od moře k moři

Pyreneje se dají přejít třemi cestami - francouzskou GR10, španělskou GR11 nebo "hřebenovou" HRP, která víceméně kopíruje hranici a vede chvíli Francií, chvíli Španělskem a také Andorrou.
Pátek - cesta

letadlo: Praha - Madrid - San Sebastian (Hondarribia)
pěšky x busem: Hondarribia - Irun - Hendaye (oceán) a zpět
taxi: Hondarribia - Biriatou
pěšky: Biriatou - kopec
Dnešní den násLeia mais
Sobota

Počasí: slunečno, vedro
Cesta plná prastarých dubů a buků, volně se pasoucích koní, podivných posedů a kapradí místo trávy. Spíme ve stanu u pomalu tekoucího pramene.
7:30-19:30,Leia mais
Neděle

Počasí: slunečno, vedro
Stejně malebná krajina jako včera, přibyly krávy, ovce a orli. Koně tu nosí zvonce jako krávy.
Špatně značené cesty jsou důsledkem častého bloudění,Leia mais
Pondělí

Počasí: slunečno, vedro
V Les Aldudes jsme hledali krám, bohužel měl zavřeno.
Cesta zpočátku příjemná, pak jsme se prodírali kapradím a pichlavými keři a nakonec dlouho po asfaltu.Leia mais
Úterý

Počasí: slunečno, vedro
Ráno jsme vyrazili opačným směrem než ostatní. Cestou jsme potkávali neobvykle hodně turistů, vesměs poutníků.
Tradičně jsme hledali cestu, která byla spíšeLeia mais
Středa

Počasí: dopo slunečno, vedro, odpo se zatáhlo, ale dusno, pak mlha
Popis dnešní trasy z průvodce: žádná značka, žádná cesta, směr severovýchod.
Už od včerejška se mění rázLeia mais
Čtvrtek

Počasí: ráno mlha a mrholilo, kolem poledne se vyjasnilo, pak opět mlha a déšť, po celý den silný vítr
Tento den bylo mnoho netušených výhledů, pak se obloha na chvíli rozjasnila aLeia mais
Pátek 2

Počasí: neprší, polojasno
Ráno jsme se oblékali do mokrého oblečení a bot, ale postupně jsme dosychali. Cesta vedla trávou a pak po skalách a nakonec dlouho po silnici. Byli jsme svědkyLeia mais
Sobota 2

Počasí: v noci na dnešek byla pořádná bouřka se silným větrem, pak přes den slunečno, chvílemi vedro
Zpočátku jsme stoupali po sjezdovce, pak terén přešel v kamenné moře, kde jsmeLeia mais
Neděle 2

Počasí: slunečno, polojasno, ne vedro
Dnes jsme celý den stoupali, nejdříve prudce a poté traverzem. Na chatu jsme přišli hodně brzy, tak jsme si před večeří stihli zahrátLeia mais
Pondělí 2

Počasí: slunečno, polojasno
Dnes jsme měli převážně klesat, ale připadalo nám, že jdeme stále do kopce. Cesta vedla kolem jezera Lac Estaëns, kde jsme poobědvali a smočili nohy.Leia mais
Úterý 2

Počasí: slunečno, až polojasno, občas studený vítr
Túru jsme začali úspěšně, Pavlík našel v kontejneru zlomenou hůlku. Kroužek použije na opravu Vítkových hůlek. Dnešní cestaLeia mais
Středa 2

Počasí: zataženo, k večeru bouřka
Tento den jsme začali netradičně. Mimo plán jsme si udělali zacházku 1,5h, abychom si zashopovali. Koupili jsme mačky, Pavlíkovi mikinu a VítkoviLeia mais
Čtvrtek 2

Počasí: většinou mlha, ale když se rozplyne, je jasno
Dnešní den začal úspěšně. Pavlíček se snažil zapomenout svou mikinu (novou!) na chatě, ale já jsem ji náhodnou objevila podLeia mais
Pátek 3

Počasí: slunečno, ne vedro
V této oblasti je problém se signálem, proto jsme si včera nechali zavolat z chaty na chatu v Bayssellance, kde jsme plánovali spaní. Bohužel měli plno.Leia mais
Sobota 3

Počasí: polojasno, odpoledne a k večeru déšť
Po vydatné snídani jsme vyrazili do kopce. Stejnou trasou vedl běžecký závod, kterého jsme se nedobrovolně účastnili a závodníkům seLeia mais
Neděle 3

Počasí: ráno zataženo, pak polojasno, večer sprchlo
Ráno bylo chladno, ale rychle jsme se zahřáli při stoupání. Cestou jsme se zastavili u chaty, kde se pásli oslíci. Jeden nám sežralLeia mais
Pondělí 3

Počasí: polojasno, odpoledne sprchlo a bouřilo
Ráno jsme se přejedli u snídaně (J snědla 3 velké domácí croassanty, V a P půl skleničky marmelády a 3 ošatky chleba) a pak vyrazili doLeia mais
Úterý 3

Počasí: polojasno, teplo
Snídani jsme měli tentokrát ze supermarketu na pumpě. Každý si koupil, na co měl chuť. Po dlouhé době nebyla marmeláda. Například Vítek si koupil půlkuLeia mais
Středa 3

Počasí: polojasno, večer déšť
Dnes byla slabší snídaně, samé průmyslové výrobky (pitíčko, muffin balený po jednom, mini buchtičky také samostatně balené).
Hned ze začátku jsmeLeia mais
Čtvrtek 3

Počasí: polojasno, krátce sprchlo (předpověď byla horší)
Hned ráno jsme řešili, kam dnes vlastně půjdeme. Předpověď počasí nebyla příznivá a čekala nás těžká etapa plusLeia mais
Pátek 4

Počasí: polojasno, v 16:00 zahřmělo a trochu sprchlo
Ráno nás trochu vyděsil vítr a černé mraky. Naštěstí se vyjasnilo, než jsme dosnídali. Stoupali jsme do sedla Col Inférieur deLeia mais
Sobota 4

Počasí: slunečno, až polojasno
Hlavní úkol dne je dobýt nejvyšší vrchol Pyrenejí - Pico de Aneto (3404m).
Když jsme večer zjišťovali, v kolik je snídaně, bylo nám nekompromisněLeia mais
Neděle 4

Počasí: slunečno
Ráno jsme vyrazili od chaty směrem dolů a napojili se na cestu vedoucí rozlehlým údolím plným svišťů, kterým protékal větší potok, a začali jsme pomalu stoupat.Leia mais