• BasV

• Trip start
    February 18, 2025

Aangekomen

February 18 in the United Arab Emirates ⋅ ⛅ 21 °C

Het is zo ver. We zijn geland in Dubai. Direct na het verlaten van het vliegtuig begon het met iets nieuws voor ons, namelijk Marhaba service. Omdat wij hier op uitnodiging zijn worden we bij het uitstappen direct opgewacht door iemand die ons mee neemt naar de douane en bagagehal.

We beginnen te lopen, maar zodra er een lege 'golfkar' voorbijkomt mogen we instappen. We racen door het vliegveld en worden via een achterdeur naar de voorkant van de paspoort controle geloodst. Heel gek om zo alle andere wachtende passagiers voor te gaan. Voel me net een VIP.

Na de controle lopen we naar onze bagage band (priority band voor business class, ook al zaten we in economy). Daar worden onze tassen door 2 assisenten mee genomen op een kar en lopen we door naar de business louge. Daar konden we nog snel een simkaart halen en wachten we op onze taxi die voor ons geregeld is. Ook dit was weer een speciale, mooie taxi waar we snel in konden stappen.

We hebben onze tassen afgegeven op schiphol en pas weer aangeraakt toen ze op onze hotelkamer stonden. Toch wel bijzonder en zeer onwennig voor papa. Die wilde steeds wat doen, maar werd telkens gestopt want dat wordt voor je gedaan.

• Souqs

February 19 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 23 °C

Vandaag hebben we flink wat stappen gezet door de markten van Dubai. Ze noemen deze wijk oud Dubai, maar er is weinig ouds aan. Wel zijn er enorm veel winkeltjes met goud, sieraden, kruiden en toeristische troep.

Het is leuk om doorheen te lopen, maar na 2 a 3 uurtjes heb ik het toch wel gehad. Al die drukte samen met de temperatuur waar wij als Hollanders totaal niet aan gewend zijn, maken het geheel best vermoeiend. Maar goed, al die overdadigheid en grootse markten zijn het kenmerk van Dubai en het is toch best leuk om door al die kronkelende straatjes te lopen.

• Welcome package

February 19 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 25 °C

Zoals je vast al doorhebt is dit geen standaard tripje. Daarom hoort er ook een welcome package bij 🤭.

Hierin zitten onze vip bandjes, badges en wat goodies. Vanavond is het tijd voor het eerste event, een meet & greet met de andere deelnemers en betrokkenen.Read more

• Expositie opening Jonathan Scot

February 19 in the United Arab Emirates ⋅ 🌙 23 °C

Deze avond gingen we naar de expositie opening van Jonathan Scott. Ook hier werden we naartoe gebracht met een mooi busje. Eenmaal aangekomen werden we onthaald met wat lekkere drankjes en hapjes waar we van konden genieten tijdens het luisteren naar een violiniste.

Wie is dat Jonathan Scott?
    Jonathan Scott is een bekroonde fotograaf, auteur, tv-presentator en natuurbeschermer die in Kenia woont en getrouwd is met natuurfotograaf Angela Scott.

In 2021 richtten Jonathan en Angela de non-profitorganisatie Sacred Nature Initiative (SNI) op, gebaseerd op drie pijlers: inspireren door hun werk, mensen van alle leeftijden onderwijzen over het levensbelang van de natuur en zo mensen aanmoedigen om het natuurlijke milieu te behouden in plaats van het simpelweg uit te buiten.

Jonathan en Angela geloven dat foto’s en video’s mensen bewuster kunnen maken van de wonderen van de natuur en de vele bedreigingen waarmee deze wordt geconfronteerd. Met meer dan 50% van de wereldbevolking die in stedelijke gebieden woont, zijn veel mensen vervreemd geraakt van de natuur. De Scotts willen mensen opnieuw verbinden met het levensbelang van het natuurlijke milieu en wijzen op het catastrofale verlies van biodiversiteit als gevolg van menselijke hebzucht en een gebrek aan vooruitziendheid. Als er ooit een moment was om het milieu als de belangrijkste uitdaging voor de mensheid te beschouwen, dan is het nu.
    (Bron: https://workshops.xposure.net/photographer/jona…)

• Exposure 2025

February 20 in the United Arab Emirates ⋅ ⛅ 24 °C

Waar moet ik beginnen?!? Zo veel en tegelijkertijd zo weinig gedaan vandaag.

