• Het leed van Christchurch

18 April 2017, New Zealand ⋅ ☁️ 13 °C

Vandaag gaan we op ontdekkingstoer door Christchurch. Bij het horen van de naam komt bij velen vast en zeker nog de aardbeving van een paar jaar geleden in gedachten. De stad is één grote bouwplaats. Er staan al vele nieuwe gebouwen, waaronder dat van ons, maar er gaan er nog vele bijkomen. Vele plekken zijn nu nog leeg, bijna geen ouder huis te zien, en als er al één staat, is het onbewoond en wordt het gestut (o.a. met containers) om het voor te voorkomen dat het instort. Eerst nu we ons er meer in verdiepen, wordt het ons duidelijk dat 80% (meer dan 900 gebouwen) in de binnenstad en 12.000 woonhuizen in de overige stadsdelen afgebroken moeten worden. We lezen dat het minstens 10 jaar, voor sommige projecten zelfs 20 jaar, zal duren om het nieuwe stadsbeeld te volbrengen. Er wordt gelukkig niks overhaast gedaan en dus een kans de binnenstad atraktiever te laten herleven. Shops en gastronomie met woonruimte en groen verbinden, dat is het doel. Aan de Cathedrale Place, het hart van de city, laten ze de ingestorte kathedraal als gedenkteken staan. De omgeving van dit hele plein viel tijdens de aarbeving letterlijk tesamen… Via de voormalige universiteit van Canterbury, die intensief gerestaureerd wordt, komen we in het stadspark. Het is de moeite waard hier een wandeling te maken, waarna we langs de Avon rivier, die zich door de stad kronkelt, verder lopen. Aan deze rivier hebben ze in februari, op de 6e herdenkingsdag, een gedenkteken onthuld. De namen van alle 185 slachtoffers zijn in een lange marmeren wand gebeiteld… De meeste slachtoffers (115) zijn gevallen in een 6-etagen flat, die compleet is ingestort. In deze flat was een taalschool ondergebracht voor internationale studenten met als gevolg dat vele jongeren onder de slachtoffers zijn. Vele namen in het Chinees, Japanees…. In totaal slachtoffers uit 20 naties. Maar er wordt gesproken over een enorme saamhorigheid in het hele land, die de dagen en maanden na de aardbeving heerste. Een klein voorbeeld… 10.000 studenten hebben zich ingezet, en samen geholpen bij de enorme opruimactiviteiten.
    De nieuwe gebouwen zijn nu bestand tegen aardbevingen, maar natuurlijk hoopt iedereen dat zo’n tragedie niet nog eens gebeurd.
    Baca lagi