• Ruud

Vietnam maart-april 2024

Rondreis Vietnam tweede poging Baca selengkapnya
  • Verboden stad Hué

3 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag geen reisdag, maar een bezoek aan de Verboden Purperen Stad (Tu Cam Thanh) in de citadel van Hué. Hier hebben diverse keizers uit de Nguyen dynastie geleefd.
    Het keizerlijke paleis is een replica van de Verboden Stad in Peking. De citadel wordt Dai Noi (keizerlijke stad) genoemd.
    Vroeger was de citadel vol rijk versierde hallen, tempels en paviljoens. Het was het domein van de keizers en hun gevolg.
    Het was lange tijd streng verboden voor de gewone sterveling om hier te komen, maar inmiddels kun je ook als toerist door de indrukwekkende ruimtes van de citadel dwalen.
    Het westelijke gedeelte van de stad was bestemd voor de harems van de keizer. Gecastreerde bewakers, die geen bedreiging vormden voor de keizerlijke harems, waren de enige burgers die hier naar binnen mochten. Ieder ander die probeerde binnen te glippen, kon rekenen op de doodstraf. De harems van de keizers zorgden er voor, dat Hué een heerlijke bijnaam kreeg: de stad met de mooiste vrouwen. Tijdens hun bewind haalden keizers uit het gehele land de aantrekkelijkste meisjes naar de stad.
    Veel meer om zich mee te vermaken was er voor de verveelde keizers namelijk niet. Tijdens de Franse kolonisatie hadden zij nauwelijks iets te zeggen. De verveling resulteerde bij keizer Minh Mang bijvoorbeeld in maar liefst 600 vrouwen en 142 kinderen. Er was ook een stadspoort waar alleen vrouwen doorheen mochten. Daarom een foto van alle vrouwen in ons gezelschap.
    Tijdens het Tet-offensief in de Vietnamoorlog is er in deze stad zwaar gevochten. Bij deze gevechten is het keizerlijk paleis grotendeels vernietigd. Ongeveer 20 van de 148 gebouwen zijn gespaard gebleven, en men is vandaag de dag nog steeds bezig me het herstellen van de schade.
    Tegenwoordig fungeert de oude stad vooral ook als decor voor fotosessies voor Vietnamese meisjes en jongens die voor de gelegenheid traditionele kleding huren.

• Pagode

3 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 37 °C

Na de verboden stad bezochten we een pagode. Hier leefde de monnik die zichzelf in 1963 in Saigon verbrandde uit protest tegen het toenmalige regime. De auto waarin hij naar Saigon reed is teruggebracht naar de plek waar hij vandaan kwam en staat hier tentoongesteld. Verder een hele mooie tuin.
    Na dit bezoek maakten we nog een boottochtje met een drakenboot over de parfum rivier. De rivier wordt zo genoemd omdat in een bepaalde periode bloemen van stroomopwaarts langs drijven en een aangename geur verspreiden. Wij hebben geen bloemen gezien en ook niets geroken.
    De drakenboot huisvest ook een kleding/souvenir winkeltje hetgeen de werkelijke reden is om dit boottochtje te maken. Dit uitje viel wat ons betreft enigszins uit de toon. Daarna een vegetarische lunch. Het middagprogramma hebben we overgeslagen; te heet, lekker biertje gedaan.
    We sluiten de dag af met een keizerlijk etentje in een theehuisje in traditionele kledij.

• Tombe van Tu Duc

4 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 30 °C

Vandaag reizen we naar Hoi An waar we twee dagen zullen verblijven die we zelf in kunnen vullen. Eerst bezoeken we in Hué de tombe van Tu Duc, een van de keizers van de Nguyen dynastie. Deze keizer bracht op deze plaats het laatste deel van zijn leven door en is hier begraven. Het complex bestaat uit een tempel gedeelte en een graf gedeelte en de bouw heeft drie jaar geduurd. Voordat we het complex binnen gaan krijgen we eerst een demonstratie van de fabricage van punthoedjes en wierookstokjes. Een kleurrijk geheel en natuurlijk worden we ook geacht om iets te kopen. Het complex is ook een mooi decor voor bruidsfoto's.Baca selengkapnya

