Somebody said: For traveling is not easy with children. Let's try it. We have 2 boys (born in 2013 and 2018) . I don't like stereotypes, just to break them.
 • Day3

  Tha last one-újra itthon

  January 20 in Hungary ⋅ 🌧 1 °C

  Hazaértünk. 780 km, röpke 9,5 óra egy tankolással és egy hosszabb ebédszünettel illetve Budapesttől szakadó hóval és pénteki forgalmi csúccsal.

  Szép volt, jó volt, tartalmas volt. Ajánlom mindenkinek.

  Szokásos statisztika:
  1560 km kocsival
  32 km gyalog
  46.200 lépés

  Várjuk a következőt
  Read more

 • Day3

  Almost Hungary-félúton

  January 20 in Slovakia ⋅ ☁️ 1 °C

  3 óra alatt átjöttünk Csehországon, és Szlovákián egészen Pozsonyig. A kocsi tankja majdnem kiszáradt, szóval megtankolunk itt, és megyünk tovább. Szlovák benzin 1.596 EUR, majdnem mint otthon. Fontos azonban hogy bár a Szlovák szakasz nem hosszú, de összesen 3 benzinkút van a pálya mellett, 2 Pozsonynál, egy meg a Cseh határnál, és köztük majdnem 60 km a távolság, szóval ha nem akar valaki az adrenalin miatt aggógni az időben tankoljon ( ne úgy mint én, mert a 60 literes tankba végül 57 liter ment szóval centis volt)Read more

 • Day2

  Knight at night

  January 19 in Czech Republic ⋅ ☁️ 0 °C

  Egy kis délutáni pihi után irány az esti Prága (újra) . Első utunk a Hradzsin fele vezetett, ami bár már este van, de fent a vár oldalában csodaszép kilátást ígért az esti Prágára. A várba nem akartunk már ilyen későn bemenni, annak idején végigjártuk az egészet és bár sok szép része van, most nem akartunk 3-4 órát bent sétálgatni.
  Inkább elindultunk újra a Karlovi Most (Károly híd) felé lefele és élveztük a kilátást meg a sikátorok zaját.
  Ahogy tegnap ígértem, mára tényleg okosabbak lettünk. Betértünk egy Cannabis Shop-ba és rákérdeztünk hogy akkor ez most mi. Kiderült, hogy bizonyos összetevői a marihuana-nak már legálisak cseh országban, de a klaszikus holland termés még nem (viszont törvényjavaslat már van rá). Szóval venni nem vettünk semmit, de kaptunk egy kis tudást.
  A terv az volt hogy elmegyünk ma is egészen a nemzeti múzeum előtti térig, (ami bàr bevásárló utca, de szép séta, és talán még Zsuzsi is vesz valamit magának). Útközben azonban felfedeztük Prágai utunk egyik eddig nem ismert uticélját. Nevezetesen egy SÖRMÚZEUM-ot. Kis tétovázás után kifizettük a fejenként 280 CZK-t (amihez jár 4 sör is) és a nem túl kedves jegypénztáros ellenére megnéztük a cseh sör történelmét és kellékeit bemutató kiállítást, majd levonultunk a múzeum pincéjébe, ahol már a lépcső tetejéről tudtuk, hogy egy sörbarlangba tartunk. Megkaptuk a 4-4 sörünket (szűrt, szűretlen, mézesmaláta és barna) és egy pince kellemes hangulatában meg is ittuk jókedvűen az egészet.
  A hangulat megjött, szóval már elviselet egy boltot is, ahol Zsuzsi gyorsan összevásárol magának pár elengedhetetlen holmit mint táska és fülvédő, aztán irány egy vacsi.

  Vacsi után jóllakottan egy kényelmes séta hazafele, de mivel már majdnem 10 óra, megvártuk amíg az óratorony (Orloj) kinyitja kis ablakát és elvonulnak az apostolok az ablakok mögött az óra mellett. Nem is maradt más hátra mint bő 20 km napi gyaloglás után a jól megérdemelt pihenés.
  Read more

 • Day2

  PT Part 2- Karlovy Most and Jewish Qrt

  January 19 in Czech Republic ⋅ ⛅ 1 °C

  A hegyről lefelé csak azt néztük merre melyik kis utca a szebb, így elkezdtünk csak hozzávetőlegesen a Károly híd felé kóvályogni a környéken. Szeretem külföldön átadni magam a hely szellemének és céltalanul bolyongani, mindenhova bekukucskálni, meg elképzelni milyen lehet ott élni. Azt kell mondjam Prága erre tökéletes hely. Iszonyat jó hangulata van az épületek összevisszaságának, ami valahogy mégis összefügg és összeillik.

