• 28. 4, 3, 2, 1, HC! – 89 km, 1780 hm

Jul 6–7, 2025 in France ⋅ ☁️ 18 °C

In het wielrennen worden beklimmingen ingedeeld in een aantal categorieën. Hoe langer en steiler, hoe hoger de categorie (lager nummer) en hoe meer punten er te verdienen zijn voor de bollentrui. De Col de Soudet van eergisteren was bijvoorbeeld cat 2, de Marie Blanque cat. 1, en onze uitdaging vandaag, de Col d’Aubisque valt in de ‘buitencategorie’, in het Frans: Hors Catégorie (HC). Dat komt vooral door het hoogteverschil (1200 m) en de lengte (17 km). Het was inderdaad een flinke kluif maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de beklimmingen van gisteren en eergisteren minstens zo lastig waren. De klim van vandaag is veel regelmatiger en kent maar enkele korte passages van 10% of meer. De prestatie is er niet minder om natuurlijk en wij kunnen de nr. 4 van de ranglijst afstrepen.

We denken dat het een heel mooie beklimming is maar helaas is het zwaarbewolkt en blokkeren de wolken het uitzicht. Het is weer gezellig druk met medefietsers (we horen veel Spaans) en veel mensen steken een duim op vanwege onze bagage. De motorrijders slapen uit zodat we rustig naar boven kunnen rijden maar op de smalle afdaling komt een grote groep voorbij die zich met veel lawaai en gevaarlijke inhaalmanoeuvres op hoge snelheid een weg baant tussen de stijgende en dalende fietsers. Net voor de col vliegt er een adelaar op die op een muurtje langs de weg zat. Indrukwekkend!

De tweede beklimming is de Col de Soulor (1471, cat 4), dit jaar blijkbaar onderdeel van de Tour de France. Vanaf de Aubisque is het een korte klim met een paar steile stukjes. Voor het eerst zien we nu ook loslopende ezels. Daarna dalen we af tot ca. 900 m voor de klim naar de Col des Bordères (1157, cat. 2). Wij pakken alleen de laatste 4 km mee, precies het steilste gedeelte.

Na een lange afdaling komen we in een brede vallei die we stroomopwaarts gaan volgen richting Col du Tourmalet (2115, HC). Plotseling horen we een vreemd geluid en blijkt een spaak in Campo’s achterwiel geknapt. Wat nu? We hebben geen spullen mee voor een reparatie. Marja houdt een voorbijrijdende wielrenner aan die weet te vertellen dat we voor de dichtstbijzijnde fietsenmaker zich in Lourdes bevindt en vandaag open is tot 19.00. Het is een omweg van 16 km en dit lijkt ons de beste optie. We moeten nog wel even een andere hobbel nemen want de weg is geblokkeerd door grote machines vanwege reparatie werkzaamheden. We kunnen er maar net langs.

De reparatie is klaar terwijl we de touretappe uitkijken met een geweldige overwinning van MvdP en met een paar uur vertraging zijn we weer terug op de route. We pakken de eerste camping die we tegenkomen, zetten alles snel klaar om toch nog op een redelijke tijd naar bed te kunnen.