Taszkient City!

Pierwszy przystanek w Azji Centralnej! Trochę organizacji, kupowanie karty sim, wymiana waluty i popołudnie w Taszkient City, kompleksie wybudowanym za nowej władzy w centrum miasta. PogodaLeia mais
Kazachski Iftar

Nieplanowany przystanek w Kazachstanie! Mieliśmy 2 godziny do odjazdu naszego nocnego busa, więc wybraliśmy się coś zjeść przed podróżą. Dla muzułmanów trwa właśnie święty miesiącLeia mais
Kirgistan!

Nad ranem dojechaliśmy do Biszkeku! Nocny bus bezpiecznie dowiózł nas na miejsce, w międzyczasie podawana była herbatka i było pare postojów, także dużo kulturalniej niż np w Afryce😅 ALeia mais
Karakoł🇰🇬

Jesteśmy w górach! Pojechaliśmy na wschód Kirgistanu, prawie pod granice z Chinami. Widowiskowa trasa prowadziła wzdłuż jeziora Issyk-Kul, które znane jest z tego, że nie zamarza mimo tego zeLeia mais
Wzdłuż jeziora Issyk-Kul

Dalej odkrywamy Kirgistan, a jest tu co oglądać! Odwiedziliśmy dziś miejsca wzdłuż jeziora Issyk-Kul. Pierwszym przystankiem było 7 bulls, czyli po polsku 7 byków, które są 7 szczytamiLeia mais
Biszkek!

Wróciliśmy już do stolicy, bo nocą czekała nas trasa z powrotem do Taszkientu. Zwiedziliśmy Biszkek, który no cóż wybitnym miastem nie jest, ale fajnie było się przejść i zobaczyć. MająLeia mais
Witamy Tadżykistan!

Najmniej turystyczny kraj z tych które odwiedzamy tym razem, ma raptem około 1,5 miliona turystów rocznie, a sam Kraków ma 8-9 miliona a cała Polska około 34 milionów :) Dostać się tu nieLeia mais
Tadżyckie góry!

Pojechaliśmy na całodniową wycieczkę w góry. Żeby się tam dostać wynajęliśmy terenowe auto wraz z kierowcą. Początek trasy już dobrze znamy, znowu jechaliśmy tunelem śmierci i nadLeia mais
Zwiedzając stolicę - Duszanbe

Mieliśmy spokojny, cały dzień na zwiedzanie stolicy. Ja już dziś nie miałam gorączki, ale nasz kolega gorzej się czuł i został dziś w hotelu a my zwiedzaliśmy w 3. Duszanbe toLeia mais
Powrót do Uzbekistanu - Samarkanda

Wróciliśmy do Uzbekistanu i zwiedzaliśmy Samarkandę. Uzbekistan w przeciwieństwie do Kirgistanu i Tadżykistanu ma całkiem sporo starej i ciekawej architektury. Samarkanda to spore miasto, maLeia mais
Na jedwabnym szlaku - Chiva

Nocnym pociągiem przetransportowaliśmy się dalej na zachód do kolejnego miasta jedwabnego szlaku - Chivy. Jest to najładniejsze miasto w jakim do tej pory byliśmy w całej Azji centralnej.Leia mais
Drugi dzień w Chivie

Dalsza eksploracja pięknej Chiwy :) Wieczorem przetransportowaliśmy się pociągiem do kolejnego miasta jedwabnego szlaku.
Buchara✨

Ostatnie miasto przed powrotem do stolicy. Buchara to kolejne miasto na trasie jedwabnego szlaku, które przechodziło z rąk do rąk. Panowali tu między innymi Aleksander Macedoński, Czyngis ChanLeia mais
Zwiedzanie Taszkientu☀️

Nasz ostatni dzień podróży po Azji Centralnej spędziliśmy w stolicy Uzbekistanu - Taszkiencie. Spacerowaliśmy po mieście, zwiedzaliśmy zabytki i cieszyliśmy się słońcem. Lot mieliśmyLeia mais