• Márton Nádas
  • Márton Nádas

Az Én Utam-El Camino Portugués

Közel 2 éve jött velem szembe az El Camino mint téma. Akkor letettem róla, mert annyi szabadság nem létezik, de újra és újra szembe jött velem, így nem tehetek mást, nekivágok. Irány a Portugál El Camino. Természetesen egyedül.... Kalandra fel... Meer informatie
  • 22. Nap: Santiago de Compostela

21 mei, Spanje ⋅ ☁️ 13 °C

Mai útvonalam: 😀😀😀 Hivatalosan semmi, valóságban Santiago de Compostela keresztbe kasba ahogy szoktam 😀

Összességében azt kell mondjam, hogy gyönyörű ez a város. Az óvárosi rész különösen, de kintebb is vannak nagyon szép parkok, kiserdők, rengeteg a zöld terület, és nagyon jó a hangulata. Lehet csak azért mert arra vártam 21 napig, hogy ideérjek, vagy mert amikor nehezebb volt megemelni a lábamat, mindig bennem volt, hogy ide akarok érni, és itt lenni, de valószínűleg ez csak emeli a hangulatát, de nem ez adja. Enélkül is megér pár napot. Én ma be akartam járni az egészet természetesen.

Viszont nem rohanok sehova, szóval aludtam egy nagyot, és csak fél 7- kor ültem ki egy kávéval a hostel elé, ahol még semmi mozgás nem volt. Aztán 8 után elkezdtem sétálgatni.
    Tegnap idefele jövet láttam egy szép nagy parkot, ott kezdtem a napot, hogy kicsit újra a természetben legyek. Ez egy hatalmas zöld övezet, több szinten mennek körbe ösvények meg sétányok a dombon ahol van, szóval előbb körbe mentem alul, aztán középen, végül legfelül, ahol egy teljes vidámpark volt felállítva, szóval visszatértem a középső szintre. Kis tavacskák, szökőkutak, rengeteg szobor, és itt ott gyönyörű kilátás a városra.
    Utána gondoltam, először megnézem az újabb részét a városnak, láttam arra egy másik nagy parkot, és majd csak később az óvárost, mondjuk délután. Amikor elértem egy parkba, mentem kicsit másfele, aztán újra irányváltás, és végül elkavarogtam magam a Parque Infantil do Olvido-ba, ami mellett egy több száz éves épületben iskola, a parkban meg mindenféle fal meg város maradványok, és mindenhol buja zöld növényzet. Kicsit feljebb megláttam egy épületet, felmentem megnézni, egy templom meg egy kolostor. Aztán ha már itt voltam, megnéztem a térképet és van valahol az óváros északi csücskében egy tér a Porta do Camino. Menjünk arra. De észrevettem valami régi kaput, ami nyitva volt, szóval bementem, mint kiderült egy hatalmas temetőbe, ami egyben park is, szóval ott is bóklásztam kicsit, és eljutottam a Museo do Pobo Galego-ra, ami szintén nyitva volt, mert nagyon pakoltak be valamit. Belógtam a hangszerpakolók közt, de amikor az első fotót megcsináltam lebuktam, és gyorsan kitessékeltek, hogy itt koncert lesz, és zárva vannak 😀😀

A Porta do Caminon megtudtam, hogy Európát a Camino útvonalára építették, nem fordítva, (ez később kiderült, hogy sok helyen tényleg igaz), de ha már itt voltam elmentem a Costa Vella kilátópontra is, és onnan kezdtem leereszkedni az óvárosba. Egyből a Szent Márton térre és templomra találtam rá, de ez sajnos zárva volt, szóval én maradtam csak Szent Mártonként picit ott a téren. 😀 Közben már minden irányból kezdtek beérkezni a zarándokok a városba, szóval a San Miguel Dos Agros templomba még benéztem (ha már nyitva volt), ami az eddigi 700 km során a legvidámabb templom volt, mert szép színes freskók díszítették, nem a komor sötétség és az arany.