  A Károly hídra érve látszik hogy most már azért vannak turisták, de ez még mindig nem tömeg, szóval jó ötlet volt ennyire holt időazakban jönni. Nem csak január közepe, de a hét közepe is. El is döntöttük, hogy elmegyünk a Zsidó negyedbe, megnézzük a régi temetőt úgy hogy senki nem lép közben ránk. Előtte persze a hídon egy kis utcazene hallgatás, és szoborcsoportonhülyehelyenhülyepózbanülőmadár fotózás és mehetünk is.

  Prágában nagyon jó a tömegközlekedés, rengeteg villamos és 4 metro vonal is van, mindamellett az óvárosi rész nem nagy, így inkább gyalogosan közlekedünk.
  A zsidó negyedben 3 féle jegy van, mi a közteset választjuk 400 CZK/fővel, mert abban is 5 zsinagóga, a régi temető és a ceremonial Hall is benne van. Igazából főként a temetőbe akartunk bejutni, de külön oda nincs jegy szóval akkor legyen minden.
  A zsinagógák közül van ahol a holocaust áldozatairól emlékeznek meg, van ahol a hétköznapi és ünnepi kellékek vannak kiállítva, a legszebb mégis a spanyol zsinagóga, mert annak a belső díszítése is már ad egy élményt.
  A temető viszont maga a történelem. A 15-ik századtól kötelezték a helyi zsidókat rá hogy a városon belül temetkezzenek, az összes akkori kis temetőből áthoztak ide mindenkit. Egészen 1787-ig használatban volt, így több "emeleten/rétegen" keresztül jelenleg több mint 12.000 ember sírhelye, mindez egy kb tornaterem méretű kertben a városban. Furcsa belegondolni.

  Kultúra után egy kis süti/szendvics, majd vissza a szállásra, hogy rápihenjünk az esti következő körútra, ami a vár és újra az óratorony városrészek lesznek.
  Eddig 16.000 lépés a nap, és hol van még a vége.
  Read more

 • Day2

  Prague Tour Part 1- Mountain in the City

  January 19 in Czech Republic ⋅ ⛅ 0 °C

  Kezdjük hát el a városjáró körutat. Nem sok tervezés volt előzetesen szóval csak mentünk a lábunk után torony iránt.

  És tényleg így indult a nap. Mivel süt a nap, a napszemüvegem meg a kocsiban, visszamentünk a kórházhoz reggeli után. És mivel tegnap este egy szemben lévő kapuban őr állt, most meg nincs ott, nézzük meg mi van a kapun túl.
  Hát, mi más mint egy kis erdei ösvény, ami mivel Prága óvárosa közepén van, csak követni lehet, megfordulni nem. Egy kis sárbanmenetelés után fel is értünk a Seminary Gardenre amiről kiderült hogy évszázadokkal ezelőtt egy helyi carmelita monostor kertje volt, ami miután az 1700-as évek végén leégett, érseki szeminárium lett. Az 1900-as évek elején mikor visszakapta a város, több mint 2100 gyümölcsfát últettek.
  Mostanra lanovka is van, de mi gyalog megyünk fel a sok sok lépcsőn és ösvényen. A homokkő sziklákba több évtizednyi üzenet, a hegy tetején kilátótorony.
  Gyorsan megnéztük a Mirror Maze nevű tükörtrükk kiállítást, majd irány a torony. 300 lépcső fel ( na jó csak 299), aztán máris Prága csúcsán vagyunk 80m- re a hegy felett. Pazar látvány, megérte a dupla belépőért a 210 CZK/fő.
  Panoráma fotó, aztán irány lefele megint csak toronyiránt a Károly híd és a Zsidó negyed irányába....
  Read more

 • Day1

  Utazás a múltban

  January 18 in Czech Republic ⋅ ⛅ 0 °C

  Itt az ideje egy újabb utazásnak, ezúttal gyerekek nélkül.
  Egy kis előzmény: 2009-ben, még jóval a gyerekek, és a nagy kötelezettségek előtt eltöltöttünk 3 napot Zsuzsival Prágában, és mindig nagyon jó volt rá visszaemlékezni. Évek óta terveztük, hogy vissza kellene térni, de valljuk be, Prága a sok látnivalójával nem feltétlen köt le 2 gyereket, meg hát amúgy is, az az igazi nosztalgia ha az eredeti felállással megyünk.
  Szóval irány Prága kettecskén!