• Lagune

4 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 31 °C

Onderweg naar Hoi An stoppen we nog even bij een lagune. In deze lagune worden oesters gekweekt. Dit gebeurt met oude fietsbanden. Langs de weg kun je deze oesters eten. Na deze stop vervolgen we onze weg via de zogenaamde "wolkenpas" en Da Nang naar Hoi An. Da Nang is bekend van de Vietnam oorlog. Het was toen een Amerikaanse pleisterplaats waar soldaten konden ontspannen en herstellen van hun verwondingen. Er was ook een vliegveld en een opslagplaats voor "Agent Orange", het ontbladeringsmiddel dat de Amerikanen gebruikten.Baca selengkapnya

• Hoi An oude stad

4 April 2024, Vietnam ⋅ 🌙 28 °C

Nadat we aan zijn gekomen in Hoi An genieten we eerst van een uitstekende lunch voordat we inchecken in ons hotel. Na ons opgefrist te hebben maken we een wandeltocht door het historische centrum van Hoi An. Oude gele huisjes en alles verlicht met lampions. Erg gezellige sfeer. Op de rivier krioelt het van de met lampions verlichte bootjes. Je kunt hiermee meevaren en een bakje met een kaarsje op het water laten drijven en dan een wens doen. Het is een Vietnamees gebruik waar ook door toeristen gretig gebruik van wordt gemaakt.Baca selengkapnya

• Fietstocht Hoi An

5 April 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 29 °C

Vandaag ondernemen we een fietstocht op het platteland rondom Hoi An. Door de rijstvelden en door een moes/kruidentuin complex. Het grootste complex van Vietnam en geliefd bij de sterren koks over de hele wereld. We zien waterbuffels, lotusbloemen, waterlelies en waterhyacinten. Het laatste stuk terug naar Hoi An worden we met een bootje vervoerd.Baca selengkapnya

• Rustdag Hoi An

6 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 32 °C

Vandaag is het een dagje rusten. Heidy laat haar nagels doen en verder is het zwembad dag. Eind van de middag lopen we Hoi An in, bezoeken de avondmarkt en uiteraard eten we ergens een lekkere maaltijd met uitzicht op de rivier. Als afsluiting stappen we ook nog in een bootje, steken een kaarsje aan en hopen we nu dat onze wensen uitkomen.Baca selengkapnya

• Tuong Dai Me Thu

7 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 30 °C

Vandaag reizen we naar de badplaats Qui Nhon, een van de langste etappes van onze rondreis. We stoppen onderweg bij het indrukwekkende heroïsche moeder monument gemodelleerd naar de heldhaftige Vietnamese moeder Nguyen Thi Thu met 9 kinderen, 2 kleinkinderen en 1 verlamde schoonzoon. Zij is 106 geworden en heeft al haar kinderen verloren in de oorlog. Haar laatste zoon sneuvelde 2 uur voor de officiële hereniging van Noord en Zuid Vietnam.
    Het monument is bedoeld om de grote bijdragen van heroïsche Vietnamese moeders te erkennen. Net op het moment dat wij er waren vond er een ceremonie plaats van de vrouwen vakbonden.

• My Lai

7 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 31 °C

Wie Vietnam bezoekt kan niet om de oorlog heen. Op onze reis naar Qui Nhon passeren we het herdenkingsmonument van My Lai. Met dit monument worden de slachtoffers van de Amerikaanse oorlogsmisdaden herdacht. Op 16 maart 1968 richtten de gefrustreerde en gedessilusioneerde soldaten van de Charlie Compagnie hier een bloedbad aan. Het hele dorp, voornamelijk oudere mannen, vrouwen en kinderen werden door de Amerikanen in koelen bloede neergemaaid en hun huizen werden platgebrand. Deze geweldsexplosie duurde welgeteld 4 uur en hierbij vielen 504 dodelijke slachtoffers. De parallel met wat nu in de Gazastrook gebeurt dringt zich op en doet beseffen dat in de mens een hardleers beest schuilt.

