32. Uitdaging – 82 km, 2250 hm
Jul 10–11, 2025 in France ⋅ ☀️ 26 °C
We zijn vroeg op weg maar moeten eerst nog even langs de mairie om de toegangspas van het sanitair in te leveren. De mairie (gemeentehuis, zelfs het kleinste dorp heeft er een) is gevestigd in een kasteel. Daarna beginnen we vrijwel direct aan de Col de Menté (1344, 1e cat). We stijgen zo’n 800 m in 9 km en dat is zeker zo vroeg in de ochtend best pittig. Campo heeft altijd een uur nodig om rustig in te fietsen maar dat zit er vandaag dus niet in. Het is een mooie klim en het is nog heerlijk koel. Voor de afdaling gaan dan ook de jasjes aan.
Nog voordat we helemaal beneden zijn slaan we de weg in naar de Col de Portet d’Aspet (1069, 2e cat). Daarvan doen we alleen de laatste 4,4 km maar dat is wel precies het steile gedeelte. Vrijwel het hele stuk liggen de percentages boven de 10%. We komen langs een monument voor Fabio Casartelli, een Italiaanse wielrenner die hier in de jaren ‘90 verongelukte. Bij een bocht een stukje verderop staat op de kaart ook nog eens ‘l’Homme Mort’. Heel toepasselijk bij het hoogteprofiel van deze weg. De klim voert door een heel mooi dal omhoog, een beukenbos met allerlei varens en mossen. De vegetatie wijst op een nat klimaat maar helaas zijn de beekbeddingen droog en ligt het groen er nogal uitgedroogd bij.
Als we boven zijn hebben we al ruim 1300 hoogtemeters gereden in net 30 km. Het is pas 11 uur en we nemen de uitdaging aan door te rijden naar een derde col. Tijdens de afdaling komen we door St. Lary, een prachtig dorpje met een mooie kerk. De deur staat open en we nemen een kijkje voor zover het traliewerk dat toelaat. Het interieur verrast: wat een kleurrijke kerk, prachtige ornamenten en fresco's. Het restauratiewerk wordt voornamelijk door vrijwilligers gedaan.
De Col de la Core (1394, 1e cat) is minder steil dan de andere maar wel 14 km lang en goed voor nog eens 800 hoogtemeters. Het is een rustige weg door enkele kleine dorpen. Later wordt het landschap ruiger en krijgen we mooi zicht op de bergen. Het laatste deel van de klim gaat wel moeizaam, op de top hebben we 2200 hoogtemeters gereden in 64 km. Gelukkig hoeven we nu alleen nog af te dalen naar het stadje Seix waar winkels en campings zijn.
Het traject door de Pyreneeën is zwaar. Veel cols zijn steil en onregelmatig en ze volgen elkaar snel op. Nog niet eerder reden we zoveel hoogtemeters bij elkaar op zulke korte afstanden.Read more

Traveler
Wat ontzettend mooi die kerk🙏
Traveler
Ik zie mezelf als babbie
TravelerJa! Die dia op het balkon in Tiel dat jij op mama’s arm zit