Dit evenement, wat op papier heel luxe overkomt, is tot nu toe vrij chaotisch verlopen. Het begon al in de lobby van het hotel waar we er achter kwamen dat ook ik een bandje moest hebben om de bus naar het event in te mogen. Oeps. Die zat niet in ons welkomst pakket. Ons werd verteld te wachten en de organiser (1 vrouw die alle exposanten en internationale genodigden begeleid) deed haar best, maar was duidelijk te druk. Uiteindelijk toch in een busje gezet en direct vertrokken. Maar waar heen? Dat wist be chauffeur ook niet, dus 500m verderop stond hij stil opzoek naar het adres. Met wat hulp van mede inzittenden kwamen we er uit.

Eenmaal aangekomen op het adres dat we gekregen hadden bleek middenin een bouwterrein te zijn. Via wat zandwegen en heen en weer rijden (andere taxi's waren ook aan het zoeken) kwamen we bij de achteringang uit. Eindelijk en nog optijd ook.

Aldaar mochten we direct even door de expositie lopen en wauw wat is dit groot. Dat verdient zijn eigen post ;)

Al snel was het tijd om naar de officiele opening. Vooraan was een hele rij mooie stoelen neergezet. Mijn vraag voor wie dat bedoeld was werd al snel beantwoord toen er een heleboel camera mensen naar binnen renden. Niet veel later kwam de hele entourage van Koninklijke Sheikh Dr. Sultan bin Muhammad Al Qasimi en genodigde gasten (ja dat is een hele mond vol). Na wat verhalen over milieu, impact en fotograferen was het weer tijd om de expo te betreden.

• Diner time

February 20 in the United Arab Emirates ⋅ ☁️ 23 °C

Als genodigden was er natuurlijk ook een heus avondmaal geregeld voor ons.

Vanaf de expo venue werden we naar het 'cultural heritage center van Sharjah' gebracht. Hier kregen we eerst een rondleiding met wat uitleg over de geschiedenis van deze plek. Dat was wel een beetje een tegenvaller, want we hadden sinds de lunch al niks meer gegeten of gedronken. Uiteindelijk was het best interessant.

Wist je bijvoorbeeld dat ze de huizen hier vroeger van koraal maakten? Alle stenen die je ziet zijn oud koraal. Geld werd verdient door te duiken naar parels en vis te verhandelen.

Het eten was uitmuntend, maar erg overdadig. Gelukkig hadden we honger, dus veel kunnen proeven en smullen en afgesloten met Arabische koffie, best apart van smaak. De smaak zit tussen koffie en thee in en is erg lekker als je het mij vraagt. Mijn vader vindt het maar slappe bak.

• Naar het vliegveld

February 21 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 30 °C

Nee, niet om naar huis te gaan, maar om een huurauto te regelen voor morgen en zondag, dan ga ik namelijk de stad uit (eindelijk) om wat meer avontuur te op te zoeken

• Walking on the edge

February 21 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 28 °C

Als je mijn reisblog van Zuid-Korea hebt gelezen weet je misschien nog wel dat ik daar op een heeeeel hoog gebouw heb gestaan én op de rand gelopen.

Laat het nou net zo zijn dat dat ook in Dubai mogelijk is (uiteraard, wat kan hier niet?) en dat laat ik natuurlijk niet aan mij voorbij gaan.....

Op 200m hoogte liep ik op het randje van een gebouw, uiteraard bevestigd aan een touw. Wat een ervaring was dit zeg! Zo enorm gaaf om de grootsheid van de stad te zien zónder glas voor je neus! En het bleef niet alleen bij op het randje staan, maar je kan ook echt over de rand hangen, zodat je 200 recht naar beneden kijkt.

• Dubai mall

February 21 in the United Arab Emirates ⋅ 🌙 25 °C

Bij een bezoekje aan Dubai mag dit niet ontbreken: een bezoek aan de Dubai mall.

Dit winkelcentrum is zo immens groot dat ik verdwaald was. 2 keer. En dat zegt wat, want ik verdwaal niet vaak.

Er is een heus aquarium met haaien, ijsbaan om te schaatsen en alle luxe merken die je je maar kan bedenken en nog veel meer.

Leuk om een keer gezien te hebben, maar voor mij is dat dan ook genoeg, gauw weer verder.

• Burj Khalifa

February 21 in the United Arab Emirates ⋅ 🌙 24 °C

Als je denkt aan Dubai, denk je aan de Burk Khalifa.

[Ik houd deze even kort, want ik heb nog veel meer en mooiere foto's op mijn camera staan die ik thuis ga uitzoeken. Als ik dat heb gedaan zal ik deze post updaten. Toch zet ik deze er even op voor de synchroniteit]Read more

• Verscholen Oase

February 22 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 22 °C

Oases komen niet enkel voor in sprookjes, ze bestaan echt! Daarom wilde ik graag naar eentje toe wandelen. En zo geschiede.

