• 54. Overweldigend – 70 km, 1180 hm

Aug 1–2, 2025 in France ⋅ ⛅ 22 °C

Het is een goede keus geweest om te overnachten in Bessans. De eerste 6 km kunnen we een beetje infietsen totdat de echte klim naar de Col de l’Iséran (2770, HC) begint. Het is weerbeeld is zon en wolken en gelukkig waait het niet al te hard. Bonneval is een echt bergdorp en daar begint het klimmen echt. De weg gaat met haarspeldbochten omhoog en daardoor zie je steeds weer een ander stuk van deze prachtige vallei. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe het er uit ziet en ook in foto’s is het moeilijk te vangen hoe groots en indrukwekkend het is. Gletsjers, watervallen en bergbeken, maar ook een bloemenzee langs de kant van de weg. We genieten van alles en gaan langzaam maar zeker steeds hogerop. Boven de 2400 meter verdwijnen de almen en worden de bergen stukken graniet. Daar trekken de bloemen zich niets van aan.

Als we boven zijn blaast er van de andere kant een ijzige wind. Achter een muur doen we warme kleren aan, eten wat en genieten van het uitzicht.

De andere kant van de col ziet er heel anders uit. De weg loopt naar Val-d’Isère, een groot wintersport gebied. Maar het zijn niet alleen de skiliften en de skidorpen die het anders maken, ook de vegetatie en de kleur van de rotsen is anders. Tijdens de klim reden we langs almen, in de afdaling rijden we al snel door dennenbossen.
    En we zien tijdens de afdaling de piek die ver boven de andere uitsteekt… we denken de Mont-Blanc.

In Val-d’Isère stoppen we om thee te zetten en brood te eten. Daarna dalen we verder af naar Bourg-St-Maurice. De camping is afgeladen vol, maar we hebben een mooi plekje gekregen.

Dit was onze hoogste col en ook met stip de mooiste!