Pojechaliśmy w góry!⛰ - Lukomir

Wybraliśmy się w góry do najwyżej położonej wioski Bośni i Harcegowiny. Jest ona zamieszkana jedynie przez połowę roku, gdyż w zimie zalega tam około 2m śniegu, a dojazd przestaje byćOkumaya devam et
Nocleg odbyliśmy w małym miasteczku Konjic. Pocztówkowe widoki na mosty nad Naretwą i miła okolica na wieczorny spacer.
Mostar, jedno z najsłynniejszch miast Bośni i Hercegowiny, położone w geograficznej krainie znanej jako Hercegovina. Znane z win i oczywiście, Starego Mostu nad Naretwą. Ma on wysokość 24m iOkumaya devam et
Wstaliśmy po 7 rano aby móc nacieszyć się tym miejscem bez tłoku turystów. Na szczęście na miejscu okazało się ze ludzie gromadzą się głównie przy barach i płaskim zejściu do wody. MyOkumaya devam et
Bośnia i Hercegowina posiada tylko ten jeden nadmorski kurort. Linia brzegowa tego kraju to około 20km, który wcina się w Chorwacką Dalmację. Miasteczko, bo trzeba przyznać ze jest malutkie,Okumaya devam et
Witamy Chorwację! Pierwszym miejscem które odwiedziliśmy był Split. Pospacerowaliśmy po niegdysiejszym Pałacu Dioklecjana, wypiliśmy pierwszą kawe sa šlagom, zagubiliśmy się w gąszczuOkumaya devam et
3 dni plażowania w Trogirze za nami! Woda piękna, ludzi na tych plażach które wybraliśmy mało, wreszcie trochę lżejsza lokalna kuchnia (Bośnia to mniej więcej mięso z mięsem😝).Okumaya devam et
Kolejny przystanek na naszej trasie, drugie co do wielkości miasto Słowenii- Maribor. W całej Słowenii jest zaledwie 2 miliony mieszkańców, więc miasto to zarówno pod względem populacji jak iOkumaya devam et
Przed powrotem postanowiliśmy jeszcze spędzić trochę czasu u naszych sąsiadów. Wieczorem wybraliśmy się, mimo deszczu, na spacer po centrum i czeskie piwo. Rano zaś postanowiliśmy odwiedzicOkumaya devam et
GezginPięknie!!
Gezginciekawa, i oryginalna wycieczka kocham cię, pozdrawiam Tomka
GezginAle góry robią wrażenie!💞