• Beata Dawidowicz

• Trip start
    October 27, 2023

Wyruszamy!

October 27, 2023 in Azerbaijan ⋅ ☁️ 27 °C

Pierwszy lot na trasie Gdańsk- Warszawa był bardzo szybki i bardzo przyjemny. W Warszawie mieliśmy około 3 godzin więc tym razem nie opuściliśmy lotniska, a zjedliśmy na nim kolację. Drugi lot na trasie Warszawa- Baku był już trochę dłuższy, ale w nocy wiec sporą cześć przespaliśmy. Potem jeszcze trasa do hotelu z lotniska i ostatecznie położyliśmy się spać około 7 czasu lokalnego. Dzisiejszy dzień będzie na spokojnie, odpoczywamy i niedługo ruszamy w miasto!🇦🇿Read more

• Szklane domy w Baku✨

October 28, 2023 in Azerbaijan ⋅ ⛅ 21 °C

Odespaliśmy i wyruszyliśmy odkrywać Baku! Miasto jest mieszanka drapaczy chmur i starej zabudowy, a stare miasto na którym śpimy sięga 12w. Baku ma niesamowitą atmosferę i łatwo jest czuć się tu dobrze. Obok siebie chodzą muzułmanki w hidżabach co dziewczyny z gołymi brzuchami. Jest piękne i urzekające. Ruch uliczny natomiast jest zdecydowanie tylko dla kierowców zaprawionych w bojach (podobny do gruzińskiego😜). Bardzo nam się tu spodobało i jutro będziemy kontynuować zwiedzanie!🇦🇿Read more

• Baku dzień 2🌇

October 29, 2023 in Azerbaijan ⋅ 🌬 22 °C

Kolejny dzień w Baku. Oddaliliśmy się dziś nieco od centrum i metrem pojechaliśmy zobaczyć muzeum Heydara Alijewa, byłego prezydenta Azerbejdżanu (aktualnie prezydentem jest jego syn a demokracja panuje tu podobno raczej tylko z nazwy). W muzeum zgłębiłam trochę historii tego kraju oraz jego kultury. Następnie poszliśmy coś zjeść, a potem na spacer po starym mieście sięgającym 12 wieku. Zwiedziliśmy również Pałac Szachów Szyrwanu. Wieczorem kolejny raz delektowaliśmy się pysznym azerskim jedzeniem, które coraz pozytywniej nas zaskakuje. Było super!❤️Read more

• Błotne wulkany i malowidła skalne🌋

October 30, 2023 in Azerbaijan

Wycieczka! Zostawiliśmy piękne Baku i pojechaliśmy marszrutką do miejscowości Gobustan, znanej z błotnych wulkanów oraz malowideł ścialnych sięgających nawet 20000 tys lat wstecz. Po całej miejscowości jeździliśmy starszą od nas ladą, z panem taksówkarzem który był tez jednocześnie naszym przewodnikiem. Po angielsku ciężko, wiec korzystaliśmy z rosyjskiego. Na filmiku fragment naszej rozmowy. Nie mam pojęcia jak to auto wjechało na te góry, ale pan jechał 80/h na drodze na której w Polsce jechalibyśmy pewnie jakieś 10😆 Na wieczór wróciliśmy do Baku gdzie wypiliśmy lokalne wino z granatu nad morzem Kaspijskim🍷Read more

• Gandża!

October 31, 2023 in Azerbaijan

Pojechaliśmy do drugiego największego miasta Azerbejdżanu - Gandży. Wybraliśmy się pociągiem, którego jakość nie odbiegała od europejskich. Miasto bardzo nieturystyczne, byliśmy tu niemałą atrakcją. Ludzie zaczepiali nas pytając skąd jesteśmy i czy jesteśmy małżeństwem😆 Niekiedy ciężko było się porozumieć bo większość ludzi nie mówi tu ani po angielsku ani po rosyjsku. Udało nam się odbyć pare ciekawych rozmów, między innymi z taksówkarzem, który opowiedział nam o tym, że chce wyjechać do USA lub Niemiec, ale jego wiza została odrzucona. Ale nie poddaje się i do Azerbejdżanu wracać nie planuje. Gandża sama w sobie nie ma spektakularnych atrakcji do zaoferowania, ale spacer warto odbyć!Read more

• Szeki!