  Szerencsére mostanra sok mindent digitalizáltak, így az előkészületek is egyszerűbbek. Amint megvolt az időpont 2 óra alatt foglaltunk szállást a Bookingon az óvárosi részben (LH Vintage Design Hotel Sax). Ára nem vészes, a reggeliről jókat írnak és fotók alapján nagyon design-os tényleg. Aztán persze majd meglátjuk a valóságban.

  Autópálya matrica kell Szlovákiába és Csehországba is. Ezeket szintén online lehet intézni. Szlovákiában 12 EUR a legrövidebb 10 napos matrica ( http://www.eznamka.sk/) Csehországban szintén 10 napos van 310CZK ( https://edalnice.cz/hu/index.html#/validation)

  2009-ben Orangeways busszal mentünk, ami azóta becsődölt. A vonat izginek hangzik, de Pestről még 7 óra, és addig hol hagyjam a kocsit. Szóval mivel úgyis Pesten volt előtte dolgom, irány kocsival onnan tovább.
  A legnehezebb rész az a Hol hagyjam a kocsit? kèrdés, ami Prágàra is vonatkozik. P+R jó ötletnek tűnt, de kiderült ha este nem állsz ki akkor extra pénz, és fotók alapján nem volt bizalomgerjesztő se otthagyni. Az óváros kb csak a lakóké parkolás kapcsán, szóval marad a hotel által ajánlott parkoló egy közeli kórházban.

  Röpke 6 óra kocsival, és már itt is vagyunk. Az utak jók, autópálya végig, 2 határátkelést csak a roaming SMS jelzi szinte.
  És láss csodát a szobánk tényleg jó. Igazi lakosztály, nappali, külön háló, tágas, kényelmes, reggelivel 112 EUR 2 éjszaka, szóval egyenlőre ajánlom.

  Mivel már estére értünk ide átadtuk magunkat a Prágai utcáknak. Cél nélküli sétálgatás indult amivel egyébként bejártuk kb az egész óvárost míg vacsorát kerestünk. Egy dolgot akartunk nagyon, hogy eldugott kis sikátoros helyi csehó legyen. Végül megtaláltuk az U Červeneho páva-t ami a barna csapolt Közellel, és az óriás csülökkel megvett minket is.

  Néhány dolog ami a legutóbbi út óta biztos hogy változott:
  - a város tele van Candy Mine típusú boltokkal, ahol nagyon jó design mellett lehet cukrok, édességek és csokik tömegét vásárolni.
  -január közepe úgy tűnik nem szezon, nem volt tolongó tömeg még a Kàroly hídon se, viszont több étterem és kocsma is zárva volt
  - egyre több a marihuana shop, amit holnap ki akarunk deríteni mit is árul, mert ami a neve azt biztos nem.

  Holnap estére okosabb leszek, nyakunkba kapjuk a vàrost mert csak 2 esténk van itt.
  Read more

  Hurra!Jo ejszakat es napot! [Ildiko Nadas]

   
 • Day7

  Home again

  November 20, 2022 in Hungary ⋅ ⛅ 1 °C

  Végül sikerült hazaérni, 40 perc késéssel de leszálltunk Debrecenben. Kis reptér, kis séta, kis várakozás aztán Taxi és 1-re haza is értünk.

  Természetesen a fiúk teljesen hullák, Artúr aludt a gépen de az ébresztés elszakította itthonra a mécsest, Brúnó meg mivel csak az utolsó fél órában aludt felvette a fonalat, de talán most már mindenki lenyugszik és alhatunk egyet újra a saját ágyunkban.

