• Saint Barthelemy

December 6, 2025 in Saint Barthélemy ⋅ 🌬 26 °C

Dzisiejszy dzień, będzie bardzo krótki w opisie, ale bardzo długi w czasie i pokonanej odległości. Przepłynęliśmy 43 mile morskie, w bujającej atmosferze, hałasując dookoła, gdyż towarzyszył nam niekorzystny wiatr, w osiągnięciu dzisiejszego celu, którym był Saint Barth. Pasat wiał około 18 - 20 węzłów i naprawdę pływało się cudownie pod względem żeglarskim , niekoniecznie pasażerskim, ale baaaardzo długo, intensywny dzień żeglarskich umiejętności i pasażerskiego przetrwania. Dobiliśmy do Gustavia, która jest stolicą wyspy , żeby jak zwykle najpierw załatwić formalności imigracyjne, bo przecież ponownie wpływamy do innego kraju. Flotylla parkująca w zatoce zrobiła na nas ogromne wrażenie . Wszędzie dookoła rozmaite ekskluzywne łodzie. W międzyczasie pokropił mały deszczyk, a oczom naszym ukazal się widok podwójnej tęczy., a zaraz po, kolejny imponujący karaibski zachód słońca. Ruszyliśmy na noc do przepięknej zatoczki Anse de Colombier. Na obiad były hamburgery z grilla, sałatka i spaghetti w chyba najlepszej wersji , jaką miałem. Większość załogi, zapobiegawczo, aby uniknąć w ciągu dnia choroby morskiej , ograniczyła się do wieczornego posiłku, stąd pewnie był wilczy apetyt i wrażenie, że obiadek był najlepszy na świecie. Lekko zmęczeni , idziemy spać. Tylko Iza i Terry wybierają się odwiedzić sąsiednią łódkę pod polską bandera. Jutro dawno wyczekiwana plaża i relaks w wodzie.Read more