• Gunnar och Carin

• Trip start
    April 30, 2026
  • André , Röttle by och Jönköping

April 30 in Sweden ⋅ ☀️ 20 °C

Foto för inspiration, en kurs ordnad av Tollare folkhögskola. Det börjar närma sig final och sista (stora) uppgiften är att göra en resa och dokumentera den.

Med på resan är Christer Hurve, som går samma kurs. Christer bor på Reimersholme och kl 9 i morse hämtade jag honom där. Kanonväder, inte alltid det är fallet på Valborgsmässoafton, men idag är det sommar! Och kungen fyller 80 år, bara en sån sak.

Första stoppet Gränna där vi fikade och åt medhavda pannkakor, i solen. Sedan var vi på Andrémuseet. Deras vådliga ballongfärd och sorgliga slut upphör aldrig att fascinera.
    Nästa stopp Röttle by, pittoreska stugor, Rasmus kvarn och ett litet vattenfall. En dröm för fotonördar som oss.
    Nu framme och incheckade på Vox hotel i Jönköping.

• Small world!

April 30 in Sweden ⋅ 🌙 11 °C

Jönköping är en trevlig stad! Vättern på ena sidan och Munksjön på andra. Massor med uteserveringar vid sjön och en fin strandpromenad förbi Gert Wingårdhs kulturhus.

Efter middag en promenad på stan. Då kommer det fram en ung tjej och börjar prata. Det var mängder med studenter på torget ute och firade valborg. Och så två gubbar då med kamera. Hon älskade pensionärer, som hon sa.

Tjejen hette Ella och hennes morfar bodde på Ornö och hade jobbat i gruvan. Det visade sig att han kände Marie, Bengts, min brors, förra fru och hela den familjen mycket väl! Vilket sammanträffande!

Ella ringde genast upp morfar Tom och jag pratade också med morfar. Så ringde jag upp Bengt och Ella fick prata med honom. Morfar Toms bror Bosse visade sig bo på udden i samma vik som Bengt. Hon tyckte absolut att Bengt skulle kontakta morfar Tom, - ”han behöver lite kompisar”. Gullig tjej och kanske inte helt nykter 😊.

• Hovs hallar

May 1 in Sweden ⋅ ☀️ 12 °C

Förmiddan började med 5 km promenad på Dumme Mosse utanför Jönköping. Perfekt efter frukosten. Sedan var vi på Vandalorum konsthall och tittade på Lars Thunbjörk-utställningen och två utställningar till.

Stopp i Halmstad för att tanka och fika. Hade tur och fick se en parad med gamla amerikanare och veteranbilar passera förbi.

Så ett stopp vid den fina sandstranden vid Mellbystrand.

Dagens mål var Hovs hallar på Bjärehalvön. Middag i restaurangen, gott men det tog otroooligt lång tid att få in maten! Hovmästaren bjöd på ett glas vin som kompensation.

Fin promenad på Skåneleden i solnedgången . Riktiga fotografer tar inga bilder på solnedgångar, så jag är nog ingen riktig fotograf 🤔

• Det sjunde inseglet

May 2 in Sweden ⋅ ☀️ 12 °C

Hovs hallar är känt för bland annat att det var här på stranden som André testade sin vätgasballong inför resan till Nordpolen. Och så fanns det en kille som spelade in film, Ingmar Bergman och här på stranden spelades den berömda scenen med Max von Südow in där han spelar Döden i Det sjunde inseglet.Read more

• Fristaden Christiania

May 2 in Denmark ⋅ ☀️ 20 °C

Kallas "Staden" och är ett socialt experiment och ett parallellsamhälle. Ungefär 1000 personer bor i Christiania. Här finns verkstäder, förskolor, bagerier, kaféer, restauranger med mera. Christiania har blivit en av Köpenhamns mest kända turistattraktioner. Avspänd stämning och mycket att se på.
    Rolig skylt när man lämnar området: ’You are now entering EU’.

• Hästberga kraftverk

May 3 in Sweden ⋅ ☁️ 19 °C

Vi hade en tanke att hitta något övergivet, en industribyggnad eller ett hus. Till slut satsade vi på att hitta Hästberga kraftstation. Vägen var avstängd, men vi hittade en man ute på sin tomt. Han kunde upplysa om att det var 1 km att promenera. Nu när vi kommit så här långt var det bara att parkera och börja traska.

Kraftverket invigdes 9 maj 1953. Söndagen den 7 november 2010, cirka kl. 12.55, brast dammen vid kraftstationen i Hästberga i Helge å, belägen cirka 10 km väster om Osby i Skåne. De utströmmande vattenmassorna forsade ut och svämmade över Helge å.
    Brittedals Kraftproduktion AB fälldes i domstol för allmänfarlig vårdslöshet, framkallande av fara samt miljöbrott efter dammkollapsen 2010. Företaget överklagade inte domen och betalade 1,5 miljoner kronor i företagsbot.
    Kraftverket med marken runtomkring såldes 2016 och är sedan dess övergivet.

• Eksjö

May 4 in Sweden ⋅ ☁️ 9 °C

En av Sveriges bäst bevarade trästäder med många hus från 16-, 17- och 1800-talet.
    Vi bodde på stadshotellet, såklart. Framförallt matsalen var väldigt fin. Albert Engström föddes i Hult S om Eksjö och har fått ge namn åt restaurangen och ett rum i hotellet.
    Förutom att vara ett populärt turistmål är garnisonen viktig och är Eksjös tredje största arbetsgivare. Kommer kanske att växa också, kan man tro.

• Sista stoppet

May 4 in Sweden ⋅ ⛅ 15 °C

Det blev lunch i Norrköping och en liten promenad i det välbevarade industrilandskapet. Sista stoppet på vår roadtrip. Det har varit en trevlig resa och många bilder har tagits. Det var sista uppgiften på fotokursen. Nu återstår bara att välja ut högst tio bilder av 600 till redovisningen 12 maj 😅.Read more

Trip end
    May 4, 2026