  És a szokásos statisztika a végére:
  4112 km repülőn
  254 km kocsival, busszal, vagy gyalog
  71.164 lépés ami 50,13 km gyalog
  A futócipőm csak utazott de nem koszolódott
  És Brúnó 8 könyvet olvasott el a 6 nap alatt

  Aztán hogy mi a következő úticél? Azt majd még kiderül....
  Read more

 • Day6

  Utolsó nap és Ben Gurion

  November 19, 2022 in Israel ⋅ ☀️ 25 °C

  Elérkezett az utolsó nap is. Már reggel elszokorodott a csapat hogy haza kell ma menni, de hát ez van, ilyen a nyaralás. Egyszer csak vége lesz.

  Mint ha az idő is akart volna még egy utolsó D-vitamin csomagot adni, nagyjából magyar nyári hőség volt egész nap.

  Nagy tervezés nem volt mára, akartunk még a srácoknak egy kis mozgást, játékot, szóval megbeszéltük a családban a többi gyerekes szülővel, hogy irány Savyon, ott van egy jó kis park, vigyünk labdát, takarót, kaját és piknikezzünk együtt.

  Ezzel együtt átéltem ma első Izraelben vezetésemet, ugyanis mivel már mi is négyen vagyunk, nem férünk el egyik családdal se egy kocsiba, szóval kaptam egy kocsikulcsot és indulás.

  Először reggeliért indultunk, ami rengeteg falafel humusz, burakas, és minden egyéb volt, aztán irány a park. Savyon a környék elit helye, puccos új villákkal, szóval tényleg jó kis park lett ahova mentünk. És szerencsére a játszótér mellett hatalmas füves placc ahol Brúnónak gyorsan megkérdeztük a helyi srácokat hogy beállhat e hozzájuk focizni, és hamar kialakult a nagy focimeccs. Először 4en voltak, 10 perc múlva már vagy 14 gyerek rúgta a bőrt. Szóval jól sikerült a kiruccanás. Utána még egy hatalmas fagyi party, és irány vissza Bnei Atarotba pakolni.

  Összeszedni mindent egyszerűbb volt, mint otthon kitalálni mit hozzunk, szóval délután még egy pihenő is belefért.
  Indulás előtt még nagy búcsú mindenkitől, a kutyusoktól többször is, és irány a reptér.

  Már idefele is irtam hogy ez nem egy Debrecen Airport, óriási területen van maga a reptér is, a terminálok között konkrétan autópályák vannak csinálva a távolságok és a sok kocsi miatt.
  Mi a Terminal 3-ról indulunk most haza, amit szerencsére a Wizzair elküldött még tegnap, hogy tudjuk. Arról viszont hogy várhatóan 30 perc késés lesz, már csak akkor írtak mikor a reptérre értünk.
  A kiléptetés is többlépcsős mint a belépés volt. Először van egy előzetes csomag check, aztán a csomag feladás, jegy ellenőrzés. Innen átmentünk egy másik emeletre ahol elkezdődött a csomagátvilágítás, utána még 1 útlevél ellenőrzés és már bent is vagyunk.

  Mivel akartunk egy kis édességet még hazafele, a srácokat beszabadítottuk a DutyFree shop-ba, ahol már a méretektől is elámultak. Be is vásároltunk rendesen, aztán elsétáltunk a beszállókapuhoz, ahol kis szendvics, kis játszótér, és röpke 1,5 óra el is telt mire végre elkezdődött a boarding.

  Most 22:06 van, a 21:00-s gép épp a kifutót keresi szóval órák kérdése és elindulunk 😀😀

  Last Check is from Debrecen...
  Read more

 • Day5

  Arab piac, emlékek és lovak

  November 18, 2022 in Israel ⋅ ☀️ 23 °C

  A Tel Avivi Shuk úgy látszik tényleg hatással van az emberekre, de még a gyerekekre is. Mióta ott keresztülmentünk a piaci forgatagon többször mondta Brúnó, hogy neki annyira tetszett a hangulata, hogy az árúsok is meg a vevők is hangoskodnak, dumálnak, és mindenbe bele lehet kóstolni.
  Mivel ma délután bejön a Shabbat, és minden bezár, délelőtt úgy döntöttünk a piacra megyünk beszerezni pár dolgot amit haza akarunk vinni. Igazából magokat viszünk mindig (kesudió, mogyoró, stb...) és az amúgy is jobb a piacról, ahol megkóstolhatod mit veszel, illetve a holnapi hazaútra a szendvicshez valami péksütit.