Voor ik ging wandelen stopte ik op een parkeerplaats waar een kraampje stond. Vanaf de weg zag het er uit als fruit en daar had ik echt zin in. Er stonden 2 locals voor mij die toevallig ook naar fruit vroegen. Conclusie: dat hebben ze niet. Ik vroeg aan ze of ik dat juist gehoord had. Zo raakten we in gesprek over waar ik vandaan kwam en wat ik kom doen en een minuut later kreeg ik een kopje thee van ze. Wat een aardige mensen!

Tijdens de wandeling (en het rijden) stond ik continue versteld van hoe immens groot en mooi alles was.

De oase was lekker groen en koel. Onder een palmboom zittende werd ik aangesproken door een Amerikaan die de weg zocht. Ook met hem in een gesprek beland en uiteindelijk samen verder naar boven gelopen. Daar zochten we wat verkoeling in de schaduw van een huis en werden meteen uitgenodigd voor wat koffie en dadels. Weer enorm gast vrij ontvangen door compleet onbekenden.

Een paar uur later na mijn hete en toch best zware wandeling kwam ik met de auto bovenaan de berg. 3 keer raden wie ik daar tegenkwam? Ja hoor weer die 2 mannen. Direct raakten we weer in gesprek en dit keer moest ik met ze mee lopen omdat ze mij een geroosterde maiskolf wilden laten proeven. Erg lekker was dat!

[Ook hier heb ik veel foto's gemaakt met mijn camera, dus die volgen later, maar als ik nu niet schrijf en mijn avontuur bijhoud ga ik te veel achterlopen en maak ik het niet af. Dat zou toch zonde zijn?]

• Kamperen

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ⛅ 21 °C

Volgens mijn vliegticket mocht ik 30kg aan ruimbagage meenemen. Ik heb voor een paar dagen tijd echt niet zo veel kleren nodig dat ik daar in de buurt kom. Dus waar vul ik het dan mee op? Kampeerspullen uiteraard, want zoals jullie vast wel weten houd ik ervan om op bijzondere plekken te overnachten.

Thuis heb ik al flink lopen zoeken op de kaart naar een mooie route om te rijden met leuke kampeerplekken. Zo ben ik deze plek tegen gekomen. Hier mag je gewoon met je auto zo ver als je wilt (en kan!) het strand op rijden. In het donker kwam ik aan en met mijn grote lichten aan vermeed ik alle kuilen en het mulle zand, want ik heb een gewone auto en ben niet van plan vast te komen te zitten in het mulle zand.

Ook al was het donker, ik kon genoeg mensen zien dankzij de vele kampvuurtjes die her en der brandde. Het is een populaire activiteit onder de locals om met je familie en/of vrienden naar het strand te gaan en daar lekker te barbecueën, feest te vieren en genieten van elkaars aanwezigheid.

Mijn auto had ik een stuk van het strand geparkeerd en te voet ging ik op zoek naar een geschikte plek om mijn tent op te zetten toen ik iemand Engels hoorde praten. Een vrouw was vast komen te zitten in het zand en vroeg een local met 4x4 of ze de auto daar kon laten staat tot de ochtend. Dat werd afgeraden omdat mensen hier, in het donker, met hun jeep over het strand racen en dus misschien vol op de auto kunnen knallen. Die aardige local trommelde gelijk zijn vrienden op om de vastgelopen auto uit het zand te trekken met hun Toyota Hilux. Omdat ik geen idee had over hoe men hun plekje op het strand bepaalde vroeg ik dat aan hem en hij bood direct aan om te helpen, maar dat wees ik af.

Eenmaal mijn tent opgezet en starend naar het water viel mij op dat het water soms licht gaf. Zeevonk! Wat een mooie avond.

• Oudste tempel van de UAE

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ⛅ 20 °C

Leuk om een keer gezien te hebben, maar het ziet er ook weer niet heel bijzonder uit. Het is namelijk net zoals alles hier te perfect gerestaureerd.

Dit heeft ChatGPT te zeggen over de Al Bidya moskee:
    De Al Bidya-moskee in het emiraat Fujairah is de oudste nog bestaande moskee in de VAE, waarschijnlijk gebouwd in de 15e of 16e eeuw. Deze compacte gebedsplaats is opgetrokken uit stenen en leem, heeft vier kleine koepels en geen minaret. Ondanks zijn bescheiden omvang is het een belangrijk historisch en cultureel symbool voor de regio.

