• Insegling till Picton
    Här var det trångt. Fartyget fick backa in!Toni Inger (i mitten) var vår guide. Här är vi på Nautilus Wineyard.Howard Simmonds, prisbelönt vinmakare och en spännande person.Vilka viner! Best ever 👍Lunch på White Haven.Överallt vinfält i prydliga rader.

Vinprovning i Marlborough

February 6 in New Zealand ⋅ ☁️ 19 °C

Idag är det Nya Zeelands nationaldag och vi har bokat en vintur med Discovery Wine Tours. Jag hittade dem på nätet och det verkade trivsammare än båtens. Vi har faktiskt inte nappat på någon av båtens utflykter. De brukar vara dyra och inte särskilt bra.

Det här visade sig vara ett lyckokast. Toni Inger äger det lilla bolaget som specialiserat sig på vinturer här i Marlborough-regionen, som är den största vinregionen på nya Zeeland. Sauvignon Blanc, Chardonnay och Pinot Noir är druvorna som odlas mest. Vinmakare som St Clair, Stoneleigh och Hunters känner vi igen från Systembolagets sortiment av 100 viner från Marlborough.

Vi besökte fyra vingårdar och avslutade med en chokladfabrik. Förutom oss var det ett engelskt par, en kul kille från Nya Zeeland och resten pratsamma amerikanare.

Det första besöket på Gibson Bridge Wineyard gjorde mest intryck och bjöd på godast viner. Howard och Julie Simmonds som äger vingården har väggarna tapetserade med utmärkelser och alla viner var verkligen toppviner! Handplockade druvor, inga tillsatser i vinet. Vi provade sex viner, flera Pinot Gris som alla var fantastiskt bra. När de började odla Pinot Gris var han nästan ensam om att satsa på den druvan, men nu har den blivit vanligare. Howard är 78 år och nu är vingården till salu. De vill flytta närmare barn och barnbarn som bor norr om Auckland.
    Pris 20 miljoner NZD (ca 130 milj SEK).

Det görs även mousserande vin av hög kvalitet här och det smakade vi på nästa stopp. Därefter Nautilus Wineyard och sist Whitehaven där vi också åt lunch. Och så chokladfabriken Makana.