10 óra lehetett, szóval beültem egy kávézóba megreggelizni. Kávé, 2 féle süti, meg üccsi. Ez kell egy szép reggelhez 😄. Komótosan elfogyasztottam, közben gondolkoztam mi legyen. Egy helyen láttam kiírva, hogy van valami múzeum a zarándokokról meg zarándokutakról, azt elég stillszerű lenne megnézni, szóval ott folytatom a napom. Persze nem egyenesen oda mentem, hanem még keringtem egy kicsit, aztán csak odaértem. Megkérdezték honnan jöttem, majd beengedtek ingyen 😉. (Másoknak is ingyenes, a kérdés csak látogatói regisztrációhoz kellett 😄😄). Szóval akkor kultúrálódjunk, 4 emeleten át, különböző szempontok szerint. Először maga a zarándoklat mint emberi "szokás" volt a téma. Vallási meggyőződéstől, sőt vallástól függetlenül is világszerte zarándokolnak az emberek. Jeruzsálem, Santiago, Gangesz, Mekka, bármi ami az embert kiveszi a megszokott környezetéből, ahol magával lehet, megtisztulhat, vagy egyszerűen csak megköszönheti az életét annak akiben vagy amiben hisz. A második szint a Santiagoi úticélról szólt, Szent Jakab zarándoklatáról, és megpróbáltatásairól, és itt tudtam meg, hogy Európa tényleg a Camino útvonalakra épült. A zarándokokat az egyházak is, később a hétköznapi emberek is tisztelték és segítették. Egy csomó híd, kápolna, zarándokszállás, majd város is azért ott épült ahol, hogy segítse az útjukon őket. Szóval nem a zarándokok mentek városról városra, hanem a városok alakultak zarándokról zarándokra 😄. Aztán Santiago de Compostela és a katedrális, és Szent Jakab volt a téma, végül legfelül üzenhettek a zarándokok a múzeumnak. Én is írtam egy szép kerek, két nyelvű üzenetet, és eljöttem.

Innen a katedrális volt a cél, azt a múzeumot is meg szeretném nézni, meg felmenni a tetőre. Odamentem, leültem a térre, néztem az érkezőket, és közben próbáltam online jegyet venni. Hát mára már nincs jegyük, meg kb holnapra se, szóval ezért majd vissza kell majd sétálnom még egyszer, egy másik irányból.
    Még ma is megható volt a téren állni, de már inkább a mosolygás nem akart eltűnni az arcomról, és boldogan vigyorogtam minden érkezőre, tapsoltam a többiekkel amikor valaki ideért, és néztem az arcokon a hála, a megkönnyebbülés, a meghatottság, és az örömkönnyek egyvelegét.

Ha már a Katedrálisba nem jutok be, gondoltam megkeresem a saját katedrálisomat. A térképen feltűnt egy név: Monte de Deus - Az Isten hegye. Csak 2,5 km, és csak 130 méter emelkedő. Ez kell nekem. Táska nélkül amúgy is szinte repülök, szóval felmentem oda. A legvége már a nemszeretemdecsinálommertjólesz típusú emelkedő volt, és tényleg jó lett. Odafentről elém tárult a teljes város, a távoli hegyekkel, közben a természet hangjai mindenhonnan, és verőfényes napsütés. Ez az Én kápolnám, ez az amire szükségem van... Szóval leültem és csak bámultam a tájat, rendezgettem a gondolataimat, és élveztem, hogy itt vagyok. Eltöltöttem itt is jó sok időt, közben sehol emberek, néha egy egy autó elhúz a közelben, de ennyi.