  Sabrina elvitt minket Ramla-ba egy igazi arab piacra. Egy dolgot kért az elején: pénz és telefon legyen biztos helyen mert hamar lába kél.
  Na Tel Avivban ehhez képest suttogtak az árúsok, itt tényleg mindenki próbálta túlkiabálni a másikat, hogy nála most csak 1 shekel az uborba, meg olcsó a mangó. Vettünk is gyorsan 2 óriásmangót, aztán sétálgattunk tovább a forgatagban. Mikor rátaláltunk a magárúsra a gyerekek mint valami őrült vígjátékban, vigyortól eltorzult arccal vetették rá magukat a cukorkapultra. Gumicukrok, gumikigyók, színesszagosmindenfélék tömkelegét tömték magukba percek alatt míg mi kiválogattuk mit akarunk venni. Aztán hogy ne haragudjon az eladó, úgy gondolták hogy 3-3 nyalókát venni is kell, mert akkor legalább elvész a betömött mennyiségű gumicukor.

  Délután nem maradt más hátra mint elsétálni egy helyi lovardába, lovat még úgyse simogattunk a héten. Útközben kaptam választ a papagájinvázióra is. Elvileg őshonosak, de már nagyon kevés vadon élő egyed volt belőle így védetté nyilvánították, ami mostanra kicsit túlzásba is esett hiszen annyira elszaporodtak hogy már kártékonyak a terményekre. Majd talán a macskák megoldják 😀😀

  Séta után vacsi az unokatestvéreknél, fagyi gyümölcs, süti és irány az ágy. Reméljük mindjárt alszanak...
  Read more

 • Day4

  Kikőtői séta és chill nap

  November 17, 2022 in Israel ⋅ ⛅ 21 °C

  Ma igazi chill napot tartottunk egy kis sétával délutánra. A srácok fél 9-9 -ig aludtak reggel, aztán kényelmesen pizsamában hol a teraszon hol a szobában mindenki elvolt kb 10-ig.

  Volt olyan terv ma is hogy elmegyünk Jeruzsálembe, de nem az óvárosba, mert mostanában megint zavargások vannak, max az egyik legnagyobb Shuk-ra a környéken. De végül mivel fél 11 után kezdtünk neki a reggeli készítésének, elengedtük ezt a programot is. Viszont nagyon profi shakshukát kaptunk reggelire (11-kor). Aki nem tudja, a shaksuka hagymás paradicsomban sült tükörtojás, fincsi keleti fűszerekkel. Laktató és finom szóval az ebéd az elfelejtve egy ilyen reggeli után.

  Végül sikerült eldönteni mi legyen a program délután, szóval elindultunk a Tel Aviv-i kikötőbe sétálni.
  Az idő vegyesen napos/esős volt jó nagy hullámokkal, és jóval kevesebb hajóval, de szuper sétaútvonal van a parton szóval sétáltunk egy nagyot, közben ettünk óriáscukrosfánkot, meg egy új francia pékségben csodadesszerteket (óriásmacaron málnávan meg vaniliakrémmel, illetve valami mogyorócsodával töltött bagel).

  Séta után vissza a kocsiba és megtapasztalhattuk milyen a dugó Tel Avivban. Hát valami csodálatos dolog, főleg hogy jó balkáni módon a sávok csak azért vannak az úton hogy megfeleljenek az előírásoknak, mert az biztos hogy nem a kocsikat választja el, ugyanis mindenki keresztbe kasba közlekedik, és a sávelválasztó felett tarja a kocsi közepét. Még jó hogy nem én vezettem, mert egy párszor biztosan jókat káromkodtam volna ráfeküdve a dudára.

  Mivel ebéd nem volt, most nekiállunk falafelt sütni itthon, aztán megprobáljuk lerakni a srácokat.

  Mára állatos inváziós sztori nincs, de azért annyit megjegyzek, hogy teljesen kivagyok attól, hogy míg otthon évekig próbálok egy-egy szál leandert életben tartani (általában kevesebb sikerrel, mert télen elfelejtem locsolni és meghal), itt gyomnövénykènt terjed, virágzik, és nagyjából annyi szerepet szánnak neki hogy válassza el egymástól az autópálya két oldalát, vagy legyen belőle kerítés. Na mindegy....
  Read more

Join us:

FindPenguins for iOSFindPenguins for Android