piękni Wy na tle majestatycznej katedry 😍