Amikor kigyönyörködtem magam, elindultam lefelé, de persze nem ott ahol jöttem. Mikor megláttam egy nyitott kaput, bementem, és bejutottam a természetrajzi múzeum kertjébe. Aztán innen vissza az óvárosba, ahol kerestem egy éttermet a Portugál út vonalán, rendeltem egy napi menüt, ami marhasteak, sültkrumpli, sült paprika, tükörtojás meg egy negyedkilós cipó, plusz egy víz meg egy mandulás süti. 2 napra elegendő kalória, szóval jöhet mellé egy sör is, és míg eszek, csak nézem a zarándokokat, akik tudják hogy már mindjárt célba érnek. Van aki már szinte rohan, van aki már itt elkezd ugrálni és örvendezni, és van aki már nagyon kűzd az utolsó méterekkel, de halad előre rendületlenül, minden lépésnél újra és újra felszisszenve. Ez is az Út része. És én (most már ki merem jelenteni), a szerencsések közé tartozom, mert a talpizom gyúlladáson kívül, (ami miatt 3 napig szenvedtem, de aztán a krém és a lazábban viselt cipő segített), semmi bajom nem volt. Se egy vízhólyag, se egy sérülés, se izomláz, vagy jelentősebb fájdalom 700 km-n át. Nagymamám szerint vasgyúró vagyok, szerintem csak vas...😄

Ebéd után úgy döntöttem szisztematikusan eltévedek az óvárosban, ami azt jelenti, hogy megprobálom a szélétől kezdve, random és folyamatos kanyargásokkal, de utcáról utcára végigjárni az egészet. Szerintem sikerült és így találtam rá az egyetemre, a város régi piacára, ahol egy épületen kívül, ahol a kajáldák voltak, ugyan már minden bezárt, de nagyon hangulatos kis piac volt, milliónyi templomra, kihalt sikátorokra, terekre és mindenre amit Santiago de Compostela tartogathat az utazóknak. És persze a lábam időről időre visszavitt a Katedrálishoz a térre, ahol mindig megálltam és néztem a tömeget egy ideig.

Utána már nem volt más cél, mint találni némi szuvenyírt magamnak, meg a családnak, aztán egy megfelelő kis sörözőt és lezárni a napot.

Végül sikerült 27 km-t megtenni a városban, ami egy egy rövidebb zarándoknapomon volt a táv 2 helyszín közt, de még ez is az Úthoz tartozik, ha már nem is a sárga nyilakat követtem, hanem a megérzéseimet.... Szép nap, szép város, szép emlékek. Ma korán lefekszem, mert holnapra vannak még terveim aztán elkezdem megkeresni a haza vezető utat. 24 napja indultam el otthonról, jó lenne már lassan hazaérni.

• A hazaút, I. rész-Santiago-Valencia

22 mei, Spanje ⋅ ☀️ 18 °C

Amikor tegnap este azt írtam, holnap elkezdem megkeresni a hazafelé vezető utam, abban volt némi ferdítés. A hazautamat végül 3 nappal ezelőtt kitaláltam, de szeretném meglepni a gyerekeket, így nem akartam, hogy a blog alapján bárki elszúrja a meglepetést, szóval nem írtam róla. Valójában már Pontecesures-ben döntöttem, és le is foglaltam a repülőjegyeket mára. Santiago-Valencia-Budapest. Onnan vonattal Debrecen, és aztán otthon séta az állomástól, hogy a fiúk csak akkor jöjjenek rá, hogy megyek, ha már beléptem a kapun.

Mikor Santiago-ba értem már a fuvaromat is leszerveztem a reptérre. Bolt és Uber sajnos nincs a városban, de a google maps ajánlott egy ezekhez hasonló applikációt, a Cabify-t, akik elvileg szintén régóta csinálják, szóval előre lefoglaltam a fuvart ma reggel 3:30-ra, megkaptam a visszaigazolást, hogy amint meglesz ki a sofőröm küldik az update infókat, hogy hol vesz fel. Szuper, elintézve... gondoltam én.

