• Gunnar och Carin

• Trip start
    December 8, 2019

Plus för Tallink

December 9, 2019 in Latvia ⋅ ☁️ 6 °C

Om man, som jag varit lite skeptisk till Tallink, så var det dags att ändra på det nu. Vi åker med Isabelle, fartyget är inte nytt men i bra skick och restaurangerna är nyrenoverade. Rymlig hytt med stoort fönster, fruktskål och bubbel på rummet 🥂. Lugnt ombord, bra restaurang och väldigt trevligt bemötande överallt. Och wi-fi hela vägen! En blåsig och gungig överfart, sydvästlig kuling, tanken på Estonia var inte långt borta när man tittade ner på det mörka, iskalla vattnet... nåja, bogvisiret satt kvar och så fort vi kom in i Rigabukten var det lugnt.
    Nu dags att tillbringa fem timmar i Riga.

• Riga Central Market

December 9, 2019 in Latvia ⋅ ☁️ 6 °C

Rigas Central Market är en jättelik marknad både inom- och utomhus. Inte mycket folk, men det är ju måndag. Saluhallarna är inrymda i fyra gigantiska f.d. Zeppelinhangarer! Billigt, men så ligger också snittlönen en fjärdedel jämfört med Sverige. Priserna på mat verkar ligga på knappt hälften mot hemma. Saluhallar är alltid kul att besöka och de här var inget undantag. Vi köpte lite god Emmentaler och så prövade vi Black Balsam, nationaldrycken.
    Originalet smakar lite som Bäska och blandas med fördel i kaffe. Sen finns också smaksatta
    varianter som är mer som likör.

• Bärnsten och ull

December 9, 2019 in Latvia ⋅ ☁️ 6 °C

Det som det finns absolut mest av här är smycken i bärnsten, äkta i finaffärerna och mindre äkta i en del av marknadsstånden på torget. Och så ull! Överallt hemstickade vantar, mössor, filtar, tröjor, och slipsar(!). Det blev varken bärnsten eller ull köpt, men en riktigt snygg linneduk.
    Det finns också många väldigt bra restauranger. Vi hittade en med 1950-talsinredning och åt en god kycklinglunch för 4€.

• Till slut hittade vi julmarknaden

December 9, 2019 in Latvia ⋅ ⛅ 5 °C

Det fanns såklart en julmarknad också. Mer ull och mycket ’mulled wine’, hett vin som kunde vara smaksatt på olika sätt, vi prövade ett med hallonsmak. Inte så dumt i decemberkylan.
    Så var den dagen i land slut. Nu på fartyget igen och vi är på väg ut genom Daugava och ut på Rigabukten. Middag, handla lite och sen vaggas till sömns.
    För gunga kommer det att göra i natt också. Kulingvarning med upp till 17m/s.

Trip end
    December 10, 2019