In de buurt wordt een gigantische vrouwelijke Boeddha gebouwd van maar liefst 125 meter hoog. De Boeddha die richting de oceaan kijkt, is bedoeld om het kwaad buiten te houden en voorspoed te brengen.
    Langs de weg worden rode pepers en rijst gedroogd. Dit resulteert in kilometers lange rode trottoirs.

• Van Qui Nhon naar Nha Trang

8 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag reizen we verder langs de kust naar het zuiden, een prachtige route. Onderweg bezoeken we een vissersdorpje waar de mannen de vis binnenbrengen, de vrouwen de vis schoonmaken om deze later op de dag te verkopen. De ronde vissersbootjes dienen als tender naar de grotere boten. Nu zijn deze ronde bootjes van polyester maar vroeger waren het gevlochten manden van bamboo. Even later bezoeken we een werkplaats waar de traditionele ronde bamboe bootjes gefabriceerd worden. Een arbeidsintensief proces. Onze mooie route leidt ons langs fraaie witte stranden, indrukwekkende vergezichten en groene omgeving met overal bloemen. Wij lunchen op een bounty strand. Onderweg zijn we ook getuige van het productieproces van rijst; oogsten, drogen, gewoon langs de weg en opzakken. Het verkeer rijdt er gewoon omheen.
    In Nha Trang slapen we een nachtje op de 18e etage met zicht op de stad en de zee. We genieten nog even van het zwembad op de 7e verdieping en sluiten de dag af met een hapje en een drankje langs de boulevard.

• Po Nagar

8 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 30 °C

Po Nagar is een hindoeïstische tempel in Nha Trang. De tempel is op een heuvel gebouwd, op ongeveer 50 meter boven de zeespiegel. De naam "Po Nagar" wordt voor heel het bouwwerk gebruikt, maar het is eigenlijk de naam van de grootste toren op het terrein, deze is ongeveer 23 meter hoog.
    De tempel werd gebouwd toen de Hindoes welvarend werden in Vietnam, ten tijde van het Champa rijk. Het precieze bouwjaar is onbekend, het bouwjaar is zeker voor 781. Er worden in de tempel meerdere goden vereerd, de belangrijkste is Shiva, maar ook zijn echtgenote Uma en de speciale Champa-Hindoeïstische godin Po Nagar worden hier vereerd.
    Op het moment is Po Nagar een niet zo belangrijk religieus centrum, maar meer een toeristische trekpleister.

• Van Nha Trang naar Phan Thiet/Mui Ne

9 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag reizen we opnieuw via een prachtige route verder naar het zuiden, maar beginnen met een relaxed boottochtje onder andere langs het drieduizend zielen tellende drijvende vissersdorpje Lang Chai. Wij komen in de regio waar bewoners op een bijzondere wijze zwaluw nestjes verhandelen. De zwaluwen worden door kunstmatig zwaluw geluid verleid om nestjes te bouwen in daarvoor gecreëerde bouwwerken. De nestjes zijn een delicatesse na gekookt te zijn en rijk aan mineralen. Wij hebben maar overgeslagen .... Vervolgens brengen we een bezoek aan een fabriekje waar de wereldberoemde vissaus wordt gemaakt. Gewaarschuwd voor de stank maar dat viel alles mee. Hier wel een flesje vissaus gekocht voor in eigen keuken.
    Met jeeps worden we de witte zandduinen van Mui Ne opgereden wat zorgt voor spectakel (en een hoop gegil bij het bergafwaarts rijden). De rode zandduinen moeten we zelf opklimmen maar het levert een bijzonder uitzicht op.
    Aan het eind van de middag arriveren we in ons Victoria Beach Resort. Wat een luxe en wat een verwennerij .... Een eigen bungalow met terras, uitzicht op zee en zelfs een prive buitendouche! Wij laten ons hier 3 nachten in de watten leggen :-)