Fél 3-kor keltem, a cuccaimat már tegnap este összeszedtem még egyszer utóljára, reggel már csak pár dolgot kell beletenni, és kisétáltam az óváros szélére ahová az app legutolsó infók szerint mutatta a taxis felvétel helyét. Negyen 4-kor még semmi infó a sofőrről ráadásul az app eszeveszett módon keresgélte a kocsit, szóval ráírtam az Ügyfélszolgálatra, kiderült hogy kavar van a rendszerben, nincs sofőr, nincs taxim.... a gépem meg 5:45-kor indul. Egy kicsit vitáztam velük online, aztán rájöttem, hogy feleslegesen hergelném magam, 24 napja minden megoldódik aminek meg kell, szóval ránéztem a térképre hol van taxi droszt, odasétáltam pár perc alatt és beültem az első szabad taxiba, szóval nagyon is időben kiértem a reptérre, ahol igazából még kb minden zárva. Bár a ryanair már elkezdte a csomagfelvételeket de a biztonsági kapuk, a kávézók még lezárva. Kis reptér, gondolom úgy vannak vele, azt az óránként 1 gépet ami most menni fog lekezelik így is.
    Biztonsági kapunál félrevittek átnézni a cuccaim, de annak ellenére, hogy kint ki volt rakva hogy se túrabot, se bicska nem vihető a gépre, valami lakmuszpapíros ellenőrzés után simán továbbengedtek. Elég picike reptér ez, eltévedni nem fogok, és kint még sehol egy gép se, szóval várakozunk kicsit.

Egy rövid repülést követően le is szálltunk Valenciában, ahol most több mint 3,5 órát kellene eltöltenem, mert Budapestre a járatom csak 10:45-kor megy tovább. Ez arra pont nem elég, hogy az ember bemenjen a városba és megnézze kicsit, ahhoz meg túl sok, hogy a boltokat rója, vagy ücsörögjön. Legalább annyi történt, hogy ki kellett mennem az érkezési oldalon, és az indulásin újra beállni a biztonsági ellenőrzéshez, és újra bejutni. Legalább a kettő közt ki tudtam lépni a reptér elé megnézni, hogy csak a nap süt, vagy szép idő is van. Kellemes, de visszamegyek, újra becheckolok, mert itt a parkolón kívül semmi nincs.

Az első órában körbe körbe sétálgattam a reptéren, kb mindenhol is voltam háromszor, (ez sem olyan óriási reptér) szóval meguntam a mászkálást. Mondjuk így is megtettem vagy 6000 lépést bent 😀. Leültem egy szendvicsre és egy kávéra, és ennyi. Gondolom majd olvasgatok a maradék 2,5 órában.

Szóval ez az első szakasza az útnak. Innen Budapest, aztán vonattal Debrecen. Legközelebb már onnan jelentkezem a záró információkkal.

• A hazaút II. Rész

22 mei, Hongarije ⋅ ☁️ 20 °C

Valenciában a végtelennek tűnő várakozás után csak elindultunk. Közben megerősödött bennem, hogy a Priority jegyeknek a fapadosok esetében egyedül annyi értelmük van, hogy benne van egy 10 kilós felvihető táska is a kézipoggyász mellett, így sehol nem méregetik a hátizsákomat. Mert egyébként meg először a Priorityseket engedik be a beszállókapun, de aztán ott állhatunk a sor legelején arra várva, hogy a kis folyosókról kijussunk a repülőhöz. Na mindegy, a táska miatt kellett.
    Ez is Ryanair, ez is felszállt és leszállt, aztán várakoztunk Ferihegyen, hogy kapjunk 2 lépcsőt, mert csak 1 jött oda először, és elől kezdték csak leterelni az embereket, ami nekem kicsit időigényes volt mert a leghátsó sorban ültem 😀😀 Mire kaptunk hátsó lépcsőt is, már szinte biztos volt, hogy nem érem el a 14:42-s vonatot, szóval ráérek. Kisétáltam a reptérről, süt a nap, jó idő van, szóval átsétálok még a Ferihegyi vonatállomásra is. Csak 6 km, mondjuk mire átverekedtem magam a kerítésen a parkolóbol máris 6,5 lett, de az már nem számít. Egész nap vagy repülőn ültem, vagy reptereken belül sétálgattam, a lábaim megmerevedtek, kellett a mozgás meg a levegő. És alig 1 és egy negyedórás út.