November 1, 2023 in Azerbaijan ⋅ ☀️ 20 °C

Dwoma marszrutkami i dwoma taksówkami dostaliśmy się do Szeki! Miasto to słynie z pałacu chanów, w którego wnętrzu niestety nie można robić zdjęć, ale całe ściany pokryte są malowidłami a na wszystkich oknach są witraże co przy słońcu daje feerię barw. Same miasto jest nieduże, ma około 60tys. mieszkańców, ale bardzo urokliwe. Można tu popodziwiać dużo starych aut będących nadal w użyciu. Na obie zjedliśmy Piti, czyli zupę z bardzo (bardzo) tłustym mięsem owczym. Jest tak tłuste i miękkie,a rozgniata się je drewnianym małym młoteczkiem w glinianym naczyniu. Je się to danie z przyprawą sumak, używaną tu w zasadzie do wszystkiego oraz chlebem. Wieczorem spróbowaliśmy azerskiego winka i delektowaliśmy się nim na naszym uroczym balkoniku!Read more

• Podróż do Baku🇦🇿

November 2, 2023 in Azerbaijan ⋅ ☀️ 20 °C

Wyspaliśmy się i wyruszyliśmy w podróż powrotną do Baku! Marszrutką ponownie i cóż za wygodnie nie było😅 ale kolejna lokalna przygoda zaliczona. Sam jej start był ciekawy, bo prawdopodobnie nie działał rozrusznik w busiku i współpasażerowie pomagali odpalać go na pych. Podróż miała zająć nam 5,5h ale Pan kierowca hamował jedynie przy fotoradarach wiec razem z przerwa wyrobił się w 4,5. Wieczór spędziliśmy w Baku, zjedliśmy dziś w tutejszej sieciówce typu fast food, serwującej lokalnie bardzo popularną shoarmę i popiliśmy to ayranem. Pospacerowaliśmy po innych miejscach w centrum, a wieczorem wypiliśmy gorąca czekoladę i herbatkę.Read more

• Górny taras Baku

November 3, 2023 in Azerbaijan ⋅ ☀️ 22 °C

Dziś przespacerowaliśmy się bulwarem i zobaczyliśmy słynny budynek muzeum dywanów. Nie wchodziliśmy do środka bo widzieliśmy już jedna wystawę o dywanach w innym muzeum i nie za bardzo nas coś zainteresowało. Wjechaliśmy kolejką pod flame towers, czyli 3 wieżowce, które widać z prawie każdego miejsca w mieście. A Baku jest spore, 4 krotnie większe od Warszawy. Przeszliśmy się górną częścią miasta i przespacerowaliśmy parkiem. Bardzo dużo mają tu ładnych i zadbanych parków. Na obiad zjedliśmy danie podawane na podgrzewanym półmisku, wybraliśmy kurczaka na saju (nazwa naczynia). Było pysznie!🍽️Read more

• Ostatni dzień w Baku✨

November 4, 2023 in Azerbaijan ⋅ 🌬 19 °C

Wyspaliśmy się bo całą noc będziemy w podróży i po śniadaniu wyruszyliśmy na ostatni dzień eksplorowania stolicy. Ostatni raz przeszliśmy się bulwarem nad Morzem Kaspijskim i cieszyliśmy się ostatnim dniem w ciepełku. Następnie udaliśmy się do Muzeum Trofeów Wojskowych z wojny przeciwko Armenii, nazywanej przez Azerów ojczyźnianą. Trwała ona 44 dni w 2020 roku na terenie Górskiego Karabachu. Ciekawe było to doświadczenie. Najbardziej uderzyły nas wycieczki szkolne kilkuletnich dzieci ubranych w mundury, śpiewających wojenne piosenki czy nawet udawanie strzelania z karabinów. Następnie puszczono im film propagandowy. Romantyzowanie wojny od małego. Wieczór spędziliśmy na ostatnim jedzeniu i tutejszej słynnej herbatce, a o 2 w nocy byliśmy już na lotnisku✈️Read more

• Trip end
    November 5, 2023