• Phan Thiet

10 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 29 °C

Vandaag een heerlijke en welkome relax dag. Luieren aan het zwembad, strandwandeling, bloemetjes spotten en verder niets. Gedurende twee dagen en drie nachten verblijven wij in een luxe cottage, met groot terras, badkamer en buitendouche. Prima de luxe, genieten maar!Baca selengkapnya

• Van Phan Thiet naar Ho Chi Minh City

12 April 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 38 °C

Vandaag bereizen we het laatste stuk van de Ho Chi Minh trail. We bezoeken onderweg nog een dragon fruit plantage en rijden dan door naar Ho Chi Minh City, het voormalige Saigon. Vergeleken met Hanoi is Saigon een moderne metropool met een westerse uitstraling. De stad oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op mensen uit de wijde omtrek. Zij komen naar de stad om te werken. In snel tempo groeit de stad en telt inmiddels zo'n twaalf miljoen inwoners. Dit is een schatting, want er wordt weinig geregistreerd. Gaandeweg onze reis hebben we veranderingen waargenomen. Van het communistische noorden naar het nu ook communistische zuiden, maar waar duidelijk te merken is dat dit deel van Vietnam vroeger kapitalistisch was. Dit is ook duidelijk te zien in het straatbeeld van Saigon. Veel hoogbouw, luxe winkels, lichtreclames. Hetzelfde geldt voor de Boeddhistische tradities die in het noorden nog springlevend zijn, maar in het zuiden langzaam verwateren.
    We bezoeken het War Remnants Museum. Een indrukwekkende tentoonstelling over wat zich tijdens de oorlog in Vietnam heeft afgespeeld. Gezien door de lens van zowel Vietnamese als Amerikaanse oorlogsfotografen. Alle verschrikkingen van de oorlog die we tijdens onze reis hebben gezien komen hier samen. Vooral de effecten van Agent Orange zijn aangrijpend en duren nu nog voort.
    We bezoeken ook nog het oude postkantoor, een markant gebouw uit de Franse tijd met een mooi betegelde vloer.

• Saigon

13 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 32 °C

Vandaag een vrij te besteden dag. We wandelen eerst naar een overdekte markt. Op onze weg daarnaartoe passeren we het gemeentehuis en hotel Rex, het decor van de dagelijkse Amerikaanse "goed nieuws show" tijdens de oorlog. Goed nieuws show omdat er vanuit dit hotel op weinig objectieve manier verslag werd gedaan van de oorlog. Daarna naar de backpackers area en dan langs de rivier terug richting hotel. Onderweg komen we ook nog een tempel tegen waar we even binnengegluurd hebben. Ook doen we nog een bustour door de stad. We sluiten de dag af met een streetfood tour, waarbij we met scooters vervoerd worden. Het aanschouwen van de verkeerschaos vanaf een scooter is werkelijk een bijzondere ervaring. In Saigon rijden negen miljoen scooters rond en soms is het zo druk dat het net lijkt of ze allemaal in dezelfde straat rijden. Onze ervaren chauffeurs zijn studenten die hiermee wat bij verdienen.Baca selengkapnya

• Tunnelcomplex van Cu Chi

14 April 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 33 °C

De Cu Chi Tunnels werden gebruikt door het Noord-Vietnamese Leger (NVA), beter bekend als de Viet Cong. Deze Communistische guerrilla troepen gebruikten de tunnels om de beter uitgeruste Amerikanen en haar Zuid-Vietnamese bondgenoten te bevechten. Het meer dan 200 kilometer lange tunnelstelsel diende als schuilplaats, communicatie centrum, opslagplaats voor wapens en er zijn zelfs scholen en ziekenhuizen gevonden. De Cu Chi Tunnels waren uitermate geschikt voor verrassingsaanvallen. Zo kwamen de Viet Cong soldaten uit het niets waarna zij zich na een kort gevecht weer terugtrokken in de tunnels. De Cu Chi tunnels zijn smaller en lager dan de Vinh Moc tunnels en bevatten boobytraps. Het complex is verspreid over drie niveaus.Baca selengkapnya