Út közben rájöttem, hogy megvan még a Pontecesuresben tartaléknak vásárolt kiflim, még csak 3 napos, jó lesz ebédre. Komótosan elmajszolgattam, beszéltem Ferivel, (aki még mindig sétál, és még mindig az Úton van, de már a 2/3-át megtette a Francia Caminonak, szóval irtó büszke vagyok rá), és már ide is értem. 40 perc múlva jön a vonat, addig üldögélek egy kicsit. Meg persze a keretesség kedvéért megcsinálom a Ferihegyes szelfit, amivel kezdtük Ferivel az első este 😀

Egy eseménytelen vonatút után végre Debrecen. Innen már csak egy séta hazáig, hogy teljes legyen a meglepetés a fiúknak. Remélem hazaérnek addigra mikorra én 😄

Út közben Zsuzsi csatlakozott hozzám a sétában, így azért könnyebb volt, mert végre nem egyedül voltam, de már itthon, és fokozatosan tudtam visszatérni a családhoz. Együtt hazasétáltunk, és szerencsére otthon voltak a fiúk, és mikor megláttuk egymást, összeölelkeztünk mindhárman és hosszú percekig csak öleltük egymást, aztán négyen lettünk, mert persze Burgi is közénk furakodott és nem hagyott békén amíg őt is meg nem ölelgettem, aztán meg anyut is.

Nagy volt az öröm, és a meglepetés is sikerült, és igazán jó volt így, hogy hátizsákostól, zarándokként tértem haza, így volt tényleg teljes az Én Utam is.
    Mindenki megkapta a kis ajándékait amiknek a nagy részét az Úton szedtem/vettem magamhoz, és egy kis "talizmános tasakban" gyűjtöttem. Eukaliptusz levél, kagylók az óceán partjáról, Miguel ajándékai, kitűző, karkötők, és tegnap beszereztem a fiú szekció egyenpólóját is.

Végre egy rendes hajmosás, egy zuhany, egy szakállnyírás, és ami a legkülönlegesebb élmény volt, más nadrág és póló mint ami 3 hétig volt rajtam, aztán közösen megvacsoráztunk, és elmentünk kutyát sétáltatni.

Végre itthon, és így már tényleg itthon.

Ha össze kellene foglalnom az elmúlt 24 napot, nem nagyon menne még, rengeteg minden történt, rengeteg élmény és kihívás jött szembe velem, és rengeteget viszek belőle tovább Magammal. Megtapasztaltam a fizikai és mentális/lelki határaimat, megtanultam a kimondott szavak erejét újra értékelni, és megtanultam követni a természet és a belsőm hangjait. Voltak nehezebb és könnyebb napok, de a legrosszabbat is megtapasztaltam; amikor a lábam miatt azt éreztem, hogy fel kell adnom az rosszabb volt esőnél, sárnál, 40 km kutyagolásnál, és a bizonytalanságnál is, hogy lesz e hol aludnom. De megküzdöttem mindennel, és ez egy teljesen más erőt ad.

Összesen a mai napos sétákkal együtt 807,12 km-t sétáltam 24 nap alatt. Keresztülmentem Portugálián és Nyugat Spanyolországon, és megtettem 1.338.066 lépést, és leadtam közel 5 kg-t ami szerintem az elmúlt két nap zabálásával lett "csak" ennyi, közben voltak napok amikor több is volt.

Ennyi kellett ahhoz, hogy újra hazaérjek, és minden lépése megérte....

És hogy hogyan tovább? Azt majd az Én Utam elém hozza...

Het einde van de reis
    22 mei 2025