- Show trip
- Add to bucket listRemove from bucket list
- Day 28–29
- July 3, 2025 at 2:33 PM - July 4, 2025
- 1 night
- ☁️ 24 °C
- Altitude: 620 m
FranceLarrau43°1’3” N 0°57’6” W
25. Wolken – 45 km, 1475 hm

Een korte etappe maar wel een waar we ons vooraf een beetje zorgen om maakten. Dat heeft alles te maken met het hoogteprofiel van de eerste klim naar een pas met een onuitsprekelijke naam, de Col de Burdinkurutxeta (1130). De klim verloopt langs twee andere cols en vooral de eerste (Col d’Halza, 782 m) is bar steil. In het dorp onder aan de klim moedigen drie jonge schoolkinderen ons aan: allez, allez! Rustig aan beginnen is er niet bij en direct vanaf de vallei gaat het met ca. 13% omhoog. Soms zwakt het even af maar zelden onder 10%.
Nadat we de Col d’Halza hebben bereikt zijn we in de wolken, maar voorlopig alleen letterlijk. We zitten precies in de laaghangende wolken en het miezert. De volgende, Col d’Harizkurutxe ligt op dezelfde graat aan de andere kant van het topje. Daarna moeten we in 4 km nog eens 350 m klimmen. Dat lijkt niet zo veel maar ook dit is geen regelmatige klim en het gaat voortdurend aan 10%.
Bovenop miezert het nog steeds. We dalen af tot 1000 m en zoeken een plekje voor de middagstop. Rondom zijn loslopende koeien, schapen en paarden. Ook dat hoort bij de Pyreneeën: de alom aanwezige geur van stront. De weg ligt er vol mee.
Inmiddels is de miezer gestopt en voelt het warmer. Nu wachten ons als laatste nog de Col de Bagargi (1325) en direct daarna de Col de d’Organbidexka (1284). De beklimming verloopt heel grillig. Soms dalen we een stukje om daarna de verloren hoogte extra steil te moeten herwinnen. Aan de andere pas zitten we ineens weer midden in de wolken en het zicht is aanvankelijk maar enkele tientallen meters. Heel voorzichtig dalen we af. Het is zeer steil, soms staat er 20% op het scherm. Na een tijdje komen we onder de wolken uit en gaat het makkelijker. Op een nette tijd zijn we bij de camping.
Zijn we nu dan echt in de wolken? De organisatie van de 100 cols heeft een rangschikking gemaakt van alle 205 beklimmingen en vandaag hebben we de nummer 8 succesvol beklommen. Dat is een prestatie waar we best trots op zijn. Maar morgen wacht de nummer 7 en enkele dagen later de nummers 4 en 2. Het is dus nog geen tijd om achterover te leunen.
En was de klim naar de Col de Burdinkurutxeta nu echt zo erg als het hoogteprofiel deed vermoeden of hebben we ons bang laten maken? Volgens ons was de klim zwaarder dan het profiel suggereert. Hoe dat komt leggen we een andere keer missschien nog eens uit.Read more
Traveler👍🏻😶🌫️👏🏻💪🏻🌫️🚵♀️🚵♂️💤
campo🤣