• Cao Dai tempel

14 April 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 36 °C

Caodaïsme is een uniek geloof dat in 1926 is opgericht. Volgelingen van het Caodaïsme hebben geprobeerd de perfecte religie te creëren door dingen uit andere religies te combineren. Zo vind je veel elementen van Aziatische religies zoals het hindoeïsme, boeddhisme, en het confucianisme, maar ook van het katholicisme en de islam. Ondanks dat er veel uit andere religies wordt gebruikt, geloven ze in het bestaan ​​van één God, of ook wel monotheïsme genoemd.
    De Cao Dai tempel werd gebouwd tussen 1933 en 1955.
    Aan het einde van de Vietnam Oorlog, in 1975, werd Noord- en Zuid Vietnam herenigd en geregeerd door het communisme. De Cao Dai werd onderdrukt, omdat er in het communisme geen plaats is voor religies. Uiteindelijk werd in 1985 het Caodaïsme officieel gelegaliseerd. De tempel ligt aan de weg waar de wereldberoemde foto van Kim Phuc, het napalm meisje, is gemaakt.

• Pagode Chua Vinh-Nghiem

14 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 35 °C

Na het bezoek aan de Cao Dai tempel rijden we terug naar Saigon alwaar we de Pagode van Chua Vinh-Nghiem bezichtigen.
    Dit is de eerste pagode in Vietnam die in traditionele Vietnamese architectuurstijl wordt gebouwd, maar met beton. Het hoogste bouwwerk in deze pagode is de zeven verdiepingen tellende, 40 meter hoge toren. Toen wij er waren vond er een ceremonie plaats, erg indrukwekkend om mee te maken.Baca selengkapnya

• Saigon

14 April 2024, Vietnam ⋅ 🌙 29 °C

We sluiten de dag af samen met onze vrienden Ton en Ilse met een lekkere maaltijd in restaurant Propaganda en genieten daarna van een cocktail en van het magnifieke uitzicht in een rooftop bar.

• Van Saigon naar Can Tho

15 April 2024, Vietnam ⋅ ⛅ 35 °C

Na de laatste overnachting in Saigon hervatten we vandaag onze reis naar onze laatste bestemming Can Tho in de Mekong delta. We doen nog een boottocht en stappen vanaf de boot over op een klein bootje om in de mangroves door te dringen en te zien hoe de plaatselijke bevolking leeft en werkt. We zien dat een groot deel van het leven zich afspeelt op het water. We worden vergast op een heerlijke lunch en bezoeken nog een snoepjes fabriek, waar ook wijn gemaakt wordt met behulp van slangen en schorpioenen. Brrr, maar niet geprobeerd.Baca selengkapnya

• Drijvende markt van Cai Rang

16 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 30 °C

Vanochtend moesten we al zeer vroeg uit de veren om de drijvende markt te bezoeken, maar dat was zeer de moeite waard. Op deze markt bieden boeren hun producten aan zoals ananas, meloenen, aardappelen, jackfruit, papaya's, mango's etc. Kopers zijn marktkooplui die dit op een markt verderop weer doorverkopen. Ook deze markt hebben we bezocht.Baca selengkapnya

• Fietstocht

16 April 2024, Vietnam ⋅ ☀️ 33 °C

Na ons bezoek aan de drijvende markt stappen we weer op de fiets voor een magnifieke fietstocht. Dit leverde voor de zoveelste keer deze reis doorweekte t-shirts op, maar dat mocht de pret niet drukken. De middag brengen we door aan het zwembad bij het hotel.Baca selengkapnya

• Chinatown Saigon

17 April 2024, Vietnam ⋅ ☁️ 34 °C

Onze laatste dag van onze rondreis en in Can Tho. Eerst nog een paar uurtjes luieren aan het zwembad en daarna met de bus terug naar Saigon. Daar leggen we nog een bezoekje af aan Chinatown, bezoeken een tempel en doen nog een rondrit met de fietstaxi. Weer een geweldige belevenis. We sluiten af met nog een laatste heerlijke Vietnamese maaltijd. Einde van een fantastische vakantie.Baca selengkapnya