• Fujairah Fort

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 25 °C

Om terug te komen op mijn punt over het restaureren van monumenten zoals moskeeën en in dit geval kastellen kan je hier goed zien wat ik bedoel:
    Dit kasteel stamt uit de 16de eeuw en is daarmee een van de oudste en grootste kastelen in het land. Maar als je er doorheen loopt zou je niet zeggen dat het zou oud is, want alles is perfect, op wat slijtage na. Toch indrukwekkend om te zien hoe zoiets al honderden jaren staat op een dorre en droge plek.

Doordat de UAE zwaar investeert in moderne restauratietechnieken en vele conserverinsprojecten heeft lopen is dit monument wel gratig toegankelijk en erg goed te bereiken. Er is zelfs een souvenirwinkel, terwijl er zo goed als niemand is.

Op de parkeerplaats moet wel plek zijn voor 300 auto’s, maar er staan er maar 2. Volgens de verkoper (uit Ghana) van het winkeltje is dit een normale dag. Hij werkt hier 8 uur per dag en doet meestal dus niks, totdat er een toerbus met wat toeristen langs komt. Wat een lange dagen moeten dat zijn.

• Voormalig paleis

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 27 °C

Ja dit is een roadtrip, dus dat betekend veel zien én veel rijden. Dit vind ik ook wel een keer leuk om te doen in plaatst van te zwoegen met een rugzak, want zo kan je echt veel meer plekken bezoeken onder het genot van airco en een comfortabele stoel.

Deze stop:
    Een oud paleis van een voormalig gouveneur. Nu wordt dit door de overheid onderhouden en is toegangelijk voor iedereen. Er staan geen borden die je naar dit paleis leiden, dus het is niet druk en zeer goed verscholen achter een woonwijk. Zodra je door de poort loopt word je begroet door twee enorme bomen die lekker veel schaduw geven.
    Ook hier was alles goed onderhouden, waardoor je kon zien hoe het ooit geweest zou moeten zijn om hier te wonen.

• Op zoek naar een Wadi

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 29 °C

Nu heb ik genoeg monumenten gezien en begon ik de kriebels te krijgen om het asfalt achter me te laten. Ja dat klopt, ik ben een stukje off-road gegaan met mijn Toyota Corolla huurauto. Het is dan wel geen 4x4, maar een local verzekerde mij dat de weg goed genoeg begaanbaar is. Deze weg zou mij naar een Wadi moeten leiden. Een wadi is plek waar water in het natte seizoen doorheen stroomt en poelen kan vormen. Volgens een blog op het internet zou het hier mooi moeten zijn. Voor mij reden genoeg om er heen te rijden dus.

Helaas ben ik niet eens een druppel water tegengekomen. Wat ik wel gevonden heb zijn prachtige uitzichten en een enorm gave route om te rijden. Gelukkig ging het laatste stukje naar beneden, want als ik dat omhoog had moeten rijden was dat niet gelukt. Er zaten zoveel gaten en kuilen in de hellingen dat ik heeeeel voorzichtig naar beneden ging. Hier een rots tegen de oliepan zou niet heel fijn zijn.

Gelukkig ging alles goed en heb ik veel moois gezien.

• Winkelen

February 23 in the United Arab Emirates ⋅ ☀️ 25 °C

Wanneer je naar zo’n bijzondere bestemming gaat als de UAE, kan je niet met lege handen thuiskomen. Daarom ben ik de hele trip al opzoek naar leuke souvenirs, maar die zoektocht blijkt erg moeilijk. Ik zoek altijd iets wat de lokale bevolking zelf ook gebruikt, of iets wat in ieder geval lokaal gemaakt is. Dat bleek nogal een uitdaging te zijn, want alles in Dubai is gericht op toeristen en alles is gemaakt in China.

Gelukkig kwam ik een winkelstraat tegen waar ik wat leuke dingen zag staan. Ook waren daar een paar winkels waar tapijten verkocht werden en man man man, wat een joekels zeg! Honderden tapijten allemaal opgestapeld of hangend vanaf het plafond met afmetingen tot wel 6 meter lang! Kon ik maar zo’n tapijt mee naar huis nemen 😊.

• Naar huis

February 24 in the United Arab Emirates ⋅ ☁️ 27 °C

En toen zat ons tripje er alweer op. Deze week is echt voorbij gevlogen. Achteraf gezien had mijn vader nog wel wat langer willen blijven voor het evenement, maar van tevoren wisten we natuurlijk niet wat we moesten verwachten en hebben we deze data opgegeven. Misschien voor een volgende keer?

Bonus:
    Laatste foto is van een gebergte in Iran waar ik gelopen heb en wij op de terugweg overheen vlogen. Dat was wel gek en een mooie afsluiter.

Trip end
    February 24, 2025